Yakıttan tasarruf etmek için nasıl motosiklet kullanmalı?

Merhabalar,
motosiklet kullanırken aklıma bazı sorular takılıyor. Bunlardan 2si yakıt tasarrufu ile alakalı. Diyelim ki sakin kullanmak istiyoruz acelemiz yok madem seri kullanmicaz bari yakıt tasarrufu yapalım dediğimiz zamanlarda nasıl kullanmalıyız.

1. Benim motorum hyosung gv250 motorun ürettiği max tork ve beygir yaklaşık 7000rpm civarında yani ben motoru düz yolda giderken 4. vitesde 7000 rpm le sürersem mi daha az benzin harcar (km başına) yoksa 5. vitese atıp 3000-4000 rpm de kullanırsammı?

2. Diyelim yokuş aşağı iniyoruz bu durumda motoru boşa alıp yada debriyajı sıkıp inersek motor iyi bir hızla iniyor ve rölantideki kadar benzin harcıyor (tabi boşda yokuş inmek biraz teklikeli dikkatli olmak motorun hızını kontrol etmek lazım) yada boşa almayıp yüksek bir vitese takıp da inebiliriz bu durumda ise motorun devri artıyor bildiğim kadarı ile enjeksiyonlu motorlarda yokuş aşağı gaza basmazsanız yakıt harcamıormuş peki benim motorum gibi karbüratörlü motorlardı bu nasıl?

Cevaplarınızı heyecanla bekliyorum, sevgiler

Cup :)

Vergi ve yakıttan en tasaruflusu bunlar.Bunun dışında yokuş aşağı boşa atmak devirsiz kullanmak çok doğru olmaz.

Merhabalar,
motosiklet kullanırken aklıma bazı sorular takılıyor. Bunlardan 2si yakıt tasarrufu ile alakalı. Diyelim ki sakin kullanmak istiyoruz acelemiz yok madem seri kullanmicaz bari yakıt tasarrufu yapalım dediğimiz zamanlarda nasıl kullanmalıyız.

Hava filtreni sürekli temiz tut.

Lastik basınçlarının doğru olduğundan emin ol.

Subab, avans ayarın düzgün olsun.

Bujilerinin temiz olmasıda önemlidir.

Aklıma gelenler şimdilik bu kadar.Zaten sakin kullanımda senin makinen çok yakmaz.Bende de GT250R vardı.

Son düzenleme:
Motor ne kadar az devir çevirirse o kadar az benzin tüketirsin.
Yani 4. viteste 7k çevirmek yerine; 5. viteste 4k çevirmek daha ekonomiktir.
Kaldıki 29HP max güce 5.vites 7k devirde ulaşacaktır makine.

Yokuş aşşağı durumlarda boştaki makinede neden debriyajı sıkıyorsunuz onu anlamadım. Zaten boşta olduğundan rolantide yaktığı kadar benzin yakacaktır.
En ekonomik yokuş inmeside bu şekildedir..

Hava filtresinin temizliği önemlidir. Subab ayarları ve bujilerde.. Ayrıca kullandığınız yağ bile yakıta etki edebilmektedir.

Motor ne kadar az devir çevirirse o kadar az benzin tüketirsin.
Yani 4. viteste 7k çevirmek yerine; 5. viteste 4k çevirmek daha ekonomiktir.
Kaldıki 29HP max güce 5.vites 7k devirde ulaşacaktır makine.

Yokuş aşşağı durumlarda boştaki makinede neden debriyajı sıkıyorsunuz onu anlamadım. Zaten boşta olduğundan rolantide yaktığı kadar benzin yakacaktır.
En ekonomik yokuş inmeside bu şekildedir..

Hava filtresinin temizliği önemlidir. Subab ayarları ve bujilerde.. Ayrıca kullandığınız yağ bile yakıta etki edebilmektedir.

Cevap için teşekkürler, hem boşa alıp hem debriyaj sıkmıyorum ya boşa alıyorum yada debriyaj sıkıyorum genelde boşa almak zor geliyor sadece debriyaj sıkıyorum :)

selam . benim öğrendiklerime ve tecrübeme göre, hem ekonomik hemde güvenli kullanım için.sürüş esnasında gazı kıstığın zaman motor komresör yapmalı gazı açtığın zaman çekiş yapmalı..yani orta yolu bulup yola devam..yolun açık keyfin gıcır olsun:)

gerekli bilgilerin bi kısmı ÖZER tarafından verilmis zaten...

ille de yakıt tasarufu diyorsan chopper&cruiser tarzı motosikletlere Lpg taktıranlar var. ne kadar dogrudur kullanmak ya da kullanmamak bilmem ama tasaruflu olur herhalde:) topcase de piknik tupuyle gezersin artık:p

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
İstediğini yapsanda yakıt sarfiyatı sürekli artacak baksana benzine sürekli zam yapılıyor 3 lira 30 kuruşu geçti insanların bi motor keyfi vardı onuda ellerinden alacaklar binen var binemiyen var alan var alamayan var insanları düşünen yok.

kardesım naapalım yanı bu zamlara care yok bız dısarıya muhtacız ulkemızdekı petrol yetmıyor petrolun varılı 4-5 sene once 22 dolardı sımdı ıse 100 doları gecmıs durumda

debriaja basarak yada boşta yokuş inerek daha fazla benzin harcarsınız,uygun viteste gaza basmadan inmek en ekonomik yol.
ben DEMİR BÜKEY in yalancısıyım valla...
gerçi arabaların yol bilgisayarıda bunu doğruluyor :)

İstediğini yapsanda yakıt sarfiyatı sürekli artacak baksana benzine sürekli zam yapılıyor 3 lira 30 kuruşu geçti insanların bi motor keyfi vardı onuda ellerinden alacaklar binen var binemiyen var alan var alamayan var insanları düşünen yok.

Çok doğru söylemişsin.Altın fiyatına benzin alıyoruz nerdeyse

motoru yüksek devirde kullanmak her zaman çok benzin yakar... az benzin yakmak istiosan da yüksek viteste düşük devirle motoru zorlamadan gidiceksin... ama az yakan bir makine istiyorsan CUP alınır tabiki:)

Cevap için teşekkürler, hem boşa alıp hem debriyaj sıkmıyorum ya boşa alıyorum yada debriyaj sıkıyorum genelde boşa almak zor geliyor sadece debriyaj sıkıyorum :)

arkadaşlar hiç bir araçta yokuş inerken boşta inmeyin hatta o yokuşu kaçıncı vitesle çıkıyorsanız inerkende aynı vitesi tercih edin karşınıza neyin çıkacağı belli olmaz fren sistemini zayıflatmış olursunuz allah korusun yada anibir manevra yapmanız gerekebilir hem doğru devri bulduysanız yakıtttada pek birşey farketmez edersede bırakın etsin sizden önemli oeğil acizane fikrim:rendeer:

Adana İl Temsilcisi
arkadaşım,bu ay ki motoaktüel dergisinde hasan alp inan arkadaşımızın bu konu ile ilgili oldukça geniş kapsamlı ve bilgilendirici bir yazısı var.okursan eğer,sorularına yanıt bulabilirsin.sevgilerimle.

anlamadığım şey bu petrol sırf bizemi pahalılanıyor?

Keza DÜNYANIN EN PAHALI benzini bu ülkede arkadaşlar!..

3-4 sene önce 22$'dı şimdi 100$ demiş bir arkadaş. Merak ediyorum diğer ülkelere 100$ değil mi bu petrol? Yada dünyanın tüm ülkelerinde petrol çıkıyorda bi tek bizdemi çıkmıyor..

debriyajı sıkılmış vaziyette uzun süre tutma balatalara zarar veriyorsun unutma
aşağıya doğru inerken viteste in

+ boşa aragaz çekme motorunu tam devrinde kullan aşırı sürat yapma çokta düşük devirlerde kullanma ama tüm bunlarıda uygularsak motor kullandığımızı nasıl anlayacağız yahu iki argaz patlatıp basıcaklsın gaza rüzgarı teninde hissedeceksin :)

bu arada bir sorum olacak yahu bu vitesli motorlarda vitesi boşa nasıl atıyorduk?

5. viteste 5000devirde az yakar boşa atarsanda az yakar ama arada aragaz yapta motora yağ ve benzin gitsin

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar