vala ben 30 tane bobinajcı dolaştıktan sonra bir tane bile uğraşırım diyenini bulamayıp kendi bilgilerime güvenerek hyosung gt650'min statorunu kendim sardım. canavar gibi de oldu
her usta saramaz diye bişey yok.
ustanın dikkat etmesi gereken şey şunlar
1 : stator sargılarının bağlantı ve sarım şemasını çıkarmalı. orjinali gibi sarılmayan stator işe yaramayabilir. sonra bir daha da orjinali gibi sarılamayada bilir.
2 : stator'de bir sürü bobin sarımı bulunur. genelde hepsi birbirine eşit tur sayısında sarımdan oluşur. söken ustanın dikkat etmesi gereken en önemli ikinci şey, bir bobindeki tur sayısıdır. eksik veya fazla tur sayısı üretilen voltajda değişime, ve aşırı ısınmaya, dolayısı ile yanmaya sebep olabilir.
3: tel kalınlığı, tel kalınlığı, stator'ün kaldırabileceği akım yükünü belirler. tel kalınlığı arttığında, stator daha fazla akıma dayanır, ancak ürettiği voltajda da değişme olur. pratikte, bir stator'ü nasıl sararsan sar, gücünü%10 dan fazla artıramazsınız. yine de orjinalindan daha ince tel sarılması tamamen gereksiz bir uğraştır.
ben kendi statorumu sararken orjinali yaklaşık 0,98 mm olan tel yerine 1.1 mm kalınlığında tel sardım. canavar gibi oldu.
4 : yalıtım , özellikle titreşim ve sıcaklık içinde çalışması oldukça zor zaten statorun. sıradan kaplamalı bakır teller bu şartlarda kolay zarar görür ve kısa devre olarak yanar. bunun için de yalıtım çok önemlidir.
bobinin sarıldığı karkasın yalıtımı, bobinin düzgün sarılması ve bobin sarıldıktan sonraki yalıtım çok önemlidir. özellikle karkasın yalıtımı yüksek ısıya dayanıklı elektrik iletmeyen özel malzemelerle yapılır. bobin sarıldıktan sonraki yalıtım da özel yalıtım vernikleri ve özel yalıtım epoksileri ile yapılıyor.
usta öncelikle incecik ve akışkan vernikle talı bir kaç kez üst üste yalıtıp, üzerine de 150 - 200 derecede pişirilen epoksi reçine ile kaplayarak bir yalıtım daha yapması gerek,
orjinal şemasına uygun sarılmış, güzelce yalıtımı yapılıp yüksek ısıya dayanıklı epoksi ile son yalıtımı yapılmış kaliteli telden sarılan bir statörün arıza vermesi, ancak dışardan çok çok fazla akım çekilerek mümkün olur. bu da öyle 5 - 10 watt farklar değildir.
eğer motorunuzda kısadevre yapan birşey varsa ve bununla 100 km giderseniz her statör yanar.