PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : mondial 151rs tırmalama sorunu



madmaster
16 Nisan 2010, 13:04
motorum 6500 km de, servise bakıma götürdüğümde kayışın da değişmesi gerektiğini söylediler. kayışı değiştirdikten sonra motor bağırmaya başladı ve çekişi çok düştü. tekrar götürdüm sorun var bakalım dediler. varyatör balatasını değiştirmişler kayışı tekrar değiştirmişler.
çekiş problemi devam ediyor ama eskisine nazaran daha iyi. ancak bu olaydan sonra motor 60 ı geçtikten sonra pancar motoru (lombardini diye de bilinir - eksantrik dönen bir parçanın sürekli bir kenarının bi yere sürterek bırakması gibi ) gibi çalışmaya başladı. sürekli kasıyor ve gelen titreşimi ayaklarımda dahi hissediyorum. düşük devirde (5000 rpm) daha sık, yüksek devirde de (6000-6500) daha fasılalı olarak tırmalama sesi geliyor.
bu tırmalama sesi ve titreşimleri geldiğinde devir saatinde hafif ileri geri oynamalar oluyor. (motor bi yüke binip bi bırakıyormuş gibi).
varyatör balatasını tekrar değiştirdim. kayışı tekrar değiştirdim. bir ihtimal egzostan olabilir diye onu da çıkarıp denedim. ne tırmalama sesi kesildi ne titreşimler. arka tekerlekte vibrasyon yapabilecek bozulmalar vardı. onu a değiştirdim. motoru 3 usta gördü. soruna çözüm bulamadı.

sizin yorumlarınızı bekliyorum.

GKN
16 Nisan 2010, 13:23
:) Usta lar usta değilki kardeşim, ne hale gelmişsin çok üzücü..
AKtarma organındaki parçalar belli, sen eğerki kayışı doğu ölçüde aaldıysan, varyatör balatası değil bu arada debriyaj balatasınıda orjinal aldıysan, bakılması gereken iki yer kalmış demektir titreşimli hareketle alakalı
1.si; Debriyaj balatasının arkasındaki sabit ve hareketli aynalar
2.si ise; Ki muhtemelen sorunun burdan çıkkıcan senin, varyatör aynasının içerisindeki varyatör misketleri.
http://img266.imageshack.us/img266/9697/productimagepicturerialmw3.jpg

Yukarıda gördüğün varyatör misketidir, her motorunki birbirine benze ama uymaz, çapları ve ağırlıkları aynı olmalı. Bunlarda aşınma ezilme vs. var ise motor zılparda hoplarda gitmezde..

mach1
17 Nisan 2010, 00:28
Bağırması ve titreşim varyötörün ön kasnağından olur milde boşluk olursa titreşim bagalar biterse motor bağırır...

madmaster
30 Nisan 2010, 17:35
abiler,
varyatör elden geçti.
debriyaj balatası değişti.
ön kısımdaki misketler de değişti. milde de herhangi bi boşluk yok.
arka tekerlek değişti dönüşünde herhangi bi dengesizlik de yok.
usta artık bana dedi ki abi sen bununla yaşamayı öğrenecen..

yorumları bekliyorum..

mach1
01 Mayıs 2010, 01:08
Motoru görmeden birsey söylemek cok zor video koyabilrimisin?

madmaster
01 Mayıs 2010, 20:37
titreşimle ilgili video nasıl çekebilirim bilmiyorum ama en azından ses ile ilgili bişeler hazırlayıp atmaya çalışacağım..

aegeanxtr
01 Mayıs 2010, 21:16
Dostum motorda gitmeme bağırma titreşim yüksek devirde düşük hız gibi sorunlar varsa varyatör bilyelerinin içine kurşun dök ağırlaşsın farkı göreceksin.

madmaster
02 Mayıs 2010, 22:17
servisin değiştirdiği kayış sanırım orijinalinden biraz daha dardı. şimdi az daha geniş bi kayış taktık. motorun çekiş gücü ilk aldığımdaki gibi oldu. zaten istediğim çekişi şu anda veriyo.ancak sıkıntı şu;
motor 5000 devirin üstüne çıktığında sanki motor arar ara kasılıyormuş gibi titreşim ve ses veriyo. bu titreşim darbeli matkapla beton delmek gibi. ayaklarımda ve elcikte hissediyorum.
devir saati de sürat ibresi de titreşim anında geriliyo titreşim aralarında yükseliyo. varyatör kapağı açıkken motoru çalıştırıp gaz verdiğimde kayışın titreşim yapmaya başladığında kayışın arka aynalar üzerinde yukarı aşağı oynadığını gördüm.

olayın artık varyatörden olmadığına emin gibiyim çünkü debriyaj balatası takım olarak değişti. varyatör kayışı 3 kez değişti, bilyeleri de değiştirdim. millerde herhangi bi boşluk da yok.
sıkıntıyı halen bulamadık...

m@vİ GüÇ
03 Mayıs 2010, 03:49
poklem bagalarda olabilir yükek ihtimal veriyorum yada debriajda

GKN
03 Mayıs 2010, 15:29
Şimdi öyle bi sorun yok arkadaşım, tüm aktarma sistemi orjinal olupta bu sıkıntıyı yapıyorsa, motor takozlarında sağlamsa, senin ustan ya işi bilmiyor, yada sana yaptım diyip yalan söylüyor.

madmaster
12 Mayıs 2010, 13:50
tamamı orijinal. ustanın da yalan söylemesi zor çünkü servise bırakıp gitmiyorum. beraber bakıyoruz, parçaları beraber değiştiriyoruz. bi de tek bi usta değil yani 3 usta birden.

ben motoru kullandıkça şööle bişe keşfettim.
motor 5000 devirin üzerinde düz yolda sabit gazla gidiyosa belirli aralıklarla motor yüke biniyor ve bırakıyor. saniyede 2 kez gibi diyebilirim. bu yüke binme sırasında aşırı titreşim oluyo sesten belli oluyo ve devir saatinde de takometre ibresinde de yukarı aşağı hareketi görebiliyorum.
4500 - 5000 devirde yokuş çıkarken sabit gaz kullanırsam tırmalama olayı sürekli oluyo yokuşun sonunda düz yola çıktığımda ise yine fasılalı olarak devam ediyor.

bu tırmalama olayını da şöyle izah edebilirim, çoğumuz darbeli matkap kullanmışızdır. betonu delerken sürekli olarak bastırmayız da matkaba yüklenip bırakırız. bu yüklenme sırasında da matkaptaki titreşim artar ve bırakınca rahatlar. motordaki problem de aynen bu şekilde.

mach1
12 Mayıs 2010, 22:59
Senin balata kaçırıyor büyük ihtimalle buda balata tasından olması onu zımparalayıp takımıyorlarmı ? kasnak hiç değiştimi balata spreyi sıkıyorlarmı peki bazı akıllı tamırcıler wd40 sıkıyor aynı sorunu yaşatıyor.

madmaster
13 Mayıs 2010, 10:42
balata tası kontrol edildi. bir miktar yağlanma vardı. onu benzinle temizledik. yerine taktık. sprey vs. kullanılmadı.

mach1
13 Mayıs 2010, 20:10
balata tası kontrol edildi. bir miktar yağlanma vardı. onu benzinle temizledik. yerine taktık. sprey vs. kullanılmadı.

Balata yağdan dolayı bozulmuş olmalıdır balatanın üzerini zımparala tasında üzerini zımparala.Birde benzinde yağlıdır onun yerine gaz yağı ile silmeni öneririm:cat:

avare rulman
13 Mayıs 2010, 20:50
madmaster, aynı sorun benim 125zn de de var. kayışı değiştirdim lakin düzelmedi.

anlattıklarınla aynı problemler resmen. kayışın devrine bağlı bir fazı var tırmalamanın.

scootercı arkadaşlar yardım ederler umarım. inanılmaz yabancıyım varyatörlü sistemlere.

mach1
13 Mayıs 2010, 22:41
madmaster, aynı sorun benim 125zn de de var. kayışı değiştirdim lakin düzelmedi.

anlattıklarınla aynı problemler resmen. kayışın devrine bağlı bir fazı var tırmalamanın.

scootercı arkadaşlar yardım ederler umarım. inanılmaz yabancıyım varyatörlü sistemlere.

Balatanın kaçırdığının habercisi balata ile tası zımparalayarak takın:cat:

avare rulman
13 Mayıs 2010, 22:43
Balatanın kaçırdığının habercisi balata ile tası zımparalayarak takın:cat:

böyle kıllı sorunlara cevap veren az bulunuyor, teşekkür ediyorum.

peki kaç km civarı değişiyor iş bu balatalar?

mach1
13 Mayıs 2010, 22:56
Kullanıma göre bağlı benim motor 20.000 kmde son 5.000kmsinde 3 kere baga değiştirdim 1 kere varyatör komple değişti birde kontrol edin debriyaj tasında yağ olmasın yağ varsa defransiyelden yağ geliyor tası ıslatıyor.Ortalama ömürleri doğru kullanırsan çin malı olanlar 15bin km cıvarı bitiyor arkadaşta vespa var 45.000 oldu daha hala idare edecek kadar var:)

madmaster
17 Mayıs 2010, 10:59
Balata yağdan dolayı bozulmuş olmalıdır balatanın üzerini zımparala tasında üzerini zımparala.Birde benzinde yağlıdır onun yerine gaz yağı ile silmeni öneririm:cat:

balata tasında yağ temizlendi ve o sırada balatayı da değiştirdim zaten. kayış 3 kez değişti. misketler değişti.
çözüm bulunamadı.

avare rulman
09 Haziran 2010, 18:23
sorun hala devam ediyor, aklına birşeyler gelen?

madmaster
13 Haziran 2010, 14:18
varyatör ön aynalar takım olarak değişti. misketler, misket yatakları komple değişti. sorun devam ediyor.

madmaster
28 Haziran 2010, 10:52
USTALARDAN yardım bekleniyor :)

gorkemuls
28 Haziran 2010, 11:02
şimdi sen bununla yaşamayı öğren gibi bir durum olamaz... Ne demek o öle yaa, saçmalığa bvak yapamayınca sen bununla yaşamayı öğren. Bende scooter kullanırken, balata debriajı kendim değiştirdim. Kayışın durumu iyi olduğu için değiştirmedim. Ama kayışın dar olması bunu yapıyor olabilir. Çekiş artarken, hızda azalma olmuş. Ama benim asya 125 t vardı, ramzey takımı aldım onları taktım.. canavar gibi olmuştu :cherry: