PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Son bir yılda 189 motokurye hayatını kaybetti



The Dude
25 Şubat 2021, 12:26
Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu (TAMKF), Mart 2020’den bugüne 189 motokuryenin hayatını kaybettiğini açıkladı.
TAMKF Genel Sekreteri Yener Çalışkan, ’30 dakika puanlama’ nedeniyle 19 yaşındaki bir kuryenin yaşamını yitirdiğini aktardı.

Çalışkan, “Biraz vicdanlı yorum ve puanlama yapın, ölüyoruz biz. Mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale gelsin” ifadelerini kullandı.

kaynak (http://www.diken.com.tr/son-bir-yilda-189-motokurye-hayatini-kaybetti/)

arndiol
25 Şubat 2021, 13:35
Hala siparişlerde not kısmına "acil ve sıcak gelsin" yazanlar var.

yemişim etiğini, bunu yazan adamın yemeğine bok katsan hak ediyordur.

ALİCEM
25 Şubat 2021, 13:43
Açıkcası çok olmasa da yemeksepetini kullanıyorum ve zaten belirtilmiş bir süre var. Ek olarak da 10dk erken ve geç gelebilir diye bir uyarı kısmı da var, bazılarında bu 15dk. İnsanlar yiyecekleri üç kuruşluk yemek için gastronom gibi yorumlar yapıp(hadi bunu yapsınlar) kurye az geç geldiğinde de ortalığı zelzeleye veriyorlar. Yemeğe istediğin gibi yorum yap istediğini de ama yağmurlu, karlı ve soğuk havalarda kuryeye laf eden insanın insanlığı yorumu kadardır, beş para etmez.

YasinC
25 Şubat 2021, 14:01
Hala siparişlerde not kısmına "acil ve sıcak gelsin" yazanlar var.

yemişim etiğini, bunu yazan adamın yemeğine bok katsan hak ediyordur.

Para verince karşıdakini satın aldığını düşünen beyinsiz şerefsizler var.

RideForLife.
25 Şubat 2021, 14:17
Her yemeksepeti notuna düşerim 'Kurye Dikkatli Gelsin' şeklinde. O kişilerin aramızdan birinin arkadaşı, kardeşi, sevgilisi olabilir. Empati yapmalıyız her zaman. FAKAT, geçen günlerde sağa sinyalli dönecekken birini altıma alıyordum kör noktada kaldığı için. Yapmayalım etmeyelim.. Canımızdan önemli değil götüreceğimiz yemek.

natijax
25 Şubat 2021, 18:49
gereksiz yükleniyoruz bence. motorcu anca motorcunun derdinden anlar.
yemek hızlı gelsin diyen adamlar bu açıdan zerre bakmayan adamlardır. o yüzden suçlayamıyorum farkında olmadan hızlı gelsin diyenleri. ki çoğu farkında değil.

espresso
25 Şubat 2021, 20:26
gereksiz yükleniyoruz bence. motorcu anca motorcunun derdinden anlar.
yemek hızlı gelsin diyen adamlar bu açıdan zerre bakmayan adamlardır. o yüzden suçlayamıyorum farkında olmadan hızlı gelsin diyenleri. ki çoğu farkında değil.

Hızlı gelsin diyenler motor kullanmanın tehlikelerinin hiç farkında olduğunu sanmıyorum. Sanıyorlar ki kuryeler geze geze geliyor ondan gecikiyor. Keşke sipariş verenlerin de farkındalığını arttıracak reklam kampanyaları vb. ile daha çok duyurulsa.

msefa
25 Şubat 2021, 20:36
Ekipmanlardaki ÖTV 0 lanmalı KDV %8 e düşürülmeli. Ekipmanları ucuzlatıp ekipman kullanımına teşvik edilmeli.

..YaNKee..
25 Şubat 2021, 20:56
paket geç geldi diye siparişi iptal edenler var.. bir defada paket erken geldi diye istemedi birisi.. yaz günü akşam saatleriydi, yol boştu dükkanda pek iş yoktu adam iskender 8 dk içinde nasıl buraya gelebilir dedi.. başkasının iptal ettiğini banamı getirdiniz dedi :) ulan hızlı gidersin istemezler, yavaş gidersin istemezler!

Erenkc91
25 Şubat 2021, 21:59
Ekipmanlardaki ÖTV 0 lanmalı KDV %8 e düşürülmeli. Ekipmanları ucuzlatıp ekipman kullanımına teşvik edilmeli.

Ekipman bile özel tüketim sayılıyor, bu nasıl iştir canımıza bile vergi veriyormuşuz.

fatih.met
25 Şubat 2021, 22:00
onlarda o mesleği seçmeselerdi...

Yunus Özbek
25 Şubat 2021, 22:19
Şu sıralar çok acemi kurye de var piyasada. Özellikle şu Trendyol go getir vs gibi esnaf kurye işine giren çok kişi oldu. Adam daha önce motor selesine oturmamış motor ehliyeti yok, bu işte para var diyerek alıyor bi 50cc başlıyor bu işe. Ondan sonra patır patır kaza yapıyorlar.

KırmızıGrom
25 Şubat 2021, 22:31
Ekipmanlardaki ÖTV 0 lanmalı KDV %8 e düşürülmeli. Ekipmanları ucuzlatıp ekipman kullanımına teşvik edilmeli.

Ekipmanda ÖTV mi var ya?

Kural [ Z ]
25 Şubat 2021, 23:45
Hızlı gelsin diyenler motor kullanmanın tehlikelerinin hiç farkında olduğunu sanmıyorum. Sanıyorlar ki kuryeler geze geze geliyor ondan gecikiyor. Keşke sipariş verenlerin de farkındalığını arttıracak reklam kampanyaları vb. ile daha çok duyurulsa.

Basit bir "-Yemeğin kurye ile seyahati" gibi 20sn' lik kısa bir film bunu herkese anlatmaya yeter, tabi anlayanlar için. Bu konuda yetenekli ve imkanı olan arkadaşlar böyle bir çalışma yapar, sosyal ortama yüklerlerse; eminim ki motosiklet kullanan bir çok kişi bunu paylaşarak yayacak ve belki bir gün o magazin haberi bağımlısı TV kanalları dahi bu kısa filmi haber yapıp oradan da izlenmesini sağlayabilir.

Başkalarının yapmasını beklemektense insanın kendisinin yapması bazen çok daha iyi olabiliyor. Hiç olmamasındansa orta kalite bir örnek daha iyidir diye düşünüyorum. Profesyonel bir çalışma olursa da tadından yenmez. Tabi yapacak adam lazım :)

---------- Mesajlar birleştirildi - 22:45 ---------- bir önceki mesaj zamanı 22:44 ----------


Ekipmanda ÖTV mi var ya?

Buzdolabına "Lüks Tüketim Vergisi" alan bir devletimiz, buna itiraz etmeyen bir milletimiz var. ÖTV de ney ki.

sandıkçı
26 Şubat 2021, 00:37
Bu 30 dakika isimli kurye katili kampanyanın başını Dominos çekiyordu ,tahtını şimdilerde Yemeksepeti Banabi aldı.Yemeksepeti BANABİ 15 dk teslimat süresi veriyor müşterilerine.Çalışanlar sürekli olarak telefondan izleniyor.Örneğin sipaparişi ne zaman kabul etti,ne zaman aldı,ne kadar sürede gitti,ne kadar sürede geldi gibi sürekli olarak dakika baski durumları mevcut.

Kuryeler geçtiğimiz günlerde DİSK önderliğinde sendikalaşmaya başladılar ancak YeemeksepetiBanabi e devlet üzerinden iş kolunu değiştirerek kuryeleri başka bir pozisyonda çalışıyormuş gibi gösterdi.Bu kanunlara göre bir suç,Bu bahsi geçen firma cürüm işlemekten hiç çekinmedi.Kurye dağıtım sektöründe enfazla çalışanı olan firma , geri kalan çöplüğü siz düşünün.Yasa yok,kanun yetersiz meydan boş.Vefat sayıları artmaz umarım..

Kerem34_
26 Şubat 2021, 01:19
Valla hakları var, kendim de mor üst veren firmada kısa da olsa bir süre kuryelik yaptım. Gerçekten o firmada 15 20 dakikadan uzun teslimi sürecek sipariş hiçbir şekilde çıkmıyor. Bir kuryeye en fazla peş peşe 3 tane sipariş düşüyor ve yanlış hatırlamıyorsam 27 kilogram taşıma üst sınırı var.

Morluların İstanbul için depo çalışma mesafeleri kısa en fazla 2 3 km dairesel bir alan içerisinde git gel yapıyorsun. Matematiksel olarak toplam 3 siparişin uzunluğu 10km'yi geçmiyor zaten.

Ha işler nerde zırt diyor anlatayım

Birincisi büyük siteler, güvenlikler artık suratımızı ezberlemesine rağmen yalandan yere kuryeleri elinde poşetlerle 3 4 dakika bekletiyor, arka arkaya 3 4 kurye sıra oluyor zaten. Daireyi arıyor siparişiniz geldi diye, sizin kaydınızı alıyor imza istiyor vs vs. 1 dakikada teslim edeceğiniz sipariş bu sayede 5 6 dakika sürüyor. Listede bekleyen ikinci ve üçüncü sipariş sistemde gördüğü o 10 dakikada teslimi bu yüzden sadece rüyasında görüyor.

İkinci olarak da fazla eleman çalıştırmama isteğinden olsa gerek 8, 9 saat çalışacak adam 12 13 saat çalışmak zorunda kalıyor. Mesainin yarısı dolduktan sonra ''koymuşum g*tüne, babamın işi mi sanki''durumu gelişiyor kuryede. Birinci paketi teslim ettikten sonra siparişi bitirmeyip; bir sigara içeyim, 2 dakika manitayla konuşayım zaten 10 saattir işteyim iflahım kesildi gibi olaylar yaşanıyor ve listedeki ikinci üçüncü siparişler en az 10 15 dakika fazladan bekliyor.

Yoksa getir gibi, trendyol gibi ürünlerin hazırlanma süresinin olmadığı durumlarda 5 10 dakikada sipariş vaadi kuryeyi zorlayan bir şey değil teknik açıdan. Ben çalışırken siparişlerin %90'ı 1km ötedeki 5 6 bloklu, blokların her biri 20 30 katlı siteye çıkıyordu.

Ama Domino's gibi pizzanın 20 dakikada piştiği, 5km öteye sipariş götürülen yerlerde 30 dakika teslimat süresi kuryeyi ölüme göndermekten başka bir şey değil.

Son söz olarak bir dileğim var, kendini seven 1,5 litrelik 6'lı sulardan eğer 40 kilo bir kadıncağız değilseniz, markete gitme özrünüz yoksa 2'şer 3'er tane söylemesin asansörsüz binalarına. Hayır pahalıya geliyor bir de zaten. Cam damacana bile sipariş etsen daha ucuza gelecek. Çok küfür ediyor çocuklar, kulağınız çınlar yani illa.

---------- Mesajlar birleştirildi - 01:19 ---------- bir önceki mesaj zamanı 01:05 ----------

Son ve en önemli şeyi unutmuşum bir standart yok motosikletlerde, büyük firma düzenli olarak kontrol etmeleri için iki tane bilirkişi gönderiyor ama onlar da çok bir şey bilmiyor zaten. Lastiklere bakıyor şöyle bir gözle, fren manetlerini sıkıyor bu yumuşak bu sert bu gevşemiş diye yorum yapıyor, sisteme not tutup gidiyor. 10 15 tane motor vardı, aralarından 2 3 tanesi bariz iyiydi o scooterları kapmak için sabah herkes bir motivasyonla erkenden geliyordu. Zaten 10 12 saat bu motosikletin üstünde adamlar. Bu motorlar günde en az 16 18 saat mesai yapıyor. Keşke biraz daha bakımlı olsalar da en azından risklerden biri elenmiş olsa. 467 plakalı bir tane vardı, gündelik kullanmak için bile alabilirdim onu kendime. Ciğerli makineydi, bastınmı da duruyordu ikiletmiyordu :)

yürekçe
26 Şubat 2021, 05:11
Kur-ye..
Zemberekli oyuncak ismi gibi.
Büyük balıklar "ye" sin diye!
Adaletini yargılıyorum dünya..
Kendini hiç sevdiremedin bana!

Erenkc91
26 Şubat 2021, 07:07
[QUOTE='Kural [ Z ];4615355']Basit bir "-Yemeğin kurye ile seyahati" gibi 20sn' lik kısa bir film bunu herkese anlatmaya yeter, tabi anlayanlar için. Bu konuda yetenekli ve imkanı olan arkadaşlar böyle bir çalışma yapar, sosyal ortama yüklerlerse; eminim ki motosiklet kullanan bir çok kişi bunu paylaşarak yayacak ve belki bir gün o magazin haberi bağımlısı TV kanalları dahi bu kısa filmi haber yapıp oradan da izlenmesini sağlayabilir.

Başkalarının yapmasını beklemektense insanın kendisinin yapması bazen çok daha iyi olabiliyor. Hiç olmamasındansa orta kalite bir örnek daha iyidir diye düşünüyorum. Profesyonel bir çalışma olursa da tadından yenmez. Tabi yapacak adam lazım :)[COLOR="Silver"]

Rahmetli Barkın abi çok uğraşıyordu motosiklete saygı gösterilmesi için ama sonuç yine sıkıştıran tipler ile dolu. Kuryelere saygısı olmayan bir çok insan var, kuryelerimizin başına gelenler saygı göstermeyenlerin başına gelse ortalığı kopartıcaklar. Malesef empati etmiyorlar bir düşünseler. Müşteri yemek alıncada kuryeler sanki kölesi oluyor.
Yine video yapmadan bahsedersek olsa bile etkisi 3 ayı geçmez yine aynı motosiklet sevdalıları olarak aynı konuları açmaya malesef başlıyacağız.

Seko
26 Şubat 2021, 08:05
Konu vergi toplamak olunca kılı kırk yarıp hesap yapan devlet, böyle konularda kulağının üzerine yatar. Ne de olsa o satışı yapan firma da vergi kaynağı olduğundan varsın arada birkaç kurye feda olsun.

İş bana kalsa 30 dakika uygulamasını yasaklarım, kuryesi kural ihlali ile sürüş ve kaza yapan firmanın patronlarını bir gece nezarette sorgularım, kuryenin yiyeceği cezaları patrona ödetirim, bak o zaman bir daha 30 dakika mevzusu, kural ihlali vs sebebiyle kaza oluyor mu... Kurye için de trafik cezası puanlaması yaparsın ki ona göre işe alsınlar, oldu bitti. Bu tip sistemleri kurmak çok kolay, yeter ki niyet olsun. Tabi bize bunlar değil, köprüler, yollar kanallar lazım...

gondors1990
26 Şubat 2021, 08:37
Müşterinin baskısı kadar mekan sahibinin de bir o kadar baskısı olduğunu düşünüyorum.

arndiol
26 Şubat 2021, 09:04
hangi uygulama bilmiyorum, bir arkadaşım anlatmıştı.

Kendisi kurye, kendisini uygulama üzerinden takip edebiliyorlarmış. İt köpek sürüsü adam aynı yerde 5 dk durdugu zaman bir yerleri arayıp "personel calısmıyor hep aynı yerde" diyorlarmış.

Ekrem_06
26 Şubat 2021, 10:38
Öncelikle ölenlere Allah'tan rahmet yakınlarına sabır dilerim. Herhalde en kötü ölüm türü eve ekmek götürürken acı haber gelmesidir. Ben mesleğimi bırakıp sırf motor tutkum için 3 yıl kuryelik yaptım. Hiç tahmin ettiğiniz gibi bir ortam yok. Kimisi atanamayan öğretmen, kimisi mühendis, kimisi çevirmen.Herkesin derdi aynı eve ekmek götürmek. Hani siz hor görüp goldwing'e binerken bi selam vermezsiniz ama düştüğünüzde de ilk kuryeler gelir yanınıza..
Gelelim "Mesleki yeterlilik belgesine" bu belge verilse bile hiçbir halta yarayacağını düşünmüyorum. Sebebi çok net patron kırbacı vurdukça siz isterseniz nobel ödülü alın fark etmez. Karda motorla damacana attırıyor adam ne belgesinden bahsediyorsunuz?

arndiol
26 Şubat 2021, 10:53
Katılyıorum, mesleki yeterlilik belgesini kuryeye değil işverene vermek gerekiyor.

Kuryeci arkadaşlar bilmiyor mu hızlı giderse, kırmızıda geçerse, ekipman giymezse başına gelecekleri? biliyor. Onu mecbur bırakanda sıkıntı.

Yani bir belge alması hiçbir işe yaranmaz bu konuda.

Belki yanlış düşünüyorumdur ama TAMKF belge için 3-5 lira alırım para kazanırım diye düşünüyor bile olabilir.

The Dude
26 Şubat 2021, 11:39
sorun bireysel davranışlar değil.
kapitalizm, neoliberalizm çerçevesinde şekillenen tüketici alışkanlıklarının bireyi nesneleştirmesi ve bir tüketim maddesi haline getirmesinin içselleştirilmesidir.

üretici, kurye ve tüketici aynı zincirin içerisindeki nesnel karakterlerdir. kurye taşıdığı üründen kıymetli değildir.
zira ikamesi kolay ve arzı oldukça yüksek bir hammaddedir.

şu anki şartlarda kurye olarak kazanılması muhtemel ücret ülke standartlarının üzerinde olarak konuşuluyor.
bunun karşılığı da ortaya konulan sermayenin kuryenin kendisi ve hayatı olmasıdır.

sipariş verenlere sövmek sorunu çözmüyor.
derneklerin bir şekilde baskı oluşturmaya çalışması lazım.
gerçi bu memlekette hakkını her arayanın karşısında devletin ceberut yüzünü görmesi kaçınılmazdır. bunu sineye çekebilecek kadar iradeleri var mıdır? bilemiyorum.

çevremde bu işi yapanların söylediği kadarı ile kazancının iyi olmasından dolayı şimdilik büyük bir şikayet yok.

MotoWrestler
26 Şubat 2021, 12:49
Adamlar kelle koltukda geziyor işleri zor ancak kuryelerinde arasın çürük yumurtalar temizlenmedikçe, yeterlilik belgesi gelmedikçe bu ölümlerin ardı arkası kesilmeyecek ayrıca müşterilerin elini vicdanına koyması şart

oktayakgoz
26 Şubat 2021, 17:23
Herşeyi bozuk olan sistemde ufak tefek değişiklikler yaparak düzelme sağlanamaz.

Bu konuda işveren suçlu kurye suçlu sistem suçlu kısaca herkes suçlu...

Oturdupumuz yerden akıl vermek kolay biliyorum fakat hiç birşey candan değerli değil. Öncelikle kuryelerin kendisini koruması lazım. Kendine değer vermeyene kimse değer vermez

espresso
26 Şubat 2021, 17:57
Bundan yaklaşık 150 yıl kadar önce başını anarşist işçilerin çektiği bazıları isyan etmiş, 8 saatlik çalışma hakkını zar zor almışlar, 150 yıl geçmiş hala 8 saat çalışılıyor ve malesef sendikal haklar vb. 150 yıl öncesinden pek farkı yok. Haliyle umutlu bakamıyorum. Doğru düzgün çiddi bir sendika olsa, yani sendika başkanlarını makam arabaları ile gezmediği düzgün bir sistem olsa bu halde olmazdık. Tek tek motorlu kuryeler de kendi başlarına ne yapabilirler ki? Ya işsiz kalacaklar ya da ölmeye devam edecekler.

fatih.met
26 Şubat 2021, 18:32
milletin bu kadar salak olması yüzünden artık bu soyucu tabakaya kızmıyorum, hatta bu soyucu tabakaya çanak tutmak lazım ki bu embesil kesim daha da hak ettiği konuma gelsin..

adaletli olmak kişiye göre farklı muamele yapmayı gerektirir ve bende kötü insanlara karşı dürüst olmamak gerektiğini ve adaletli davranma konusunda daha dikkatli olmam gerektiğini anladım...

yani hak etmeyen kişilere karşı dürüst olmayacağım, hak etmeyen kişilere iyilik yapmayacağım ve hak eden kişiye üç kağıtçılık yapacağım... buda demek oluyor ki vergi adı altında soyulup soğana çevirilmemizin sebebi bu milletin taaa kendisidir ve her türlü vergiden kaçabilmek bana mübahtır çünkü ben bu soygunculuğa karşı duruyorum ama millet benim yanımda olmuyor...

cengizlerin mehmetlerin vergi borçları affediliyorsa kimse kusura bakmasın benden gram vergi çalışmaz bu ülkeye, kaçar yol bulamadıkça... bakın yine dürüst ve adaletliyim..

Metela
26 Şubat 2021, 19:17
Dün akşam bir paketçi arkadaş kırmızıda durduğum esnada bana arkadan çarptı ve motorumu devirdi, neyse ki ayna ve plakalık sadece kırıldı, birkaç da ufak tefek çizik, tabi en önemlisi de ne ona, ne bana zarar gelmemesi ancak iş yükü veya eğitimsizlik gibi sebeplerden bu arkadaşlar hataya açık hale geliyorlar, bu işleri yapan arkadaşlar tehlikeli meslek grubunda olmalı ve bu 30 dakika gibi insan haklarına aykırı uygulamalar da yasaklanmalı ve yapanlara da başta hapis cezası olmak üzere ağır yaptırımlar uygulanmalı.

Hayalimiz bu ama gerçekler ise her gün karşımızda, bu tip işleri yapanlara ciddi ve zorlu bir eğitim verilmediği ve yukarıda bahsettiğim durum olmadığı sürece, ölümler kazalar artacak ve sürekli olacaktır.

tommygun
26 Şubat 2021, 19:34
Allah 189'una da rahmet eylesin. Pandemi döneminde özellikle İstanbul'da bu arkadaşlara olan talep arttı. Bahşişiydi, osuydu busuydu derken aylık asgari ücretin 2 katından fazla kazanan arkadaşlar var bu sektörde. Haliyle bu dönemde işini kaybetmiş ya da hayatında asgari ücretten fazlasını bir ayda kazanamamış birçok arkadaş motosiklet tecrübesi olsun ya da olmasın bu işlere girdi. FB moto sayfalarında hayatında 2 tekere binmemiş birçok genç kardeşimizin her gün "kurye işine gireceğim 50 cc ne alayım?" sorularını okuyorum. Bir yerde bir problem varsa tarafların tümü kendi sorumluluğunu üstlenmeli. Devletin asgari ücret politikasından restoranlara, mal gibi süren kuryelerden "yemeğim 5 dk geç geldi" diye yemeksepetinde restoranı eksileyen tüketicilere hepimizin bu ölümlerde küçük de olsa bir payı var.

AzÇok
26 Şubat 2021, 21:54
Allah rahmet eylesin.
Ölümlü iş kazalarında uzun yıllardır Avrupa birincisiyiz. 2017 yılında dünya üçüncüsüydük. Artık takip etmiyorum.
Aslında işverenlerimiz çok kadirşinas insanlar. Nankörlük etmeyin. Ölümlü kaza olmasa yaralanmalı kaza olacak. Hastaneye git. Bir sürü acı çek. Tedavi ol. Sonra git yine çalış.
Bizdeki sistem temizi. Yorulmadan beleşe cennet. Bağzıları var, nankör mü desem, kökü dışarıda mı desem böyle nazik konuları konuşup memleketin huzurunu kaçırıyorlar.
Hadi kardeşim hadi. Gidin işinizin başına. Ölürseniz Allah rahmet eylesin. Ölmezseniz fazla konuşmayın. Bu iyiliğimi de unutmayın.:sunny:

tommygun
26 Şubat 2021, 22:13
Aslında ne yazıktır ki 3. sayfa haberlerinden ötürü "ölüm,kader,nasip,kısmet" konularını çok kanıksadık, 189 ölümü bir tarafımıza takmıyoruz. 189 çok ciddi bir rakam.

yürekçe
27 Şubat 2021, 01:43
Agalar, ben de mecburen kuryelik yapıyorum 2 yıldan fazladır. Günde ortalama 08-19:30 arası yemek-vc ihtiyaçları için bile vakit bulamadığım yoğunlukta en az, günde 70-80 km yol yapıyorum.
Aramızda üniversite bitiren çok olduğu kadar, kafasında hamam tası gibi bol kayışlı, ağzında sigara, elinde telefon, üst-baş darmadağın gördüğüm, ışık, kural takmayan 17-60 yaş arası pek de insana benzemeyen ve beni kaza yapmaya zorlayan, gazı açınca gitmeyi " kullanmak zannneden " çok fazla kişi de var. Onların yaptıkları hataların bedelini ya da sağladığı ön yargının sonuçlarını ben de ödemek zorunda kalıyorum. En azından, patrondan kask istediğim zaman bana 20-30 tl lik kask verilmesi.. " Senden öncekiler takmıyordu bile " yağmurluk, bot, eldiven.. Hiç bir şey verilmedi. Hepsini kendim aldım. 2 aydır fren balatalarım bitik, bozuk gaz kolu vs.. 1 sene öncesine kadar da çatlamış 6 yıllık lastiklerle kullandım. Söyleye söyleye bıktırıp ancak motora bakım yaptırabilsem bile kâr sayıyorum. Kişi, saygıyı kendi oluşturur. Benden öncekilerin yaptıklarının bedelini ödüyorum. Benim gibi binlercesi var. Patronum gibi de milyonlarcası..

mgora
27 Şubat 2021, 18:56
Öncelikle
Domino's pizza 30 dakika kuralı , kaynak wikipedia
"The company continues to honour the 30-minute guarantee for orders placed in its stores located in Colombia, Vietnam, Mexico, China, and India.[96]

Firma halen 30 dakka garantisini Kolombiya , Vietnam , Meksika , Çin ve Hindistan'da vermeye devam ediyor.

Önce kurye arkadaşlar neden bizde bu ülkeler arasındayız ? diye sormalı , bizde bundan çok var , en az üç çocuk kafası etkenlerden birisi.

Bu kadar su sipariş etmeyin müşteriye desenizde (konuda bile bir arkadaş yazmış) , her müşteri anlayışlı değil ve olmak zorunda da değil.Adam diyor ki ben taşıyacağıma o taşısın.İdeal bir dünyada yaşamıyoruz.Bugün Migros'tan sipariş verirken maks 20 lt (20 kg) su sipariş sınırı var.Yani bunu getir vb'ye söylemeniz gerekiyor önce.

Geçen mesela ekşide bıçakla ofis kapısına dayanan kurye haberi vardı.

Kuryeler neden sorusunu soracak ve haklarını aramalılar.


Bu tarz iş modelleri öncelikle fakir ülkelerde yaygın çünkü , iş gücü ucuz bugün ucuz işçilik denen Çin'de fabrika işçisi 700-800 usd aylık alıyor.(hayatınızı daha fazla ve kuralsız alıyorlar orası ayrı).

Bu hızla gidersek ülke sipariş verenler ve siparişi taşıyanlar olarak 2 sınıf kalacak.

Dağcı
27 Şubat 2021, 21:03
Ben aracli kurye isindeyim. Kusura bakmayin ama hic igneyi kendilerine batirmiyor motorlu kuryeler. Dikkatim sayesinde hafta 1 - 2 kazaya karismaktan kurtuluyorum kendileri ile. Gecen gun kaldirimdan birde ters yon istikametine gelen bir tanesi bana çarpacak ti. Sovdum arkasindan orali bile olmadi. Olenlere rahmet diliyorum ancak belki yarisi kural bilmezlikten oluyordur. Ozellikle getirciler.. 50 kere sikayet ettim hala ara sokakta 60 la gidiyorlar...

muam
17 Nisan 2021, 00:09
Motokurye Dünyası'na 140Journos bakışı


https://www.youtube.com/watch?v=7AaHe_ov2Pw

https://youtu.be/7AaHe_ov2Pw

natila
17 Nisan 2021, 10:26
30 dakika kuralı bence insanlık suçu ve bunun hesabı da iş verenden sorulmalı... ancak eğri oturup doğru konuşalım kuryeler nasıl kullanıyorlar motorları? İşin gerçeği istanbulda şehir içinde arabalardan çok kuryelerden korkuyorum ben... sağdan, soldan vızır vızır geçiyorlar, ters yönden üstüme üstüme geliyorlar... kaldırım, yaya geçitlerini saymıyorum bile... bide suratliler bayaa... bisiklet kullanabilen herkes motosiklet kullanır ancak eğitim almaları, trafik kurallarını iyi bilmeleri şart... tabi örneğin hondada bir eğitim 800-900 tl bu bir kurye için fazla bir meblağ... nasıl olucak artık Allaha kalmış...

volkster
19 Nisan 2021, 00:04
onlarda o mesleği seçmeselerdi...

yazıp yazıp siliyorum, kötü insanın tekisin.

yaşlıveacemi
19 Nisan 2021, 00:32
Geçen gece Üsküdar'da dar dik bir yokuştan çıkmam gerek. Yol tek yönlü çıkış var inişe kapalı. Üsküdar'ı bilen bilir bazı yollar çok dar ve dik. Neyse yokuşun sonunda yol sağa dönüyor gece yarısı etrafta in cin top oynuyor tabiri caizse. Kaptırdım yokuşu çıkıyorum yukardan da tersten kurye geliyormuş tam köşede karşılaştık o dar dik yolda nasıl döndüm çarpmadan bende anlamadım. Gece gece aklım çıktı.

Kusura bakmayın ama her şeyi 30 dakika da kapında ile açıklayamazsınız. O biraz duygu sömürüsü oluyor. Bir çok kurye kuralsızlığı kural edinmiş. Ters düz fark etmiyor her yerden çıkıyorlar.

Mazerette hazır ekmek parası sadece onlar mı ekmek parası için dışarda?

Ben kazalarda % 90 kuryelerin kusurlu olduğunu düşünüyorum.

Not: Kaptırdım çıkıyorum la kimse hız sınırını aştığımı düşünmesi o yollarda hız sınırını aşmak mucize.

Osm@n
19 Nisan 2021, 02:50
yazıp yazıp siliyorum, kötü insanın tekisin.

Silmiyorum doğrudan yazıyorum. @fatih.met'in 1/128'i bile etmezsin.
Fatih'in konunun devamında yazdıklarını okudun mu? Yoksa bahsettiği mimar-mühendislerden biri misin?

watercolours
19 Nisan 2021, 08:37
Birincisi, işveren baskısı olsa da çözüm kuryelerde. Kuryelerin hepsi nizami sürse, hiçbiri kendini tehlikeye atmasa, işveren çıkardığı adamın yerine farklı birini bulamayacağını bilir. Ama bizim millet toplu hareket edemediğinden bu da zor iş. İkinci unsur da kuryelerin arasında bu tarz sürüşü seven bir kesimin de olması. Kuryelik yapmasa da aynı şekilde sürecek adam.

fatih.met
20 Nisan 2021, 19:37
yazıp yazıp siliyorum, kötü insanın tekisin.

adminler mesajımı silip bana ceza vermişler.. daha düzgün bir cevap vereyim, ama dediğim gibi, kültürlü insanlar zaten şıp diye anlamışlardı beni;

Bir şehit yakını var, içi kan ağlıyor, bu şehit yakınını telefon ile arıyorlar ve hanım ablamız telefonu açıyor, telefonda RTE var, diyalog şuna benzer bir şey;

hanım abla: kimsin, başbakan mı? cumhurbaşkanı mı?
T. erdoğan: cumhurbaşkanıyım.
hanım abla: senin Bilal'in de böyle bayrağa sarılı gelsin de beni anla.
T. erdoğan: abinde bu mesleği seçmeseydi..

--------------------------------

işte bunun gibi olayları biz unutmuyoruz, karakterli, delikanlı, hakka inanan, allahtan korkan, insanı seven, saygılı biri kesinlikle bu şekilde konuşmaz. bu insanlığa aykırı bir harekettir... biz bunu tasvip etmiyoruz ve böyle şeyleri unutmuyoruz, bunlar bizim sinirlerimize fena dokunuyor ve fırsat oldukça bu tür olaylara gönderme amacıyla benzer mesajları yazıyoruz..

canberkgry
25 Nisan 2021, 22:59
Bende mor üst veren firmada çalışıyorum. Ama depodan depoya çok fark var. Mesela benim çalıştığım depoda montunun bir dirseginde koruma olmasın sıfır mont veriliyor. Motorun aynası olmasın pakete çıkmıyorsun ayna takılan kadar. 10 günde bir bakımları yapılıyor. Sağ müşür çalışsın sol çalışmasın en ufak arizasina kadar gideriliyor motorlar. Hava çok rüzgarlı olsun çok yağışlı olsun sürüş için en ufak tehlike olsun depo meşgule alınıyor. Lastikler düzenli olarak değişiyor fitil at geç muhabbeti yok. Fitilli lastik kullandığın en geç o gün oluyor ertesi gün sıfır lastikle değişiyor. 80km hızı geçme yasağı var . İstisnai durumlar dışarısında geçmek durumunda kalırsanda depo çalışanına bildiriyorsun o operasyon müdürüne bildiriyor. Patron baskısı yok. Canberkcim ... Adrese geçenlerde 10 dk da gitmişsin sonraki siparişin 14dk sebebi ne vs vs muhabbeti yok. Bazen günde 12 saat çalıştığın oluyor akşamdan sonra sigara ve çaya abandiginda neden bu kadar çok sigara içiyorsun çay içiyorsun diyen yok. Bizim patronun dediği şey kimse cipsi kolasi 5 dk gecikti diye bir yeri eksilmez. Motor paramparça olsun yerine konur ama size birşey olursa yerinize yeninizi koyamam dikkatli gidin dikkatli gidin 30 paket aticaginiza 20 paket atın ama sağ salim gidin. Görüyorum Uygur Türkmen kebapcida çalışanlar var kış günü kafalarında kask yok motorlar Allah'a emanet deli gibi süruyorlar. Benim 30 la gittiğim yerde o 70 le gidip bir yerde patlarsa ben o adama üzülmem. İstediği kadar iş olsun istediği kadar yoğun olsun benim canımdan kıymetli değil.