Arkadaşım çok geçmiş olsun çok gerilerde kalmış benim de motorum şimdi çalındığı için, şimdi alakadar olmaya başladım malesef bana alır almaz kaskolattır, aman otoparka koy diyen kesinlikle olmadı ben de CBR 125 e yaptığım muameleyi 2007 GT 250 R a yapınca 2. günü ortadan kayboldu CBR a gün doğdu şimdi otoparkta yan gelip yatıyor sıcacık üstü kapalı mekanda
Şaka bir yana okudum düşündüm. Şöyle bir kafamda toparlamaya çalıştım.
Motor hırsızlığı denince:
1) Çalınan motor marka model tip (istatistiksel dağılımı nedir bunun acaba ?)
2) Çalındığı semt, yer dağılımı nedir ?
3) Hangi segmentden kaçta kaçı dönüyor ?
4) Hangi motora maliyetine göre ne kadar preventatif tabir edilen önleyici önlem almak gerekir, mesela 3000 YTL lik motora ilk maliyet + ayda 65 milyonluk- otomubul , otopark, disk kilidi, zincir
5) 4. maddeyi oturup hesaplarsak kasko mu daha karlıdır yoksa kendi önlemimizi de almalıyımıyız ? Önlem maliyeti /Motor maliyeti * Risk (segmentine göre)
cinsinden bir katsayı falan bulup DIE (devlet istatistik enstütüsü) den hesaplasak mı naapsak ?
6) Çalınınca otoparkları gezdik motorun resmini tipini bıraktık plakasını bıraktık bana dönersen sana helalinden 100 kaat çalışır dedik ordaki adama (desek mi boşuna zırt pırt arayıp astarını yüzünden fazlaya getirirler mi yoksa - boş ararsan 50 kaatını alırım diye mi anlaşsak

?
7) İlçe emniyet müdürlüğüne düzenli olarak uğrayıp hatırlatsak mı, yunus arkadaşları azıcık rahatsız edip 2 de güzel laf edip hem eğlendirip arkadaş olup hem de ayrıca bir anons etmelerini rica etsek ayıp olur mu ?
8) Yoksa hiçbirşey yapmasak da zabıtımızı tutturup telefon numarasını verip üstüne soğuk su mu içsek ?
Diye sorular aklıma geldi kendimce cevap verdim de cevaplar kütle korunumuna uymuyor hep + - bir hata çıkıyor toplamda , eee ne de olsa 181 kilo ıslak ağırlık.
Böyle bir genel kovalama çerçevesi mi çıkarsak oturup kafa patlatıp ne dersiniz ?
Bu arada ben motorumu bulursam herkesle nerden nereye nasıl geldi diye konuşup bütün hikayeyi buraya yazacağıma da şimdiden bir söz veriyorum.
*** Bir de wget ile web sitesinin forum bölümünden sadece plaka grep ederek bir txt dosyası oluşturup bütün motorcu arkadaşların cep telefonlarına plakaları sorgulayacak basit bir java programı mı yazsak (çoğu telefonda çalışabilen basit birşey) motoruna özensiz davrandığını gördüğümüz arkadaşların plakalarını kontrol ederiz hemen anında cepten
Ben bu kadar düşünebildim saygılarımla
GG