Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

İLK KAZAM, HATALAR VE ÇIKARILAN DERSLER

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    16 Temmuz 2021
    Şehir
    Antalya
    Motosikleti
    Yamaha Tracer 7
    Herkese merhaba sayın forum ben Göktuğ 21 yaşında bir üniversite öğrencisi. (Burda kanı kaynıyor bu yüzden kaza yaptı bu genç saf diyeceksiniz biliyorum ama hem öyle hem öyle değil) Hadi geçelim konuya.

    Tarih: 29.09.2021 bir Çarşamba günü güneşli bir Alanya sabahı
    Saat: sabah 8:15 civarı
    Konum: Alanya'da üniversiteye doğru giden bir genç
    Motor: Sarı güzelim, Suzuki Vstrom 250 (2020 model 6500 km)

    Konuya başlamadan önce şunu belirtmek istiyorum ben düşündüğünüz tarzda kanı kaynayan o genç delikanlılardan değilim, motoruna psikopat derecesinde aşık ve titiz bakan, içinde 50 yaşında acelesi olmayan bir sürücü kaçmış sakin bir sürücü (nerdeyse kırmızı ışıklarda aralara bile girmem araba gibi beklerim o derece) bir insanım. Tek negatifliğin sanırım ekipmanları çok dikkate almamak ve tamam kabul ediyorum arada birazda kanımın kaynaması (bu kaynama bana neye mal oldu anlatıyorum).

    O zaman konuyu dağıtmadan olaya geçelim;

    Eylül ayında bir çarşamba sabahı uyanmış üniversiteye gitmeye hazırlanıyorum, saat 8:30 da dersim var. Hava güneşli ve açık, üniversite evimden 9 km uzaklıkta bunun 7km'si sahil kenarından keyfi çıkarılarak gidilecek bir rota hem benzinde 7tl falan, Motorla gitmemek için hiçbir sebep yok . yol 10 dk sürüyor ama ben garantici bir insan olduğum için 8 de aşağıda motorumu ısıtmış yola çıkmaya hazırlanır vaziyetteyim. Bu arada yola çıkmadan önce evde kuzenimle aramızda geçen ufak bir diyoloğu yazmak istiyorum bunun önemi sonradan anlaşılacak.

    K:kuzen. B: Ben

    B: Kuzen bugün hava güzel okula gidicem biraz serin gibi sence mont (4kg deri motosiklet montu) giyim mi giymeyeyim mi?
    K: Giyme bence zaten 1 dersin var okulda elinde yük etme hem havada aşırı serin değil bir şey olmaz. (Normalde Antalya'nın temmuz sıcağında sucuk gibi pişerken bile mont giyen ben o gün montu giymemeye karar verdim, İlk büyük hata!)

    Yola çıktım. normalde müzikte dinlemem ama o gün müzik dinleyesim geldi kulaklığımıda kulağıma taktım rastgele şarkı çalıyor. Bu arada yola çıkarkenki ekipmanlarım: uzun bilek motosiklet eldiveni, Sert kabuklu motosiklet sırt çantası, Kask, Ayağımda kaliteli bir outdoor ayakkabısı (motosiklet ayakkabısı değil maalesef), normal gündelik pantalon ve tişört.

    7 km lik sahil yolunda sakin şarkılar eşliğinde 70-80 arası hızlarla yolu aldım çok zevkliydi arada kendi kendime konuşuyorum falan. Son 2 km lik kısım ise klasik tepede olan üniversiteme olan, asfalt gidiş geliş tek şeritli yol (1 şerit gidiş 1 şerit geliş). Kulağımda bir anda hareketli bir şarkı çalıyor yavaştan kan kaynıyor. o 2km lik yolun bir kısmıda hafif virajlı biraz daha gaza geliyorum yavaştan adrenalin artıyor, mutluyum !. Sonunda bir düzlük yoldayım 200 metre ötemde fakültemi gördüm geldim sayılır 15 saniye sonra okuldayım.
    Önümde 3 tane otomobil onların 10 metre önünde de otobüs, her şey bu an başladı sebepsiz bir gaza gelmem ve 4 yıldır aynı yolu birçok sefer gitmem sebebi ile sollamaya kalktım amacım arabaları geçip otobüsün arkaya girmekti tam sollamaya kalktım hızım 80-90 (Hıza özellikle dikkat çekiyorum çünkü bu hıza en düşük cc motorlar bile ulaşabiliyor) 1. ve 2. arabayı geçtim tam 3. arabayı geçiyrodum ki bir anda sol tali yoldan önüme bir araç çıkıyor.

    Kazanın ilk 30 saniyesi;

    Olay saliselik gelişti, o an ben kontra ile her ne kadar kaçmaya da çalışsam da araba bana yandan vuruyor ve sonrası bende uzun bir sürecin başlangıcı. Arabaya vurmamla beraber motordan fırlamam havada taklalar atıp tam 69 metre (Polis kayıtlarına geçen) sürükleniyorum bu sırada motorumda sonradan çevreden aldığım bilgiyle önce sol tarafa düşüp takla atıp sağ tarafında sürükleniyor ve otobüse arkadan çarparak duruyor. Motordan fırlamam ve altında kalmamam 1. şansım çünkü motorum 220 kg civarı, sürüklenmelim bitip yerde sabit bir şekilde sakince yatarken bir anda etrafıma onlarca insan toplanıyor (üniversitenin orası ve üniversiteye giriş saati). Bakın burası önemli bir kazada en önemlisi sizin ne kadar acı içinde de olsanız da soğukkanlı ve sakinliğinizi korumanız çünkü başıma insanlar toplanıdığında ilk kelimelerim şu oluyor " Öncelikle herkes sakin olsun ve bana dokunmasın, sol ayağım çok acıyor ambulans çağırın ve motorumun üstünde sağda kırmızı düğme var ona basın (burda kontak kapatın demek yerine nasıl bir kafa varsa kill switch tuşunu anlatmaya çalışıyorum)" bunları söyledikten sonra yanıma 1 orta yaşlı hanımefendi elini göstererek "aldım , aldım" diyerek yanıma koşturuyor ve elini bana gösteriyor, meğersem bana çarpan araç olay yerinden kaçmış ve plakasını aldığını söylüyormuş ama ben o acıyla bunları tam idrak edemiyorum ve canımın yandığından bahsediyorum. Tüm bu olaylar yaklaşık kazanın 30. saniyesine kadar olanlardı.


    (Motosikletim sürüklenmiş ve otobüse çarptığı görüntü)

    kazanın 30.saniye ile - ilk 3 dakikası (zaman değerleri aşağı yukarı böyle)

    Kulağımda halen kablosuz kulaklık ve içinde halen o hareketli şarkı yanıma gelen geçlerden birine sağ cebimde telefon olduğunu eğer kırılmadıysa şifresini girerek kuzenimi aramasını ve şarkıyı kapatmasını söylüyorum (Bu önemli 2. kural eğer haber verebiliyorsanız mutlaka güvendiğiniz birini olay yerine çaığırın) kuzenimi arayıp ona sakince (panik olmaması için) " Kuzen okulun orda ufak bir kaza yaptım gelir misin?" diye söylüyorum olaydan fazla haber vermiyorum çünkü o da motorla gelecek ve panik en kötü şey. kuzenime haber verdikten sonra biraz vücudumu dinliyorum sol bazağımda inanılmaz bir acı var, ben de yerde yatıyorum ve hareket etmiyorum. Vücudumu biraz dinledikten sonra boynumun hasar almadığını fark edip birine yavaşça boynumu sabitleyip kask ıdüz bir şekilde çıkarmalarını ve başımın altına bir şeyler koymalarını söylüyorum (Burda iki önemli husus var 1. si biraz ilk yardım bilgisi bilmeniz ve bunu açıkça nasıl yapmaları gerektiğini anlatmanız önemli 2. husus ise benim kaskı çıkarmam yanlıştı nedeni birazdan)

    Kazanın 3 ile 7. dakikası

    Kaskı çıkardıktan sonra etrafın biraz açılmasını söylüyorum o sırada bir orta yaşlarda amca yanıma gelip sağ bacağından kanlar fışkırdığını bana söylüyor, garipti çünkü benim sağ bacağım hiç acımıyordu, sadece sol bacağım aşırı acıyor ve kollarım acıyordu (Kaskı bu yüzden çıkarmamalıyız çünkü olayın sıcaklığı ile o bölgedeki acı maalesef fark edilemeyebiliyor). Amcaya sadece şunu söyledim "dayı susar mısın, panik yaratma beni beni bundan bana bahsetme" diye. Bu arada merak edenler için sağ baldırıma kaza yaptığım arabanın plakası girmiş ve benle beraber o da 69 metre sürüklenmiş hemen yanımda arabanın plakası da vardı, vana plakayı aldım diye koşa koşa gelen teyze ben direkt plakayı yanımda getirmişim .

    Kazanın 7. dakikası

    Ambulans olay yerine geldi ve ambulansla beraber kuzenimde tam o anda geldi, ona iyi olduğumu senin burda durmanı ve motora ve olayla ilgilenmeni istiyorum dedim (Kaza yaptığım kişi o bölgede oturuyordu ve akrabaları da o bölgedeydi, sonradan öğrendiğim kadarıyla birkaç akrabası polayı çarpıtarak beni suçlu göstermeye çalışmış burda kuzenim devreye girerek ve çevredeki onlarca insanın açıklamalarıyla doğru bir polise bilgi aktarımı sağlandı.) bu yüzden sizi kollayacak birinin orda bulunması iyi olur.

    Artık hastanedeyim.

    Hastane de yapılan tetkikler sonucu hiç kırığımın olmadığı (ŞANS), sağ baldırımda 5-19cm çapında yırtılma (dikiş atıldı), sol bacak ve ayağım komple deri süzülmesi ve ezilme olması ve sabitleme amaçlı atele alınması (yaklaşık 1 ay sonra acılarımın dinmemesi sonucu MR a girmem ve sol ön çapraz bağlarımın yarısının koptuğunu öğrendim), sağ ve sol dirseklerimin yüzülmesi sonucu ile hastaneden ayrıldım. Yaklaşık 1 ay nerdeyse hareket edemedim ve her 2 günde bir pansumana gittiğimde o derilerimin tekrar yüzülmesinin acısı tarif edilemez. Fark ettiyseniz ekipmanımın olmadığı her yer ağır yaralandı, ellerimde, kafamda ve sırtımda bir şey yoktu çünkü o kısımları ekipmanlarım korudu.

    .
    (kazadan 2 hafta sonra olay yerine gittiğimde halim)

    Motosikletime gelecek olursak

    Motosikletim 1 ay serviste kaldı bu sürede parça listesi vs. çıkarıldı sigortaya haber verildi ve motorum perte çıktı. Motorumda koruma demiri vardı ve soldan darbe yediğim için o demir ikiye katlanmıştı (bu demir bacağımı koruyan büyük unsurlardan biriydi), sol ayağımı koyduğum peg kaza esnasında koptu (ayağımın kırılmamasının önemli sebeplerinden biri ise kaliteli bir outdoor ayakkabısı olabilir, normal bir spor ayakkabı olsa saniyeler içinde parçalanırdı, tabiki bir motosiklet botu kadar ayağımı korumadı), en önemli ekipmanım motosiklet sırt çantam kazada onlarca takla atıp metrelerce sırtımın üstünde sürüklendim omurgamı ve sırtımı koruyan bu motosiklet ekipmanı olmasaydı belki de felç kalabilirdim.


    Önemli bir not:

    Olayları anlatırken bana çarpan kişinin kaçtığını söyledim, hastaneye kaldırıldığımda bana çarpan hanımefendi geldi ve konuşmaya başladık (bakın bağırıp çağırmadım sakince konuşmaya başladık ve dinledim, halkımızın en büyük problemi iletişim). Hanımefendi bana çarptığında arabada iki küçük çocuğunu okula götürmek için yola çıkmış ve bana çarptığı anda arabadaki çocukları bağırınca panik olup kaçmış ben ambulansa alınırken olay yerine geri dönmüş. Şimdi bazılarınız hanımefendinin beni kandırdığını ( plakası olmadığını aşağıda fark ettiğini ve polis gelmeden olay yerine geri döndüğünden yola çıkarak düşünebilir) ama kadınla konuşurken beden dilinden tutun verdiği enerjiye kadar ona inandım ve iyiki de inanmışım çünkü beni kazadan sonra durmadan arar sorar hatta birbirimize misafirliğe bile gittik, aradan 8 ay geçmesine rağmen halen konuşuruz. Burda değinmek istediğim nokta kimseyi dinlemeden, bağırıp çağırmak çözüm değil.



    Eğer motorun perte çıkması ve sigorta sonrası yaralanmalı bir kaza olduğu için sigorta şirketinden para alma süreci ile ilgili de yazı isterseniz yazabilirim. benim motorumun kaskosu yoktu sadece trafik sigortası vardı. Kazada kusur oranları karşı taraf %75 tali yoldan anayola kontrolsüz çıkmaktan , ben %25 dörtyola hızlı girmekten kusurlu bulundum.


    Son söz: Belki de 5 saniye kazanıyım diye sollamaya çıktığım bu hareket bana o kadar şey kaybettirdi ki ama öğrettikleri de bir o kadar fazla. Size herkesin klasik dediği ekipmanları tam giyin, sürüş eğitimi alın veya kurallara uyun gibi şeyler demicem çünkü yukarda okuduysanız bir anlık bu hatalar büyük sıkıntılar yaratabiliyor. Halen sol bacağım arada topallar. Ders çıkarmak yada çıkarmamak tüm mesele bu, size bırakıyorum !.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    chcts1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Nisan 2014
    Şehir
    izmir
    Motosikleti
    crypton s 2019
    trafik sigortasından tazminat alın
    böyle bir yasal hakkınız var
    geziniyorum bunu beğendi.

  3. #3

    Üyelik
    09 Nisan 2022
    Büyük geçmiş olsun. Şükürler olsun sende çok ciddi bir şey yok kısa sürede ayağa kalkabilmişsin. Başka hiçbir şey önemli değil. Motosikleti falan sakın dert etme. Alınır, satılır, para eklenir yenisi alınır çözülmeyecek şeyler değil. Önemli olan sağlık.
    geziniyorum bunu beğendi.

  4. #4
    tommygun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Temmuz 2015
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Kawasaki Er6F 2008
    Geçmiş olsun. Bu kazanızdan dersler çıkarmışsanız ne ala. Aman dikkat, bu işlerde Murphy kanunları epey işlemektedir. 10 sene boyunca full ekipman giyin kaza yapmazsınız, 11. sene sadece bir gün ekipmanınız eksik olsun o zaman kaza yaparsınız.
    espresso, killingroad ve geziniyorum bunu beğendiler.

  5. #5
    espresso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Kasım 2016
    Şehir
    Trakya
    Motosikleti
    Suzuki Vstrom DL650 XT
    Çok geçmiş olsun.
    geziniyorum bunu beğendi.

  6. #6
    Motoseverrr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Haziran 2021
    Şehir
    Bursa
    Motosikleti
    Bajaj Pulsar Ns200 15"
    Çok geçmiş olsun, Allah bir daha kaza bela göstermesin. Tekeriniz düz bassın.
    geziniyorum bunu beğendi.

  7. #7

    Üyelik
    16 Temmuz 2021
    Şehir
    Antalya
    Motosikleti
    Yamaha Tracer 7
    Geçmiş olsun dilekleriniz için herkese teşekkür ederim, amacım umarım bir kişi bile olsa ufak şeylerin büyük şeylere sebebiyet verebileceğini göstermek istememdir, bacaklarımızın arasındaki alet sizi hayata bağlayan şey de olabilir koparan şey de, bunun her an farkında olun lütfen.

  8. #8
    alp_tunay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Temmuz 2006
    Şehir
    iZMİR
    Motosikleti
    cbf1000-cygnus
    Şöyle adam akıllı açılan konuları görünce umutlarım tekrar yeşeriyor.. Güzel bir anlatım , imla ,konunun anlaşılabilirliği.
    Tebrik ediyorum.
    Çok büyük geçmiş olsun.. Hatta en büyük kazan bu olsun.. İnşallah eski sağlığına bir an önce kavuşursun...
    Sigorta fonu diye bişey var.. Çoğu kimse bilmese de çok olmada da belirli miktar para alabilirsiniz.. Bence bırakmayın.. Hakkınız..
    geziniyorum bunu beğendi.

  9. #9

    Üyelik
    12 Ağustos 2016
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Dominar 250 D
    Çok geçmiş olsun. Bir musubet bin nasihattan iyidir derler. Ve bazı şeyleri yaşamadan bilmezsiniz.
    geziniyorum bunu beğendi.

  10. #10

    Üyelik
    26 Mart 2018
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    2022 Suzuki V-Strom 650A
    Geçmiş olsun, acil şifalar.
    geziniyorum bunu beğendi.

  11. #11
    Voltaren - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    16 Şubat 2020
    Motosikleti
    Yoktur.
    Geçmiş olsun...
    geziniyorum bunu beğendi.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)