Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Bir ehliyet hikayesi

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Donald_Duck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Mayıs 2003
    Şehir
    New York, ABD
    Motosikleti
    BMW R1150GS Adventure
    Bu alttaki gercek hikayeyi baska bir forumdan arkadasim "Madd" yazdi ve bana paylasim icin izin verdi. Siber uzayda kaybolup gitmesine icim elvermiyor, web siteme de koyacagim.

    Buyrun, okuyun... Begeneceginizden eminim.

    --------------Alinti, yazar :Madd ---------------

    9 sene filan öncesiydi sanırım. "Ulan oğlum," dedim kendi kendime, "motora zaten biniyorsun, eşşeklik etme de bir ehliyet al! Bir de hesapta kanunlara saygılı geçinirsin!" Aslında çok daha önce B ehliyeti alırken yaşadıklarımdan dolayı başıma gelecekleri tahmin edebiliyordum ya, hadi neyse...

    Gittim bir büyük ehliyet kursuna, (sonradan kapandı o kurs), dedim ki "Hacım ne lazım?" Adam şöyle bir baktı, "Abi biliyorsan kullanmayı verelim, yoksa bizde ne motor var, ne de motordan anlayan!"

    Bende EL 250 var o zaman, dedim "Nema problema komşi, şam tatlı kaç para?" E o herife de Türkçe konuşulmaz ya! Topladım kağıtları, bayıldım parayı, dedikler ki "Sende zaten ehliyet var, kursa gelmene gerek yok, sınavlara gir yeter!" Bre canına yandığımın adamı, benim o ehliyeti hakkıyla aldığım ne malum ki? Ama kanun öyle münasip görmüş, adam ne yapsın.

    Bu arada sağlık raporu alırken rastladığım albay emeklisi yarı kaçık ruh doktorundan filan uzun uzadıya bahsedecek yer yok. Hazırola geçirip gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet etmişliğim var mıdır, onu sordu amca bey psikolojik testin parçası olaraktan, darbe emeklisiydi zahir!

    Neyse, vakit geldi, girdik yazılı sınava. Ben sınav kağıdındaki 3 yanlış sorulmuş soruyu tespit edip gözetmene bildirdim, ardından da 100 puanla sınavdan çıktım. Çıktım ama kapının önünde makaraları da koyverdim, çünkü ömrümde böyle saçma sorular görmemiş olmama rağmen (üstelik 3 tanesi de hatalı sorulmuştu!), kapının dışında millet geleneksel "Ay abi, hiç çalışmadığım yerden geldi yaaa!" geyiğini harlı ateşin üzerinde döndertmekle meşgul idi.

    Ben bayağı bir zaman güldüm, yollarda insanlar deli midir diye bakıp durdular. Eeeee, ben "MADD" adını daha dün almamıştım ki, tabii ki çoktan civatalarımı, somunlarımı asfalta saçmıştım bir gariban Çin motoru misali!

    Ama asıl facia ardından gelen direksiyon sınavı olacaktı! Pis yağmurlu bir pazar günü, daha afyonum patlamamışken kalkıp yola düştüm. Motoru çamura sokmaya kıyamadığımdan, "Nasılsa orada bulunur bir tane!" diye, hiç adetim olmadığı üzere başkasının motoruna niyetlenerek kursun servisiyle anasının gözündeki sınav alanına duhûl oldum.

    Sınav alanı yarısı beton, yarısı bataklık bir mevkii idi. Ben bataklığa bakıp tam kendi kendime "Hovercraft ehliyetini de burada veriyorlar zahir!" diye düşünürken, sınav hocası olduğunu söyleyen şen şakrak, yarı çatlak bir zat-ı muhterem "Good morning cemaat-i müslimin!" diye (şerefsizim abartmıyorum) karşıdan bir yerlerden sökün etti. Ve dahi bataklığı göstererek "Şurada bir tur atana helalinden ehliyet var bugün!" diye müjdeledi!

    Ehliyet almaya gelenler arasında kimler yoktu ki? Zabıta donanımlı MZ ile gelen belediye zabıtaları, kuryeler, EN 500 ile gelen genç bir eleman ve bir de Ford arabayla gelen bir muhterem ki onun hikayesine de sıra gelecek.

    Biz toplanmış konuşurken birşeyi farkettim ki herkes bizimle aynı yerde sınava girmeye çabalıyordu. Farkedilmeyecek gibi değildi, çünkü eski bir Bedford kamyonu yerinden kaldırmaya çalışan bir öğrenci az daha üstümüze çıkıyordu ve bizler çil yavrusu gibi dağılarak gökyüzündeki büyük motorcunun yanına gitmekten son anda kurtulabilmiştik! Ortalık araba kullanmayı bilmeyen bir sürü öğrencinin haldır haldır ehliyet aldığı, kamyonların öksürüp otobüslerin tıksırdığı bir cehenneme dönmüştü! Kendi kendime "Mahşer yeri de böyle olsa gerektir?" diye düşündüğümü hatırlıyorum.

    Uzatmayalım, bir kurye arkadaşım CG 125'ine talip oldum, o da delikanlılık edip "Ayıpsın baba, al bunla gir sınava!" dedi. Ancak üstüne çıkınca sirk motoruna oturmuş ayıcık gibi oluvermiştim, üstüne üstlük motoru düz sürmeye kalkınca sağa gidiyordu! O esnada hoca efendi arkamdan "Yallah tazyik!" diye bağırdı ve kendimi bir anda diz boyu çamura doğru giderken buluverdim. Kaçacak yer de yoktu, önüm çamur, sağım Bedford, solum AS 900! Düşmemek için türlü maymunluk ederek diz boyu çamur deryasını geçmeye başlamıştım ki, hoca efendi yine arkamdan "All right, all right, come back, Allah kabul etsin, verdim ehliyeti!" (vallahi de billahi de abartmıyorum) diye seslendi. Tabii içimden "Ulan çamura girmeden vereydin ya eşşoolusu!" diye söverek dönüp, motoru kazasız belasız sahibine teslim ettim.

    Haaa, daha önce bahsettiğim Ford arabayla sınava giren arkadaşın hikayesi nedir? Sıra ona gelince hoca sordu, "Neyle gireceksin sınava ya müslüman?" diye. Herif şöyle bir durdu, "Ben ömrümde motora binmedim ki!" deyiverdi! Ben içimden "Fessuphanallah!" çekerken hoca dönüp demesin mi, "Arkadaşa bir el atın, o kadar gelmiş, ehliyetsiz döndürmeyelim!" diye sana?

    Altı kişi (rakamla 6) toplaştık biz bu herifin etrafına. İkimiz zabıta MZ'sini tuttuk, dört kişi herifi kaldırıp motorun üzerine koydu. Mecburen, çünkü herif ayağını kaldırıp motora binmeyi bile başaramadı! Sonra herif motorun üstünde put gibi otururken, biz etrafındaki altı kişi motorla beraber koşarak motoru çalıştırmak için gerekli işlemleri yaptık. Biri debriyajı sıktı, biri eliyle vitesi geçirdi, biri diğer taraftan gazı idare etti, iki kişi motoru dengede tutarken, altıncı eleman da herifi belinden kavrayarak motorun üzerinde tuttu!

    Bu sirk gösterisi yaklaşık 10 metre kadar devam etmişken hoca efendi yine arkamızdan "Very good, very good, Allah kabul etsin, indirin arkadaşı da imzasını atıp ehliyetini alsın!" diye bağırdı.

    Tabii finalde herifçioğlunun motordan inmeye çalışırken MZ'yi üzerimize devirdiğini ve dört kişinin motorun altında kalıp çamura bulandığını söylememe gerek var mı, bilemiyorum. Ben son anda kendimi yana atıp yerinden çıkan depo kapağı yüzünden üzerime fışkıran benzinle kurtulmayı başarabildim. Olsun, benzin motorcunun parfümüdür.

    Herşey olup bittikten sonra, potansiyel trafik canavarları servis otobüsüne doluşurken, Fordlu genci bulup, "Bana bak, sen niye motor ehliyeti aldın bakayım?" dedim. O da gülüp, "Abi yarın motorlu kuryelik yapmaya başlıyorum, ehliyeti şart koşmuşlardı da ondan aldım!" demesin mi? "Bak," dedim müstakbel maktule, "Bu akşam eve giderken helvalık irmik, şeker, yağ al, öyle git madem!" Güldü, "Birşey olmaz be abi!" dedi.

    Eve döndüm, bir fincan kahve yaptım. Oturup sigaramın dumanına bakarak gerçek dünyanın nasıl da en değme kurgu romandan daha absürd bir yer olduğunu düşünerek günü tamamladım...


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    aytskal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Şubat 2006
    Şehir
    İzmir/Basmane-Üçyol Hatay Adana Ceyhan
    Mevzu olalı 10 yıl olmuş ama sanırım ehliyeti almadan motoru alsammı sualleri iyice kafamda dans etmeye başladı Allah aşkına nasıl olacak bu iş bilen biri varsa bana söylesin ne yapayım abi işte ülke gerçekleri dökülmüş ortaya bu çocuk(kurye)resmen ben ölmeye hazırım diyor anlamıyorum arkadaş bu işin uzmanı kamu görevlileri bu kadar cahil vurdumduymaz olursa daha fazla konuşmaya ne gerek var...

  3. #3
    Khutuck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Aralık 2005
    Şehir
    Yollarda...
    Motosikleti
    2.5 yıl akbil, sonra CuBuF150, şimdi Fazer, az KTM
    Üç gündür Aziz Nesin kitapları okuyorum, nedense hiç garip gelmedi yazılanlar

  4. #4
    just_life - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Haziran 2005
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Fazer
    Dd ye bu hikaye için teşekkür.
    \'\'Sadece ileri gitme riskini alanlar, ne kadar ileri gidebileceğini öğrenir\'\'

  5. #5
    tigermbz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Şubat 2006
    Şehir
    Samsun
    Motosikleti
    Ducati 797
    bu soru benimde aklımda var
    ben motoru aldıktan veya alacağım kesinleştikten sonra kursa yazılacam.
    hem boşa ehliyet almamış olurum
    hemde bizim köy yeri araba geçmeyen asfalt açısından zengin, acemiliğimi atar ehliyet aldıktan sonra trafiğe çıkarım
    diye düşünüyorum.

  6. #6
    ckumru - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Mart 2005
    Hikaye cok ilginç arkadaslar, ben de 3-4 ay önce aldım ehliyetimi ve sınava giren bazı arkadaslar gercekten de motorun üzerinde durmakta zorlanıyordu.. Benim motorum yok ama gittigim kursta çok iyi egitim aldım motosiklet kullanmak konusunda. Burdan Attila hocama da sevgiler göndereyim..
    Eger motor alabilecek imkanınız varsa bence ehliyel almadan motor almakta fayda var yalnız ehliyetsiz kullanmanızı kesinlikle tavsiye etmiyorum arkadaslar. Ama kursların hali de malüm işte..

  7. #7
    Prometheus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Temmuz 2004
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    '14 BMW R1200GS
    Komik ama aynı zamanda acı olan bir başka yazı
    Onur Yollarda
    Facebook: http://www.facebook.com/OnurYollarda
    YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC1TqEwgGS4AHvdmULc9qoIQ

  8. #8
    Khutuck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Aralık 2005
    Şehir
    Yollarda...
    Motosikleti
    2.5 yıl akbil, sonra CuBuF150, şimdi Fazer, az KTM
    Ehliyet sınavı soruları (sanırım gerçekten sorulmuş sorualr bunlar)

    1 - Aşağıdaki işlemlerden hangisi ilkyardımdır?

    a) Yaralanan kişiyi dövmek
    b) İtfaiye çağırmak
    c) Komşuları yardıma çağırmak
    d) Kanamayı durdurmak

    2 - İlkyardım çantası aracın neresinde bulunmalıdır?

    a) Arka sağ tekerin içinde
    b) Aracın içinde arka sağ tarafta.
    c) Motor kaputu içerisinde
    d) Ön torpido gözünde

    3 - Shock pozisyonu aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Sırt üstü yatış, ayaklar biraz yukarıda, üstü örtülü
    b) Sandalyede oturma, kolları yukarı kaldırma
    c) Diz üstü oturarak kafa sallama
    d) Masanın üzerine çıkıp kitap okuma

    4 - Derin yanıklara olay yerinde aşağıdakilerden hangisi uygulanır?

    a) Baş ağrısı hapı
    b) Mantar merhemi
    c) Şampuan
    d) Soğuk su-buz

    5 - Güneş çarpması sonucunda hastaya aşağıdakilerden hangisi uygulanır?

    a) Günes çarpınca denize atılır.
    b) Bele kadar kuma gömülür
    c) Vücut sıcaklığı yavaşca düşürülür
    d) Kendi kendine iyilişmesi beklenir

    6 - Donma sonucu uyku durumunda olan kimseye aşağıdakilerden hangisi uygulanır?

    a) Uyumaması sağlanır
    b) Yatağa yatırılır ve uyuması beklenir
    c) Beraber uykuya yatılır
    d) Hiçbiri?

    7 - Burun kanaması olan bir kazazadeye asağıdakilerden hangisi yapılır?

    a) Saçları yolunur
    b) Saçlarına masaj yapılır
    c) Sıcak küvet içine oturtulur
    d) Buruna tampon konulur

    8 - Bilinci kaybolmus kazazedenin soluk yolunun tıkanmaması için aşağıdakilerden hangi pozisyon verilir?

    a) Amuda kalkacak şekilde
    b) Sırt üstü yatacak şekilde
    c) Sırtustu yatırılır
    d) Sabit yan pozisyona alınır

    9 - Açık karın yaralanmalarında organlar dışarı sarkmışsa ne yapılır?

    a) Dışarıdaki organlar poşet içerisine konur
    b) Organlar yara üzerine toplanarak ıslak bezle örtülür
    c) Dışarıya çıkan organlar kesilir
    d) Hiç dokunulmaz

    10 - Sıcak vurması sonucu bayılan kimseye aşağıdakilerden hangisi önce uygulanmalıdır?

    a) Derhal kuvvet içerisine yatırılmalıdır
    b) İlac içirilmelidir
    c) Fıkra anlatılmalıdır
    d) Serin bir yerde sock pozisyonuna alınır

    11 - Solunum zorluğu olan kişiye ilk iş olarak ne yapılır?

    a) Başı okşanır
    b) Ağız boşluğu temizlenir, sonra baş arkaya bükülür
    c) Ağzı kapatılır, hastaneye nakledilir.
    d) Yapay diş takılır

    12 - Yanık yarası olan bir kazazedenin yarası üzerine asağıdakilerden hangisi uygulanır?

    a) Saç jolesi sürülür
    b) Yoğurt sürülür
    c) Zeytinyağı sürülür
    d) Temiz, ıslak bez örtülebilir

    13 - Kırıklar neden tespit edilmelidir?

    a) Kazazedenin rahat kahvaltı yapması için
    b) Kazazedenin rahat uyuması için
    c) Kırık kemik uçlarının komşu organlara batarak büyük yara açmaması için
    d) Kırığın tespitinin önemi yoktur.

    14 - Aşağıdaki vakalardan hangisinde yaralı yan yatış pozisyonuna alınır?

    a) Boğulan kişilerde göğüs kemiği kırık olan yaralılar
    b) Önemli değil
    c) Egzost gazı ile zehirlenenler
    d) Karnından yaralanmış olanlar

    15 - İki ayağı olmayan sürücü adayı ortopedi hekiminin vereceği karara göre hangi sınıf sürücü belgesi alabilir?

    a) Böyle şey olmaz
    b) A sınıfı alabilir
    c) E sınıfı alabilir
    d) H sınıfı belgesi alabilir

    16 - İlkyardım çantası ile ilgili olarak asağıdakilerden hangisi doğrudur?

    a) Yayalarda ilkyardım çantası bulunur
    b) Deniz araçlarında ilkyardım çantası bulunur ve uygulanmaz
    c) Herhangi bir trafik kazasında kullanmak için bulundurulur
    d) İnsan hayatının önemi yoktur

    17 - Yanık yarası olan bir kazazedenin yarası üzerine aşağıdakilerden hangisi uygulanır?

    a) Tuzlu su dökülür
    b) Ayran sürülür
    c) Salça içirilir
    d) Temiz ıslak bez örtülür

    18 - Omurga yaralanması olan kazazede oturtulursa ne olur?

    a) Vücut sıcaklığı artar
    b) Yara mikrop kapar
    c) Felç olur
    d) Saçları dökülür

    19 - İlaçla henüz intihar ettiği farkedilen kimseye ne yapılır?

    a) Küstürülür
    b) Su içirilir
    c) Asit içirilir
    d) Denize götürülür

  9. #9
    aytskal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Şubat 2006
    Şehir
    İzmir/Basmane-Üçyol Hatay Adana Ceyhan
    En son kursa başvurduğumda bana buraya gelen arkadaşlar motorsiklet kullanmayı biliyor denilmişti yani satır arası seninle uğraşamayız!Abi reel olan önce ehliyet sonra motor ama ben tersini yapmaya mecburum gidip fuarı inceleyip bir motor alıp 150 250 cc sonra gidip ehliyet alacağım yanlışta olsa beni bu karara zorladılar...

  10. #10
    Seni unutmayacağız
    Nur içinde yat
    Ertuğrul_Öz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Ocak 2006
    Şehir
    Samsun
    Motosikleti
    Dışı büyük içi küçük sarı şey
    Ben de önce motoru alanlardanım ,çünkü daha motoru olmayan ehliyet kursları biliyorum.

  11. #11
    Forumdan Uzaklaştırıldı CenkKeskin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    22 Kasım 2005
    Şehir
    Her an her yerde karşınıza çıkabilir ...
    Motosikleti
    Hitchhiking 1000 RR :)
    ee hocam o elemana ehliyet verdiyseler artık bana kimse ehliyet alma demesin


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler