Zorunlu Trafik Sigortası Rehberi
Reklamlar
-
Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
Zorunlu trafik sigortası nedir ?
Zorunlu trafik sigortası, her araç sahibi tarafından yaptırılması zorunlu olan ve hasar anında karşı tarafa verilebilecek bedeni ve maddi zararları güvence altına alan bir sigortadır. Zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan araçlar trafiğe çıkamazlar. Bu sigorta çeşidi Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde geçerlidir. Zorunlu trafik sigortası yapıldığı aracın zararını karşılamaz, sadece zarar verdiği diğer aracın zararını karşılar.
Zorunlu trafik sigortası olmayan ya da süresi sona ermiş araçlar görüldükleri yerde trafiğe çıkması engellenecek şekilde işlem yapılır (bağlanır). Her araç sahibi zorunlu trafik sigortasını yaptırmak ve sigorta süresi sona ermeden yeniletmekten sorumludur. Zorunlu olan bu sigortayı yaptırmayanların araçları trafik şubelerinin otoparklarına alınır. Yani bir ceza ödeyerek yola devam etmek mümkün değildir. Araç anında trafikten men edilir. Bunun sonrasında aracı geri almak pek kolay değildir. Aracı almak için trafik sigortasının mutlaka yapılması gerekir. Aracın bulunduğu otoparka gidilerek görevli memurlara durum haber verilir. Belgenin tebliğ edilmesi şarttır. Bundan sonra da araç sigortasız olarak trafiğe çıktığı için para cezası ödenir. Aracın otoparkta kaldığı her gün için de otoparka ücret ödenmesi gerekmektedir.
Zorunlu trafik sigortası fiyatları sabit midir ?
Zorunlu trafik sigortası fiyatı, sigorta ilk yürürlüğe konduğu zaman sabit tutulmakta idi. Ancak şu anda Zorunlu Trafik Sigortası fiyatları sabit değildir.
1 Temmuz 2008 itibariyle trafik sigortası fiyatları serbest bırakılmıştır. Her sigorta şirketi, sizin hasar geçmişinizi göz önünde bulundurarak, kişi ve araca özel fiyatlama yapmaktadırlar. Bundan dolayı, her sigorta şirketi farklı fiyatlar belirlemektedir.
Artık istediğiniz hizmet kapsamına ve bütçenize uygun trafik sigorta poliçesi yaptırabilme imkanınız bulunmaktadır. Bu nedenle zorunlu trafik sigortanızı da yaptırmadan önce değişik şirketlerden teklif almak, alternatifleri değerlendirmek ve size en uygun hizmeti verecek sigorta şirketini seçmek önem taşımaktadır.
Zorunlu Trafik Sigortası Poliçesini Taşımak Zorunlu mu?
Sürücülerin Zorunlu Trafik Sigortası poliçelerini yanlarında taşıma zorunluluğu, 2013 yılında yapılan bir düzenleme ile ortadan kalktı. Yapılan yeni düzenleme ile rutin trafik denetimleri esnasında güvenlik ekipleri, bilgisayar tabanlı cihazları ile araç plaka sorgulaması yaparak, aracın zorunlu trafik sigortası poliçesinin olup olmadığını görebiliyorlar.
Sürücülerin Zorunlu Trafik Sigortası poliçelerini yanlarında taşıma zorunluluğu, 2013 yılında yapılan bir düzenleme ile ortadan kalktı. Yapılan yeni düzenleme ile rutin trafik denetimleri esnasında güvenlik ekipleri, bilgisayar tabanlı cihazları ile araç plaka sorgulaması yaparak, aracın zorunlu trafik sigortası poliçesinin olup olmadığını görebiliyorlar.
Poliçenizin Yanınızda Bulunmasında Fayda Var
Trafik sigortası poliçesinin araçta bulunmaması halinde artık cezai bir yaptırım uygulanmasa da, trafik ekiplerinin yapacağı sorgulama cihazlarındaki olası bir arıza vb. durumlar karşısında sıkıntı yaşamamanız için poliçenizin yanınızda bulundurmanızda fayda var.
Trafik Sigortamı Bitiş Tarihinden Önce Yenilemezsem Ne Olur?
Trafik sigortası zorunlu bir sigorta olduğundan, trafiğe çıkmamanız gerekir. Trafik sigortanız olmadan aracınızı kullanırken yakalandığınız takdirde aracınız bağlanır ve trafiğin otoparka çekilir. Trafik sigortası cezasına otoparkta kaldığı her gün için de otopark bedeli eklenmektedir.
Ayrıca hasarsızlık indirimi trafik sigortası için de geçerlidir. Hasarsızlık indirimiz olsa dahi, yenileme yapacağınız zaman zamlı fiyat uygulaması ile karşılaşırsınız. Sigorta şirketleri geçen her 30 gün için %5 zamlı prim uygulamaktadır. (En fazla alınabilecek zam yüzdesi %50’dir)
Trafik Sigortası Ne İşe Yarar?
Karayolları Trafik Kanunu’na göre Türkiye’de her türlü motorlu taşıt sahibinin yaptırmakla yükümlü olduğu zorunlu trafik sigortası, kaza meydana geldiğinde, sigorta sahibini para ödemekten kurtaran bir sistemdir. Trafik sigortasında amaç her yıl belirlenen limitler dahilinde, kaza sırasında karşı tarafın ve üçüncü şahısların (hem araçlarının, hem de şahısların bedenlerinde oluşacak) hasarlarının telafisine yöneliktir.
Trafik sigortası yaptırmayanların araçları bağlanarak trafik şube otoparkına çektirilir. Bundan sonraki süreç çok daha fazla yorucu ve masraflı olmaktadır.Trafik sigortanızı yaptırarak zaman ve para kaybınızı önlersiniz.
Kaza Yaptığımda Aracımda Oluşan Hasarı Trafik Sigortam Karşılar mı?
Aracınız için yaptıracağınız iki tür sigorta bulunmaktadır:
• Trafik Sigortası
• Kasko Sigortası
Kapsam ve işlev olarak bu iki sigorta şu noktalarda birbirinden ayrılmaktadır:
• Trafik sigortası sizin başka araçlara verdiğiniz zararı karşılarken,
• Kasko sigortası sizin aracınızda meydana gelen hasarları karşılamaktadır.
Kısaca bu iki sigorta türü birbirini tamamlayıcı rol oynamaktadır.
Kaza durumunda karşı tarafta oluşan hasarı karşılama hizmeti trafik sigortası kapsamında olduğundan, trafik sigortanız aracınızda olan hasarları karşılamaz. Aracınızda olan hasarları ancak kasko sigortanız karşılar. Trafik sigortanız bir kaza nedeniyle diğer araç, kişi ya da mallara verdiğiniz bedeni ve maddi zararları poliçede yazılı limitler ve genel şartlar dahilinde karşılar.
Yeni Satın Aldığım Aracım için Yeni Bir Trafik Sigortası mı Yaptırmalıyım, Yoksa Sattığım Aracımın Poliçesini Kullanabilir miyim?
Araç trafik sigortaları kişiler üzerinden değil, araçlar üzerinden yapıldığından, trafik sigortası da sadece aracınız için yapılabilmekte ve şahsi olarak kullanılamamaktadır. Bu nedenle sattığınız aracın zorunlu trafik sigortası poliçesi yeni aracınız için geçerli olmaz. Yeni aldığınız araç için ayrı bir trafik sigortası yaptırmalısınız.
Sattığınız araç için yaptırmış olduğunuz poliçenin yıl içinde kalan zamanı için prim iadesi hakkınız bulunmaktadır. Eski aracınızı sattığınız tarihten itibaren 10 gün içinde trafik poliçenizin aslı ve noter satış senediyle ilgili sigorta şirketine başvurarak satışını yapmış olduğunuz aracınıza ait trafik poliçesinin prim iadesini alabilirsiniz.
Kaza Nedeniyle Diğer Araca ve Sürücüsüne Verdiğim Zararları Trafik Sigortası Ne Oranda Karşılar?
Trafik sigortasının genel kapsam ve amacı sizin karşı tarafa verdiğiniz hasarı karşılamaktır. Trafik sigortanızı satın aldığınız sigorta şirketinin sunduğu şartlar ve verdiği hizmetler bu konuda belirleyicidir.
Bir kaza halinde diğer araç ve sürücüsüne verdiğiniz zararlar, aracınızın türüne, kullanım şekline ve limitlerinize göre poliçenizin genel şartları dahilinde karşılanır.
Zorunlu trafik sigorta primini etkileyen faktörler nelerdir ?
Trafik sigortanızın primini etkileyen birden çok faktör vardır.
Bunlardan bahsetmek gerekirse;
1-Aracın kazaya karışıp,karışmadığı.
Bir ya da daha fazla kaza geçirmiş taşıtların trafik sigortası primi kaza yapmayan araçlara göre yüksek olacaktır. Ayrıca kazaya karışmayan araçlar hasarsızlık indirimi alacaktır.
2-Aracın şahıs ya da ticari bir şirket üzerine kayıtlı olma durumu.
Ticari bir işletme üzerine kayıtlı olan bir aracın kullanım sıklığı fazla olarak varsayılır ve bu durum daha fazla kazaya karışma sebebi olarak kabul edilir. Bu durumda fiyatı arttırmaktadır.
3-Aracın plakasının hangi il olduğu.
Özellikle İstanbul,Ankara,İzmir gibi büyük ve kalabalık şehirler yoğun trafik ve başka nedenlerden dolayı risk oranı daha yüksek kabul edilir. Bu da primin yüksek olmasını etkiler.
Bu durum il trafik hasar yoğunluğu olarak adlandırılmaktadır.
4-Poliçelerin zamanında yenilenmesi.
Araca ait poliçe gününde yenilenmelidir. Gecikmeler fiyata olumsuz yansımaktadır. Gecikmeler ay olarak hesap edilmekte ve geciken her bir aya fiyata ek olarak her bir ay için % 5 Olarak ilave şeklindedir. Bu gecikme poliçenin gününde yenilenmesi şartıyla diğer yıllara yansımamaktadır.
5-Araç türü.
Primi etkileyen önemli faktörlerden biriside aracın türüdür.
Otomobil,kamyonet,minibüs,kamyon,otobüs,motosiklet gibi farklı araç türlerine göre prim farklılık göstermektedir.
6-Araç sahibinin yaşı.
Araç sahibinin yaşının 30 ve daha alt yaşta olması fiyata etki etmektedir. Yapılan araştırmalarda 30 yaş ve altındaki araç sahiplerinin kazaya karışma riski daha fazla olduğu görülmektedir.
Kaynak.
Reklamlar
-
Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler.
-
Bilgi içerikli bu paylaşım için teşekkür ederiz.
-
Araç alıp satanlar dikkat! Sigorta düzenlemesi iptal
AYM araç satışının ardından, sigortasının 15 gün boyunca devam etmesine ilişkin düzenlemeyi iptal etti. 9 ay sonra yürürlüğe girmesini kararlaştırılan düzenleme iptalinin gerekçesi dikkat çekti.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre, Adana 4. Tüketici Mahkemesi, yargılamasına baktığı bir davada, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 94. maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarında yer alan, "Sigortacı, sigorta sözleşmesini durumun kendisine tebliği tarihinden itibaren 15 gün içinde feshedebilir. Sigorta fesih tarihinden 15 gün sonrasına kadar geçerlidir." şeklindeki düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.
Başvuruda, kişinin aracını sattığı anda araç üzerindeki mülkiyet hakkının sona ermesine karşın söz konusu düzenlemeler uyarınca sigorta sözleşmesinden kaynaklı sorumluluğunun devam ettiği, bu itibarla kusuru olmadığı hallerde de tazminat sorumluluğunun bulunabileceği ifade edildi.
Kişilerin işlediği veya ihmal ettiği bir fiilden sorumlu tutulması gerektiğine işaret edilen itiraz başvurusunda, sigorta sözleşmesinin feshedilip edilmeyeceği konusunda da açıklığın bulunmadığı ileri sürüldü.
Başvuruyu görüşen AYM, söz konusu düzenlemelerin Anayasa'ya aykırı olduğunu tespit ederek iptal etti. Mahkeme, iptal hükmünün 9 ay sonra yürürlüğe girmesini kararlaştırdı.
KARARIN GEREKÇESİ
Yüksek Mahkemenin iptal kararında, araç satışının ardından önceki sahibinin araç üzerindeki fiili ve hukuki hakimiyetinin sona erdiği, eski araç sahibinin yeni araç sahibi üzerinde herhangi bir denetim ve gözetim sorumluluğunun da bulunmadığı ifade edildi.
Aracın yeni sahibinin, belirtilen 15 günlük sürede üçüncü kişilere zarar vermesi halinde, bu fiillerden aracın eski sahibinin sorumlu tutulabileceği aktarılan kararda, bunun "oldukça ağır bir müdahale" niteliği taşıdığı kaydedildi.
Kararda, "Satış veya devir işlemi yapılan ve işleteni değişen motorlu araçların tescilinde ya da trafiğe çıkarılmasında yeni işleten tarafından zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırılması şartının aranmasını içeren bir düzenleme yapmaya ilişkin kanun koyucunun önünde anayasal bir engel bulunmadığı görülmüştür." değerlendirmesine yer verildi.
Kişinin, üzerinde hukuki ve fiili olarak denetim ve kontrol imkanına sahip olmadığı kişilerin fiillerinden sorumlu tutulmasının bir zorunluluk olmadığı vurgulanan kararda, şu ifadeler yer aldı:
"Aracın devri suretiyle araç üzerindeki her türlü kontrol ve denetim yetkisini yitirmiş bulunan sigortalının artık işleten sıfatı da kalmadığı halde sözleşmenin sigorta şirketince feshedilmemesi durumunda sözleşme süresince, sözleşmenin feshedilmesi halinde dahi fesih tarihinden itibaren 15 gün boyunca yeni işletenin üçüncü kişilere vermiş olduğu zararlardan sorumlu tutulabilmesine imkan tanıyan kuralların gerekli olmadığı kanaatine varılmıştır."
Resimli Gasteden okuyun!
-
DickName adlı üyeden alıntı
Araç alıp satanlar dikkat! Sigorta düzenlemesi iptal
KARARIN GEREKÇESİ
Yüksek Mahkemenin iptal kararında, araç satışının ardından önceki sahibinin araç üzerindeki fiili ve hukuki hakimiyetinin sona erdiği, eski araç sahibinin yeni araç sahibi üzerinde herhangi bir denetim ve gözetim sorumluluğunun da bulunmadığı ifade edildi.
Aracın yeni sahibinin, belirtilen 15 günlük sürede üçüncü kişilere zarar vermesi halinde, bu fiillerden aracın eski sahibinin sorumlu tutulabileceği aktarılan kararda, bunun "oldukça ağır bir müdahale" niteliği taşıdığı kaydedildi.
Kişinin, üzerinde hukuki ve fiili olarak denetim ve kontrol imkanına sahip olmadığı kişilerin fiillerinden sorumlu tutulmasının bir zorunluluk olmadığı vurgulanan kararda, şu ifadeler yer aldı:
Resimli Gasteden okuyun!
bence mantıklı bir karar olmuş, atıyorum arabanı motorunu sattın, sattığın adam 10 gün sonra ölümlü / yaralamalı bir trafik kazasına karıştı.
al başına belayı.
-
maximusti, adlı üyeden alıntı
bence mantıklı bir karar olmuş, atıyorum arabanı motorunu sattın, sattığın adam 10 gün sonra ölümlü / yaralamalı bir trafik kazasına karıştı. al başına belayı.
Bizdeki tüm mevzuat, "önce ateş et, peşinden nişan al" düsturuyla hazırlandığından normaldir böyle şeyler.
-
Motorumu annemin üzerine yapmayı düşünüyorum. 65 yaş üstü için trafik sigortası bir avantaj mı yoksa dezavantaj mı olur? Ya da 65 yaş üstü için trafik sigortasında özel bir indirim hakkı sağlanıyor mu bilgisi olan var mı?
-
Merhaba, 65 yaşından sonra vekalet, mal alım satımı gibi işlemler için bildiğim kadarıyla bir gün geçerli doktor raporu isteniyor. Aile hekimi uygun görmezse branş doktoruna yönlendiriyor. Hem zaman, hem para kaybı yaşıyorsunuz. Yine de sizin bileceğiniz iş ancak ben olsam ufak hesapların peşinde koşmazdım. İcra takip vs bir sorunum yoksa, kendi üzerime yapardım motosikleti.
65 yaşındaki bir kişi için Trafik Sigortası'nın uygun olup olmayacağı konusunda bir bilgim yok.
Motosikletin resmi bir işi olduğunda sürekli annenizi imzaya getirip götüreceğinizi de unutmayın.
-
İcradan kaçırmak için yapıyorum maalesef. Başka bir arkadaşımın üzerineydi zaten motorum, şimdi ona da gelecekmiş icra. Sigortası mevcutta vardı zaten daha 2 ay önce yaptırmıştım 6500 TL'ye ama mecbur şimdi onun üstünden almam gerekecek. Doktor raporu olayını hiç duymamıştım, bu detay önemli epey. Teşekkür ederim ilginiz için.
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür, ve bir orman gibi kardeşçesine...
-
bildiğim kadarıyla 65 yaş üstüne indirim yerine daha yüksek risk gördükleri için bindirim uygularlar.
-
65 üstü noter işlemleri arkadaşların söylediği gibi sıkıntılı. Hem yaştan dolayı hemde ilk araçtan dolayı sigorta epey yüksek çıkacaktır.
Benelli TRK502 - Hyosung GV250 - Regalraptor SPT350 - Kanuni Caracal200 - Kanuni Windy125 - Kawasaki GPZ500 - Kawasaki EN500 - Aprilia MANA850 - Regalraptor Spyder250 - Honda VT600 - Zealsun ZS150-19
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)