Ramzey 125 T22 ile Honda PCX 150 Kullanıcı Karşılaştırması



Motorsiklet ile tanışma..

Bu yazıda sizlere Ramzey 125CC scooter'dan Honda PCX 150'ye geçişte yaşadığım tecrübelerimi aktarmaya çalışıcam umarım faydalı bir yazı olur arkadaşlar. Öncelikle biraz motorsiklet macerama değinmek istiyorum 2011 yılında A2 ehliyetimi aldığımdan beri aktif olarak motorsiklet kullanıyorum ilk motorum Ramzey 125 T22 scooter'dır bu motoru babam çok kısa mesafelerde kullanmak için 2006 yılında sıfır olarak aldı ama pek fazla kullanmadı (800km) benimde o dönemlerde otomobil hastalığımdan dolayı motorsiklet pek ilgimi çekmemişti ta ki arkadaşımın motoruna binene kadar. Otomobilleri çok fazla sevmeme rağmen İstanbul'da artık otomobilden zevk almanın zor olduğunu görmemden dolayı motorun trafikteki rahatlığı beni tavladı. Motorsiklete karşı toplumumuzda olduğu gibi bende de ön yargı vardı ama arkadaşımla çok fazla gezdiğimizden motorsiklete karşı bir güven oluşmuştu bende ve bir süre sonra banada öğretirmisin dediğimde sağolsun motorsiklet kullanmayı öğretti bana. O zaman garajda yatan Ramzey'i dışarı çıkartıp 200km boyunca İstanbul'da gezdik bol bol pratik yaptık sonrasında ben ara sokaklarda ufaktan ufaktan kullanmaya başladım kısa mesafelere gidip geliyordum tüm boş zamanlarımı motorsiklet üzerinde geçiriyordum kilometre saati 3.000km'yi gösterdiğinde motorsikleti artık benimsediğimi anladım ve o zamandır motorsiklet kullanıyorum.


Taş Devrinden Uzay Teknolojisine

Ramzey 125 T22'yi 8.000Km'dir kullanıyorum 7.500km'de iken yeni bir motor almaya karar verdim tarzım belliydi yine Scooter alacaktım ne alayım diye düşünürken trafikte PCX'ler dikkatimi çekti araştırdım ve beğendim bir Honda bayisine gidip siparişi verdim. Bu yazıda elimden geldiğince Ramzey ile Honda'nın farklarını anlatmaya çalışıcam umarım faydalı bir yazı olur. Ramzey sıfırlığından beri benimle bu motorun tüm bakımları düzenli olarak yapılmasına rağmen sayısız sorun yaşattı bana ilk yaşadığım sorun varyatör dağılması oldu Allah'tan yavaş gidiyordumda tekerlek kilitlenmesine rağmen bir sorun yaşamadım sonrası iterek motorsiklet tamircisine götürdüm ve yaptırdım. Daha sonra tüm elektrik sistemi çöktü ve motorun stop lambası dahi yanmadı ustaya götürdüm kablosu yerinden çıkmış dedi ve yaptı. Daha sonra akşam trafikte farların giderek zayıfladığını farkettim ve hemen motor ustasının yolunu tuttum bu seferde konjektör arızası tespit edildi ve değiştirildi anlatsam roman olur diyerekten bu arızaları daha fazla anlatmıycam bunun gibi daha birçok sorun yaşadım Ramzey'de maalesef Tabi satmayada kıyamadım her nekadar çok fazla sorun yaşatsada sonuçta motor kullanmayı Ramzey ile öğrendim kısa mesafeler için halen daha Ramzey kullanıyorum.



Şimdi gelelim Honda PCX 150 ile arasındaki farkları yavaştan anlatmaya, Honda PCX 150'nin direksiyonuna oturduğumda kalite hemen kendini belli etti doğal olarak, birkere herşeyden önce gaz kolu Ramzey'e göre pamuk gibiydi ve ufak çukurlarda bile heryerinden ses gelen Ramzey'e göre Honda'nın şasesinden en ufak bir ses dahi gelmiyordu amortisör sistemi Ramzey ile kıyasladığımda Ramzey'de sanki süspansiyon değil makas varmış gibiydi PCX ise pamuk gibi amortisörlere sahip. Malzeme kalitesi olarak kıyasladığımda Ramzey ile Honda arasında büyük uçurumlar olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim zaten Ramzey'de nereye dokunsanız heryer esniyor ve her parça birbirine çok basit bir şekilde tutturulduğundan heryerinden ses geliyor buda motorsiklet kullanımında büyük bir zevk kaybı olarak size geri geliyor. Göstergelerden tutun oturduğunuz seleye kadar malzeme kalitesi olarak Ramzey, PCX ile kıyaslanamayacak seviyede maalesef.

Honda PCX yeni nesil bir otomobil kalitesindeyken Ramzey bir anadol kalitesinde bile olmadığını düşünüyorum açıkçası. Üretim teknolojilerinde büyük fark var biri mühendislik ürünü olduğunu gösterirken diğeri sanayide üretilmiş bir hava veriyor. Ramzey'de benzin göstergesi bazen çalışıp bazen çalışmayabiliyor buda size sıkıntı yaşatabiliyor. (yolda kalmak gibi) Honda'da 3.600km yapmama rağmen böyle bir sorun yaşamadım. Perfromans'tan bahsedecek olursam Ramzey yokuşlarda 50km/h'ı geçmiyor ama Honda PCX 150 80-90km/h hatta 100'de görebiliyor ara hızlanmalar konusunda Honda 4-5 gömlek üstün olduğunu söyleyebilirim ki ara hızlanma gerçekten çok önemliymiş Honda'da bunu anladım. Ramzey 6.2hp Honda Honda 13.6hp ama Honda'nın yarı performansı kadar bile performans vermiyor sıcak havalarda Ramzey hava soğutma sistemine sahip olmasından dolayı motor şişiyor ve olmayan performans daha da ölüyor Honda'da su soğutma olduğu için böyle bir sorun yok.



Yakıt tüketimi konusunda Honda PCX, PGM-FI enjeksiyon sistemine ve ECU'ya sahip olduğu için çok daha verimli Ramzey ise karbüratör kullanıyor buda yakıt tüketimini arttıran bir faktör. Motorların sesleri konusunda Honda PCX'de marş sesi bulunmuyor nedeni ise ACG marş sistemine sahip olmasından kaynaklanıyor. Ramzey klasik marş sistemine sahip, motorlar yükteyken Honda çok fazla ses çıkarmıyor ama Ramzey, Pancar motorun benzinli versiyonu diyebiliriz burda da teknolojik olarak farkı anlıyoruz. Frenler ise ikisindede arka frenler kampana olmasına rağmen frenler hem yumuşak hemde etkili Honda'da Ramzey'de ön disk fren bile yeterli performans'ta değil ve kesinlikle 80-90km/h hızlarda çok dikkat gerektiriyor aksi durumda kaza geçirmeniz olası, fren bakımlarınında tam olduğunu belirteyim Ramzey'de yani bakımsızlıktan kaynaklanan bir sorun yok hatta ön disk fren hidrolik boruları yeni değiştirildi.

Yol tutuş konusunda şase yapısının aerodinamik özelliği sayesinde Honda virajlarda çok daha güvenli ve yol tutuşta üstün eğer PCX'e michelin lastik taktıysanız bu performans daha da artmakta. Ramzey'de rake açısının çok dik oluşuda yol tutuş performansını etkilediğini düşünüyorum. Birazda aydınlatmalardan bahsetmem gerekirse Ramzey yeterli bir aydınlatmaya sahip değil tüm aydınlatmalar halojen ampül'e sahip Honda'da tüm aydınlatmalar led olarak yapılmış ve aydınlatması gayet yeterli. Ramzey'in bana faydası oldumu evet oldu hatta böyle bir motorla motorsikleti öğrenmek beni hem kontrolcü hem motorsiklet üzerindeki ufak sorunları tamir etme tecrübesi kazandırdı hemde çok dikkatli motor kullanmamı sağladı belki Honda ile başlasam bir güven geleceğinden bu kadar dikkatli olamayabilirdim. Bu konuyu Çin malı ile japon malı motorlar arasında kalanlara belki ufak bir faydası olabilir düşüncesiyle açtım tabi bu iki motor arasında fiyat farkınıda unutmamak lazım ;) aklıma gelenleri yazdım merak ettiklerinizi sorabilirsiniz umarım beğenirsiniz, herkese iyi forumlar.