Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
1. sayfa 12311 ... SonuncuSonuncu

İran,Pakistan, Hindistan, Nepal, Katmandu, Çin, Kazakistan, Gürcistan ve yeniden Türk

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Sinan Er - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Mart 2006
    Şehir
    Türkmenistan
    Motosikleti
    BMW F650 GS
    BU YOLCULUĞU GERÇEKLEŞTİREN ARKADAŞLARI YÜREKTEN KUTLUYOR CESARETLERİNDEN DOLAYI TEBRİK EDİYORUM
    VE İZİNSİZ YAYINLADIĞIM İÇİN ÖZÜRDİLİYORUM

    A L I N T I D I R

    Attila Musluoglu ve Emrah Ablak'ın gezisi. 27000km ve 6 ay süreli bir Africa Twin ve Transalp ile İran,Pakistan, Hindistan, Nepal, Katmandu, Çin, Kazakistan, Gürcistan ve yeniden Türkiye.



    1. gün ve ilk mola, Adapazarı, TEM üzerinde yemek molası..

    Bolu' da uyandığımız sabah çoktan kar atıştırmaya başladı, çanta ve bagajları toplamak ilk günler uzun ve zor gelirken daha sonra yapılan bagajlar daha kısa sürede ve daha derli-toplu oluyor, önceki tecrüblerle sabit. Arkada görünen bina Otel Parlak, gecelik 20 lira, sıcak sulu, kaloriferli, sabah kahvaltılı. Otopark gecelik 2 lira, üstü kapalı : )

    Yeniçağa (Bolu)'ya kadar tipide gittik, kaskın camı dıştan karla kaplı, içten buğu ile : ( buğu olmaması için camı hafif aralıyorum, dudaklarıma kar taneleri çarpıyor, ilk molada anti-fog spey alıcam, yol kenarı kaavesine girdik fotoğraftan sonra, sobanın yanında ısmarladıkları çayı içtik kamyoncuların.

    Akyar Geçidi (1510m)' nde Emrah' ın elleri uyuştu soğuktan durduk, motorun arasına soktu parmakları fayda etmedi, donunun içine soktu fayda etmedi : ( ilk molada birkaç kat eldiven daha alıcaz. Yol Gerede'den Kızılcahmama iniyor, tüm kamyoncular kornaları ile destek olduklarını iletiyor. Bu bölgenin adı "Kargasekmez" diye biliniyor, manzara nefis..

    Ankara'da 1 gun vize icin bekledik, olmadi, Tahran(Iran)'da yeniden deneyecegz Emrah icin : ) Ankara'nin ilcesi Kirikkale'yi hemen gecince fotoğraf.. Gök çok parlak ama hava sicakliği 1 derece, kuru otlar citir citir, toprak beton gibi soğuktan : )

    Emrah coştu, bastı gitti, yolu çok sevdi. Ben de yetişemeyeceğimi anlayıp bi kaç ortaanadolu fotoğrafı aliym dedim, bi kertenkele tirmandi sol çantamın arkasına, "beni de götür" dedi sıcak hindistan ormanlarına..
    "Sıkı tutun o zaman" dedim ona, adını sordum, "Jimbo" dedi.

    Sorgun'u 10 km geçince solda İhtiyarın Yeri' nin tuvaleti, kendimi kendim çektim.

    İhtiyarın Yeri'nden çıkıp hiç durmadan Sivas'a varmaya karar verdik ama 135 km sonra pes ettik soğuktan, ilk gördüğümüz sıcak dükkanda durmaya karar verdik. İceri girer girmez sayısız çay ve bol acılı ezogelini yuttuktan sonra fotoğrafta en sağda oturan lokantacı size ilaç yapıcam dedi ve ince belli bardakta sarı sıcak bi sıvı ikram etti, solunum yollarımız ve gözbebeklerimiz aynı anda açıldı bu tadı da bal gibi içecekle.. Tarifini vermediler, -9 derece olan havada gitmek için giyinmeye başladığımızda bize "deliler" dediler : )

    Jimbo sıkı tutun !

    Turdan önce Gül' ün Emrah' a hediye ettiği yazmayla kardeşim kendini kendi cep telefonuyla çekmiş : )

    Bu fotoğraftan haberim yoktu, çaktırmadan işemeye çalışıyorm, ama çok souk beceremiyorm.

    sarı yündonlular



    A L I N T I D I R

    A L I N T I D I R

    Oyuncakci Haci Dede`nin 1951 Morris`i, dunyada 3 tane kalmis. Firma amcama plaket ve bu arabanin bir maketini gonderip tesekkur etmis. Aracin tum karoseri ahsap : )

    Asik Xhani ve Emrah neye bakiyor?


    Tebriz` de Hali ipi boyama atolyesinde Azeri Iranlilarla yaptigimiz sohbet sirasinda yapilan cay. Butun dukkandaki boyama kazanlari dogal gazla calisan brulorle isitilor - kaynatiliyor. Tabriz`li arkadasimiz Eyub` un maalle arkadaslariyla iciyoruz caylari arka arkaya, bardagi alp saklayana kadar cay `tokuyorlar`. Ben senede 20 bardak cay icen adam yarim gunde iciyorum ayni miktari. Arkadaslarin adlari Ibrahim, Asker, Mehdi, Ebbas, Haydar. Iceride yogun buhar var.


    Tebriz` de Hali ipi boyama atolyesi.

    Tabriz - Senjan yolu, cok yagmurlu, en azindan hava 7 dereceye yukseldi ve saganak var, sagnak yagmur biraz kemiklerimizi isitti acikcasi : ) Yarin 12 derece ve acik gorunuyor, biraz once internetten gordum, galiba yirttik bu defa.

    Ah be abi 300 km otobanda hic bi tane bile mi benzin pamp (benzinlik) olmaz ya! Otobandan altindan gecen deligi alt gecit sandik, meger dere akiyomus arasira. Emrah `ben bi bakiim abi belki geceriz` dedi, motoru yan ayaga aldiini sandi ama tam dengede olmayan motor uzerine dogru devrildi, motor gidonu kaskin acik camindan iceri girip burun diregine carpti ve motor devrildi. Motorda ve burunda hasar yok ama adamin cani gorundugu gibi biraz yaniyo.. Tabi o alt gecitten gecme imkani yok, otobana tekrar ciktik neyse ki 2 km sonra eski yola bir kavsak bulduk, eski yolda da bir benzin pamp bulduk : ) ama depolarda 1kac damla kalmisti, bundan sonra yedek bidonumuz dolu gezmeye karar verdik, benzinlikler cok seyrek.

    Tabriz`li Eyub`un arkadasi Asker`in hali ipi boyama atolyesi. Arkadaslarin adlari Ibrahim, Asker, Mehdi, Ebbas, Haydar. Coook geyikler cok.

    Senjan yolunda saganak ve gunes, dolayisi ile Ebemkusagi.

    Tebriz - Senjan yolu, otoban kenarindayiz, otobanin karsisina gecmeye calisiyoruz, eski yola baglanip depolarimizi doldurmamiz gerekiyor zira.

    Yol kenarinda dinlenirken gordugumuz kalasnikov kovani : )

    Senjan - Tehran yolu, dinleniyoruz, sagdan (guneybati) kuvvetli soguk ruzgar yiyoruz, salak olduk biraz : D


    Artik oldu kanka !

    Jimbo`yu kacirdilarTebriz`de : ( Polisehaber verdik, resmini Tebriz ve Tahran sokaklarina yapistirip farsca `Kayip Kertenkele Kral`yazdik altina da..

    Tahran girisi, saatte 120 km hizla sehir merkezine giden guruhun arasina katilicazaz sonra. Tahran` da arabalar birbirine surtunerek geciyor, motorlar zaten omuz omuza, ilk defa tecrube ettik, zor 400 kiloluk motorlarla. Trafikte aksam otel suratimizda cok endiseli bir ifade vardi, ama bazen de kahkaha patlaticak duruma getiriyor komik iran trafik adamlari : D

    Bu Halebi, sabahlari ise gitmeden once Tahranlilar otobus duraklarinin arkalarindaki bufelerden alip yiyolar bunlari, biz de yedik ve begendik. Aslinda koyu kivamli saalep icinde eritilmiskasar var, uzerine tarcin ve seker serpip sade pideyle yiyosunuz. Cinsel istek uyandiriyo, Iran ortaminda pek tavsiye etmem : D

    Tahran` da bir kamu binasi girisi, Pers figurleri var uzerinde

    A L I N T I D I R

    Emrah`in Pakistan vizesi icin Tahran`daki PAkistan Konsolosluguna gidiyoruz, hava 12 derece ve piril piril. Taksiciyle 3000 Tumen`e anlastik ama taksimetre 2500 yazinca tabii ki 2500 odedik, zaten onune gelen geciriyo turiste :(
    Not : Bu fotograf eklendiginde Emrah`in Pakistan vizesi olmadigini ekliyorum, yani vize vermediler..

    Zenjan (Zencen - karicim anlaminda) Fard Otel girisi (Fart okunmamali : )


    Iran`li postaci, herkeste bu cd1 125` lik Honda`lardan var, 200cc den fazlasi yasak, devrim sirasinda guclu motorlarla cok sayida saldirilarda bulunulmus diye duydum, o yuzden bizim iri kiyim motorlara ilgi buyuk.

    Tahran - Isfahan yolunda giseden sonra birer cay ve sigara, dinleniyoruz.

    Iran` da heryerde bu sah zamnlarindan kalma eski kamyonlardan var.

    Benzin aldik ve yemek yedik, tam bu noktada 3000. kilometremizi doldurmus bulunmaktayiz : )

    Isfahan Cahar Bagh caddesi, 47 metre genisligindeki caddenin ortasinda yaylar icin cok guzel bir kaldirim ve bunun yanindan gecen bisiklet yollari var. Isfahan icin `dunyanin yarisi` anlamina gelen, `Esfahan, nesfe cihan` deyimi kullaniliyor yuzyillardir her cesit medeniyete baskentlik yapmis.

    Isfahan ortasindan gecen Zayendu Rud nehrinin uzerine yapilmis si-a se pol koprusu, nesfe cihan.

    Si-a se pol (33 sutunlu demek) koprusunun ust tarafi sadece yaylar icin ayrilmis durumda, buradan gunde bikac defa gecmemiz gerekiyor cunku nedense karsi tarafta sigara bulabildik, Emrah` a sigara almak icin geciyoruz, ama cok keyifli, bizim icin koprude yurume nedeni oldu bu durum : )

    Isfahan Si-a se pol koprusu yan gecisleri.

    Si-a se pol koprusunun yan tarafinaki cayhanede ogle yemegi yedik, ash sulu, soslu, baharatli bir cesit makarna, duk tuzsuz baharatli eksi ayran, lavasla birlikte veriliyor, arkasina bir demlik cay ve kitlama sekeri ile birlikte getiriliyor. Tam yanimizdan Zayende Rud nehrinin sulari kopru ayaklarinin arasindan gecerek sirildiyor..

    Isfahan sokak kosesi.

    Isfahan` da bir sokak

    Imam Meydani (Naksh-i Cihan Meydani), uzunlugu 512 metre, genisligi 512 metre, yalanim varsa serefsizim : ) `Cekil lan pic` dedim anlamadi cekilmedi galiba turist.

    A L I N T I D I R




    Isfahan Imam meydani, ortadaki havuz basindayim. Gorunen kucuk odalar eskiden loca olarak kullaniliyormus, burada oyunlar oynanir savas gosterileri yapilirmis.

    Isfahan Imam meydani`nda Emrah Ablak.

    Isfahan Imam Meydani`nin civarindaki localardan detay

    Isfahan Bazar` da gezerken kaybolduktan sonra, iki dakika soluklanayim.

    Isfahan`in (dunya yarisi - nesf-e cihan) cok uzun ve mistik buyuk bazar`i. Bu Carrefour ise, bizim Kapali Carsi bunun yaninda mahalle bakkali olur.

    Isfahan buyuk bazar.

    Isfahan` da gun biterken, dunya yarisi geceye baslayacak.

    Isfahan` da kaldigimiz Emir Kebir Hostel`in odasi sabah 07:00, muzik dinliyorum Ablak uyuyor daha su dokup uyandiricam simdi : D

    Ali Gapi (Ali Qapou) sarayi 3. kati. Sah buradan cesitli gosteri ve savas ounlarini izlermis zevceleriyle. 4 ve 5. katlar restore durumda acik degil, umarim gezmeye gelirsiniz v o zamana acik olur. 1001 gece olayini yasatiyor, cok mistik.

    Ali Gapi sarayinda ust katlara cikan koridor - merdiven.

    Isfahan Ali Gapi sarayi 3. kat avlusu ahsap sutunlar ve tavan detayi, ahsap sutunlar 420 yillik, 20 metre uzunlugunda bu sutunlar, dehsete kapilip izledik hayranlikla.

    Imam Camii (eski adi Mescid-i Abbas) Sah Abbas tarafindan 1602 yilinda yaptirilmis, cook ince cini suslemeleri sari, yesi ve mavi renklerle hertarafinda bezeli.

    Mescid-i Abbas icerisinden, kucucuk bir ses bile 12 kere yankilaniyor, orta kuvvette bir ses cikardiginizda 15-20 saniye azalarak kendi sesinizi duyabiliyorsunuz.

    Mesjid-i Abbas, Isfahan, Iran. Esfahan, Nesf-e Cihan..

    Mescid-i Abbas abdesthanesinde tavan detayi.

    A L I N T I D I R


    Seyh Lutfullah Camii icerisi


    Iki ayri fotografi yapistirmadik burda : ) Seyh Lutfullah Cami icinden. Sagdaki minber soldaki kubbesi camiinin.

    Isfehan` da bunun gibi cok park var, Isfehan, dunya yarisi..

    Cehel Sutun, 40 sutun demek. Sarayda 18 adet sutun var ama onundeki buyuk havuzdan yansiyanlarla 40 sutun demisler, galiba 36` yi 40 yuvarlamislar. Aslan agizlarindan su cikiyormus galiba eskiden ya da su degil de sarap ya da sut ya da ne bileym : )

    Billy, Avustralyali, Isfehan` da arizali aku basini tamir etmeye calisirken yanimiza geldi, otel ariyormus, tanistik. Karisi ile birlikte 1,5 yildir geziyorlarmis Asya ` da, Afrika kitasina gecmeye hazirlaniyorlar Iran` dan sonra. Karisinda 250 CC bir Kawa enduro var, kendisinde Bmw R80 GS Basic. Asmislar kendilerini, yuzlerinden gulumseme eksik olmadi. Gidecegimiz yol uzerinde nerelerde kalabilecegimiz hakkinda bir suru bilgi verdiler. Eposta adreslerini aldim Turkiye`den gecerken (Belki seneye) misafir etmeyi dusunuyorum evimde.

    Isfehan - Yezd yolu. Polis durdurup pasaport ve triptik kontrolu yapti, ardindan durmusken sigara icip fotograf cekelim dedik. Polisler Turk oldugumuzu duyunca geyige sariyorlar eposta adreslerini veriyorlar ve gidiyorlar : D

    Yezd, Iran. Bu diyarlarin en eski kenti. Butun sokaklar bunun gibi gecitler ve dehlizlerden olusuyor. Yerin 3 kat altina kadar yasam yerleri olusturulmus. Gecitlerin ust taraflari depo, ev, dukkan : ) Yarin ayrintili gezip 3-4 kere kaybolmayi planliyoruz ;)

    Yezd, Iran. Emir Caghmag camii altindaki carsinin havalandima bacalari, yazin cok sicak olan col ikliminde kebap lokantalarinin oldugu carsi belki 50 derece oluyordur, cunku su anda burasi 21 derece : D Usuyo musunuz yoksa orda?

    Amir Caghmag komleksi icindeki camiinin minarelerinin arasindan col ortasindaki col rengi sehrin sabah seyri.

    Emir Caghmag camii minareleri. Fotografi cektigim yer zaten 30 - 35 metre yukseklikte, boylarini tahmin edin artik..

    Yezd sokaklarinda kaybolup cikmaz bi sokaga girdik, ucunda terkedilmis eski bir ev, tavani yok artik.

    Yezd sokaklarinin bu sekilde, otomobil gececek kadar olanlari var ama cogundan yuruyerek ya da bisikletle gecilebiliyor. Tuneller, gecitler ve koridorlardan 2 saatlik bi yuruyus yaptik. O kadar sessiz ki yanimizdan havalanan kusun kanat seslerini cok net duyabildik. BAzi gecitler o kadar uzun tunellerden olusuyor ki tamamen karanlik bir koridordan yurumek zorunda kaliyorsunuz.

    Yezd` e ozgu Bendir evlerin, dukkanlarin ve sarniclarin uzerindeki ruzgar kuleleri. En eski klima modeli, colden gelen sicak hava bu kulelerin acili kanallarindan iceri girer ve asagi yonelir, asagi inerken ozel guneste pisirilmis tugla bacadan gecerken sogur ve asagidaki insanlara ya da suya serin hava saglar. Aslinda bunlar baca, ama iceriden disari sicak hava degil, disaridan iceri soguk hava yapan bisi : )

    A L I N T I D I R

    Qanat adi verilern yer alti sulama sitemi civar daglardan yeraltindan getiriliyor, bu kanallarin uzunlugu 45 km kadar uzunlukta, Yezd` in su ihtiyacini ve sogumasini bunlar karsiliyor, camasir ve bulasik yikama odalari yerin 20- 25 metre altinda, yani 3-4 katli bi bina kadar asagida, saydik 93 basamakla yer seviyesinden asagi indik, asagi indikce karanlik ve nemli oluyor. Sunu da ekleyeyim, Bendir` lerle bu sular bir de sogutuluyormus, icilmek icin olanlari tabi : ) Bu sulama sisteminin ustalari dunyanin heryerine cagirilip bu isi yaparlarmis.. Fotograf yeralti sarnicindan yukari dogru cekildi.

    Yezd geceye giriyor.

    Yezd`in dehliz sokaklarinda dinlenirken...

    Yezd`in serin sarniclarinda dinlenirken...

    Yezd` de kaldigimiz Amir Caghmag Hostel 29 numarali oda.

    Amir Caghmag kompleksi, Yezd, Iran.

    Yezidi kedi : ) Yezd sokaklari, Iran.

    Sokakta beton pinpon masasi, Yezd, Iran.

    Yezd` de sokak, iki kisi surtunerek gecer : )

    Zerdustluk (Zoroastarizm) dininde dunya iyilik ve kotulugun savastigi alandir. Insan vucudunda da iyilik ve kotuluk hep savasir. Iyiligi Ahuramazda kotulugu Ahrimen temsil eder, hangisi baskin cikarsa kisi iyi ya da kotu olur. Kisi iyi olmakla kalmayip kotuluge karsi da savasmalidir. Ilk tektanrili dindir ve MO 600lu yillarda Zerdust tarafindan yayilmaya calisilmistir, diger din adamlari ve coktanrili din rahipleri tarafindan iskence edilmistir ve bugunku Hindistan` dan Yezd topraklarina kacip dinini yaymistir. Zerdust` ler atese tapmaz, ates safligi ve temizligi ifade eder, icindekini kendine donusturur ve surekli yukselerek bilgelige ulasamaya calisir. Bu ates MS 470 yilindan beri yanmaktadir, 1538 yildir Zerdust rahipler tarafindan surekli kayisi ve badem agaclarindan yapilmis odunlarla beslenir. Persapolis` in Buyuk Iskender tarafindan yakilmasi esnasinda alinan bir atesin devam ettirildigi ve Buyuk Iskender`in oldurdugu onbinlerce zerdustun anisina atesin devam ettirildigi de rivayet ediliyor.

    Zerdusluk` e gore su, hava ve toprak saftir ve temiz kalmalidir. Olen zerdut bedeni topragi kirletmemesi icin gomulmez. Dakhne (Sessizlik kuleleri) adi verilen Yezd` in hemen disinda daglik bir alanda yapilmis yuksek kulelere goturulen ceset vahsi hayvanlarin yiyerek yokedilmesi icin birakilir. Ceset soguk tas bloga yatirilmadan once en sevdigi insan bu musalla tasina benzer kisma yatarak isinmasini saglar, daha sonra ceset orada birakilir. Zerdust rahiplerden biri araliklarla olu zerdustu kontrol eder. Eger akbabalar cesedin sag gozunu yemisse kisi huzura ermistir, eer sol goz gitmisse kisi azaptadir ve ruhu huzura ermemistir. Akbaba zerdustlukte kutsaldir.

    Zerdustluk` te sembol akbaba govdeli zerdusttur, kanatlar 3 kattan olusur. Ilk kat dusuncede saflik, ikinci kat soz de saflik, ucuncu kat davranista safliktir.

    Sesslizlik Kuleleri`nden (Dakhne) asagidaki terkedilmis koy, doneminde zerdust olulerinin gozlerini kontrol eden rahiplerin yasadigi teoremini Ablak ve ben uretmisizdir. Arastirmak gerekir.

    Zerdust` un ic savasi yolun sonunda bitecek.

    Zerdust savas nagaralarinda, cok var daha sessiz kalmasina.

    A L I N T I D I R

    Sesslizlik Kuleleri` nin (Dakhne) asagisindaki terkedilmis koy evinin uzeri. Yagmur hic yagmadigi icin bu bolgeye catidaki topraktan yapilma kumbet - kubbeler hic bozulmuyor.

    Her nefeste biraz daha,
    git biraz daha her nefeste.
    Nefes nefese, kostura kostura : )

    Yine yolardayiz, Shiraz` a dogru.

    Sardi cete etrafimi : )

    Fotograf nomal, kale yamuk. Shiraz ` da Kerim Han kalesi, cok ugrasmislar ama duzeltememisler.

    kerimhan Kalesi, Shiraz, Iran.

    Siraz, Vekil Camii, tum sutunlar tek parca granitten oyularak yapilmis. 48 sutun var. Minber de tek parca granitten oyulmus.

    Okula gittiklerini sanmiyorum, olsa olsa okul tatil falan olmustur : D

    MO 6. yuzyilda I. Darius tarafindan kurulan sehir oglu Xerxes tarafindan buyutuldu, sutunlar 20 ser metre yuksekliginde. Bu gecit `all nations gate - tum halklar gecidi` olarak aniliyor. Her yil Newruz` da diger halkarin kral ve hukumdarlari Darius` a hediyeler getirirlerdi.


    Pers imparatorlugu Buyuk Iskender gelip bu sehri akip, yikip yagmalayana kadar MO 330 yilina kadar surdu. Buyuk Iskender`in bu sehirden 300 deve dolusu altin ve gumus goturdugu soyleniyor. Yagmalama fikrini de birlikte icki ictigi cariyesinin verdigi konusuluyor.

    Pers tarzi Mona Lisa.

    Bu noktada ayriliyoruz, Emrah Turkiye `ye ben Pakistan` a. Shiraz, Iran.

    Col dusunmeleri, 5 dakika dinlendireyim kaseyi, ruzgar icsin sigarayi, cisim var nereye yapicam, heryer duz, herkes gorecek !

    Jimbo gitti, Emrah gitti, senle ben kaldik kuheylan, yuru bakalim..

    Iran - Pakistan sinirini gecemeyip, 36 saat 22bin metrekare alanda 5 kamyoncu ve benim beklememe sebep olan olaylar zinciri : )
    1. Mirjave` ye gidip karakolun yanina cadir acmayi planladim, sabah erken islemlere baslamak icin, ama tam Zahedan` dan ayrilacakken polis gidemezsin burada kalacaksin dedi, 25 dolar gibi paraya tuvalet tavanindan lagim akan bi otele zorla yerlestirildim : )
    2. Sabah uyandirma yazdirdim, unutmuslar. Hemen hazirlanip asagi indim, dun gece otele getiren ekip sabah bana eskortluk etsinler diye baska ekibe haber vermis.
    3. O ekip beni 3. bi ekibe sehir disinda teslim etti.
    4. O ekip beni sehirin daha da disinda askerlere teslim etti, yaklasik 45 dakika eskortluk yapacak araci bekledim, karargah bahcesinde, bu arada hemen hemen 40 askerin ayni sorularini cevapladim (soru1: nereden geliyosun, soru2: nereye gidiyosun, soru3: nerelisin, soru4: bu motor kac lira : )
    5. Asker eskort 20 km gidip sorumluluk bolgesinde durdu, telsizle diger birlige haber verdi, onlar 1,5 saat sonra geldi.
    6. Sorumluluk bolgesi disindaki baska birlige teslim edildim, buradaki 8-9 askere gereken cevaplari verdim. Burada arac olmadigi icin bi askeri arkamdaki lastik ve tulumlarin uzerine oturttular : ) boyle 20 km gittim, komik bi goruntu, adam arkamda `bas,bas` isareti yapiyo eliyle, 160la gidiyorum hala ayni isareti yapiyo, dusup olecek manyak, yavasladim..
    7. Sinir karakolunda beni teslim etti, karakolda 1 saat beklettiler avanta istiyolardi anlamamazliga verdim, inat ettim, bi cakmak verip kurtuldum, arkama baska bi asker bindi ve beni gumruge getirdi saolsun.
    8. Pasaport onaylandi, karne icin oradaki azeri kamyoncular baski yapti gumruge, yarim gun tam gidecekken memur islemimi yapti, saat 1:30.
    9. Hemen kapiya kostum, gumrukte bana kamyoncu islemi yapmislar, ben turist motorcuymusum, bi muhure daha ihtiyacim varmis, hemen gumruge gittim, adamlar evlerine gitmis bile bayramlasmaya, 5 dakika ile kacirdim, basladi 36 saat, ne iran` a ne pakistan` a gecebiliyorum. 1 tane sigaram vardi sinirden ictim onu, yanimda yemek yok.

    A L I N T I D I R
    nabukat bunu beğendi.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    abal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Kasım 2006
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    ASYA 150T 19A
    gerçekten bi özgürlük.. muhteşem..tebrik ediyorum..
    KIRMIZI BOĞA..

  3. #3
    çavuşoğlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Temmuz 2006
    ...işte bu yaaa ...gercekten tebrikler..

  4. #4
    Memotor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Eylül 2007
    Şehir
    İstanbul
    bu emrah ablak karikatürist emrah ablak diilmi yaavay be oda sağlam motorcuymuş demek

  5. #5

    Üyelik
    27 Ocak 2008
    Şehir
    Düzce
    Motosikleti
    SATILDI
    Gerçekten Kötü Hava Koşullarında gitmeniz bu sıcak ortamda beni bile üşüttü.Harika sınız cok güzel tebrik ederim
    [B][COLOR="Red"][/COLOR][/B]Dikkat Önemli Not : [COLOR="Blue"][/COLOR]Beyninizin Değerinde Kask Kullanın!!!

  6. #6
    Sinan Er - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Mart 2006
    Şehir
    Türkmenistan
    Motosikleti
    BMW F650 GS
    BU YOLCULUĞU GERÇEKLEŞTİREN ARKADAŞLARI YÜREKTEN KUTLUYOR CESARETLERİNDEN DOLAYI TEBRİK EDİYORUM
    VE İZİNSİZ YAYINLADIĞIM İÇİN ÖZÜRDİLİYORUM

    A L I N T I D I R


    ]Bu azeri kamyoncular olmasa bittim, sagolsunlar, caylarini, sigaralarini ve yemeklerini paylastilar, acili fasulyeli ton baligi yedik, uzerine seylan cayi ve TIR marka sigara, kamyoncular icin ozel olsa gerek : )

    Pakistan, Taftan colu, trafik soldan akiyor, buralarda kolay bakalim kalabalik sehirlerde n`picam : )

    Pakistan`a girdikten sonra surekli kontrol noktalarina isim, pasaport numarasi ve saati bolumlu defterlere kaydediyorsunuz. Bu Belluci polis ve cocuklar gorulmeye degerdi. Alismislar, tam gidicem `foto, foto` diye bagirdilar, yerlerini de ezberlemisler 10 snaiyede bu pozisyonu aldilar ve kipirdamadan beklediler : ) GAliba cok turist geciyo bu yoldan.

    Ekber ve kardesleri, benzin aldim buradan, tam 1kac litrem kalmisti ki buraya Nokkundi` ye vardim, once benzin bulamadilar : ( sonra dizel sandiklari bidondan benzin cikti, of nasil rahatladim, 5 litre yedegim hep olurdu, bi 5 litre daha yedek benzin tasiyorum artik. 1 dolar 50 rupi, 1 litre benzin 70 rupi, Iran` gore cok pahali benzin.

    Benzin aldiktan sonra bu adamlari gordum yol kenarinda `noldu` dedim, el kol hareketleriyle benzinlerinin bittigini gosterdiler, 3 saatte bi araba geciyo burdan, sanslilarmis, 2 litre benzin verdim. Galiba 50 kere `allah razi olsun` gibi bisi soylediler ben eldivenleri giyip kaski takana kadar : )

    Taftan`da gece basliyor, soguk bi tarafa `alibaba`lar var burda yol eskiyasi elkaide militani, bir an once Nushki` ye varmaliyim, 10 km`de bir kontrol noktasina saati yazarak ilerliyorum, 80 km. yolum var daha, biraz tedirginim..

    Nuski` de otel yokmus : ) Polis istasyonunda yatacaksin cadir kuracaksin dediler memnuniyetle kabul ettim hem guvenli hem de para vermicem : D Sayisiz cay (sutlu, soguk ve seker kamisi ile demlenmis) ve koyu muhabbetten sonra cadir kurmaya hazirlanirken bana bu kocaman salonu tahsis ettiler : ) 2 saate bir bi nobetci gelip uyuyodu sag arkadaki divanda.

    Balluci polis arkadaslarim, ama aradakini bilmiyorum, belki bi suclu. Suclulara arkadas muamelesi yapip hapse atiyolar : )

    Quetta`ya vardim sonunda, burasi dunyadan degil, lagim aciktan geciyio, iseyeni birak sican adam gordum, bu kadar korkunc adami bi arada goremezsin, ama bu kadar canayakin ve misafirperver adami da.. Aksam yemegimde `Bargar`yiyecegim, mercimekli etli bi karisim yumurta ile bulanip pisiriliyor, yuvarlak ekmek arasinda veriliyor, muthis aci, aci seven biriyim cok, ama yerken gozyaslarimi tutamadim. Elleriyle yemegimi hazirlayan sahis bi kac dakika once kanalin yanindan gelmis olabilir : ) Acik su disinda herseyi yiyorum, baska carem yok, hasta olsaydim simdiye olmam lazimdi, galiba vucut artik buraya ait.

    Rishka, gazla calisan 3 tekerlekli taksi, 6 kisi indigini gordum bir seferinde.

    Quetta` ya gelirken yol cok kirici bozuktu, canta tasima demirlerinden krikilar oldu, onlari kaynak yaptiriyorum, sabah 9da hepsinin kafasi iyi : )

    Hashish ceken bi grup, 3-4 kisi birlesip entarilerinden cadir yapiyorlar. Altinda kafayi duzluyorlar saniyorum, dumanlar yulseliyor.

    Sehirler arasi calisan bir otobus, kornalari cok komik ve korkutucu arkadan caldiklari zaman, hoplatiyor.

    Son durum budur : ) Kaydi tipim. Bloom Star otel kalabalik sehirde vaha gibi, sessiz.

    Quetta - Sukkur yolu, Bolan Irmaginin yanindan tren yolu ile birlikte guneye iniyoruz, tren yolunu somurge zamani ingilizler yapmis. Tam da `burasi ne ruzgarliymis oha g.tm dondu` derken, ingilizler tunelin birine `windy corner` adini vermisler : ) Sabahlari col cok soguk oluyo, 11 den sonra da cok sicak. Sag ayna ile 2500 kmdir yoldayim, Dogubeyazid` dan beri bu sekilde, yaptiricak yer bulamadim, olmadi uzerine minibus aynasi yapistiracam..


    A L I N T I D I R

    Bolan vadisinde saat 9 civari, asagida 5 adam ve 1 davulcu var, davul kuru ve ritmsiz, adamlar ellerini cirparak ve kendi eksenleri etrafinda donerek dansediyorlar, arada bir de comelip kalkiyorlar, neyi kutluyolar anlamadim, bayagi bi seyrettim.

    Bolan Vadisi`nde elyapimi bir tunel.

    Cay icin mola verdigim bir yerde ihtiyar.

    Cay icin durdum, yolun diger tarafinda sadece oluler var, birsuru mezar, bu tarafta ise yasam var, kosan cocuklar, oynayan yavru kopekler, calisanlar, oturan ihtiyarlar.

    Bu teknik dunyanin heryerinde daha bikac yuzyil kullanilacak eminim.

    Indus nehri uzerinden gecen kopruler, ustteki ingilizlerin yaptigi demiryolu koprusu 1885 yilina ait, altta (uzerinde durdugum daha yeni tas yaya ve arac koprusu. Sisle karisik, egzos, gece boyu sobada yanmis islak cali cirpi (odun yok), sabah gunesi altinda, Multan` a gidiyorum, Pakistan.

    Sabah 7:00 Indus irmagi kenari, Sukkur, Pakistan.

    Kamyon ve kamyoncu, kamyon suslerine dalip gidiyo insan.

    Bu Tir` in benzeri Turkiye` de de var ama 2 sira halinde ve her sirada 4 arac oluyor. Burada 2 sira ve 6sar aracli yapmislar, zaten her araci asiri yuklemek cok moda, kamyonlar bu yuzden 50km/s hizi gecemiyor. Cok yuklu traktorlerin on lastikleri havalaniyor, gozumle gordum ilk kalkista traktorun onu sahlandi : ) Bu T(I)REN`i gecmek 10 - 15 sn suruyor..

    Multan, Pakistan, sekerli patates turu bir yiyecek, kozden alinip soyuluyor enfes soslari ve baharatlari ile hasir nesir ediliyor, adi Sukkirgandhi, Sukkir seker demek Gandhi de bildigimiz Gandhi ise seker gibi adamdi demek geliyo icimden 3 porsiyon yedikten sonra, kendi kendine cok vakit gecirince sacmaliyo insan, guluyo kendi kendine..

    Lahore, Pakistan. Kaldigm Parkway Otel cok eski odalardan anlasiliyor, kapi sinekliginden avlu goruntusu.

    Cay iciyordum ki bi cayhanede disarida gurultuler koptu, kavga var zannettim, orali olmadim. Herkes disari cikti cayhaneden bagiris cagiris, bi ben oturuyorum iceride : ) Sonra cayhane sahibi coktan kepengi indirmis `Butto is dead now` gibi bisi soyledi iceri girip, disaridaki kalabalik azalinca beni disari atti kepengi arkamdan yine indirdi. Elektrikler yok, karanlikta sessizce suzuluyorum, uzerime giydigim kirmizi-beyaz motor montu cillop gibi parliyor, giydigime lanet ediyorum, cikarip yurusem daha da ilgi cekicek. 60-70 metre uzunluktukaki sokak yuru yuru bitmedi, bana yarim saat gibi geldi. Oteli gordum karsi kaldirimda hemen yukari ciktim, otel jeneratoru var televizyonu actim heryer yaniyo, %100 iktidar olacak kisi secime 10 gun kala olduruldu, cok hazmedilecek bisi degil tabi. Disaridaki sesler gece 2-3 e kadar surdu, araba ve dukkan camlari patliyor, atesler yakiliyor. Sabah 5:30 kalktim, hizlica giyinip sehre ciktim, kirik camlar ve yanmis nesnelerin ustunden gecip sinir koyu Wahgah` a gittim, 3-5 kisilik gruplar var hallerinden sabahladiklari belli, gazete bayilerinin onu tiklim tiklim, caktirmadan suzuluyorum arka sokaklardan. Yazik bu ulkeye, bu guzel adamlara, bu cografyaya, daha Lahore` u 2 gun gezmeyi planliyordum, umarim donusumde Amerika`nin istedigi biri gelir de iktidara doyasiya gezerim su ulkeyi. Fotografta Hindistan sinirina 2 km var.

    Sabah 5:30` da uyanirsang.t korkusuna sinira varirsin tabi saat 8` de. Bekliyorum saat 9:30 olmasini, lafliyoruz esnafla birlikte sutlu caylar iciyoruz..

    Pakistan rupi`sini Hindistan rupisine cevirmeye calisiyorum, pazarlik ediyorum Khalil`le, turk oldugumu ogrenince verebilecegi en yuksekten verdigini soyledi, siritarak onayladim, 1500 Pakistan rupi`sine 900 Hint rupi`si verdi, fena degil.




    A L I N T I D I R

    Hindistan` a gectim.

    Amritsar yolunda bir universite.

    Altin Tapinak, Amritsar, Hindistan. Kadin ya da erkek basi acik girilemiyor, ayakkabi ve coraplarinizi giristeki emanethaneye birakiyorsunuz, giriste para alinmadigi ibi tapinak icerisinde 3 gune kadar ucretsiz kalabiliyormussunuz, ayrica bedava yemek te veriliyor, kapitalizmi tam olarak karsinia almis bir din Sikh dini. Bagislarla sistemi ayakta tutuyorlar, dunyanin her yerinden Sikh` ler burada haci oluyorlar, cok kutsal ve tek mekan.

    Sikh rahipleri 1919` da oldurulen ve yaralanan 2000 sikh icin surekli kama ve mizrak tasiyorlar, aslinda dinlerinde insan oldurmek yok, sadece aksesuar ve olenlerin anisi icin..

    Altin Tapinak (Golden Temple) uzeri 750 kg altinla kapli imis, ben oyle duydum ve okudum, cevresindeki golun suyu kutsal icine girip ariniyorlar, ayrica yarim metre boyunda bizim sazan diye bildigimiz baliklar yuzuyorlar guven icinde : )

    Surekli korna sesleri var sokaklarda, adam bi kornaya basiyo sorma gitsin, Istanbul` da basicaklar oyle kornaya kavga cikar.

    Amritsar`da 2. gunun sabahi, Mata Tapinagi`ni ve Sri Durginia tapinaklarini gezmeye gidiyorum, bunlar Hindu tapinaklari, Sigh tapinaklari degil, Sikhizm yari musluman yari hindu denilebilir.

    Mata Temple, dehlizler ve odalardan olusuyor, normalde fotograf yasak, hizlica cektim.

    Yoruldum Riksha` ya bindim, Ram Gagh` a gotur beni dedim adam yanlis anlamis beni sehrin obur tarafinda bi hostele goturdu, hem 20 rupi gitti hem de bi ton yol yurudum.

    2 islam cumhurtiyeti, 7500 km yol ve 37 gun sonra su biralari iceym, hakettim ya, bi de hep ciddi yuz ifadesi ile takilmak zorundayim yol boyu, biraz rahatliym.

    Sabah kalktim otelin onundeki parkin yer cizgilerini tezeliyolar, motorun oldugu yeri yapamamis tabi adam, git gibi bi isaret yapti eliyle : )

    Chandigarh` da `rose garden`. 17bin gul agaci, 1700 farkli tur gul var bahcede, 22bin mrtrekare alana yapilmis. Zaten Chandigarh Penjub ve Haryana eyaletlerinin baskenti, Le corbisior adli biri planlamis sehri. diger hicbir hint sehri gibi degil, Avrupa sehirlerini andiriyor.

    Chandigarh` ta Nek Chand` in yaptigi `rock garden`. Bahcedeki hersey beton, tas, seramik gibi malzemlerden, cok buyuk bi alana yapilmis, gezmek en az 2 saat akiyor, cok ugrasmis belli ki. Chandigarh, Hindistan.

    Chandigarh` ta Nek Chand` in yaptigi `rock garden`

    Chandigarh` ta Nek Chand` in yaptigi `rock garden`




    A L I N T I D I R

    Chandigarh` ta Nek Chand` in yaptigi `rock garden`

    Chandigarh` ta Nek Chand` in yaptigi `rock garden`

    Chandigarh` ta Nek Chand` in yaptigi `rock garden`

    Chandigarh` ta Nek Chand` in yaptigi `rock garden`

    Chandigarh` ta Nek Chand` in yaptigi `rock garden`

    Chandigarh` ta Nek Chand` in yaptigi `rock garden`

    handigarh` ta Nek Chand` in yaptigi `rock garden` bunlar elektrik prizleri.

    Chandigarh` ta Nek Chand` in yaptigi `rock garden`. seramikten bunun gibi 100lerce heykel var, hicbiri ayni degil, tek tek ugrasilmis, kalipta dolme falan yok..

    Chandigarh` ta Nek Chand` in yaptigi `rock garden`

    Benzin alirken, anahtarim deponun icine dustu, telle 15 dakika cikarmaya ugrastim, bu pompaci kizlar ne yaptigimi izlediler ilgiyle, anlatamiyorum da : ) sonra patronlarindan firca yediler ya, yazik : D

    Sunehri Mescidi, Pers krali Nader Sah ordusu hidulari katlederken bu caminin minaresinden izlemis.

    Jama Mesjid (Cuma Cami), 600 yil once yapilmis, minareler 49 m, buradan gorunmuyor, yarin Lal Kila (Red Fort) `yi gezmeye gittigimde icini de gezecegim, fotograf icin 200 Rupi istediler icerisi icin, ama deger vericem o parayi yarin.

    jama Mesjid` den Lal Kila (Red Fort)

    Jama Mesjid, Delhi, India.

    Bicak atolyesi.




    A L I N T I D I R


    KabloKaos : )

    Namaskar Otel` de calisan Nepal`den calimaya gelmis olan komi arkadasim odami susledi.

    Japon kalmis Delhi` de Chapati yapmayi ogrenmis, ekmek parasi icin ekmek yapiyo : ) En sevdigim lokantanin girisi, iceride 50 cesit vejeteryan yemegi var 3 gundur burdayim daha 4 cesit yemek deneyebildim, hepsi inanilmaz lezzetli ve baharatli, bir yemek ortalama 30 - 40 rupi`ye maloluyor, 1 yeni turk lirasi kadar yani.

    Red Fort, Lal Qila (Lal - kirmizi, Qila - Kale) kirmizi kum tasindan yapildigi icin bu renk. Shah Jahan 1638` de baslatti yapimini 1648` de tamamlandi, ama hicbirzaman baskenti Agra` dan bu Delhi` deki muthis yapiya tasiyamadi. Oglu Aurangzeb tarafindan Agra` daki kale zindinlarina atildi ve orada oldu, hicbir zaman yasayamadi saltanatini bu kalede.

    Red Fort, Delhi, Hindistan.

    Red Fort (Lal Qila)

    Divan-i Am, Sahin halki kabul edip onlari dinledigi mekan.

    Divan-i Am, Lal Qila, Delhi, India.

    Divan-i Am, detay.

    Divan - i Khas, Ozel kisilerin ve devlet buyuklerinin kabul edildigi mekan, Divan - i Am` a gore daha suslu ve tavan ici gumus ve altinla kapliymis, ingilizler somurge zamani goturmusler hepsini.

    Divan - i Khas, Lal Qila, Delhi, India.

    Divan- i Khas` tan bahce..

    Divan - i Khas. Ozel kisilerin kabul edildigi alan.

    Divan - i Khas.

    Moti Mesjid, Aurangzeb tarafindan kendi guvenligi ve dinsel ihtiyaclari icin yapilmis.




    A L I N T I D I R

    Moti Masjeed.

    Red Fort, Delhi.

    Mahatma Ganhi`nin olduruldugu yere anisina bir ani parl\ki yapilmis. 24 saat tutsu yakiliyor ve bir de kucuk ates var.

    `Take me to the Jantar Mantar please` Motorlu riksha, taksim - besiktas kadar bir yere 50 rupi odedim, pazarlik yapsaniz daha da duser aslinda. Enerjim yoktu, cok yurumustum.

    Bu lastik kiz diye tabir edilen cinsten, kollarini arkadan dolastiriyo, icinden geciyo falan, akrobat yani, ama insan bi tuhaf oluyo izlerken hic kemik yok kizda, 2 rupi kendine 2 rupi abisine verdim, abisi bu esnada arkada davul caliyor : )

    Jantar Mantar devasa olcekli gunes ve ay takvimleri ve saattlerinden olusuyor, Maharaja Jai Singh 1725 yilinda yaptirmaya baslamis, sasilacak derecede tam olarak gunes saatini ve ay takvimlerini cikardigi soyleniyor.

    Jantar Mantar, Delhi, Hindistan. Arkadaki yapinin yuksekligi 30 metre civarinda. Havuzun ortasina oturtulmus durumdalar.

    Jantar Mantar, Delhi

    Jantar Mantar, Delhi. Bu yapi gunesin capini olcmek ve dunyadan uzekligini hesaplamak icin yapilmis.

    Jantar Mantar, Delhi, Gunes saati.

    Gunes saatindan detay.

    Gunes saatindan detay.

    Jantar Mantar, Delhi.

    Jantar Mantar, Delhi.




    A L I N T I D I R


    India Gate, 1. Dunya Savasi`nda ve Afgan fiyaskosunda olen 90bin askerin adlari teker teker bu 45 metre yuksuklikteki anita kazinmis.

    Hindu muhafiz askerleri.

    Corn Flakes ortamina gireyim dedim, acili domates suyunda yumusatiyolar ve uzerine sogan, pulbiber ekip veriyor, yanina da istersen ekstra kucuk yesil iber veryor : ) Bi daa omrum boyunca boyle bisi yemicem galiba : )

    Hindu muhafizlar, sabah toreninde.

    Motor koltugu boyle kesilir, nefret dolu olmak lazim. Istanbul` da bi cizip gecerler normalde, bunun derinligi 15 cm : )

    Mogol Hukumdari Humayun yaslaninca bu kutuphanede cok vakit gecirmeye ve okumaya, arastirmaya baslamis. Merdivenlerden asagi dustukten sonra cok kotu yaralanmis ve acilar icinde uzun suren olumu beklemis..

    Humayun` un yaptirdigi Purana Qila icindeki Qila Kuhne Masjeed` den alinan detay.

    Purana Qila (Kale) `de Dawraz gecidinde.

    Ayni gecit, Purana Qila, Delhi, India.

    Ari kovanina dikkat, sessizce uzadim ordan : D

    Isa Khan Turbesi. Delhi.

    Ayhan hindu kadin kisi istemistin, al bakalm.

    Mogol Hukumdari Humayun` un mezaranitindan bahce goruntusu.

    Mogol Hukumdari Humayun` un mezaranitindan bahce goruntusu.

    Avrupali anlamaz mi bilerek mi yapar bilmiyorum ama uzerine oturduklari mezarin sahibi bu topraklarda 700 yil hukum surmus, mezari uzerine oturanlar hala magaralarda maymun sesleri cikarirken : ) Humayun`un mezari, Delhi, India.

    Bu bir saray degil mezar, Humayun` un mezari, turbesi. Kendisi yaptirmaya baslamis, dul esi onun icin devam ettirmis, 48 metre yukseklikte, kirmizi kum tasi ve beyaz mermerden yapilmis. Dunya miras listesinde eser..




    A L I N T I D I R

  7. #7
    mete_han - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Ağustos 2005
    Şehir
    4.LEVENT & SERENGETI
    Motosikleti
    Melmeket Uşak/Manisa.2020 NC 750 X DCT/2015 CBF150
    eh bu saatte oldumu harbican...yarın doyasıya tek tek okuyacam valla...heyecanlandırdı beni fotolar...helal olsun kimse bu arkadaşlar...
    Gerçekler acıdır/Metehandro acıtır//Pinokyo/BMX/Star103/Cobra105/Dt125/İnnova125/Lıberty200/Ybr125/CBF150/PCX/Activa/Inazuma/NC700S/750S/750 X/750SDCT
    (1992/2020) Köftestar&Pandastar&Banstar

  8. #8
    Sinan Er - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Mart 2006
    Şehir
    Türkmenistan
    Motosikleti
    BMW F650 GS
    Ben düngece sabaha kadar bunu okudum baktım sonra birdaha okudum birdaha baktım manyak heyecanlandım ...... pisliğine bu saatte buraya atıyorum sırf heyecanıma ortak olabilin diye :D

  9. #9
    asm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Şubat 2007
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    '13 Kymco G-Dink 250i
    Yazıları okurken ve fotoğrafları seyrederken oralara gitmiş kadar oldum.
    Atın iyisi alayda,kabın iyisi kalayda belli olur.

  10. #10
    Sinan Er - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Mart 2006
    Şehir
    Türkmenistan
    Motosikleti
    BMW F650 GS
    BU YOLCULUĞU GERÇEKLEŞTİREN ARKADAŞLARI YÜREKTEN KUTLUYOR CESARETLERİNDEN DOLAYI TEBRİK EDİYORUM
    VE İZİNSİZ YAYINLADIĞIM İÇİN ÖZÜRDİLİYORUM


    A L I N T I D I R

    Cesitli yukseklikteki havuzlar arasinda sular aksin diye seiyeleri farkli farkli yapilmis.

    Italyan balarisinin hindu kardesi, markasi Bajaj. Hindistani gezmek icin bunlar en iyisi, fiyatlari cok ucuz 300 - 500 dolar giderken de satilabiliyor.

    Cek kizim elini ordan : ) Parvati with Skanda, 6. yuzyil.

    Olum elleme onu : )

    kim uzdu bu kizi, Harappa, MO 2. yuzyil.

    Abi bu kadar raki icme, Harappa, saglik tanrisi.


    Vishnu.

    Dekolte boyle olmali, Yamuna, 5. yy.

    Budist isi.

    Budist is, 105 kg altin.

    Minyaturun yaninda soyle yaziyr `Drunkard husband and devoted wife` : ) MS 1770[ayyaş koca ve sadık kadın]

    Minyatur yaninda su yazili `Warrior persuading the heroin` MS 1750[savaşçı eroin çekiyor]

    Qutb Minar (Kutub Minar) 1206` da Sultan Kutbettin Aibeg tarafindan yapilmis, kutbettin minaresi anlaminda. Ilk 3 kati yapmis kirmizi kum tasindan olanlari, omru vefa etmemis, ogullari ve sonradan gelen sultanlar 4 ve 5. katlari yaptirmislar, renkleri farkli zaten. Yapi 72,5 metre ile en yuksen minare, 399 basamakla tepesine 1 kisinin sigabilecegi koridordan cikiliyor, tabii ki yasak zira yapi Dunya Miraslari Listasinde. 20 rupi karsiligi tele-robot ile canli cikis yaptiriliyordu, gerek duymadim tahmin edebiliyorum.

    Kutub Minar civarinda sultan` a ait saray detayi.




    A L I N T I D I R

    Avludaki bu metal direk paslanmiyor ve inanilmaz puruzsuzlukte, 7. yuzyilda ne teknolojisiyle yapilmis kimsenin fikri yok, eger kollarinizi doladiginizda parmaklariniz birbirine degerse dileginiz kabul oluyormus ama etrafini kapamislar.

    Hindistan turizm reklamlarindaki klasik fotograf Taj Mahal. Saat 6`da uyandim fotografini cekmek icin. Mogol Hukumdari Sah Cihan`in cok sevdigi 2. esi 14. cocugunu dogururken oldugunde bir gecede tum saclari beyaz olmus. 1631 yilinda hemen karisinin olumu uzerine bir anit mezar yaptirmaya karar vermis. 1655 yilinda 20bin iscinin calistigi yapi tamamlanmis, yari saydam beyaz mermerden yapi. Dunya Miraslari listesinde olan yapi simdiye kadar ask ugruna yapilmis en maliyetli ve abartili yapi olarak aniliyor Gamze. Hindu sair Rabimdranarth onun icin `zaman sonsuzlugunun yanagindaki gozyasi damlasi` demis. Oglu Aurangzeb tarafindan Agra Kale`sinin hucrelerinde hapse terkedilen Sah Cihan ancak kucuk penceresinden ve namaz kilmak icin gittigi kucuk medreseden gorebiliyor karisina yaptirdigi aniti. Yapiminda calisan 20bin iscinin ellerinin kesildigi ve mimarinin gozlerinin cikarildigi soyleniyor Hindular tarafindan, ne kadar dogru bilmiyorum. Sah Cihan aynisinin siyah renkli olanini Taj Mahal` in sirtini verdigi Yamuna irmaginin karsi tarafina istemis mezar olarak, ama zindana atan oglu hic ugrasmamis tabi, gomuvermis karisinin yanina, belki daha da iyi olmus kanimca.
    Asit yagmurlari ve SulfurdiOksid seviyesinin artmasi bembeyaz mermerleri gun gectikce karartiyor, yapinin uzerinden ucak gecmesi yasaklanmis. Eger cok buyuk bir depremde minareler kubbe tarafina gelmesin diye disari dogru 3er derecelik aci yapiyormus. Hindu`lar insanlari 2ye ayiriyor 1. Taj Mahal` i gorenler 2. Gormeyenler.

    Taj MAhal` in bahcesinden.

    Taj Mahal baska acidan.

    Bu cicek motifleri ve el yazmalari cok sert beyaz mermer uzerine kakilarak islenmis ve taslar yari degerli taslar.

    Zeminle anitin birlesiminden deta beyaz marmer granit detayi, beyaz mermer yari gecirgen, arka tarafindaki isigi aliyor, cok gunesli bi gunde giderseniz iceride hic aydinlanma olmadan cevreyi gorebilirsiniz.

    Gittigim hindu restoraninin terasindan Taj MAhal bolgesi kalabaligi.

    Habib Baba (Aynen boyle tanitti kendini) cicek esansi satiyor, kendi bahcesi varmis Yamuna Nehri kiyisinda ve kendi damitiyormus esanslari, alkol icermiyor hicbir urun, yag kivaminda ve cok guzel kokuyolar 2 sise almak durumunda kaldim aslinda bu sekilde turist islerini sevmiyorum ama cok guzel kokuyolar, 1 sise Lotus cicegi ve 1 Sise Yasemin aldim, cok kotu kokan yerlerde sakal ve biyiklarima surucem : ) Daha sonra beni bahcesine Afyon cicegi koklamaya davet etti, ilgimi cekti ama gitmedim, defanstayim ve yalnizim : )

    Sah Cihan oglu tarafindan hapse atildiktan sonra namz kilmaya giderken karisi icin yaptirdigi Taj Mahal` i tam buradan bu sekilde goruyormus, 8 yil sonra olunce kavustu ancak.

    Bu yari degerli taslarin beyaz mermere kakma isinin nasil zor bisey oldugunu bu duz cizgiden anlasilabilir, bunun cicek ve daha bircok motifini yapiyorlarmis. Simdi restore bile edilemiy

    Itimad -ul Dulab, Taj MAhal` den etkilenerek yapilan bir mezar - anit, onun icinden Yamuna Irmagi. Gunbatimi.

    Itimad -ul Dulab kiyisinda hindi cift.

    `on the road again`

    Ogle yemegi yedim kamyoncularin lokantasinda, oradan arkadaslar.

    Nahargarh Kalesi Jaipur` u tepeden goruyor, kilit detayi.





    A L I N T I D I R

    Galta tapinagi` na cikarken tanisigim arkadasim, oradaki rahiplarin islerini yapiyor, kendi yaptigi evde yasiyor, rahip olmayacak heralde, espriler yapiyor zira surelki

    Jaipur hindi tapinagi girisi.

    Jantar Mantar, Jaipur` da da var, Delhi` dekinden daha iyi durumda, Maharaja Jai Singh II (1693 -1743) Jaipur` un tam ortasina sihirli arac anlamina gelen sanskrtice 1727`de Jantar MAntar astroloji evini kurmus, kendisinin savasci kimliginden cok astronom kimligini alkislamak lazim : )

    Yantra Mantar donencelerin zamanlarini olcuyor.

    Jantar Mantar gunes saati.

    Jantar Mantar, Jaipur, Hindistan.

    Jaipur 35 dakika doguda kaliyor, goruldugu gibi 12:20` yi gosteriyor gunes saati, 35 dk eklersek saat 1:05, dakikasi dakikasina tutuyor..

    Baska bir gunes saati.

    Maharaja Jai Singh II (1693 -1743)` e ait sehir sarayinin girisi..

    Jaipur City Palace (Sehir Sarayi). Mihrace mogollar zayiflayinca dagdaki sarayi Amber Fort` tan asagi inip Jaipur (Jai - pembe, Pur yerlesim) ` u kurmus, eski sehir ve bazar ve resimdeki saray pembemtrak bi kirmizi, dolunay geceleri nefis.

    Maharaja Jai Singh II (1693 -1743)` e ait sehir sarayinda kapi detayi..

    Abartili kabartmalar.

    Tufeklerden ve oklardan yapilmis duvar susu.





    A L I N T I D I R

    Jaipur - Pushkar yolunda bi koyden gecerken dugune rastladim, muzik ve dansli bir ortam vardi, gerci heryerde var o ortam ama bu daha bi canli ve neseliydi, bilmiyorm.

    En yakin cocuk 10 km uzakta, bu pamuk sekerci nicedir yollarda acaba?

    Pushkar`li aile, Pushkar Rajastan eyaletinde cok kutsal bir kasaba, gol kenarinda yuzlerce tapinak var.

    Kadin su tasiyor.

    Gece gol ve Pushkar.

    Iki gun icin geldigim Pushkar` dan ayrilamiyorum, kaldigim guesthouse (turkcesi misafirhane ama ayni alamda degiller) oldukca hesapli 100 rupi gecelik, yemekler guzel, zaten hindu yemeklerine iyice alistim sorun yok, korna sesi yok, dukkanina cegirmaya calisan uyusturucu satmaya calisan yok, riksha yok, serbestce dolasiliyor 2- 3 saat rahatsiz eden yok, yalniz tapinaklarda fotograf cekmek yasak ve bura hindi haci merkezi, tapinak fotografi yok. Resim Baba restoran` dan asagidaki pazar. Kahvalti bekliyorum saat 10:30 civari.

    Gath su kenarina inen basamaklar, ayinler icin toplaniliyor orada, ayakkabi ile inmek yasak ayrica fotograf ta cekmek yasak, yemek goturmek te, ancak bunu cekebildim. Buradaki Gath` larda gunahlardan ariniliyor su ile, olu yakilan Gath` lar burada degil, ama yolumun uzerinde Varanasi `de, 2 ay sonra oraya varabilecegim.

    Susadiginizda her kose basindaki seker kamisi presinde hazirlanmis taze seker kamisi suyunu icin, hem vitamin deposu hem de susuzlugu aliyor. Izlemesi de cok eglenceli ayrica : ) 10 rupi (25 kurush) karsiligi 1 bardak taze seker kamisi suyunu fondipleyin, cok lezzetli.

    Pushkar`da bu siyah yuzlu maymun turunden cok var, cok hizlilar ve zekiler, pasaport, anahtar vs. iyi korumak lazim, bi kaciyla birlikte ekmek ve muz yemek cook eglenceli aksam saatlerinde.



    Jaipur` da tanistigim ingiliz cift delhi` den almislar Enfield marka 350 cclik motorlarini, Holy`nin motoru cok iyi ama Martin` in motoru bitik, Pushkar` a kadar yag puskurterek geldi, makinasini acip indirdik, siboplarini alistiriyorum burada, ama komple piston ve segmanlari da degistiricez, parcalar ucuz yolu uzun zira. Toplam 1500 rupiye neredeyse tum makina kafa parcalari degisiyor, inanilmaz. Yanimda oturan hindu ben calisirken surekli birlikte oldugu Israilli kizlari anlatti : )

    Holy, Dennis (Avistralyali, alman kizarkadasi (Sarah) ile birlikte ayni Enfield uzerinde yapiyorlar turlarini, Turkiye` den de gececekler bi terslik olmassa) ve Martin durumu tartisiyorlar.

    Dennis ile birlikte 1950 model dizel bir Enfield` i inceliyoruz, cok guzel sesi var makinanin.

    14 Ocak tum HIndistan` da ucurtma festivali, Puskar ki kucuk bir yer neredeyse 2-3bin ucurtma vardi. Iyi ucurtma ustalari manevralar yapip sizin ucurtma ipinizi bi sekilde kesiyorlar, ve ucurtma kaput : ) Iple kaliyosunuz oylece. Tum gun 5 ucurtmami kestiler, ama ben de isi cozdum ogleden sonra bi kafa da ben aldim, siyahti kestigim ucurtma ve sahibinin ofkeli bakislarini gorebildim, acayp keyifliydi. Bisi degil bi ucurtma 2 rupi : ) Yanimdaki genc arkadasimdan bayagi bi ders aldim basta.

    O ip parmagi kesecek 3-5 saat sonra.

    Hindu cingene kiz.

    Siesta.






    A L I N T I D I R

    Dennis ile motorlari degistirdik, Pushkar civarindaki koyleri aksam geziyoruz.

    Rajastan Orkestrasi ile birlikte geleneksel kiyafetli kadinlar.

    Mola vermistik, ben kizlara kolye dagittim Dennis` te erkek cocuga Koala verdi, kiz cocuk aslinda verdigimiz hediyeye bakiyor : )


    Sutle yapilan bi cesit tatli, Udaipur, Hindistan.

    Gongour Ghat` ta temizlenen ve temizleyen kadinlar, Udaipur, Hindistan.

    Bagora Ki Haveli, 137 odadan olusan yazlik sayfiye yeri kraliyet icin yapilmis. 5.katindan Pichola Golu ve yine yazlik sayfiye olan kucuk ada, Udaipur, Hindistan.

    Bagora Ki Haveli` de prenses odasinin yanindaki tuvalet 1600` lu yillar. Alttaki tepsi dolunca kim bosaltiyorsa `iyi isler` dilemek lazim.

    Motor aslinda hint mali ve 150 cc hacminde. Arkadasim biraz `custom` hale getirip cadde makinasi yapmis, hiz gostergesine de kendisi kagittan takometre takmis, 260`i gosteriyor bu makina : )

    Kaldigim Lake Corner Soni Payment Guesthouse (gordugum en uzun hotel adi : ) terasindan Pichola Golu uzerinden gun batimi, Udaipur, Hindistan.

    Kaldigimiz Lake Corner Soni Payment Guesthouse hosteline yakin bir evde yasayan hindu aile aksam yemegine davet etti, odun atesinde dana eti, of aylar sonra et : ) Etin kemiklerini atese atiyordum, aile reisi babadan firca yedim. Etini yedigimiz hayvan kutsal onlar icin. Resimde Dennis, Sarah, Attila, Holy, Martin, Gokna. Udipur, Hindistan.

    Yemekten sonra ailenin en kucugu dansetti bize.

    Julio ile alkol dukkanina gittik, alkoldan baska hicbisey yok cunku. Bullet marka biralardan aldik ve sirt cantalarimiza saklayip hostele getirdik 10 tanesini, sakladik cunku Udaipur da cok kutsal bi mekan. Udaipur, Hindistan.

    Uzun isimli hostelin onu, Udaipur, Hindistan.

    Mihrace ailesine ait sehir sarayinda buhar makinali vantilator, serinlemek icin komur kokusu, gurultu ve subuharini cekmek zor olmali. Galiba yazin burasi yasanilacak gibi degil : ) Tum hostel ve misafihanelerin tavaninda vantilator var, bazilarinda 2ser vantilator var : )





    A L I N T I D I R


    Sehir Sarayi`nda (City Palace) prenses odasinin yanindaki orkestra odasinin onundeki prenses salincagi. Muzik esliginde sallaniyor hanimefendi

    Sehir Sarayi`nda kucuk pencereler ve sonradan ortulmus yuvarlak pencere, uzerindeki camdan yansiyan arkamdaki pencere, Udaipur, Hindistan.

    Sehir Sarayi (City Palace), Udaipur, Hindistan.

    Sehir Sarayi girisi, ya da cikisi, ikisi de olur. Girdiginiz yerden cikiyosunuz nasi olsa, Tripoli Gate. Uclu gecit anlaminda, uc gecis var yanyana.

    Jagdish Temple detay, Udaipur.


    A L I N T I D I R



    BU YOLCULUĞU GERÇEKLEŞTİREN ARKADAŞLARI YÜREKTEN KUTLUYOR CESARETLERİNDEN DOLAYI TEBRİK EDİYORUM
    VE İZİNSİZ YAYINLADIĞIM İÇİN ÖZÜRDİLİYORUM


    A L I N T I D I R

    SIZE="6"]resimlere devam[/SIZE]
    Mt. Abu` ya tirmanirken : )

    Mt. Abu henuz evlenim hindularin balayi mekani imis, sonradan grendik : ) Ama sezon kis sezonu ve kimse yok sakinligin tadini cikariyoruz. Gece hava 0 dereceye dusuyor yalniz, donuyoruz, battaniyeler cok kisa, ya kafadan ya da ayaklardan odun vermek lazim, en iyisi yataga uyku tulumu acmak.

    Geceyi kamp yaparak gecirecegiz, Dennis, Sarah ve ben, menude tavuk ve salata sahte Rpm ve Sprite var. Kozlenmis patates en sonra.

    Bruno yuruyerek Himalayalari geciyor, karlarin erimesini bekliyor benim gibi. Projesi 3 yil daha surecekmis. Bi 3 yil devirmis Himalayalarda, inanilmaz bi fransiz

    Gece kamp, ay henuz dogdu sari

    `Hello` demek icin kosuyorlar sadece, herbiriyle tek tek el sikistim : )

    Tam bu noktada, Gujerat eyaletinde Diu adli adada bu plaja geldigimde, 10.000 kilometremi doldurdum.

    Diu eski Portekiz somurgesi Goa gibi. 1922` de Portekizliler bir kale ve liman yapmis, iyi somurebilmek icin.

    Diu` da iki adet taze balik pazari var, biri gunduz digeri gece balik pazari olarak geciyor. Gunduz balik pazari saat 6` da baslayip 6:30 da bitiyor ve cok ucuz ama kalkmak ne mumkun : ) Gece balik pazari biraz daha pahali ve sabah yakalanan baliklarin satilmasi mumkun degil, cunku kalmiyor, gunduz yakalanan baliklar pazarlaniyor. Buyuklugu 20 - 25 cm olan karideslerden 1 kg aldik, en az 40 kilo agirliginda dev bir dip okyanus kaya baligi aldik toplam 450 rupi para harcadik, 7 kisilik yemek bu, YTL karsiligi 10 - 11 civarinda : ) Hayatimda yedigim en guzel baliklardan biriydi, fotografi yok, cunku cok hizli tukettik onu : )


    Kuheylan` da benim gibi gunes, kum ve denizi cok seviyo, egleniyoruz plajda onunla : )

    Balikci kasabasinda gunes gitmek uzere, Diu adasi, Hindistan.

    Aksam yemegim.

    Soru: Resimdeki asimetrik yanlisi bulunuz.
    Diu`dan ayrildim, henuz 20 km yapmistim, yol cok bozuk. Kendi seridimde gidiyorum 80 - 90 km. Karsi seritteki motorcu arkadas kendi seridi daha cukurlu diye benim seridime gecti ama hizimi galiba tahmin edemedi, yavasladim biraz. Hala uzerime geliyor, bari dedim onun seridine geciyim derken o da kendi seridine gecmeye karar verdi. Ben kendi seridime tekrar dondugumde panik arkadas yine benim seride gecti, benim onn seridine gececegimi sanip. Herif bi sag bi sol uzerime geliyor carpisicaz kafa kafaya. Tam saga yatip onlarin solundan bana gore sag seritten gecerken sol cantam onlarin motoruna carpti - siyirdi. Ben dusmedim biraz savrulup serit disinda durdum, hemen yan ayaga aldim, donup baktim onlar da dusmemis, oh cektimki aklniz durur. Benle birlikte motor 380 kg, iyi siyirdik. Neyse ben motra baktim canta ve tasiyicilar yamuk yumuk, tekrar onlara baktim arka koltuktaki bacagini ovusturuyo, eyvah. Onlara segirttim bacagina bakicam, bisey var mi diye sorucam. Pir motora binip kactilar, suclular tabi : (

    Sol taraftan essin hafif bir ruzgar,
    getirsin col koyunde pisen yemegin kokusunu,
    karistirsin tata marka kamyonun ekzosuyla.
    Rengarenk suslenmis kamyon arkasinda,
    `Blow Horn` yeter zamanin durdugu yerde saatte 40 km aslinda.

    Bagira bagira turku tutturalim bizim oralardan.
    Ses tellerimizi zorlayalim, kulaklarimiz cinlasin,
    duyan eden yok. Bu da turkish stili korna olsun.
    Bu guzel topraklarda, azcik da biz tozutalim..
    Umalim ki adamin bacagi kirilmis olmasin.
    Aman ormanci, canim ormanci,
    koyumuze biraktin yoktan bir aci..

    Take me to the Vodafone Store please!
    Rajastan eyaletinde aldigim hindi vodafone hatti Maharastra eyaletinde calismiyor. Taksiler koldan vitesli eski ingiliz arbalari, tabi tapinakli olanlari da var : ) Mumbay`da taksi ucuz ve huzurlu ortamlar bunlar, taksim besiktas mesafesi 11 rupi, 25 ykr.

    Balikci varoslari, Mumbay, Hindistan.


    [
    Attila Musluoglu nu Gamze ziyaretine gitti. Attila bu geziye yanlız devam ediyor. Emrah ın vize sorunu cıktı.
    7. Etap
    .


    Dikkat! bundan once 1-6 nolu albumlar de var : )


    Gamze geldi : )


    Yol kenarinda tapinak, Ratnagiri - Anjuna yolu, Maharastra ve Goa eyaletleri arasinda. Lastikleri Gamze gelince bu sekilde bagladim, goruntu cok radikal ama denge ve guvenlik konusunda sorun yok. Su anda motor yolculriyla 450 kg. civarinda : )


    Cesitli ebatlarda davullar ve dansci, Anjuna plaji, Goa, Hindistan.


    Flea Market (Bit pazari), Anjuna, Goa.


    Flea Market (Bit pazari), Anjuna, Goa.



    Margao - Agonda yolu, Goa.




    Agonda, Goa, Tembel ayaklar : )




    Son 1 kac milyon yildir asindirilmis kayalar, bi kac milyon yila daha ihtiyaci var kuma donusmek icin. Agonda, Goa, Hindistan.


    Gamze gidiyor.

    8.bölüm ınınınııııııınnnn



    Yeralti Shiva Tapinagi hemen cevresinde tarim yapilmasi yuzunden su altinda.



    Lotus Sarayi (Lotus Mahal), indo - islamik eser. Vijayagara Hukumdarligi son evrelerinde (1500`lu yillar) islam ulkelerinin baslisi altinda.


    Hazararama Tapinagi, Hampi, Hindistan.



    Su tanki, ayni zamanda halk banyosu (Public Bath), Hampi, Hindistan.




    Kralice Banyosu (Queen`s Bath), Hampi, Hindistan.




    Malayavanta Tepesi`ndeki Malayavanta Raghunatha tapinagi. Haritalarda ve Lonely Planet` ta adi cok gecmiyor, bisiklet te kiraladigim icin uzaklasabildim Hampi`den, hala canli bir tapinak. Tapinak icindeki rahiplerin yasamindan kucuk bi kesit, fazla durmadim orada rahatsiz etmemek icin.




    Herkul` u gunluk 30 rupi odeyerek kiraladim. Kendisi 0,2 beygir gucunde (varimdir o kadar ya) ve iki kasli pistona sahip motoru var : ) Kuheylani anlattim ona dinlenirken, buyuyunce o da dunyayi gezicek, eposta adresimi verdim Turkiye`ye gelince gorusuces.




    Kuzeyde bulunan Lakshmi Temple, Pampa Sarovar ve Haniman Tapinagi` ni gezmek icin Thungabgadra Irmagi`nin kuzeyine gecmem gerekli oldu, bisiklet ve ben 20 Rupi, suyun sadece 5 cm uzerinden iki kurekcinin gucuyle akintiya karsi geciyorsunuz



    Hanuman Tapinagi` ndan bolge cografyasi.


    Vittala Tapinagi` nin gercek sahipleri.


    Vittala Tapinagi Vijayanagara Imparatorlugu` nun son ve en buyuk tapinagi. Kolonlarina sert bir cisimle vuruldugunda (Bunu siz degil oradaki gorevli yapiyor) Sutunu olusturan 7 farkli kucuk sutundan 7 farkli nota aliniyor.Bu sutunlardan onlarca var, ilahiler muzik soleni gibi olmaliydi heralde.



    Vittala Tapinagi`nda avlu ortasindaki tek bir kutleden yontulma tas tapinak araba `ratha`, Hampi, India.


    King`s balance`, neden oyle dediklerini bulamadim : (


    9.bölüm ınınınııııııınnnn devam ediyor
    Bibi Ka Maqbara, fakir adamin Taj Mahal`i diye de geciyor. Aurangabad, Hindistan.

    1679`da Aurangzeb tarafindan karisi Rabia Ud Daurani icin yaptirilmis. Tamamen Taj Mahal` in aynisi gibi gorunuyor.

    Ama ondan cok daha kucuk ve kalitesiz. Kalitesiz derken karsilastirma yaparsak eger, kesme mermer degil kaplama yapilmis, kakmalar da yok, ama yine de cok etkileyici.

    Ama beni daha cok etkileyen bisey daha var..

    Taj Mahal icin daha dogrusu karisinin mozelesi icin cok para harciyor diye babasi Sah Cihan`i Agra Fort`a zindana atan ve olumune sebep olan Aurangzeb aslinda babasina gipta mi etmisti ? Aslinda kiskanclik miydi babasinin olumune sebep olan ?

    Panchakki, su degirmeni demek. Sifon sistemi ile su 6 km uzakliktaki su kaynagindan yer altindan getirilyor ve sutun uzerine cikacak kadar basinci oldugu icin yukselip asagi dokuluyor. 1740 tarihinde yapilkdigini hesaplarsak cok etkileyici olmali doneminde..

    Sadece etkileyici degil havuzun karsi kenarindaki kucuk binanin icinde su degirmeni var. Bu degirmende fakirlerin baklagili ucretsiz ogutulurmus. HAvuzun yaninda cok kalin govdeyi bir Banyan Agaci var, bu kadarini hic gormedim. Aurangabad, Hindistan.

    Bilmiyorum neden? Soracak kimse de bulamadim : )

    20 rupi (50 ykr) karsiligi taze hindistan cevizinin kafasini ucuran kadinin elinden alin pipetli bitkiyi. Cook guzel, 1 sise su ayni fiyata zaten, tercihim bu yonde. Aurengabad Sokaklari.

    Dedik ya artik motor yok, Goa` da biraktim Kuheylani, hem o biraz dinleniyo hem ben de toplu tasima cihazlariyla insanlarla kaynasma firsati yakaliyorum. Aurangabad`dan Ellora Magara Tapinaklari`nin oldugu bolgeye gidiyorum lokal otobusle. 27 km icin 15 Rupi odedim.

    Dunya miras listesindeki Ellora magara tapinaklari 34 adet, 5. yuzyildan 9. yuzyila kadar donemleri sirayla Budist, Hindu ve Jain tapinaklar izlemis. 12 Budist (ms 600-800), 17 Hindu (ms 600-900) ve 5 Jain(ms800-1000) tapinaktan olusuyor ve Hindu dinini tum tarihi denilebilir, inanilmaz bir kesit. Fotograf bir Budist tapinak girisi. Iceriye dogru kimi zaman 30 metre oyulmus tapinaklar var.

    Figur gunbatimina karsi duruyor. 18 metre genislik ve 16 metre uzunlukta bir tapinak bu.

    Iceride sutunlar ve kabartmalar var, magara ici bu yanis anlasilmasin.

    Vishvakarna Magara Tapinagi, Buda batiya dogru oturuyor. Tavandaki girinti ve cikintilar cok eski Budist rahiplerin soyledikleri ilahileri tutuyor iclerinde. Cok tuhaf bi akustik var, suradan biliyorum; ben oradayken Japon ya da uzak dogulu Budist yasli turistler biseyler okudular hep birlikte, tuylerim uctu havaya. Allora Caves, Aurangabad, India.

    Do Thal tapinagi, iceride Buda`nin onceki 7 reankarnasyonunun kabartmalarini gordum.

    Icerideki oymalar olacak aslinda kabartmana imkan yok, oyarak daha iclere datay yapiyorlar.


    Ornegin bu ortadaki yapiyi yapmaya catisindan baslaniyor ve zemine dogru iniliyor.




    Kailasa Temle bugune kadar yapilmis en buyuk ve ustaca yapilmis kaya - kesimi yapidir. Yapimida 7000 kisi 150 yil boyunca calismis oldugu tahmin ediliyor. Oyulan kisimdan 200.000 ton kaya cikarilmis.

    Yani bu yapida tas ustune tas koyulmamis, yukaridan zemine dogru oyularak detaylandirilmistir.
    Added February 21

    Ms 760 yilinda Rashtrakuta hanedanligindan King Krishna I tarafindan Mt. Kailash oyularak yapilmistir. Shiva`nin Himalayalar`daki evini temsilen yapilmis. Bu sutunlarin arkasinda dramatik hikaylerle dolu oymalar var.Ramayana, Mahabharata ve Krishna`ya ait hikayeler anlatilmis, betimlenmis.

    Burada Lingam (Klitoris`e benzeyen, verim ve uretkenlikle ilgili cok kutsal bir obje Hinduizm`de) `a iki elinizle dokunup onu opuyorsunuz ve ellerinizi klasik sekilde birbirine kavusruruyorsunuz.

    Cok etkileyici, bu esnada Baraka film muziklerini dinliyorum zaten. Dalmisim, kapamislar tapinagi ziyarete, sonra bagia cagira actirdim kapiyi bekcilere. Aslinda hic sesimi cikarmadan sabaha kadar tapinakta kalma imkanim oldu ama yanimda yiyeck ve uyku tulumum yokktu, nereden bilebilirdim ki : (

    Ajanta magara tapinaklari dunya miraslari listesinda Allora gibi. Mo 200 ve Ms 650 tarihleri arasinda yapilmislar. 30 tapinaktan olusuyor.

    Allora tapinaklarindan farki ic freskleri. Aslinda bunlara fresk denemez, fresk islak alci uzerine boyama ile absorbe ediliyor, burada kuru zemin uzerine organik boyalar kullanilmis, boyamanin adi fresk degil tempera olarak aniliyor.

    Hayvan yaglari, jelleri ile bitki sakizlarindan elde edilmis boyalar. resimdeki tempera 1700 yillik. Maviyi sadece lokal minarellerden degil asya lapis lazuli tasindan uretmisler.

    Tapinaklarin tamami budist tapinagi. 30 magara da Waghore irmaginin kenarindaki dik vadi uzerine yapilmis, orta kisimda en eski tapinaklar yanlarda daha sonra yapilan tapinaklar var.

    5 magara chaityas ve 25 adet magara viharas olarak geciyor. Isimler yapildiklari zaman periyoduna gore verilmis.

    Duvarlardaki tempera`lar budha`nin aydinlanmasindaki yolda yasadigi hikayeleri resmediyor.

    Bu 8 metrelik duvar islemesinde Budha nirvanaya erismek icin uzanmis.

    Burada bitirilememis bir magara da var, once iki tarafi kazilan - oylulan blok kirilarak hacim olusturuluyor. Kumtasi degil, granit isleniyor, karsida yapimi yarim kalmis sutunlar var.

    Aslinda olayin nereden basladigini anlatan bi fotograf bu.

    Ve sonunda tapinagin 35 metre icindeki ic karsi duvarindaki iscilik, inanilmaz.

    Iste sutun uzerindeki detay, magara tapinaklar cok derinlere ulastiklari icin yer altindaki su, gaz hareketlerinin seslerini duyabiliyorsunuz bazen. Cok korkutucu bir gurleme, ilkinde nereye kacicami sasirdim, sonucta buyuk bi depremi uzaktan da olsa hepimiz yasadik, derinden geliyor ses, tarif edemiyorum. Alisinca da sese magaradan cikmayip bi dahakini beklemeye basliyorum : )

    Ajanta`dan Aurangabad`a giderken otobuste Said ve Jabbar`la tanistim, cok komik adamlar. Jabbar benim Mp3 calicidan Arizona Dream film muziklerini dinliyor : ) Bana cignedikleri tutunden verdiler, tuhaf oldum yolun sonuna kadar biraz eglenceliydi onlar indikten sonra : D



    şimdilik bu kadar..


    A L I N T I D I R
    avcagatay bunu beğendi.

  11. #11
    abal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Kasım 2006
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    ASYA 150T 19A
    süper yaa.. gerçekten araştırmacı süper bi gezi olmuş ama fotolar o kadar çokki.. dah hindistanda kaldık.
    plectrum bunu beğendi.
    KIRMIZI BOĞA..

  12. #12
    nitrious81 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Ocak 2007
    Şehir
    Düzce
    Motosikleti
    Octavia
    Bunun adı tam manasıyla ÖZGÜRLÜK olsa gerek Vayy beee bızde 200 km yola cıkarken 5 kere dusunuyoruz..
    Biri şu Düzcedeki kasksız ehliyetsiz üstüne üstlük Abart egzozları ile kafa ...... bir dur desin !!!

  13. #13
    ozrace - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Mayıs 2007
    Şehir
    İstanbul-Çekmeköy
    Motosikleti
    = Kawasaki KLE 500
    helal olsun vallahi iyi cesaret.bide ben bayılıyorum bu africa twin e.bigün kendimi tutamayım alırsam şaşırmayın(hastasıyım)
    ASİYİZ BİZ MOTORCUYUZ....

  14. #14

    Üyelik
    13 Eylül 2007
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Honda CBR 125
    Süper gezi olmuş

    Bunun benzerini uni.de bi kız arkadaşım tek başına bisikletle yapmıştı. İran kısmı hariç tabi
    Size yapılmasını istemediğiniz şeyi başkalarına yapın...çok zevkli oluyor :P

  15. #15

    Üyelik
    06 Aralık 2007
    Şehir
    Es Es
    Motosikleti
    Yamaha YZF R125 & Honda Activa
    Okuduğum en güzel gezi yazısıydı teşekkür ederimİmreniyorum ya nasıl özgürce gezebiliyorlarNe kadar güzel bir anı olmalı bunlar hayatlarında
    :bounce:[B]тєк вαѕıηαℓıgıη уσℓ¢υѕυ тєк σℓυя...[/B]:bounce:

  16. #16
    BeYfa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Eylül 2006
    Şehir
    MT/Eskişehir
    Motosikleti
    CıbıRepSol
    çoğu kişinin ayalini kurduğu bi olay yataktir etdim hocam senınde elıne sağlık
    [B][I]hiçbirimiz bu hayattan sağ kurtulamayacağız ki..:mrgreen:[/I][/B](FaRuK)

  17. #17

    Üyelik
    19 Ağustos 2006
    Şehir
    istanbul/rumeli hisar
    Motosikleti
    sym mio
    İşte aralarına katılmak istediğim grup
    ve gezmek istediğim yerler ve bana uyan gezi
    [B]Bahar geri gelir biz olsak da olmasak da....[/B]::melek02:
    Apti mi kim o:cherry:,kımılcan:silent:
    ::fool::

  18. #18
    istburak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    18 Ekim 2007
    Şehir
    istanbul
    yaaaaa umarım bitmemiştir devamı gelir yemin ediyorum hayallerimdeki gezi muhteşem on üstünden on tebrik ederim kendimi gezmiş gibi hissettim ya motorcu özgürlük budur işte kelimelere sığdıramıyorum mükemmel
    Drift Religion
    fatih şubesi

  19. #19
    PHAETONW12 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Ocak 2005
    Şehir
    izmir/tire
    yarın devam edeceğim okumaya,süpper bir gezi olmuş bu,tebrik ederim kimler yapmışsa,dilerim bana da nasip olur günün birinde

  20. #20
    bur-k@ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Mayıs 2006
    Şehir
    izmir-ankara- kısa süre istanbul :)
    Motosikleti
    cbr 125 pert oldu :(
    tek kelime mükemmel umarım herkese böyle gezi yapmak nasip olur
    ÖĞRENMEDEN,ÇALIŞMADAN,YORULMADAN,RAHAT YAŞAMANIN YOLLARINI ARAMAYI ALIŞKANLIK HALİNE GETİREN MİLLETLER;ÖNCE HAYSİYETLERİNİ, SONRA HÜRRİYETLERİNİ,SONRA İSTİKLALLERİNİ,KAYBETMEYE MAHKUMDURLAR. K.ATATÜRK


    REKLAM ALANI
1. sayfa 12311 ... SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)