Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Maksimum tork un yüksek devirde elde edilmesi

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Knock_Out - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Mart 2005
    Maksimum tork' un yüksek devirde elde edilmesinin nasıl bir dezavantajı olabilir arkadaşlar?

    Örneğin Fazer için yabancı dergilerde dile getirilen en büyük eleştiri yüksek süratlerde problem olmasa da şehir içinde kullanımının zor olduğu yönünde. Ancak ben bunun tork ile nasıl bir bağlantısı olabileceğini kavrayamadım. Belki tork/beygir/devir ilişkisini tam olarak kavrayamamış olmamadan kaynaklanıyordur.

    Fazer ve diğer motorları deneme şansı olan arkadaşlar bu konudaki tecrübelerinizi paylaşır mısınız?


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Guclu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Ekim 2005
    Şehir
    Istanbul
    Tork yani diğer adıyla dönme momenti , bir eksen etrafında dönen bir cismin , dönme ekseni ve kuvvetin uygulandığı nokta arasındaki dikme ile kuvvetin çarpımıdır . Bir dönme hareketinden bahsettim , bu dönme haraketine devir diyebilirsiniz , aynı devirde dönen iki motorda , tork hangisinde büyükse o daha çok yük taşır , daha iyi yokuş tırmanır .

    Maksimum tork'un yüksek devirlerde elde edilmesi motorun çalışma prensibinin doğal bir sürecidir aslında , yalnız genelde son dayanılan devirde maksimum tork olmaz , sona yakın devirlerde maksimum torka ulaşılır sonra bu verim eğrisi hafifde olsa son devre doğru düşer .

    DD'nin Motorsiklet Teorisi notlarında bu konuyla ilgili çizimlerde bulabilirsiniz , http://donald.hypermart.net/Teori/11ISGUC.htm
    Caffe La Notte / Suadiye Çınarlı Sokak

  3. #3
    ilnapoli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Mayıs 2004
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Arıyor
    Maksimum tork, genelde düşük devirlerde olur ki, kalkış ara hızlanma gibi manevralarda motor çok devirlenmeden harekete geçebilisin. şehir içinde torkun düşük devirde açığa çıkmasının avantajıysa kullanıcıya motosikleti çok yüksek devirlerde kullandırmayı gerektirmemesi olarak özetlenebilir.

  4. #4
    danger0 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Mart 2004
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    Yamaha FZ6 Fazer
    İlnapoli, yanlış söylüyosun tork devirin maksimuma yakın bi bögesinde oluşur çok büyük oranda.

    knock_out, torkun düşük devirlerde elde edilmesinin en önemli katkısı motorun aşınmasının az olup ömrünün çok olmasıdır.

    Şehir içi meselesine gelince, ben fazer kullanıyorum. Şehir içinde motoru tam performansla yani iyi torklu kullanamıyorsun, çünkü buna kalkınca motoru bar bar bağırtman gerekiyo , 10 000 devirde motorda ani bi parlama oluyo adeta, ileri fırlıyo motor. Bir de tabiki benzin çok yakıyo devirli kullanınca.

    Ek bilgi: Mercedes gibi iyi otomobillerin motorlarının tork değerleri düşük olduğundan motorları milyon km lere dayanabiliyo.
    Biz ilhamlarimizi gokten ve gaipten degil dogrudan dogruya hayattan almis bulunuyoruz. K.Atatürk

  5. #5
    ilnapoli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Mayıs 2004
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Arıyor
    arkadaşalar maksimum Tork, maksimum güçten daha düşük devirlerde ortaya çıkar. Özellikle 4 zamanlı otomobil motorlarında ve dizel motorlarda bu fark motosikletlere göre çok daha fazladır. hata yeni nesil turbo dizellerde maksimum tork 1500 d/d ile 3500 d/da arasında üretilirken (modelden modele göre değişir) maksimum güç 5000 d/d'lerde üretilir. Motosikletler otomobillere göre daha yüksek devirli motorlara sahip olduklarından maksimum güçleri ve torkları yüksek devirlerde ortaya çıkar ama maksümum güç maksimum torktan hep daha yüksek devirde ortaya çıkar.

    işte size bir kaç motosikletin Tork ve güç eğrileri. gördüğünüz gibi maksimum torkların hepsi 4000 d/d'nin altındayken, güç eğrisi daha yüksek devirlerde.


    işte burda da gsxr 1000'le zx10r'nin tork ve güç eğrileri


    Bu iki grafik sadece örnek, isterseniz daha onlarca gösterebilirim. Grafiklerden görebileceğiniz gibi gsxr1000 ve zx10r'nin maksimum güçleri 11000 d/d civarında ortaya çıkarken maksimum torkları 8000 d/d civarında. DL650 Vstrom'un maksimum gücü 8800 d/d'deyken maksimum torku 6400 d/d, Transalp'in maksimum gücü 7500 d/d'de maksimum torku 3500 d/d, Xt660R'ın maksimum gücü 6000 d/d'de maksimum torku 5250 d/d'de, F650GS'inse maksimum gücü 6500 d/d'de ve maksimum torku 5000 d/d'de.

    Hala maksimum torkun maksimum güçten yüksek devirde üretildiğini iddia eden var mı?

  6. #6
    vlad1462 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    16 Ekim 2005
    Motosikleti
    var bişeyler
    vites değişimlerinin max torkun elde edildiği devirlerde gerçekleşmesi tavsiye edilir.max torkun alt devirlerde sunulması motoru fazla zorlamadan,yüksek devirlere çıkmadan,bi üst vites kullanımına olanak tanıması yönünden faydalıdır.yani daha düşük devirde daha üst vites kullanarak hızlanabilirsin.böylece yakıt tasarrufu sağlar,motorun genel ömründen çalmamış olursun.
    tork eğrisi mümkün olan en alt devirden yatay bi eğri çizerek yükselen.yani maximum torku mümkün olduğunca geniş bi devir bandında sunan bi motor başarılıdır.
    kullanım alanına göre bu durum değişir.yarış motoru için farklı,şehir içi trafik kullanımı tercih edilen motor için farklı,uzun yol veya gezi motorları için farklı olabilir.

  7. #7
    danger0 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Mart 2004
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    Yamaha FZ6 Fazer
    İlnapoli gönderdiğin 2 grafiğin birincisinin linki bozuk. ikinci grafikte ise max tork 4000 devirin altında değil tam 8000 devirdedir.

    Ayrıca "hata yeni nesil turbo dizellerde maksimum tork 1500 d/d ile 3500 d/da arasında üretilir" diyerek öyle bir değer vermişsin ki hiçbirşey ifade etmiyor.
    Eğer max tork u 1500 devir civarında veriyosa motor başarılı, max torku 3500 devir civarında veriyosa başarısızdır. Tabi bunlar 8000 max devirlik motorlar için verilen değerler.

    Motosiklet le araba motorları bu konuda karşılaştırmak çok mantıklı değil çünkü araba motorlarında yaklaşık max 8000 devir kullanılırken , motosikletlerde 15 000 devir kullanılıyor.
    Biz ilhamlarimizi gokten ve gaipten degil dogrudan dogruya hayattan almis bulunuyoruz. K.Atatürk

  8. #8
    ilnapoli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Mayıs 2004
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Arıyor
    danger0, ben iki grafiği de görebiliyorum. bahsettiğim maksimum 4000 d/d'lik tork eğrisi senin göremediğin grafikte bulunuyor, GSXR1000 ve ZX10R grafiğinde senin de dediğin gibi torkun 8000 d/d'nin altında olduğunu yazımın en altında belirtmiştim.

    Şimdi sanırım dizel motorlar hakında pek bilgin yok çünkü mantıksız dediğin olay Turbo dizellerin %90'ında karşımıza çıkar. turbo dizeller genellikle maksimum torkalarını tek bir devirde değil bir devir aralığında verirler yani 1600 d/d - 2900 d/d garalığında gibi..

    Bu arada yukarıdak iki grafik araba motoru grafiği değil 2 super sport, 4 enduro grafiğidir.

    Not: bu arada hatamı düzelteyim ilk grafiği yanlış okumuşum devir 4000 d/d değil 6000 d/d civarıymış, fakat bu maksimum torkun güçten daha aşağılarda çıktığını pek değiştirmiyor

  9. #9
    Makine - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Eylül 2005
    Şehir
    Adana
    Motosikleti
    2015 Triumph Tiger Explorer
    Olayı kısaca anlatayım hemen kafana yatar.

    Şehir içinde hehrangi bir sebepten dolayı gazı kesip yavaşladın. Tekrar hızlanmak istedin ve gaza yüklendin ama motor devirlenmekte isteksiz kaldığını gördün ve vites düşürdün. İşte bu motorun o vitesde ve devir aralığında torku düşüktür. Eğer torku o devirde yüksek olsaydı gaza astığında kısa sürede önceki hızına ulaşırdı. Burdan şu mantık ortaya çıkyıor. Tork bandı ne kadar yüksek olrak devir aralıklarına (örn: 2500-6500rpm arası %90 tork) yayılırsa şehir içinde o kadar rahat kullanırsın. Viteslede fazla oynaman gerekmez.

    Fazer devirli bir motor olduğu için gücünüde üst devirlerde veriyor torkunuda. Neticede bu motoru üst orta devirlerde kullanman gerek. Buda şu demek şehir içinde devirli kullanıp uygun zamanda vitese atman demek.

    Büyük Cruiser motorlarda tork 2300rpm civarlarında neticede motor şehir içinde 2000-4000 arasında araba gibi kullanılıp çok rahat hızlanabiliyor. Hemde fazla devir çevirmiyor.

    Olay tamamen teknoloji ve kullanım yönüne göre değişim gösteriyor. Racing bir motorla sıkışık trafikte gezmek bence çok da keyifli değil. Hem tork dağılımı şehir içine uygun değil hemde motorun kullanım amacı bu değl.

    Görüşmek üzere.
    "Bir insanın bildiğini zannettiği bir şeyi öğrenmesi imkansızdır." (Epiktetos)


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler