Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Izafiyet (gorelilik) teorisi..

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Donald_Duck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Mayıs 2003
    Şehir
    New York, ABD
    Motosikleti
    BMW R1150GS Adventure
    Alttaki mesaj sevdigim bir arkadasimdan... Aynen aktariyorum.
    --------------------

    http://www.izafiyetteorisi.com/ başarılı bir çalışma yapılmış, ülkemizdeki saçma eğitim sistemine, örümcek bağlamış sözde bilim adamlarına rağmen sistemin hipnozundan kurtulmayı başarmış gençlerimizde var demekki.31 aralığı sabırsızlıkla bekliyorum. Herzaman söylediğim gibi,, toplum olarak şu yabancı hayranlığından kurtulalım artık, yabancı yaparsa iyi olur inancını kıralım,,,,, yamyamcaya(ingilizce) olan hayranlığımız yerine dilimizin muhteşem matematiğinin farkına varalım arkadaşlar,,,
    alttaki yazı siteden alınmıştır,,, siteyi ziyaret edip hazırlanan fragmanı izlemenizi tavsiye ederim


    Bizler Galileo’dan beri biliriz ki, hızımız ne olursa olsun sabit hızla hareket ettiğimizde, çevremizdeki cisimlere bakmadan hareket edip etmediğimizi söyleyebilmemizin hiçbir yolu yoktur. Evet dünya üzerinde bir arabayla giderken sallantıdan bunu hissedebiliriz, ancak sürtünme kuvvetinin olmadığı uzayda, hatta bir uçak içinde bile 700 km gibi yüksek hızlara rağmen üzerimizde hızdan kaynaklanan hiçbir etki hissetmeyiz. Bunun sebebi eylemsizlik ilkesidir. Tüm cisimler sadece hızlanırken üzerlerinde bir kuvvet oluşur ancak sabit bir hızla hareket ediyorsak, eylemsizlik ilkesi gereği artık o hıza sahibizdir ve bunu algılamamızın –etrafımıza bakmak dışında- hiç bir yolu yoktur.

    Aslına bakarsanız etrafımıza bakmamız bile bize mutlak anlamda neyin hareket ettiği konusunda bilgi vermez, çünkü sonsuz boşlukta birbirinin yanından geçen iki cismin birinin içindeysek, biz kendimizi duruyor, ama diğer taşıtı yanımızdan geçiyor gibi görürüz. Tabi diğer taşıttaki arkadaşa sorduğunuzda onun da vereceği cevap tamamen aynıdır.

    Aslında böyle bir max sahnesi oluşturup birbirine doğru süratle hareket eden iki kamera yapıp her bir kameranın gözünden ne göründüğüne bakabilirsiniz. Bu bilgi, kimimizin çok iyi bilmesine karşın, bir çoklarımız içinse yeni bir bilgi olabilir. Bir çoğumuz hayatımız boyunca bir an bile durup bununla ilgili olarak düşünmemişizdir. Ama dünyamızın ne yöne doğru gittiği ya da ne hızla gittiği konusunda hiç bir fikrimizin olmaması beni çoğu zaman dehşete düşürmüştür. Bu arada günümüzde dalga mekaniğinin bize sunduğu verilerle dünyanın uzaydaki mutlak hızının bilindiğini de hatırlatmadan geçmemeliyim. Ama yine de hareketimizi hiç bir koşulda hissedemiyor olmak gerçekten ürkütücü.

    İşte bir araba saatte 100 km hızla gidiyorsa aslında yere göre 100 kilometre hızla gidiyordur deriz. Yer de aslında, arabaya göre 100 km hızla gidiyor gibidir. Eğer iki arabadan biri 100 diğeri 120 km hızla aynı yöne gidiyorsa, hızlı olan yavaş olana göre 20 km hızla gidiyor gibi görünür. İkisi de 100 km hızla gidiyorsa birbirlerini duruyor gibi görürler. Çünkü hep yanyana olurlar; ama yere göre yine gitmektedirler.
    İki cismin birbirine göre hızlarının etkisini eminim gayet iyi anladınız. Fakat 19. yy sonunda yapılan bir deney bize, bildiğimiz bu hareket kanunlarına hiç de uymayan bambaşka bir hareketi gösterdi:
    Işığın hareketi!

    Deminki araba örneklerine uyarlarsak, Işık hızını 300.000 olarak kabul edelim ve 300.000 km/sn hızla giden bir taşıtta olduğumuzu düşünelim. Yerden bakan biri bizi 300.000 km/sn hızla gidiyor görecek. Bi diğer araç da önümüzde 299.000 km/sn hızla gidiyor olsun. Eski bilgilerimize istinaden HİÇ TEREDDÜT ETMEYEREK, Arkadaki araba öndekinin yanından 1000 km/sn hızla geçecektir diye düşünürüz değil mi?
    Malesef öyle değil!!!

    Düşünsenize yerden baktığımda 300 km hızla giden bir araba var. Ben de 300 ile gitsem onun yanıbaşında giderim diye düşünüyorum. 310 la gitsem, 10 km farktan dolayı yanından 10 la geçerim. Bunu şöyle de söyleyebilirsiniz. Bir uçakta 1000 km/st hızla uçarken 2000 km/st hızla giden bir füze ateşliyorum. Uçağa göre füzenin hızı 2000 km dir, ama yere göre uçağın hızı+füzenin hızı =3000km/st olur çünkü füze kendi 2000km lik hızından ayrı olarak, uçaktan atıldığı için uçağın hızına da sahiptir.

    Bu o kadar alıştığımız bir bilgidir ki. Kesinlikle doğru olduğuna inanırız. Aksini düşünemeyiz bile. Tren saniyede 100 metre yol alıyorsa, ben de saniyede 5 metre yol alıyorsam, bir saniye sonra ne kadar yol alırım? Tabii ki 105 metre. Aksi düşünülebilir mi?
    Ama 19. yy sonunda yapılan bir deney, 300.000km/sn olan ışık hızının, 30 km/sn lik dünyanın hızından hiç bir şekilde etkilenmediğini gösterdi. Adeta tren 100m gidiyor, siz de 5 metre gidiyorsunuz. Ama yere göre bi ölçüyorsunuz ki, gene 100 metre yol almışsınız. Dünya 30 la gidiyor, ışık dünyadan 300.000 le ayrılıyor. Ama bi ölçüyorsunuz ışık yine 300.000 km yol alıyor.

    Daha korkuncu da var: Siz de 299.999 km/sn hızla gidiyorsunuz. Arkanızdan bir ışık geliyor ve sizi geçiyor. Işık sizin yanınızdan SİZE GÖRE yine 300.000 km/sn hızla geçiyor... Siz 299.000 le gidiyorsunuz zaten. Işık da sizin yanınızdan size göre 300.000 le geçiyor. Bu durumda yerden bakıldığında arkanızdan gelen ışığın 599.000 km hız yapması gerekiyor. Ama olmuyor...

    Işığı herkes aynı hızda görüyor. Bu mantığa tamamen aykırı bir durum.
    Bilim adamları 40 yılı aşkın zaman bu sorunu çözmek için uğraştılar. Kafadan teoriler uyduranlar oldu. Hatta öyle içinden çıkamadılar ki, bilim adamları arasında bu uydurma kurallardan birini kabullenmeyi tercih edenler çoğunluktaydı. Çözülmesi olanaksız görünen bu sorunu sıradışı yaklaşımıyla çözen ise, matematik bilgisi bile oldukça kötü olan Albert Einstein oldu.

    Einstein böyle tuhaf bir durumun ancak zaman ve uzaklıkların hıza bağlı olarak değişmesi halinde gerçekleşebileceğini gördü ve sabit hızla ilerlediğine inandığımız zamanın da aslında sabit olmadığını ve hıza bağlı olarak farklı bir hızda aktığını söyledi ve bu söyleminde de çok haklıydı. O güne kadar açıklayamadığımız yüksek hızlardan kaynaklanan bir çok mantıksız durum Einstein’ın İzafiyet Teorisi’yle ortaya attığı formüllerle kusursuz biçimde açıklanıyordu.

    Sayılarla neler olup bittiğini söylemek gerekirse:
    260.000km/sn hızla bir taşıtta 10 dakika geçirdiğinizde dünyaya döndüğünüzde tam 20 dakika geçiyor. Tabi yüksek hızlarda sadece zaman yavaşlamıyor aynı zamanda uzaklıklar da kısalıyor.
    Bugün kullandığımız televizyonlarda, görüntüyü oluşturan elektronların 100.000 km yi bulan hızından dolayı TV nizin boyunun, elektronlar için olduğundan daha kısa olduğunu ve bu mesafe farkının odaklama konusunda problem çıkardığını biliyor muydunuz. Televizyonlar, İzafiyetin etkileri hesaba katılarak yapılır.

    Teorinin daha muhteşem ve keyifli yönleri de var. Ama burada ağzınıza bir parmak bal çalıp bırakmayı tercih ediyorum çünkü bunun üzerinde hepimizin vakit ayırıp düşünmesi gerektiğine inanıyorum. Ayrıca teoride hala açığa kavuşması gereken ama bilimadamlarının üzerinde durmaya bile gerek duymadığı noktalar var. Yürekten inanıyorum ki, teori aslında tam olarak anlaşılmış değil. Ne yazık ki, bu konuda bilgilenmek için duyacağınız heves, sizden çok daha fazla zaman harcadıkları için sizin bu konuyu öğrenme isteğinize burun kıvırarak bakan uzmanların, heves kırıcı sözleriyle kursağınızda kalabilir. Ama içinde, hayatın çok derin bazı sorularına cevaplar taşıdığına inandığım bu teoriyi anlamak için birkaç gününüzü olsun ayırmanızı tavsiye ederim.

    İzafiyet Teorisi kesinlikle bildiğiniz sıkıcı sayısal derslerden biri gibi değil. İşin en keyifli yanı ise, teorinin anlaşılabilmek için, yüksek matematik bilgisinden çok, yüksek hayal gücüne ihtiyaç duyması. Teorideki en ileri matematik lisedeki pisagor teoremi: Yani bir dik üçgenin iki kısa kenarının kareleri toplamı, en uzun kenarının karesine eşittir diye bildiğimiz kural.
    Einstein tarihin en akılalmaz formüllerini bu basit geometri denkleminden çıkarıyor. Bu noktadan sonra da geriye söylenecek tek şey kalıyor:
    Bundan böyle saatlerimize bakarken bir kez daha düşünmemiz gerek.

    17-11-2005


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    watercolours - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Kasım 2005
    Şehir
    Coruscant
    Motosikleti
    speederbike
    birkaç matematik sorusu da benden.
    sorular---------------------------------
    1-saatte 200000km/sn hızla giden bir uzay gemisindeki gözlemci aynı yönde 200000km/sn hızla giden diğer uzay gemisinin hızını kaç olarak ölçer?
    2-saatte 200000km/sn hızla giden bir uzay gemisindeki gözlemci aynı yönde ilerleyen ışık huzmesinin hızını kaç olarak ölçer?
    3-saatte 200000km/sn hızla giden bir uzay gemisindeki gözlemci karşı yönden 200000km/sn hızla gelen diğer uzay gemisinin hızını kaç olarak ölçer?

  3. #3
    watercolours - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Kasım 2005
    Şehir
    Coruscant
    Motosikleti
    speederbike
    cevaplar----------------------------
    1-cevap kolay. sıfır. öteki uzay gemisi duruyor gibi algılanır.
    2-yukarıdaki açıklayıcı yazı olmasa 100000km/sn diyebilirdiniz. ama tahmin ettiğiniz gibi ışık hızı gözlemcinin hızı ve konumundan bağımsız olarak sabittir, 300000km/sn.
    3-400000km/sn diyenler ayağa kalksın. hangi referans noktasından değerlendirilirse değerlendirilsin hiçbir cisim ışığın hızını geçemez. uzay gemisindeki gözlemci öteki uzay gemisinin 300000km/sn hızla geldiğini ölçer, daha fazla değil (not: son bilimsel çalışmalar kuramın bu kısmının yanlış olduğunu gösterip ışık hızından hızlı hareket eden atomaltı parçacıkların varlıklarını betimlemişlerdir).

  4. #4
    Hakki - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Kasım 2005
    Motosikleti
    var
    okuduğumdan ışığın boşlukta ilk hızı da son hızı da 300.000km/sn'dir. siz ışığı ilk gördüğünüz andan itibaren siz hangi hızda olursanız olun ışık sizin yanınızdan 300.000km/sn ile geçer diye bir şey anladım.

  5. #5
    leonine - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Ağustos 2005
    Şehir
    İSTANBUL / ÇORLU
    Motosikleti
    TRANSALP
    bu konular bizi aşmaz aslında matematiğin ve fiziğin asyad doğduğunu türklerin astronomi bilimine nekadar önem verdiğini,padişahlarımızın birer bilim adamı gibi eğitim aldığını ve 700 yıl nasıl osmanlı imparatorluğunu ayakta tuttuğunu unutmamalı

    ilk okuldan itibaren matematik dersi bir öcü gibi gösteriliyor herkez ondan çekiniyor aslında yaşamın kaynağı matematik matematik olmadan ne fizik ne kimya hiç bir işe yaramaz

    bence bilgi toplumu olma yolunda geç kalmış sayılmayız

    'MUHTAÇ OLDUĞUN KUDRET DAMARLARINDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR'

    bu vecizeyi çok iyi anlamamız gerekiyor.
    \'NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE\'

    İ.E.T.T GERİ DÖNDÜ,YAŞASIN AKBİL

  6. #6
    watercolours - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Kasım 2005
    Şehir
    Coruscant
    Motosikleti
    speederbike
    doğru anlamışsın nemrut. ışığın boşluktaki hızı sabittir. senin hızının önemi yok, o yanından 300000km/sn hızla geçer gider. ilginç ama öyle.

  7. #7
    motorinn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Mart 2005
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    mondial 151 RS
    konu biraz dağılabilir ama hep merak ettiğim şey vardır: Bize milyon ışık yılı uzakta dediğimiz gök cisimlerinin hareketleri(yıldız kayması vb.)Bizim gördüğümüz andan milyon yıl önce mi olmuştur.Yani uzaklıklarına bağlı olarak tarihi mi izliyoruz.
    gaza gelme;kaza gelmesin

  8. #8
    watercolours - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Kasım 2005
    Şehir
    Coruscant
    Motosikleti
    speederbike
    birincisi yıldız kayması denilen olay bizden milyonlarca ışık yışı uzakta değil, hemen atmosferimizin üst tabakalarında oluyor. dünyanın yerçekimi etkisi altına giren ve dünyaya doğru düşmeye başlayan gökcisimleri sürtünmeden dolayı yanıyorlar (lise bilgisi). ikincisi, evet, 3 milyon ışık yılı uzakta denilen yıldızın gördüğümüz ışığı o yıldızın 3 milyon yıl önce yaydığı ışıktır. şu anda hala yayıyorsa onu da yaklaşık 3 milyon yıl sonra insan soyu kendikendini yoketmezse torunlarımıza görünecek. yani gökyüzüne bakarken geçmişe bakıyoruz.

  9. #9
    Forumdan Uzaklaştırıldı _Si_BeMoL_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Temmuz 2005
    Şehir
    MT - Eskişehir
    Motosikleti
    '91 Mz 251 ETZ
    bak abı soole annatıyım.mesela 2 ısık yılı uzakta bı yıldız var.o yıldız ısımaya basladıktan sonra ısıgının bıze ulaması ıcın ısıgın 2 mılyon yılda alıcagı kadar yol alması gerek.yanı 1 ısık yılı ısıgın 1 yılda aldıgı mesafe kadardır.hasabını yapıp yazıcaktım ama yemedı.bı an yusuf yusuf oldum.

  10. #10
    watercolours - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Kasım 2005
    Şehir
    Coruscant
    Motosikleti
    speederbike
    mesela yarın sabah güneşe bak. gördüğün görüntü güneşin yaklaşık 8 dakika önceki görüntüsüdür. tersten gidersek güneş ile aramızdaki mesafe 300000km/sn(ışık hızı)x60sn(1 dakikadaki saniye miktarı)x8(güneş ığının dünyaya ulaşması için gereken dakika).

  11. #11
    ccbbdd - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Mayıs 2005
    Şehir
    Gebze
    Motosikleti
    5Yamaha3Virago5
    birde 300.000km/sn ye bir maddenin ulaşması gibi bir olanakta yok sanırım madde direk olarak enerjiye dönüşüyor böyle bir hızda,hani şu ışınlanma olayı işte ışınlanma belki mümkün lakin tekrar madde haline dönüşmek imkansızlaştığından bu hızı maddeler için düşünmemek lazım aslında,ışık hüzmesine bakarak bunu anlayabiliriz..basit bir el feneriyle mesela

  12. #12
    motorinn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Mart 2005
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    mondial 151 RS
    Alıntı watercolours adlı üyeden alıntı
    birincisi yıldız kayması denilen olay bizden milyonlarca ışık yışı uzakta değil, hemen atmosferimizin üst tabakalarında oluyor. dünyanın yerçekimi etkisi altına giren ve dünyaya doğru düşmeye başlayan gökcisimleri sürtünmeden dolayı yanıyorlar (lise bilgisi). ikincisi, evet, 3 milyon ışık yılı uzakta denilen yıldızın gördüğümüz ışığı o yıldızın 3 milyon yıl önce yaydığı ışıktır. şu anda hala yayıyorsa onu da yaklaşık 3 milyon yıl sonra insan soyu kendikendini yoketmezse torunlarımıza görünecek. yani gökyüzüne bakarken geçmişe bakıyoruz.
    Peki dostum,dünyadan bakışta göre onlar bizim geçmişimiz.Şu anda onlardan birinde olsak(varsayım)dünyaya baktığımızda da tarihi görürüz o zaman.Yani iki taraftan da alınan veriler ışık hızına göre güncel kabul edilemiyor o zaman.Çok ilginç.Diyelim ki 100 ışık yılı mesafede bir gök cismi yokoldu ve bize 100 sene ışığını yollayacak,kainat dağılsa haberimiz olmıyacak yaw
    gaza gelme;kaza gelmesin

  13. #13
    watercolours - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Kasım 2005
    Şehir
    Coruscant
    Motosikleti
    speederbike
    teorik olarak doğru tabii ki. güneş sönse sen 8 dakika sonra farkında olacaksın.
    evren biryerlerde çökmeye başlamış bile olabilir mesela.

  14. #14
    Donald_Duck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Mayıs 2003
    Şehir
    New York, ABD
    Motosikleti
    BMW R1150GS Adventure
    Alıntı leonine adlı üyeden alıntı
    .......padişahlarımızın birer bilim adamı gibi eğitim aldığını ve 700 yıl nasıl osmanlı imparatorluğunu ayakta tuttuğunu unutmamalı...
    Bu ne bilimi adami egitimi aldigini bilmedigim geri kafali padisahlarin matbaayi da 500 yil Turkiyeye sokmadigini, ve bati dunyasi ile aramizda dev bir ucurum olusmasini sagladigini da unutmamak gerekir. Malum "islamda suret zinar gunahtir"... :crazy:

    Bu arada astronomi uzerine ortadoguda unlu olan ulus Turkler den ziyade araplardir. Bugun pek cok yildiz, yildiz kumesi ve astronomik isim arapca kokenli veya dogrudan arapcadir. ( suraya bir goz atin... http://www.jas.org.jo/star.html ) Hatta bati dunyasinin kullandigi rakamlar bile (1 2 3 4 .. vs) arapcadir. (araplar nedense farsca rakamlar kullanir... Arap rakamlari kullanan tek arap ulkesi Libyadir)

    Bu konuda tartismak istemem ama "Osmanli Padisahlarindan "padisahlarimiz" diye bahsedilmesinden de hoslanmadigimi da yazmadan duramam. Bizim padisahimiz falan yoktur. Cumhurbaskani, basbakan ve bakanlar tarafindan yonetilen demokratik bir cumhuriyettir Turkiye Cumhuriyeti. Agzimizdan cikani kulagimiz duysun.

  15. #15
    ccbbdd - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Mayıs 2005
    Şehir
    Gebze
    Motosikleti
    5Yamaha3Virago5
    Alıntı Donald_Duck adlı üyeden alıntı
    Alıntı leonine adlı üyeden alıntı
    .......padişahlarımızın birer bilim adamı gibi eğitim aldığını ve 700 yıl nasıl osmanlı imparatorluğunu ayakta tuttuğunu unutmamalı...
    Bu ne bilimi adami egitimi aldigini bilmedigim geri kafali padisahlarin matbaayi da 500 yil Turkiyeye sokmadigini, ve bati dunyasi ile aramizda dev bir ucurum olusmasini sagladigini da unutmamak gerekir. Malum "islamda suret zinar gunahtir"... :crazy:

    Bu arada astronomi uzerine ortadoguda unlu olan ulus Turkler den ziyade araplardir. Bugun pek cok yildiz, yildiz kumesi ve astronomik isim arapca kokenli veya dogrudan arapcadir. ( suraya bir goz atin... http://www.jas.org.jo/star.html ) Hatta bati dunyasinin kullandigi rakamlar bile (1 2 3 4 .. vs) arapcadir. (araplar nedense farsca rakamlar kullanir... Arap rakamlari kullanan tek arap ulkesi Libyadir)

    Bu konuda tartismak istemem ama "Osmanli Padisahlarindan "padisahlarimiz" diye bahsedilmesinden de hoslanmadigimi da yazmadan duramam. Bizim padisahimiz falan yoktur. Cumhurbaskani, basbakan ve bakanlar tarafindan yonetilen demokratik bir cumhuriyettir Turkiye Cumhuriyeti. Agzimizdan cikani kulagimiz duysun.
    +1


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler