Maxi Scooter'larda Neden Farklı Jant Çapları Kullanılır?

Motorum henuz çok yeni ve kendisinden çok memnun olmama ragmen fuarda gördukten sonra aklıma dusen ve almayi dusundugum Beverly 500 Cruiser kafamı ciddi-ciddi kurcalıyor bu gunlerde. Ancak özellikle bir konu soru işareti bende!

Neden çogu maxi-scooter'da ön/arka jant çapları birbirinden farklı oluyor arkadaşlar? Genelde Piaggio, Honda ve Yamaha sanki anlaşmış gibi tercih ettikleri jant ölçüleri; 14/13", 15/14" 16/14" gibi rakamlar. Gerçi benim motorda her iki lastikte 16" çapında ancak arka jantin ön tekerden kucuk olmasının mantıgını ve nedenini anlayamıyorum! Neden buna gerek duyar firmalar?

Motorda arka lastik gücü ve torku yola aktarıyor. Peki arka jantın önden küçük olmasının konfora ve yol tutuşa negatif etkisi olmazmı? (Bence mutlaka olur) Almayı dusundugum Beverly 500 Cruiser'in ön jant 16" arka 14" çapinda ve bu beni dusunduruyor! Kisaca konfor ve yol tutuş konusunda Beverly 500, kardeşi Beverly 250'den dahami kötü acaba 14" olan nispeten küçük arka lastigiyle?

Son düzenleme:
Konfor ve yol tutuş muhtemelen Beverly500 de çok daha iyi ama,
Yakıt sarfiyatı çok daha fazla :pr:
Mayısta gelecek olan Beverly250 Cruiser den şaşma hem 250cc hem aynı görüntü hem daha ekonomik

Bir BV500 kullanıcısı :cat:

Mayısta gelecek olan Beverly250 Cruiser den şaşma hem 250cc hem aynı görüntü hem daha ekonomik

Hiimmm bak bunu soylemen iyi oldu dostum :rendeer:
Yakıt sarfiyatı konusunda bir örnek verebilirmisin hocam mesela km/ytl veya Full depo kaça doluyor/sehir içi max kac km menzil yapiyor vs gibi?

tabiki maxinin olmassa olması dev bagajı sağlamak için arka jant küçük tutuluyor...

Bir de tersine gidenler var; Hyosung MS3, Peugeot Satelis. Ön 13" arka 14" Ne alakaysa.

tabiki maxinin olmassa olması dev bagajı sağlamak için arka jant küçük tutuluyor...

Sadece tek gecerli neden bu mu? Enteresan! :cyclopsan

Bir de tersine gidenler var; Hyosung MS3, Peugeot Satelis. Ön 13" arka 14" Ne alakaysa.

Bak bunu hiç bilmiyordum şimdi yeni ogrendim! Harbiden ne alakaysa kafalarına gore takılıyorlar oyleyse belli bir gerekçeleri olmaksızın! :silent:

Son düzenleme:

pininfarina arkadasimiz da rica etmis... Bir rakam verebilirmisin acaba? tahminime gore sakin kullanilinca 100'de 4-4,5 filan yakiyor, biraz zorlayinca da 5-5,5 arasi?

pininfarina arkadasimiz da rica etmis... Bir rakam verebilirmisin acaba? tahminime gore sakin kullanilinca 100'de 4-4,5 filan yakiyor, biraz zorlayinca da 5-5,5 arasi?

Evt beverly 500'un yakıt tuketimini cidi olarak merak ediyorum? Dusundugum kadar cokmu acaba yoksa sanılanın aksine orta ve dusuk devirlerde kullanııldıgında makul duzeyde tutulabiliyormu...

Arka lastik güç ve tork olarak ayarlanır yani arka lastik ölçüsü kalkış ve top speed'de önemlidir. Yani motorun gücü ne kadar olursa olsun sonuçta hedeflenen hız ve kalkış hızına sağlıklı ulaşmak için dişli boyutları kadar jant çapı lastik yanakları ölçüsü lastik çevreside önemlidir.Ön lastiğe gelince viraj da yolda yüksek hızda kayma veya sarsıntı yapmaması için motosikletin boyu ağırlığı ile ölçülerin hesaplanması doğru orantılıdır. Mesela benim bildiğime göre ön lastik ne kadar küçük olursa yolu o kadar iyi tutar tabi beli bi sınırı vardır. Belli hesaplamalar tecrübeler denemeler sonrasında seçilir lastik ve jantlar.
Arka lastiğin de dengede çok önemi vardır viraja girince kaymaması için bazı kalınlık çap ve yanak ölçüleri vardır. Tabii lastiğin mesnet(yatma)noktası ölçüsüde çok önemlidir. Mesela şöyle kıyaslayalım scooter lastikleri kalın ama küçüktür ama cruizer lastikleri scooter a nazaran daha büyük ama daha incedir. Buna rağmen scooter virajlarda çok tehlikelidir hemen kayıverir ama cruizer kolay kaymaz. Lastik hesabı çok önemlidir her motorun boyuna ağırlığına göre lastik hesapları ve denemeleri yapıldıktan sonra piyasaya sürülür. (Çin malları hariç tabii onalar heğsi taklittir ve pekte hesaplama falan yaptıklarını sanmıyorum)

Motosikleti
Suzuki GSX S1000 & Sym Joyride 300
Yav ne cok topik açıyosun hocam, sana limit koymak lazım :) Nedeni basit, scooter çabuk ivme yapan bi motordur ve bunun icin küçük janta ihtiyacı var.
Ayrıca beverly 500 km de 120-130, çılgın kullanımda 170-180 kuruş yakıyor.

Yav ne cok topik açıyosun hocam, sana limit koymak lazım :) Nedeni basit, scooter çabuk ivme yapan bi motordur ve bunun icin küçük janta ihtiyacı var.

Bizde çılgın cocuk iso oldugumuza gore epey iyi yakıyormus cebi'de, yakıtıda desene :pr:

Yani normalde 100km'de 4lt benzin civari. Zorlayinca da 6ya kadar bile cikar diyorsun. Senin imzandaki nexus da o civarlar olmasi lazim, ikinsinde de ayni motor var.

Yani normalde 100km'de 4lt benzin civari. Zorlayinca da 6ya kadar bile cikar diyorsun. Senin imzandaki nexus da o civarlar olmasi lazim, ikinsinde de ayni motor var.

Yalnız nexus'un jantları beverly'den daha kucuk ve daha serib ir motor bunuda otomatik vites oranlarının farkından kaynaklanıyor. Kısaca motor aynı olsada tuketim mutlaka farklı olacaktır...

Motosikleti
Suzuki GSX S1000 & Sym Joyride 300
Nexus ile hesaplamıstım zaten, ama çok az farklılık gösterebilir, beverly nin aerodinamik yapısı nexus a göre biraz daha düz o yüzden cok az fazla yakabilir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar