Hammadde ve işçilik maliyetleri konusundaki avantajları nasıl sağlıyorlar?
Hammadde kalitesinden ödün vermezse nasıl ucuz olabilir.Çinde üretilen bir kask ya da motosiklet grenajının dayanıklılık sınırı ile Almanyada üretilen yoksa bu yüzdenmi çok farklı!
Ben bildiğimi, düşündüğümü ve bana mantıklı geleni yazarım, biraz önce de öyle yaptım. Yani benim dediğim illa doğrudur diye diretmiyorum öyle konuşmak için zaten birden fazla hatta çok fazla konuya iyi hakim olmak gerekir ki bu biraz zaman ve hayat tecrübesi ister...
Şimdi soruya gelince; öncelikle ekonomist değilim ve Çin'in üretim politikalarını veya Honda'nın (Yamaha vs.) Çinde ürettirdiği modellerindeki hammadde politikalarını bilmem o yüzden bilmediğim konuda ukalalık etmeyeceğim.
Bu soruya ancak tahmini cevap verebilirim. "İşçilik ucuz hammadde aynı" derim ben, kısaca bu soru için. Bence Çin'de üretimi ucuz maliyetini açıklamak için yeterli bir cevap. Hammadde fiyatlarını etkiletyen oldukça fazla şey var bu ayrı konu, burada konuşmaya başlasak inan bitmez. Ayrıca hiçbir büyük firma imajını zorlamaz ya da sebepsiz kalite düşürmez kısaca ekmek yediği yere pislemez. He Honda veya Yamaha küçülüyor derseniz yeni bir tartışma başlar konu uzar...
Şimdi konuyu şöyle açıklayalım; Japonya da 1 birimlik iş için, 1 işçiye 5 Yen veriyorsunuz fakat Çin'de 1 Yen 2 Yuan olsun ortalama, (bundan emin değilim, birimi örnek için verdim fakat Yen Yuan'dan değerli şu an için) bir işçiye 1 birim iş için 3 Yuan verdiğinizi düşünün sonuç ne olur? Japonya da
aynı (aynı derken; kalite ve hammadde anlayışı olarak) işi 5 yen'e yaptırıken çinde
aynı işi 3Yuan'a(3Yuan/2=1,5) Yen'e yaptırabilirsiniz 5-1,5=3,5yen kârdasınız, hiç az bir miktar değil ki; bazen otomobil firmaları sadece 1 "geri vites lambasını" çıkarak dünyanın kazancını sağlarlar (dikkat edersen aynı marka model arabaların senesine(yılına) göre bazılarının bir geri lambası vardır.)
Hammadde kalitesini düşürüp prestij kaybı yapmak zaten gereksiz. Ben hala fikrim de ısrarcıyım ama %100 doğrudur demiyorum dediğim gibi konunun uzmanı olmadığım için mantık yürütüyorum. Çin istese dünya'nın en kaliteli malını bütün ülkeden daha ucuza mal edecek konuma 10-15 yıl kadar yakındır (zaten yeterli iş gücü'nü uzun zamandır elinde tutuyor) şu an sanayisi ve tecrübesi güçleniyor o olgunluğada bir gün erecek elbet, dengeler içinde istenmeyen bu zaten...
Unutmamak gerekir ki önümüzdeki Olimpiyatlar Çin'de yapılacak sadece Olimpiyat yatırımlarını ve bunun için yaptıkları binaları (Özellikle Dünyanın en büyük Havalimanı'nı) görseniz, bu dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisinden sizde korkardınız hele sizin ekonominiz artık büyüyemiyorsa ve kriz kapıdaysa daha da korkardınız... Dost ülke yoktur, çıkar ilişkileri vardır...