- Konu Yazar
Çin scooter ları ile ilgili bir çok şey yazıldı çizildi özllikle varryatör(yani bunların şanzıman ı
) le ilgili. Özellikle kayış la ilgili yok kısa takın yok uzun takın felan. Bunları hiç dinlemeyin bile uzun kayış takarsanız bol olur ısınınır aşınır çabuk kopar hızlı da gitmez tam tersi ön varyatör en üste gelince bile arka en alta gelmeyeceği için daha yavaş olur. Sakın kısada takmayın çünkü arka varyatör en alta iner ve kayış kısa olduğu için ön koni en üste çıkmazz ve yine daha yavaş olur. Bildiğiniz bu scooter ler aynı hacimli viteslilere göre yaklaşık %35 daha fazla yakıyor nedeni ise yüksek devirde gitmesi. Şimdi size bedava ya yapabileceğiniz ve harika sonuç alabileceğiniz bir modifikasyondan bahsedeceğim. Benim motor 3.2lt/km yakıyordu. 12000km dir bu böyle.(150hs) şimdi ise son haliyle efendi efendi benzinin 3.4Ytl olduğunu düşünerek kullanırsan 2.5lt/km yakıyor. evet çok net ve emin hesaplanmış bir rakam. Çünkü artık motorum düz yolda 50km hızla gidince 3750rpm devirle gidiyor önceden ise 5000 devirle giderdi işte ekonomi buradan geliyor. hemde rampada iki kişi yaklaşık 150 kg ile rahat rahat gidiyor. Nemi yapıyoruz, çok kolay varyatörü açıyoruz öndeki kranka bağlı olan koniyi söküyoruz varyatör bilyelerini (masura yada misket de deniyo) söküyoruz sonra çatı sacı satan bir yerden azcık kurşun çatı pulu alıyoruz bu pulları kaşığın içinde eriterek bu içi boş silindirik bilyelerin içine döküyoruz yanlarını eğeliyip takıyoruz. İşte bu kadarrr. normalde altı bilye 80gr gelirken kurşun doldurduktan sonra toplam 140gr geliyor ve harika oluyor. Vır Vır bağıran motor yerine sessiz aheste giden mir motr olu veriyor. Rampada felan da bir zorlanma yok çünkü zorlanınca bu yüz kırk gramı kayış rahat rahat aşağı bastırabiliyor. Ben Çok memnunum ben çok uğraştım tek tek her ağırlığı denedim önce üçünü doldurdum varyatörü komple sıkıştırıp denedim hamde varyatör açık hıza ve rampaya göre varyatörün hareketini inceledim en ideali bu hele çok düzlükse çok çok ideal ben trabzonda yaşayıp hep iki kişi gezdiğim için rampada da iyi çekmesi önemliydi ondan bu ayarı tercih ettim ve bence harika ideal zaten daha ağırını yapmak daha zor olur. hertirli yardımcı olabilirim sorun yeter. Kolay Gelsin. Yakında yol bilgisayarı projem bitince onuda paylaşırım