Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

ehliyetsiz trafik kazası sorusu

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    axios - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Eylül 2015
    geçen gün bir soru geldi aklıma. bilgisi olan arkadaş varsa cevaplarsa sevinirim.

    A sürücüsünün ehliyeti yok, B sürücüsünün ehliyeti var. A ve B sürücüsü kaza yapıyorlar, A sürücüsü ölüyor ve suçlu B sürücüsü. Bu pozisyonda B sürücüsüne cezai bir hüküm uygulanabilir mi? sonuç olarak A sürücüsü trafiğe çıkma yetkisi olmadan trafiğe çıkıyor ve ölüyor.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Tundzhay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Mayıs 2008
    Şehir
    Momchilgrad...
    Altın elbiseli adamda bir bölümünde bir avukat öğrencisi çıkmıştı. Ve bir davayı anlatmıştı.
    TR de bir motosiklet sürücüsü kafasında kask olmadan park halinde motorun üzerinde oturmakta. Otomobil motosiklete çarpmakta, motorcu düşmekte ve kafa tranvasından vefat etmekte. Davalar açılmakta ve sonuç olarak motosiklet sürücüsü hatalı bulunuyor. Otomobil sürücüsü suçsuz.
    Kask takmadığı için. Doğru ama yanlış. Sonuç bu şekilde olmuş. Senin soruna benzer bir olay. Dava sonucunda bu ortaya çıkmakta şimdi buradan konuşmak boş

  3. #3
    Draconian - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Aralık 2015
    Şehir
    Beylikdüzü/İstanbul
    Motosikleti
    Bajaj Boxer
    A sürücüsü aslında olmaması gereken bir yerde. Ehliyeti yok ve trafiğe çıkamaz.

    Burada iki farklı durum var. Araç sürücüsü motosikletliye kızıp ezse ve öldürse işler değişir. Veya ne bileyim bunun gibi cana kast olayı olsa ehliyete falan bakmazlar. Onun dışında araç sürücüsü çıkıp da "adamın ehliyeti yok kurallara uymadı tehlikeli sürdü" filan derse hiçbir şey yapamazlar.

  4. #4
    crocodil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Kasım 2014
    Şehir
    istanbul, pendik
    Motosikleti
    yamaha ybr 125,yamaha virago xv 250, honda cbr 250
    B hakkında dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermekten dava açılır TCK m. 85 / 1 ' den

    ( MADDE 85. - (1) Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
    (2) Fiil, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise, kişi üç yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. )

    Mağdur tarafın yani ölenin ehliyetsiz olması kazanın meydana gelmesindeki B'nin ( eğer varsa ) kusurunu ortadan kaldırmaz, mağdurun kusuru da değerlendirilerek her iki tarafa % 50 şer veya %25-75 şeklinde kusur verilebilir, ağır ve tali ( ikincil ) kusur kimdeyse, bilirkişi raporu ona göre belirlenir.
    Ceza da bu rapora göre tayin edilir, 1 kişinin ölümüne sebebiyet vermenin cezasının alt sınırı 3 yıl olduğundan, %50 kusurlu çıkan taraf 1,5 yıl yani 18 ay hapis cezası alacak, 1/6 takdiri indirim uygulanarak ceza 15 aya düşecek ve B sabıkasız ise hükmün açıklanması ertelenecektir, 5 sene herhangi bir suç işlemezse düşecektir cezası. Bu kısım ceza davasına ilişkindir.

    Ayrıca B ye karşı açılacak hukuk davası yani maddi-manevi tazminat davaları da yine B' nin kusur durumuna göre şekillenecektir, maddi tazminat aktüerya hesabı 100 bin tl ise ve kusur %50 ise, 50 bine düşecektir sorumluluğu, %25 ise 25 bine...

    Sonuçta trafiğin, yol ve hava şartlarının durumuna uygun kullanmakla ilgili Karayolları Trafik Kanunun m.52/b maddesi kaza yapan nerdeyse herkese en az %25 kusur izafe edecek şekildedir.
    Her kazayı ayrı ayrı olay ve şartlara göre değerlendirmek gerekse de istisnalar hariç genelde %25 kusur verilmektedir KTK m. 52/b gereğince ...

    2918 S.lı Karayolları Trafik Kanunu MADDE 52
    HIZIN GEREKLİ ŞARTLARA UYGUNLUĞUNU SAĞLAMAK:
    Sürücüler:

    a) Kavşaklara yaklaşırken, dönemeçlere girerken, tepe üstlerine yaklaşırken, dönemeçli yollarda ilerlerken, yaya geçitlerine, hemzemin geçitlere, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken, yapım ve onarım alanlarına girerken, hızlarını azaltmak,

    b) Hızlarını, kullandıkları aracın yük ve teknik özelliğine, görüş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uydurmak,

    c) Diğer bir aracı izlerken yukarıdaki fıkrada belirlenen durumları göz önünde tutarak güvenli bir mesafe bırakmak,

    d) Kol ve grup halinde araç kullananlar, araçları arasında yönetmelikte belirtilen esaslara uygun olarak diğer araçların güvenle girebilecekleri açıklıklar bulundurmak, Zorundadırlar.

    (Değişik fıkra: 21/05/1997 - 4262/4 md.) Bu madde hükmüne uymayan sürücüler 1 800 000 lira para cezası ile cezalandırılırlar.
    Osm@n bunu beğendi.

  5. #5
    akbird - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Mart 2013
    Şehir
    ANTALYA
    Motosikleti
    Z one 180 - MT 07
    burada ne yazsalar kifayetsiz. Kimse avukat değil. Ehliyetsiz olması onu öldürülebileceği anlamına da gelmez. Adli vaka bunlar ne yazsak traş.
    youtube : motorcu hikayeleri (motovlog) youtube - facebook adaletsurucukursu / Antalya /

  6. #6

    Üyelik
    28 Şubat 2015
    bildiğim kadarıyla ehliyeti olsada olmasada suç oranı dikkate alınıyor

  7. #7
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    11 Kasım 2014
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    xmax_250 ABS 2015 + Sepetli 52 litre
    Üstte bir arkadaşımız cezasiz olabileceği yönünde bilgi paylaşmış ancak KAN parası dediğimiz yaptırımı her şekilde gögüsler araç sürücüsü veya kusurlu taraf kask olmaması onu HAKLI çıkarmaz ehliyetsiz olmasıda bir vefat durumu var ise muhakkak bir cezai yaptırımı olucaktır.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)