Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Falcon Freedom Dijital Gösterge Montajı - Motor çalışmıyor

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    kreston - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    22 Temmuz 2017
    Herkese selamlar. Aranıza yeni katıldım sormak istediğim önemli bir soru var.

    Falcon Freedom 250 kullanıyorum. Kilometre sayacı sürekli bozulan bir motosiklet olduğu için gösterge panelini dijital bir gösterge paneliyle değiştirmeye karar verdim ve aşağıdaki linkteki paneli satın aldım.

    https://www.aliexpress.com/item/New-Arrival-LCD-Digital-Tachometer-Speedometer-Odometer-Motorcycle-Motorbike-12000RPM-Ap511/32663754468.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.ZW55Uh

    Garajım olmadığı için bunun montajını evin önünde zor yaparım diyodum ama kardeşimin beni gaza getirmesiyle paneli sökmeye başladık
    İlk başta her şey çok güzel sağ sinyal tamam sol sinyal tamam uzun farlar tamam. Hatta vites göstergesinin kabloları da birebir uyuyordu. Göstergenin çalışmasında da bi sorun yok.

    Sonra sıra geldi devir saatinin kablosunu bağlamaya. Motosikletin orjinal devir saatinde 3 kablo vardı biri 12v diğeri toprak öbürü de sinyali veren kablo sanıyorum(sarı/siyah) ben bunu taktım ama o sıra yanlışlıkla bu sinyal kablosuyla 12v temas etti sanıyorum kısa devre oldu yani. Devirin çalışmamasını geçtim bir sonraki motoru çalıştırmayı denediğimde marş motoru basıyor herşey güzel ama motor çalışmadı :( akü'yü ölçtüm multimetre ile o da 12.5v felan ama motor çalışmıyor.

    Bujiye gelen kabloyu çıkardım şaseye yakınlaştırıp çalıştırmayı denedim ama ne yazık ki elektrik atlaması felan olmadı. Yani özetle benim orada yaptığım kısa devre içerde bir şeyi yaktı sanıyorum o yüzden motorun şu an ateşleme sistemi çalışmıyor. Sigortada da sorun yok onu da kontrol ettim sigorta sağlam. Sizce sorun ne olabilir? Beyin yanmış olabilir mi? Umarım bu işin basit bir çözümü vardır en yakın servis kilometrelerce uzakta ve motosikleti şu an götüremiyorum :D

    Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    10 Temmuz 2017
    Ayak marşını dene çalışırsa biraz çalıştır sonra koyak kapat tekrar normal çalıştırmayı dene.Ben olsam kardeşimi doverdim
    berk_cglr bunu beğendi.

  3. #3
    kreston - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    22 Temmuz 2017
    Ayak marşını denedim ya ne yazık ki o da çalışmadı. Şu an ateşleme olmadığı için ayak marşı da olsa motor ateşlenmiyor. Acaba bobini mi yaktım ya bobin böyle kolay yanan bişey mi ki

  4. #4
    thepope - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Nisan 2012
    Şehir
    İstanbul-Ataşehir
    Motosikleti
    --
    Mars rölesi ile elektrik aksamının sigortası farklıdır, hatta bazı marş rolelerinde sigorta da olmaz, sigortayı kontrol ettiniz mi? Tesisat öyle en ufak kısa devrede yanmaz. Gerçi rölenin tetikleme almaması gerekiyor sigorta atarsa ama aklıma baska birşey gelmedi. Şu an kontağı açınca herhangi bir aydınlatma lambası yanıyor mu? Devir saatini takarken çıkardığınız kablolar ateşleme beynine +12volt gönderen kablolar olabilir. Motorun orjinal devir saatini takmayı denediniz mi tekrar?

  5. #5
    kreston - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    22 Temmuz 2017
    Sigortayı kontrol ettim. Yani en azından akünün yanındaki sigortayı. Sigortada problem yok. Onu devre dışı bıraktığım zaman hiç bir şey çalışmadı. Belki dediğin gibi marş rölesinin sigortası atmıştır. Ama o nerede bilemiyorum.

    Kontağı açınca şu an bütün aydınlatmalar da problem yok. Vites göstergesi de çalışıyor. Eski akü göstergesini de taktım o da çalışıyor. Eski devir saatini de tekrar taktım ama değişen bir şey olmadı. Yani ateşlenme olmadığı için devir saati de oynamıyor tabi haliyle.

    Hani motorda ayağı açık olunca çalışmıyor ya motor ya da kill switch açıksa çalışmıyor ya şu anki sorun aynı onun gibi görünüyor. Yani herşey yolunda ama sadece ateşleme yok motorda. Ya o kadar heveslendim dijital gösterge olacak diye şu an ondan vazgeçtim motoru kurtarma derdindeyim kablolar felan hep açık duruyor aşağıda :D

  6. #6
    thepope - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Nisan 2012
    Şehir
    İstanbul-Ataşehir
    Motosikleti
    --
    Yok marş rölesinin sigortası atsa marş yapmaz motor, eski gösterge panelini takma şansınız var mı ve motorun kullanıcı kılavuzu falan var mı? Eğer elektrik şeması varsa yardımcı olabilirim. Bu arada multimetre ile kill switch leri kontrol edin belki bozulmuş olabilirler, dediğim gibi kabloları tam bağlamazsanız sinyaller çalışsa bile marş yapmıyor motor, çünkü ateşleme beynine enerji gitmiyor. Bu arada siz o sayacın hızı ölçen kısmını nasıl bağlayacaksınız mekanik değil mi Falconun orijinali?

  7. #7
    kreston - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    22 Temmuz 2017
    Ne yazık ki kullanıcı kılavuzu ve elektrik şeması yok ikinci el aldım motoru. Elektrik şeması için Falconun sitesine mail attım ama geri döneceklerini hiç sanmıyorum umarım dönerler.

    Dediğim gibi eski gösterge panelini(akü göstergesi,devir saati,kilometre saati) komple takıp denedim zaten. Bir tek kilometre sayacını takmadım ona da gelen elektriksel bir bağlantı yok zaten o direk tekerden aldığı kablo ile mekanik olarak çalışıyor(daha doğrusu çalışmıyor) Ateşleme bobinini değiştirmeyi denemeli miyim işe yarar mı dersin?

    Sayacın hız ölçen kısmı için ekstra aparat var manyetik bir aparat onu tekerin yanına yerleştiriyorsunuz tekerin disk üzerine de mıknatıs yapıştırıyorsunuz her geçişte sinyal yolluyor ve hızı ölçüyor. Panele tekerin çevresinin büyüklüğünü de giriyorsunuz çalışıyor. Hız ölçümünde sorun yaşayacağımı sanmıyorum.

    Multimetre ile kill switchleri nasıl kontrol edebilirim?

  8. #8
    thepope - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Nisan 2012
    Şehir
    İstanbul-Ataşehir
    Motosikleti
    --
    Bobine değil de CDI ateşleme beynine enerji gidip gitmediğini ölçmeniz lazım, benim tahminim oraya bir şekilde enerji gelmiyor. CDI nerede onu bulursanız çözüme rahat ulaşırsınız. Start stop switchi varsa aktif mi değil mi onuda ölçün eğer marş yapıyorsa tek sorun cdi a enerji gitmemesidir, ya da cdi a sorun vardır diye düşünüyorum o tip motorlarda.

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 10:42 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:33 ----------

    Kill switchlerin kablo yollarını takip edip multimetreyi kısa devre ölçme konumuna alarak yapabilirsiniz, eğer kısa devre oluyorsa multimetreden ses gelir zaten biliyorsunuzdur.

  9. #9
    kreston - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    22 Temmuz 2017
    Dostum sanırım motorun elektrik şemasını buldum. Benim motorun orijinali wels trophy 250 diye geçiyor rus malı bir motor. Bunun kullanım kılavuzunu araştırdım buldum bir tane aşağıda gönderiyorum. Umarım türkler bu şemayı değiştirmemiştir :D


  10. #10
    thepope - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Nisan 2012
    Şehir
    İstanbul-Ataşehir
    Motosikleti
    --
    Şu an elektrik aksamı çalışıyor dimi sadece ateşleme yok?

  11. #11
    kreston - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    22 Temmuz 2017
    Aynen sadece ateşleme yok. Elektrik şemasından anladığım kadarıyla size bahsettiğim sarı/siyah kablo direk CDI'a bağlı gözüküyor.

    Lan yapılacak iş mi ya öyle bi kabloyu direk beyne bağlamışlar ben de onu kısa devre yaptım iyi mi. CDI yanmış heralde :( Sen ne dersin?

  12. #12

    Üyelik
    10 Temmuz 2017
    Eğer bujide herşey normalse sanırım sorun ateşleme bobininde.Herşey normal bir şekilde çalışıyor, ama motosiklet ateşleme almıyorsa bence bi ateşleme bobinini şok bak derim.Benim motorda da yeni sis lambaları için tesisat geçerken ayni soruna benzer bir şey olmuştu tabi benimki sigorta yandı değiştik oldu.Ama anlattıklarına bakılırsa sorun ateşleme bobininde gibi geldi bana ve servise de gidemeyeceğine göre bence sök bi bak...

  13. #13
    thepope - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Nisan 2012
    Şehir
    İstanbul-Ataşehir
    Motosikleti
    --
    Özel mesaja bir bak istersen, bahsettiğine duruma göre ya ateşleme bobini ya da CDI arızalanmış olabilir.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)