19-22 Temmuz 2018 tarihleri arasında Batum ve Tiflis gidip geldim.

Sarp giriş kapısında Artvinli günübirlikçiler motorlarla önlerine geçmemize çok kızıp ortalığı ayağa kaldırdılar.

Gümrükteki çalışanlar hiç oralı bile olmadı.Her gün kavga çıkartacak bir bahane buluyorlar diye alışmışlar, duymuyorlar bile onları.

Türk trafik polisi gümrük girişinde bizi uyardı.10 seneden daha eski kimlikle kesinlikle Gürcü polisi geçirmez diye.Hiç denemeyin bile dediler ama biz 15 senelik kimliği olan bir arkadaşımızı bırakamayacağımız için şansımızı denedik ve geçtik.Benim ehliyetim eski, kimliğim yeni idi.Bir sorun yaşamadım.

Gürcistan tarafına geçer geçmez TPL.GE internet sitesinden zorunlu sigortayı yaptırın,polis ve çıkış gümrük soruyor.Benim 2007 1200gs 20GEL tuttu.

Bizim gittiğimiz tarihlerde 1GEL=2TL idi.Paramız feci geri gidiyor malesef.

Gürcistan'da Batum ve Tiflis ile Borjom haricinde yemek için fazla seçenek bulamadım.Tiflis'te yediğim yerel yemekler kişniş ile biraz farklı idi.

Dağ bayır manzara çok güzel.Yollarda bolca büyükbaş var.Şöförler fazla umursamaz,tedbirli olmak lazım.Batum-Tiflis arası yol fazla sıradan.Tiflis-Türkgözü arası fena değil .Sonrasında Ardahan-Arvin-Borçka çevresi müthiş.

Polis bir kez Kutaisi'de (sürekli şerit ihlali ile) çevirdi 50Gel ceza kesti.Tifliste bankamatikten ödedim.Çıkış gümrükte polis uyardı.

Yerdeki şeritlere ve şeritlerle belirlenmiş kavşaklara dikkat edin.

Tifliste motorları güvenli olsun diye kapalı otoparka gecesi 7Gel koyduk.Sabah motorlardan birinin yeri değişmişti ve devrilip kaldırdıklarını anladık.Yan çantanın bağlantısı kopmuş ve birkaç çizik oluşmuş.

Otoparkçıya şikayet ettiğimizde hiç ilgilenmedi ve Türkçe bilen bir çalışana zorla polisi arattık.

30 dakika sonra 2 trafik polisi,60 dakika sonra 4 dedektif,90 dakika sonra 1 tercüman geldi.Motorun birisi tarafından oynarken devrilip(öyleyse dedektif ilgileniyor),veya başka bir araç tarafından çarpma ile(böyleyse trafik polisi bakıyor) devrildiğini araştırdılar.

Bizi üç saat esir aldılar,şikayeti geri alalım desekte artık sisteme kayıt oldu olayı çözmeden gidemezsiniz,ancak arkadaşım habersiz binmiş ve devirmiş diye ifade verirseniz bırakırız dediler.Yalan beyan vermeyiz deyince biraz 'Siz Türksünüz alışıksınız'imaları geldi ama sert çıkışınca çark ettiler.Kıssadan hisse kamera kayıtlarını uzun uzun inceleyince gece 3:00 civarında Rus plakalı bir arkadaşın manevra yaparken bizim motora çarptığını ve devirdiği motoru üç kişinin kaldırdığını keşfettiler.Zabıtlar tutuldu,şikayetçi olundu,Rus'un sınırda tutuklanacağı ve bizimle irtibata geçilip tazmin edileceği söylendi.

Olan bizim şehri gezmek için harcayacağımız bir üç saate oldu.

Gürcü şarapları çok geniş bir zevk skalasına hitap edecek kadar güzel.Günahına katlananlar için...

Yanınızda sağlam birer yağmurluk mutlaka olsun,Karadeniz iklimi malum.Şehir içi çok sıcak,yüksekler oldukça serin oluyor.Katmanları yakında tutun.

Tekeriniz düz,keyfiniz bol olsun.