Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Serbest Piyasa Nedir?Ne Değildir?

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Thracian - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Haziran 2012
    Şehir
    Lüleburgaz-Bursa
    Son bir kaç yıldan beri çok konulan "Serbest Piyasa" kavramının tam olarak ne olup olmadığını dilerseniz resmi tanımlarından ve kaynakların inceleyecelim.

    Serbest piyasa ekonomisi

    Dilerseniz bu kaynaktaki tanımı maddelere ayıralım ve şu anda Türkiye'deki koşullar bu maddeleri karşılıyor mu inceleyelim.;

    1-Serbest piyasa ekonomisi, ekonomik faaliyetlerin tam rekabet şartları içinde serbestçe yapılabildiği, ekonomik sorunların çözümünün devletin ekonomiye müdahalesiyle değil fiyat mekanizması aracılığı ile gerçekleştirildiği ekonomi.

    Bu maddede herhangi bir sıkıntı yok gibi gözüksede burada temel sıkıntı "Rekabet".2019 yılında kadar firmalar sürekli kampanyalar,inidirimler düzenliyordu sürekli bir rekabet vardı.Firmalar ya kaliteleri ile yada fiyatları ile müşteri kazanmaya çalışıyorlardı.Pandemi ve "sözde stok sıkıntısı" ile firmalar zaten müşteriler ellerinde olduğu için herhangi bir rekabet içine girme gereği görmediler.

    2-Arz ve talebin temel belirleyici olarak kabul edildiği bu tür ekonomilerde fiyat mekanizmasının iyi işlemesi zorunludur.

    Ülkemizde ne yazık ki fiyat mekanizması iyi işlemiyor.Fiyat mekanizmasının iyi işlemesi için piyasa herhangi bir manüpilasyon yada spekilasyon olmaması gereklidir.Yapılan manüpilasyon ve spekilasyonlara ileride değineceğiz.

    3-İdeal serbest piyasa ekonomisinde üreticilerin ve tüketicilerin pazarda aynı şartlar altında bulunduğu varsayılır.

    Pandemi başlangıcından itibaren aynı şartlar söz konusu değildir."Sözde stok sıkıntısı" sebebi ile tüketicinin seçme özgürlüğü yoktur ve tamamen rekabet içinde olmayan üretici ve satıcının elindedir.Bu madde de giti.

    4-Pazara giriş ve çıkışlar sınırlandırılmamıştır.

    Bu maddeyi hem firma hem de mal bazından ele alabiliriz.Mal girişi zaten chip krizi yüzünden sıkıntılı olduğunu sanırım söylememize gerek yok.

    Ülkemizdeki ekonomik durum serbest piyasa ekonomisinin bütün maddeleri ile çelişerek 4 te 4 yaptı.

    Peki içinde bulunduğumuz piyasa "Serbest Piyasa" değilse nedir sorunuzu cevaplamak için önce "Finansal Manipülasyon" nedir onu inceleyelim.
    Finansal Manipülasyon
    Finansal manipülasyon, iki temel anlamdadır:

    1-İnsanları kandırarak bir menkul kıymeti almaya veya satmaya sevk etmeye veya menkul kıymetin fiyatını yapay bir seviyede tutmaya yönelik davranışlardır.
    2-Menkul kıymet piyasalarında arz ve talebin serbest bir şekilde karşı karşıya gelerek fiyatları belirlemesine yönelik sürecin kasıtlı olarak engellenmesidir.

    Yıllardır kanıksadığınız "Serbest Piyasa" olarak tanıdığız şey size de sanırım çok tanıdık geldi.İşin kötüsü serbest piyasanın öncelikli şartı dışarıdan müdahele yada manipülasyon olmaması.Ama başka bizim piyasayı devletin kasıtlı yada kasıtsız yanlış ekonomik politikaları manipüle ediyor.

    Paranın sürekli değer kaybettiği,doların zorla sabit tutulduğu,reel faizin eksilerde olduğu bu ekonomide insanlar yatırımlarını korumak için ihtiyacı olmasa bile bütün parasını ev,araba,motosiklet yada diğer ürünlere yatırmak zorunda hissediyor.Bu da sahte bir talep oluşturuyor,sahte talepte fiyatların daha da armasına sebep olur.Kısacası devlet insanları paralarını dolar,faiz yada riskli borsa yerine menkul yada gayrimenkul kıymete yatırması için manipüle ediyor.

    Bu kötü ekonomide hala insanların satın almaya devam edip görsel olarak ekonomini iyi gözükmesinin sebeplerinden birisi de budur.Yine aynı şekilde emlak fiyatlarının enflasyonun üstünde fırlamasına etken sebeplerden biri budur.


    Gelelim diğer manipülasyona ;"Chip krizi var,pandemi var stok yok" faktörünün abartılmasına.Evet chip krizi var buna bağlı fiyatlarda artış var ama abartılıdığı gibi bir stok sorunu yok.Aşağıda verilen satış rakamları da bunun kanıtıdır.

    Otomobil ve hafif ticari araç satış rakamlarını pandemi öncesi 2019dan başlayarak yıl yıl bakalım;
    2019 : 620.937 adet
    2020 : 772.789 adet
    2021 : 737.350 adet
    2022 : 783.283 adet

    Şimdi araba yoksa stok yoksa pandemi öncesine göre nasıl 150.000 adet fazla satış yapıldığını ve sonrasındaki yıllarda satışların aynı şekilde devam ettiğini birisi bana anlatabilir mi?Teknik olarak stok yoksa satışların daha az olması gerekmiyor mu?

    Kısacası stok yok,fiyatlar daha artacak,şimdi al bir daha zor bulursun manipülasyonu ile çoğu insan arabasını değiştirmeye ihtiyacı olmasa bile bir daha değiştiremem,alamam telaşı ile araba almak zorunda hissetti bu da ekstra bir araba piyasasına talep doğurdu.Manipülasyon sonucu doğan bu sahte talep gerçekten arz-talep dengesi bozdu ve gerçektende stok sıkıntısı yaşandı.Belki de pandemi ve kötü ekonomi yüzünden sinek avlayacak bayiilerin önünde bu yüzden kuyruklar oluştu.Bu yüzden önceki yıl 620.000 adet zor satış yapılan piyasada 770.000 adet araç satıldı bir de üstüne stok sıkıntısı oluştu.

    Gelelim asıl konumuz motosiklet.Bunun için aslında hiç kaynak bile vermeme gerek yok.Bütün yıl stok yok kardeşim,aksesuarlı alacaksan al diye müşteri aşağılayan,bütün yıl chip krizi var pandemi var motor getiremiyoruz zarar ediyoruz diye ağlaşan firmalar yıl sonu geldiğinde bir anda "Satışlarımızı %26 arttırdık,büyükdük Türkiye'nin en iyi markasıyız","Türkiye'deki her 4 motordan biri Zorta marka en büyük biziz satışlarımzıı %200 arttırdık" diye açıklamalar yapıyor.Hiç kimse de demiyor mu sorgulamıyor mu stok yoksa motosiklet az üretiliyorsa bunlar nasıl satışlarını arttırıyor.
    2019-2021 Satışları
    2022 Satışları

    2019 yılında 154.627
    2020 yılında 208.466
    2021 yılında 255.961
    2022 yılında 365.000 (sadece ilk 11 aylık satış)


    Vay canına,pandemi oldukça,chip krizi oldukça,stok sıkıntısı oldukça satışlar 4 yılda 2 ye katlanmış.Fabrikalar motosiklet üretimiyorsa biz bu motosikletleri madenden falan mı çıkartıyoruz.Stok yoksa nasıl normalin 2 katı motosiklet satıyorsunuz.

    Hadi diyelim bu satışların çoğu cappada cuppa çançinçon markası.Gözümüzün nuru Honda markasının kendi ağzından yaptığı açılamaya bakalım.

    https://www.honda.com.tr/motosiklet/...ci-kez-zirvede

    Honda, 2021 yılındaki toplam 139 bin 643 adetlik Türkiye motosiklet pazarında 46 bin 701 adetlik satış gerçekleştirdi. Honda, satış rakamlarını bir önceki yıla göre yüzde 70,6 oranında artırdı
    Burda dikkat ettim Tüik açıkladığı rakamlarla Honda'nın açıkladığı rakamlar tutmuyor.Çözebilen varsa yazsın.
    Bayiiye gidip motosiklet sorduğunuz da üretim az chip krizi var diyen Honda geçen yıla göre %70 fazla motosiklet satmış.

    Motosiklet piyasasında da aynı döngü tekrarlanmış;
    -Chip krizi var,üretim az,fiyatlar daha da artacak,motosiklet bulunmayacak söylentisi
    -Vatandaşın fiyatlar artacak,motosiklet bulamayacağım telaşı ile ihtiyacı olmadığı halde yada daha sonra planladığı halde motosiklet almaya niyetlenmesi.Bunun fazladan sahte bir talep oluşturması.
    -Bu sahte talep sonucunda arz-talep dengesinin gerçekten bozulması ve fiyatların artması.

    Özetle şu anda içinde bulunduğumuz piyasa sandığınız gibi "Serbest Piyasa" değil,bizzat devlet ve birileri tarafından "Manipüle Edilmiş Piyasa"

    Zaten normal şartlarda doğal felaket,terör saldırısı,pandemi,hammadde krizlerinde "Serbest Piyasa" olmaz.

    Terör saldırısı sonrası taksicinin hava alanından müşterileri götürmek için istediği fahiş fiyat serbest piyasa değildir.
    Deprem sonrası ev sahiplerinin normalin 2-3 katı fiyatlar serbest piyasa değildir.
    Deprem sonrası yapı malzemelerinin fahiş fiyata satılması serbest piyasa değildir.Kaldı ki Amerika'da bazı eyaletlerde bu yasadışıdır.
    Piyasayı manipüle edip sahte talep oluşturup arz-talep dengesini bozmak serbest piyasa değildir.
    Stokçuluk ve karaborsa serbest piyasanın parçası değildir.Çoğu ülkede de yasal değildir.

    Çoğu insanın sandığını gibi serbest piyasa isteyenin istediği gibi at koşturduğu kaos ortamı değildir.Arz-talep dengesini bozan terör saldırısı,doğal afet,hammade sıkıntısı,manipülasyon gibi olağan dışı dış etmenlerin etkisinde serbest piyasa varlığını sürdüremez.

    Rakibi ve alternatifi olan belli bir ürünün reklam ile kalitesi ile markalaşması ile talepinin artması buna bağlı arz talep dengesinin bozulması ve bunun sonucunda fiyatının artması serbest piyasadır.Buna Apple markasını örnek verebiliriz.
    pea, Cyan, DickName ve 2 diğerleri bunu beğendiler..


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    F54 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Haziran 2010
    Şehir
    sakarya
    Motosikleti
    crf 1000L + dio
    bu konuda söylenecek tek kelime ihtiyacı olmayan mala hurra eden vatandaş mı bizi bu duruma getirdi ?

  3. #3
    Thracian - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Haziran 2012
    Şehir
    Lüleburgaz-Bursa
    Alıntı F54 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    bu konuda söylenecek tek kelime ihtiyacı olmayan mala hurra eden vatandaş mı bizi bu duruma getirdi ?
    Konuda yazdım zaten hükumetin yanlış politikaları ve chip krizinin abartılması.Vatandaş manipüle edildiğinden vatandaşın pek bir suçu yok.Çoğu insan birikimlerini korumak için mala yatırım yapmaya resmen mecbur bırakıldı.
    F54 bunu beğendi.
    Özgürlüğün en büyük düşmanı halinden memnun kölelerdir.

  4. #4
    watercolours - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Kasım 2005
    Şehir
    Coruscant
    Motosikleti
    speederbike
    Serbest piyasada devletin görevi serbest piyasa koşullarının devamlılığı için denetimdir. Anlaşılan bizimki bu işi bırakıp manipülasyon, ve hatta fiyat belirleme işine girmiş. Neyse, 20 yıl daha böyle. Yapacak birşey yok.

  5. #5

    Üyelik
    25 Ekim 2004
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    Artık Yok...
    Çip krizi abartılmadı fazlasıyla var şu anda da hala orta ayarda devam ediyor daha geçen gün Skoda açıklama yaptı girin internete aratın bakın çip krizi nedeniyle üretimi durdurma kararı aldıklarını açıkladı pek çok araba firması üretimi ya ağırlaştırdı yada üretim band larını azalttı ..

    Yani çip krizi var söylediğin rakamlar daki olaylar çok farklı kaliteli çipi dünyada Tayvan ve Amerika üretiyor Çin hala kaliteli çip üretmekte yetersiz ama çip üretiyor iş görücek kadar ..
    o verdiğin listelerdeki payların %90 ı zaten 50cc motorların satış rakamları onlarda zaten ciddi bir çipe gerek yok .

  6. #6

    Üyelik
    21 Kasım 2016
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    RS 660, Tuareg 660
    Dünya'da bir tane ülkenin otomobil satışlarına bakıp "ee azalmamaış demek ki chip var kardeşim" demeyi akıl eden hiç ekonomist olmaması ne ilginç
    Peki bu veriyi şununla yanyana koyarsak ne anlamalıyız mesela: ABD otomobil üretimi:


    Tamamını okuyamadım şu an o yüzden biraz kestirip sadece yukarıdaki kısma bir yanıt vermek istedim. Yalnız sonuna da göz gezdirdim; serbest piyasa Apple'ın xyz sebeplerden arz talebin bozulması sonucu fiyatını yükseltebilmesi demek değildir. Serbest piyasa aynı zamanda Apple'ın ürünlerini canı istediği fiyata satmasıdır. Yarın iPhone 14 Pro'yu $1000 değil artık $1500'e satıyorum diyebilmesidir, kimse sen neden bu fiyata satıyorsun demez, talep düşer, satamaz, indirmek zorunda kalır (bu muhtemel bir senaryodur, böyle olmak zorunda değildir, fiyatını $1500 yaptığı gibi satışları iki katına da çıkabilir. Bunun olabimesi de serbest piyasanın özelliğidir)

    Chivas Regal de tarihinde bir spesifik noktada fiyatını çok yükseltmiştir, o sırada ne talep artmıştı ne arz azalmıştır, hatta bunu Chivas Effect adı altında okullarda da okutma muhabbetleri vardı, ne derece gerçek bilmiyorum. İşin özeti, Chivas'ın fiyatı sadece ve sadece canları öyle istediği için arttı.

  7. #7
    Thracian - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Haziran 2012
    Şehir
    Lüleburgaz-Bursa
    Alıntı logaritma adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Çip krizi abartılmadı fazlasıyla var şu anda da hala orta ayarda devam ediyor daha geçen gün Skoda açıklama yaptı girin internete aratın bakın çip krizi nedeniyle üretimi durdurma kararı aldıklarını açıkladı pek çok araba firması üretimi ya ağırlaştırdı yada üretim band larını azalttı ..

    Yani çip krizi var söylediğin rakamlar daki olaylar çok farklı kaliteli çipi dünyada Tayvan ve Amerika üretiyor Çin hala kaliteli çip üretmekte yetersiz ama çip üretiyor iş görücek kadar ..
    o verdiğin listelerdeki payların %90 ı zaten 50cc motorların satış rakamları onlarda zaten ciddi bir çipe gerek yok .
    Zaten çip krizi yok demiyorum.Çip krizi yüzünden fiyatlarda bir artış oldu.Dünya çapında az üretim olmasına rağmen Türkiye'ye çip krizi öncesi satış rakamlarından daha fazla araç giriş yapmış ve satılmış.Buraya araç girişi önceki dönemden az olmuş olsa kriz öncesi dönemden fazla araç satışı yapılamazdı.Burada tek mantıklı açıklama talep artmış.Alım gücünün düştüğü,ekonominin daha da kötüleştiği buna bağlı talepin azalması gereken bu dönemde neden talep artışının yaşandığını yukarı da açıkladım.

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 16:53 ---------- bir önceki mesaj zamanı 16:47 ----------

    Alıntı killingroad adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Dünya'da bir tane ülkenin otomobil satışlarına bakıp "ee azalmamaış demek ki chip var kardeşim" demeyi akıl eden hiç ekonomist olmaması ne ilginç
    Peki bu veriyi şununla yanyana koyarsak ne anlamalıyız mesela: ABD otomobil üretimi:
    https://upload.wikimedia.org/wikiped...93_to_2021.png

    Tamamını okuyamadım şu an o yüzden biraz kestirip sadece yukarıdaki kısma bir yanıt vermek istedim. Yalnız sonuna da göz gezdirdim; serbest piyasa Apple'ın xyz sebeplerden arz talebin bozulması sonucu fiyatını yükseltebilmesi demek değildir. Serbest piyasa aynı zamanda Apple'ın ürünlerini canı istediği fiyata satmasıdır. Yarın iPhone 14 Pro'yu $1000 değil artık $1500'e satıyorum diyebilmesidir, kimse sen neden bu fiyata satıyorsun demez, talep düşer, satamaz, indirmek zorunda kalır (bu muhtemel bir senaryodur, böyle olmak zorunda değildir, fiyatını $1500 yaptığı gibi satışları iki katına da çıkabilir. Bunun olabimesi de serbest piyasanın özelliğidir)

    Chivas Regal de tarihinde bir spesifik noktada fiyatını çok yükseltmiştir, o sırada ne talep artmıştı ne arz azalmıştır, hatta bunu Chivas Effect adı altında okullarda da okutma muhabbetleri vardı, ne derece gerçek bilmiyorum. İşin özeti, Chivas'ın fiyatı sadece ve sadece canları öyle istediği için arttı.
    Ya ben anlatamıyorum ya siz anlamamakta diretiyorsunuz.Evet çip krizi var.Evet çip krizi yüzünden fiyatlar arttı.Evet üretim az ama az olan üretime rağmen ülkemize önceki dönemden daha fazla araç girişi olmuş ve satılmış.Aşağıdaki adetlere bakacak olursanız ülkeye giren araç sayısı azalmamış tam tersine pandemide önceki yıla göre tam 150.000 adet fazla araç girişi olmuş.Ondan sonrada küçük oynamalarla rakamlar stabil devam etmiş.

    2019 : 620.937 adet
    2020 : 772.789 adet
    2021 : 737.350 adet
    2022 : 783.283 adet
    Özgürlüğün en büyük düşmanı halinden memnun kölelerdir.

  8. #8

    Üyelik
    25 Ekim 2004
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    Artık Yok...
    Tamam kusura bakma çok uzun yazmışsın bazı kısımları atlamıştım

  9. #9

    Üyelik
    21 Kasım 2016
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    RS 660, Tuareg 660
    Ya da ben anlatamıyorum.
    Türkiye'de eskisinden 3 kat fazla da araç satılabilir chip krizi anlatıldığı kadar büyük iken. Bir anlamı yok bu verinin diyorum.
    (3 kat mübalağadır)

  10. #10
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    05 Kasım 2015
    Şehir
    Amerika
    Motosikleti
    SD 1290R
    İlginç. Amerika'da araç satış rakamları:

    2018: 17 milyon
    2019: 17 milyon
    2020: 14.5 milyon
    2021: 15 milyon
    2022: 13.5 milyon

    Dediğim gibi, Ukrayna savaşı başladıktan sonra araç kalmadı resmen.

    Araç fiyatlarını anlamak zor değil, sonuçta global ürünler, Türkiye tek pazar olmaktan çok uzak.

    Ama asıl garip olan Türkiye'deki yüksek ev fiyatları... İnsanların alım gücü azalırsa ev fiyatları artmaz yahu. Hadi göçmenler yüzünden diyelim. İyi de onların alım gücü çok mu yüksek? Çok acaip.

  11. #11
    F54 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Haziran 2010
    Şehir
    sakarya
    Motosikleti
    crf 1000L + dio
    Alıntı hasmet adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    İlginç. Amerika'da araç satış rakamları:

    2018: 17 milyon
    2019: 17 milyon
    2020: 14.5 milyon
    2021: 15 milyon
    2022: 13.5 milyon

    Dediğim gibi, Ukrayna savaşı başladıktan sonra araç kalmadı resmen.

    Araç fiyatlarını anlamak zor değil, sonuçta global ürünler, Türkiye tek pazar olmaktan çok uzak.

    Ama asıl garip olan Türkiye'deki yüksek ev fiyatları... İnsanların alım gücü azalırsa ev fiyatları artmaz yahu. Hadi göçmenler yüzünden diyelim. İyi de onların alım gücü çok mu yüksek? Çok acaip.
    TR de konut arzını zengin özbekler araplar iranlılar azeriler ukraynalı ve rusya lı lar yükseltti bun ülkelerden çok değil her yıl 10000 k kişi istanbuldan ev alsa 5 yılda 180000 konut eder
    zaten sıkıntının çok olduğu yerler istanbul izmir antalya bodrum mersin yabancı zenginler geli buradan konut ediniyorlar
    yani benim yaşadığım sakarya da böyle bir sorun yok evet fiyatlar arttı ama istanbul gibi *3 yapmadı
    hayat bir savaştır tek silahın aklın ve inancındır

  12. #12
    arndiol - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Nisan 2018
    Serbest piyasa diyince insanlar herşey serbest olarak algılıyor.

  13. #13

    Üyelik
    21 Kasım 2016
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    RS 660, Tuareg 660
    Alıntı hasmet adlı üyeden alıntı Mesajı göster

    Araç fiyatlarını anlamak zor değil, sonuçta global ürünler, Türkiye tek pazar olmaktan çok uzak.

    Ama asıl garip olan Türkiye'deki yüksek ev fiyatları... İnsanların alım gücü azalırsa ev fiyatları artmaz yahu. Hadi göçmenler yüzünden diyelim. İyi de onların alım gücü çok mu yüksek? Çok acaip.
    Aslında garip değil ki, madem kriz var neden AVM'ler doluya kayıyor biraz. Alım gücü düşmeyen, düşse de fazla etkilenmeyen bit nüfus da var. Bu kişilerin büyük bir kısmı da Türkiye toplumunun büyük kısmı gibi finansal okur yazarlığa sahip değil. Taksi plakası almak diye bir yatırım var bu ülkede =)) Benzer şekilde eldeki para da çarçur olmasın falan diye gidip ev alıyorlar şişiriyorlar. Göçmen etkisinden daha büyük olduğunu düşünüyorum ben bunun, ama safi düşünce tabi elimde bir veri falan yok, da yani kaç tane çok zengin göçmen gelmiş de tek başına zıplatsın? Mesela Antalya'daki Mersin'deki lokal artışları buna bağlayabiliriz de, her yerde fiyatlar uçuyor - ki inişi kötü olacak bu konut balonunun.
    senin fikrinin ne önemi var vasat herif

  14. #14
    Thracian - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Haziran 2012
    Şehir
    Lüleburgaz-Bursa
    Alıntı hasmet adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    İlginç. Amerika'da araç satış rakamları:

    2018: 17 milyon
    2019: 17 milyon
    2020: 14.5 milyon
    2021: 15 milyon
    2022: 13.5 milyon

    Dediğim gibi, Ukrayna savaşı başladıktan sonra araç kalmadı resmen.

    Araç fiyatlarını anlamak zor değil, sonuçta global ürünler, Türkiye tek pazar olmaktan çok uzak.

    Ama asıl garip olan Türkiye'deki yüksek ev fiyatları... İnsanların alım gücü azalırsa ev fiyatları artmaz yahu. Hadi göçmenler yüzünden diyelim. İyi de onların alım gücü çok mu yüksek? Çok acaip.
    -F54 yazmış zaten yabancıların hepsi fakir değil.Zengin olanlar binlerce ev aldı.Fakir olanlar kirada oturup o evi işgal etmesi doğal olarak bu duruma etki ediyor.Şu anda atıyorum 500.000 daire(belki daha fazladır) Suriyeliler tarafından kiranlanmış olsa 500.000 ekstra talep demek.

    -Konu başında da yazdığım gibi hükumetin yanlış faiz politikaları yüzünden ev yatırım olarak algılanıyor.Bazı değer kazanan yerlerde emlak yatırım olabilir.Normal bir durum.Ama bir ülkenin yer yerinde emlak yatırım olmaz ,heryer değer kazanmaz.Alabilen 3-4 daire alıyor boşta bekletiyor.Oturduğum şehirde 2-3 yıl önce yapılmış ama kimsenin oturmadığı bom boş binalar var.

    -Son olarak ülkemiz suç ve kara para cenneti olduğundan tahmince ederinden fazla fiyatlandırılan evler sırf kara para aklamak için alınıp satılıyor.Bu da genel emlak piyasasını yükseltiyor.Geçenlerde İstanbul'da bir daire ilanı gördüm tam 100.000.000 TL.Kabaca 5.000.000 dolar.Kendi emeği ile temiz para kazanmış aklı başında hiç bir zengin milyarları olsa bile bir daireye o kadar para yatırmaz.
    espresso ve DickName bunu beğendiler.

  15. #15
    watercolours - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Kasım 2005
    Şehir
    Coruscant
    Motosikleti
    speederbike
    Siyaset yapmayalım

  16. #16
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    05 Kasım 2015
    Şehir
    Amerika
    Motosikleti
    SD 1290R
    Alıntı F54 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    TR de konut arzını zengin özbekler araplar iranlılar azeriler ukraynalı ve rusya lı lar yükseltti bun ülkelerden çok değil her yıl 10000 k kişi istanbuldan ev alsa 5 yılda 180000 konut eder
    zaten sıkıntının çok olduğu yerler istanbul izmir antalya bodrum mersin yabancı zenginler geli buradan konut ediniyorlar
    yani benim yaşadığım sakarya da böyle bir sorun yok evet fiyatlar arttı ama istanbul gibi *3 yapmadı
    Veriler doğruysa makul. Bayağı bir İranlının Türkiye'den ev aldığını duymuştum İranlı birinden.

    Evlerin boş durması da saçma yahu. 120m2'lik ortalama bir evin vergisi ne kadar Türkiye'de? Mesela burada ortalama 200m2 bir evin yılda $2500 vergi, $2500 sigorta masrafı olur.

    Şahsen bütçemiz yemesine rağmen kocaman (3 katlı 500+ m2) bir ev almaktan kaçınıyoruz, çünkü o evin vergisi, sigortası ve ısıtma-soğutması aylık $1500 ediyor zaten...

  17. #17
    F54 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Haziran 2010
    Şehir
    sakarya
    Motosikleti
    crf 1000L + dio
    Alıntı hasmet adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Veriler doğruysa makul. Bayağı bir İranlının Türkiye'den ev aldığını duymuştum İranlı birinden.

    Evlerin boş durması da saçma yahu. 120m2'lik ortalama bir evin vergisi ne kadar Türkiye'de? Mesela burada ortalama 200m2 bir evin yılda $2500 vergi, $2500 sigorta masrafı olur.

    Şahsen bütçemiz yemesine rağmen kocaman (3 katlı 500+ m2) bir ev almaktan kaçınıyoruz, çünkü o evin vergisi, sigortası ve ısıtma-soğutması aylık $1500 ediyor zaten...
    benim oturduğum eve özel sigorta + dask 450 tl ödedim yıllık vergi de 280 tl 90 metre kare 2 oda 1 salon şehir merkezi bir yerde aylık ta 100 tl aidat için ödüyorum
    tr de şöyle bir sıkıntı var kira kontratları gizli yapılıyor yani 30 tane evi olup beyanname vermeyen hatta hatta kira vergisi vermemek için kira bedelini muaf tutarın altında gösterip elden alan ev sahipleri var
    120 metre eve 400 tl vergi çıkar 500 de dask diyelim yani boş durmasının maddi olarak çok külfeti yok
    hayat bir savaştır tek silahın aklın ve inancındır

  18. #18
    ufoz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Mart 2018
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Xpulse 200t
    Elbet birgün yaş gelecek ve emekli olacaksınız.
    Emekli maaşları malum. Çaldıkça çalıyorlar ve 3-4 yıl sonra kuşa çevriliyor emekli maaşınız.

    Bu durumda hayatınızı idame edecek birşeylere ihtiyacınız var.
    Para biriktirip bankaya yatırmış olsanız, yalancı istatikçiler sayesinde aldığınız faiz omu sebep, bumu sonuçla bir anlam ifade etmeyip paranız eriyecek.
    Borsa, altın, döviz derseniz iyi bilmeniz takip etmeniz gerek.
    Ne kaldı geriye.
    Bir ev, dükkan alıp kiraya vermek.
    Bunun etik olmayan hiç bir yanı yok.

    Projeden temelden ev alıp satanlara gelince,
    İsteyen alabilir. Adam riske girip plandan ev alıyor. Üstelik inşaat firmasınıda finanse ediyor.
    E o zaman sende riske gir, sende yap kardeşim demekten başka şans kalmıyor.

    İşin vergi boyutuna girmeyeceğim.
    O zaten olmazsa olmaz ama ne yazıkki biz şu kadar vergi vereyimle işi kitabına uydurma derdindeyiz.
    killingroad bunu beğendi.

  19. #19

    Üyelik
    13 Haziran 2016
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    falcon flash 100
    16 nisan 2017 de yapılan referandum ile padişahlık sistemine pardon başkanlık sistemine geçilmiş olup, ülke fermanlar yine pardon kararnameler ile yürütüldüğü için bizde serbest piyasa değil padişahın öhö yine pardon başkanın yönettiği piyasaya geçilmiştir.

    Bu piyasada amaç arz, talep arasında adil dengeleri kurmak değil padişahın kem küm başkanın popüleretisini artırmaktır başkanın siyasi çıkarlarını korumaktır.

    Örnek: Ahaliye ucuz et satacağız dendi bu et satış işi dört büyük ulusal markete verildi. Vatandaşa ucuz et veriyoruz ayağı ile vatandaşın ayağı bu dört markete alıştırıldı reklamı yapıldı. Bunlar halk kahramanı market modu oluşturuldu. Büyük sermaye okşandı, gönlü alındı, devlet kesesinden reklamı yapıldı.

    Tabi şimdi ikinci bölümde bu büyükler halkın kanını emiyor, bak biz onların kulağını çekeceğiz numarası ile milyonluk cezalar kesildi. Tabi geçim zorluğu çeken kitleler milyonu duyunca vav ne büyük ceza kesildi helal olsun padişahımıza pardon başkanımıza dendi.

    Halbuki kesilen cezalar o marketler için cay çorba parası.

    Ya bizde piyasa böyle işte.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)