Arama sonuçlarınız

1. Z

İleri sürüşün dört sıfatı (4S)

İleri sürüşün temel özellikleri şöyle sıralanıyor. ART, OMM ve benzeri yol sanatı ekolüne bağlı yerlerde öğretilenlerden... (1) Safe: Güvenlidir. (2) Systematic: Sistematiktir. Bir metodu vardır. Bir gün öyle bir gün böyle ruh haline göre değişmez. (3) Smooth: Pürüzsüz, yumuşak, akışkan...
  2. Z

Konumlanma: Şeridin neresinden gideceğiz?

Yolun neresinde olacağımıza nasıl karar veririz? Bu soruya OMM, ART ve benzeri yol sanatı ekolüne bağlı yerlerin sağladığı cevap şuna benziyor. Ya da en azından benim aklımda kalan... Yolun en sağına P1 (Pozisyon 1, Konum 1) dersek kendi şeridimizin ortası P2, kendi şeridimizin en solu ise P3...
  3. Z

AYSEL Hanım (Motosikletin günlük kontrolleri)

OMM, ART ve benzeri yol sanatı ekolüne bağlı yerlerdeki eğitimlerden... AYSEL Hanım. Akaryakıt. Benzin var mı? Zaten en son park etmeden önce benzin göstergesine bakmıştık. En son ne zaman aldığımızı da hatırlıyoruz. Dolayısıyla 1 sn. Yağlar. Motor yağı yerinde mi? Eğer motor orta...
  4. Z

Motosiklette bakış sorunları

Ayak topu.
  5. Z

Motosiklette bakış sorunları

“Motosiklet, baktığın yere gider.” Bu sözü bilmeyenimiz yok. Ama bu gerçeğin farkında olmak bizim bakışı her zaman düzgün yapabilmemizi garantilemiyor. Bilgiye haiz olsak da bazen yapamıyoruz. Bu yazıda, aşağıdaki türden şikayetlerin olası sebeplerini yol eğitimlerinde anlatıldığı ve OMM, ART...
  6. Z

Hells Angels'ın Bilgi Riders'a verdiği röportaj

Uzunca, bilgilendirici bir röportaj olmuş. https://www.youtube.com/watch?v=eFUsYDBXjY4 adresinden izlenebilir. Bu motosiklet kulübü hakkında Türkçe pek kaynak veya video görememiştim. Ama bu hayli açıklayıcı olmuş. Gerçi videodan gelmedi ama bir bilgi. Adları Hell's Angels (Cehennemin...
  7. Z

İleri sürüş okumaları

ART MotoAkademi (çoğu) ve OMM (bir kısmı) Web sayfalarından aldığım makaleleri bir pdf dosyasında topladım. Yol sanatı ekolünde sürüş tekniklerine dair makaleler bunlar. Ayrıca konu başlıklarına göre de gruplandırdım ve dropbox'a koydum: https://www.dropbox.com/s/5v4mr5bzeq0cx18/Makaleler.pdf...
  8. Z

Motorcunun üç katmanlı koruma sistemi

OMM Bülten’in 2004 yılı mart ayında yayınlanmış olan 56. sayısında (s. 8) güzel bir makaleye yer verilmiş. Bu makalede açıklanan görüşleri OMM, ART, Motto, ADARAT ve RoadCraft akademi gibi yerlerin eğitim sistemleri ile ilişkilendireceğim. Motorcuyu koruyan 3 katmalı bir koruma sistemi...
  9. Z

Amaç vs. Araç

Bazen istediğimiz şeyleri neden istediğimizi sorgulamak, elde edince ne yapacağımıza bakmak kafa karıştırıcı oluyor. En iyi cep telefonunu alacağız, kiminle görüşeceğiz? En akıllı cep telefonunda facebook'ta izlediklerimizin hangileriyle yüzyüze arkadaşlık edeceğiz? En güzel arabayı alıp...
  10. Z

Düştüm

Eşimle beraber pazara gidiyorduk. Arabayı pazarın karşısına park ettim. Karşıya geçerken ortadaki çiçekli bölüme geldim. O dar beton üzerinde yola paralel yürümeye başladım. Sonra sol ayağım boşluğa düştü. Kütleçekimi beni insafsızca aşağı doğru çekmeye başladı. Göbeğim önde ben arkada koşar...
  11. Z

6 Sürücü Tipi

Keith Code Gelişim: Öğrenilebilecekler başlıklı bir metin kaleme almış. Bu notta başka şeylerin yanında gelişime ve eğitime bakış açılarına göre 6 sürücü tipinden bahsedilmiş. Bu listeyi OMM Bülten’in 42. sayısında vermişler. Orijinal metin İngilizce, ben gevşek bir çeviri yaptım. Keith Code...
  12. Z

Akıcı trafikte taciz edilmeden ilerlemenin sırrı: 2 saniye takip mesafesi

Aşağıdakiler yol sanatı ekolünden eğitim yerlerinin yol eğitimi ve teorik eğitimlerinden derlenmiştir. Yol sanatı ve yol eğitimi size saçma geliyorsa, aşağıdakilerin tamamını saçma bulacaksınız. Okumaya zahmet ettiğinize değmez. Özet: Öndeki arabayla aranda çok fazla boşluk bırakma. 2 saniye...
  13. Z

Motoru büyütmeden önce kendimize sormamız gereken sorular

Bazen kendi kendimize daha büyük, daha güçlü, daha heybetli, daha hızlı, daha pahalı bir motorda olduğumuzu hayal ederiz. Daha büyük motorları arzularız. Bazen de arkadaşlarımız artık binliğe geçme zamanımızın geldiğini söyler. Ama gerçekten motoru büyütmeli miyiz? Paolo Volpara, 45. OMM...
  14. Z

Vites düşürürken veya fren yaparken arka tekerin kilitlenmesi: Sistem bakış açısı

Arka teker arada kilitleniyor lütfen yardım!!!!! başlığını görünce vites düşürme veya arka fren ile arka tekeri kilitlemeyi Yol Sanatı Sistem’i çerçevesinde ele almak istedim. Aşağıya yol sanatı’na dayalı yol eğitimlerinde öğretilenleri anlayabildiğim ve aktarabildiğim ölçüde aktarmaya...
  15. Z

Paolo Volpara'dan OMM Bülteni

Türkiye'ye ileri sürüş eğitimini IAM eğitmeni Jon Taylor ile getirmiş olan OMM derneği kurucusu Paolo Volpara dinlemeye doyum olmayan bir motosiklet sürücüsü, eğitmeni ve düşünürü. Ülkemizde verilen gelenekselleşmiş örneklerin temel kaynağı aylık olarak yazdığı OMM bültenleri. OMM, bültenleri...
  16. Z

Tek kanal ABS

mengu16'nın bir yorumunda görmüştüm. Bajaj Pulsar 200 RS ile ilgili olarak "Arka tekerde ABS yok, önde var." yazmıştı. O da ne ola ki, dedim kendi kendime. Meğer tek kanal ABS dedikleri bir naneymiş. Şurada güzel anlatmışlar. 1. Daha ucuz. 2. Ön tekerin kilitlenmesine engel oluyor. 3. Arka...
  17. Z

İyi başlangıç motoru

Honda, Yamaha, Motto Akademi, ART Motoakademi*, ADARAT ve benzeri yerlerden birinden alınacak gerçek bir eğitim ile başlamak, eğitimsiz başlamaktan veya sadece ehliyet kursunun dandik eğitimi ile başlamaktan iyidir. * Yazarın seçimi. Eğitim alınmayacaksa AEA’ın başlangıç motoru videosunda...
  18. Z

Ortalama bir motosiklet sürücüsünden daha iyi sürüyor musunuz?

Ortalama bir motosiklet sürücüsünden daha iyi sürüyor musunuz? A. Evet B. Hayır
  19. Z

Sağ viraj daha tehlikeli

Yol sanatı kafasında devamını görmediğimiz bir viraj dönüyorsak karşıdan gelen araba, kenarda bekleyen yaya, kenardan yola taşmış mıcır, çukur gibi güvenlik ve yol tutuş tehditleri yoksa şeridimizin güvenli olarak dönebileceğimiz en dış kısmından dönüyoruz. Bu senaryo için bu çizgi yolun orta...
  20. Z

Motosiklet Terimleri Sözlüğü

Motosiklet Terimleri Sözlüğü Motosikletlerimiz İle İlgili Özel Terim Açıklamaları

Yeni mesajlar