PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : TMF Hakemliği Hakkında



phradrel
03 Aralık 2013, 14:22
Selamlar herkese,

TMF hakemliği hakkında bilgisi olan var mıdır? sezon yeni bitti Şubat Mart gibi yeni seçmeler olacak. Daha önce yapan bilen varsa tecrübelerini, duyduklarını/bildiklerini paylaşırsa sevinirim.

TOSFED de olur aslında.

cihan54
03 Aralık 2013, 14:36
Üniversite yıllarında uzun zaman TOSFED'de hakemlik yapmıştım. Tmf'de de aynı mıdır, tosfed'de sistem değişmiş midir bilemiyorum. Fakat o zamanki durumlardan söz etmem gerekirse; federasyonun birçok ilde yılda bir defa yaptığı eğitim-seminer-sınav günü oluyor. Bu güne katılım ücretsiz oluyor. Biraz uzun süren bir seminerin sonunda basit bir test sınavına tabi tutuyor. Daha sonra en düşük lisanstan başlamak üzere lisans alıyorsun. A-B-C-D diye lisanslandırma oluyor, D ile başlıyorsun. Lisansların kendilerine göre belli yıl süreleri var. D-C-B birer yıl- A iki yıl diye hatırlıyorum. Lisansının derecesine göre yarışlara çağırılıyorsun ve yine bu dereceye ve tecrübeye göre yarışlarda görevlendiriyorsun. Kapı hakemleri, FF hakemleri, itfaiyeci vs. vs. bir çok görev yeri var hakemlerin. Mesela A lisanslı hakemler genelde rally yarışlarında start ve finish'lerde, istanbul parkta ise bayrak kulelerinde görev alıyorlar. D ve C sınıfı hakemler itfaiyeci, kapı hakemleri, güvenlik gibi görevler alabiliyorlar. Lisansların sonrasında daha üst görevlendirmeler başlıyor. Bunlar biraz daha fazla yıl-tecrübe ve sorumluluk isteyen işler. Yarış direktörlüğü vs. gibi. Oraya gelene kadar zaten işin kaşarı oluyorsun tabiri caizse :)

Yarış başına cüzi miktarda para (Harçlık) ödemesi de oluyor. Umarım biraz yardımcı olabilmişimdir. :cat:

phradrel
03 Aralık 2013, 16:55
teşekkürler emeğin için :)

yalnız bu verdiğin bilgilerin hepsine bayağıdır araştıma yaptığımdan ulaştım. benim sormak istediğim biraz da öznel konular. mesela neler yapıyorsunuz, zevkli miydi vs bir kaç paylaşımda çekilecek gibi değil gibi yorumlar var. daha fazla yorum yapabilirsen sevinirim :)

cihan54
03 Aralık 2013, 17:17
Aslında kişiye göre değişiyo. Başlarda biraz daha kenarda köşede olan görevleri yaptığından sıkıcı veya zorlu gelebiliyo. Mesela D lisansın varken rally'de nokta görevlisi oluyosun. Sabahın 4'unde 5'inde seni dağda bir yere bırakıyolar tek başına, veriyolar eline bi düdük. Bekle dur. Bikaç saat sonra bi araba geçiyo, aha yarış başlamış diyosun. Düdük öttürüyosun (O da öttürürsen). Sonra belli aralıklarla arabalar geçmeye başlıyo falan. Orada tek eğlencen o oluyo. İyi bi noktadaysan güzel oluyo. Rally araçları güzel pozlar sergiliyo, veya çok hızlı geçiyo önünden. Bu şekilde vakit geçiyo. Öğlen biri geliyo security aracıyla, sana öğlen yemeği niyetine bi sandviç getiriyo, sandviç için değil de insan gördüğün için mutlu oluyosun :mrgreen: Gerçi yeterince görevli varsa noktalara ikişer ikişer bırakıyorlar sizi.

Ama pist yarışları, özellikle istanbulpark yarışları inanılmaz keyiflidir. Tek kötü yanı, mevsimine göre; ya sabahın köründe kurtköy esintisiyle işkemben donar, ya da yazın öğlen sıcağında et sote olursun :mrgreen: istanbulparkta yanında hem arkadaşların vardır, hem yarışlar daha keyifli ve heyecanlıdır, hem ortam daha renklidir hem de hemler bitmez :queen: tabi kişiye göre değişir. kimisi rally yarışlarını daha çok seviyordu :mrgreen: ben çekilecek gibi değil diyenlere "ne işiniz vardı o zaman hakem oldunuz, deli mi dürttü" derim. Çünkü, bugün olsa ben yine sıfırdan başlardım yine hakem olurdum. Bu arada en son A lisanstaydım ben de bıraktığımda. ::sm_smile

phradrel
03 Aralık 2013, 18:56
teşekkürler bilgiler için. neden bıraktığını da sorabilir miyim özel olmayacaksa? benim kafama yattı, bu seneki başvuruları bekleyeceğim.

cihan54
03 Aralık 2013, 19:06
Hem üniversite bitti, hem de buradaki motorsporları kulübü kapandı. Hal böyle olunca biz de çekildik ::sm_smile

cd0345
03 Aralık 2013, 23:49
çok sağol cihan abi verdiğin bilgi için bende çok istiyorum aslında tmf ye konu hakkında mail filanda attım ama 4 ayı geçti dönüş olmadı :) eğer net bi tarih veya bilgi filan bulursanız burada paylaşın lütfen

phradrel
04 Aralık 2013, 10:58
eski ilanlardan gördüğüm kadarıyla sezon açılışı öncesi şubat mart aylarında başvurular başlıyor ve akabinde eğitimler oluyor. ben takipteyim bir gelişme olursa bu başlık altından devam ederiz :)

cihan54
04 Aralık 2013, 11:03
Sanırım bundan yaklaşık 2 ay önce tmf bir duyuru geçmişti, hakem alımı için.. ::146::