Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Mobylette Akım Güçlendirme Nasıl yapılır?Kornayı çalıştıramıyorum.

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    05 Temmuz 2015
    Şehir
    Mersin-BÜYÜKECELİ BELDESİ(AKKUYU)
    Motosikleti
    Mobylette Bionik
    Üstadlar selam; Uzun zamandır araştırdığım konuyu Sizinle paylaşmak,Sorunum için yardım istiyorum.Samimiyetle söylüyorum Öncelikle vereceğiniz bilgilerin 50 yaşındaki birinin anlayabileceği şekilde olmasını rica ediyorum.Elimden hemen hemen her iş gelir ancak elektrik konusu olunca benim 50 yaşındaki kafa çalışmaz oldu.

    Konu Şu:Bir yerden elime hurdaya çıkmış Beldeyama Mobylette geçti.Motoru çalıştırdım bir şekilde.Komple zımparaladım boyayıp rengini değiştirdim.Bobine karışmadan tüm elektrik tesisatını yeniledim,Bobinden çıkan ana elektrik kablosundan bir hat çekip, ledler için ortalama ve yüksek hızda voltaj yükseleceğinden patlamasın bozulmasın diye özel regülatör yaptırdım,ledler sorunsuz çalışıyor.Işıklandırmaların hepsini far dahil LED yaptım.
    Ana hattan İkinci bir hat daha çekip kornayı oraya bağladım.
    ANCAK !!! İŞ kornaya gelince tıkandım ilerleyemiyorum.Korna aldım çalışmadı.Röle bağladım(orj.Alman malı Hella 5 fişli) röle kornadan daha fazla Ses çıkardı.Sorduğumda mobiletlerin kornasının orjinali bile bozuk kapı gıcırtısı gibi çalıyormuş.
    Şimdi SEGER marka 12V 335 Hz hiç kullanılmamış bir korna var elimde.Bu kornayı mobilete nasıl bağlarım.Yürürken çalışmasına da razıyım,madem rölantide 4,5 V veriyor,devir yükselince voltaj artıyor ona da razıyım.
    Ha bu arada MOtor elektronik ateşlemeye çevrilmiş,platin meksefe yok,o yüzden rölantide 4,5 volt veriyormuş.

    Mobileti neredeyse chooper (Çapır ) yaptım bir kaşık suda boğuldum.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    ilkerabi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Ağustos 2007
    Motosikleti
    YOK Şimdi.. Corsa 05
    Bildiğim kadarıyla mobilet dinamosu 6 volt AC veriyor.
    Senin bağlamaya çalıştığın korna ise DC 12 volttur. UYUMSUZ.. Yani OL-MAZ..
    Çalışmaz, rölantide gark eder, giderken zırrt eder ama duyulmayacak kadar düşüktür.


    1: Ya gidecen 1 tane 12 volt 6 ampersaatlik akü alıcan, bir yere koyup sadece kornayı çaldırıcan ve bitince nasıl şarj ederim diye düşüncen..
    2: Mobiletin sargılarını 12 volta çıkartıp, regulatör ve akü ilave etçen, bütün ampülleri ve indiksiyon bobinini 12 voltluklarla değişçen
    3: Mobiletin orjinal kornasından takçan
    4: Bi tane 30watt 6 volta 12 volt trafo sardırcan, korna ahtarından sonra trafo + köprü diyot + kornayı bağlıycan düt düt öttürücen..

  3. #3

    Üyelik
    05 Temmuz 2015
    Şehir
    Mersin-BÜYÜKECELİ BELDESİ(AKKUYU)
    Motosikleti
    Mobylette Bionik
    Evet İlkerabi doğru söylüyorsun mobilet AC elektrik üretiyormuş.

    Şimdi Sorunun nerede olduğunu buldum.Bulmak yapmak anlamına gelmiyor her zaman.
    Sorun elektronik bobinin AC elektrik üretmesiymiş.Ve mobilet kornaları AC ile çalışırmış.Ben DC korna ile uğraşıyorum,rölenin kornadan fazla ses çıkarma sebebi buymuş.Yani röle de doğal olarak DC olduğu için uyum sağlamadılar.
    Ben LED ler için özel bir regülatör yaptırmıştım ki yapan elektronikçi bunu AC den DC ye çevirerek yapmış büyük ihtimalle yoksa ledler sorunsuz çalışmazdı.Regülatörün çıkışına küçük bir kondansatör koydum eksik elektriği tamamlasın diye demişti.
    1-)Şimdi ledlere gelen elektrik kablosuna bahsettiğim kornayı bağlasam(12V DC) sadece hareket halindeyken çalışır mı?
    2-)Röle bağlamam gerekir mi?
    3-)Rölenin buradaki amacı,fonksiyonu ne?
    4-)Elektronikçi bana istersen kondansatörden sonra küçük bir 12V pil bağla durduğunda da bir süre elektrik kullanabilirsin demişti.Yaptığım regülatör aynı zamanda pilide doldurur demişti.Bu kadar küçük akü yokmuş araştırdım.Nasıl bir pil bağlamalıyım,ölçüleri bu kadar küçük olan bir pili nerede bulabilirim?
    İşte üstadlar bu kadar küçük bir detay kafamın durmasına hatta beni gerizekalı durumuna düşürdü.Bu detayı farketmememin sebebi hiç bir motorlu aracın 4.5-6,8,12 V AC elektrik üretebileceğini tahmin edemeyişimdir.
    İlginç olan bunu bilen motor tamircisi-elektrikçisi yok.İşte burda derin bir OHH çektim,gerizekalı değilmişim.
    Şu sorulara vereceğiniz Yeni önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim,sağolun,varolun.
    Saygılar sunuyorum.
    ilkerabi bunu beğendi.

  4. #4

    Üyelik
    03 Eylül 2010
    Şehir
    İSTANBUL-TRABZON
    Motosikleti
    MONDİAL 150 ZC (Alayına Gider)
    Bence akım yerine motoru yükselt

  5. #5
    ilkerabi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Ağustos 2007
    Motosikleti
    YOK Şimdi.. Corsa 05
    1. Röle bağlanması korna veya far anahtarını bozulmaktan/yanmaktan korumak içindir. Senin korna röleyle de rölesiz de çalışmaz..
    2. Ledleri beslediğin yerde DC var ama orada da en fazla 7 ila 7.5 volt olacaktır.. Kornaya yetmez. Hem voltaj hem de akımı yetmiyor. Bu kornalar 2-2.5 ampere kadar çeker.
    3. Regülatör çıkışına bağlayacağın pil kornayı çalıştırır ama günde 1 defa.. Yukarda bak 6 ampersaat dedik, hadi hiç olmazsa 4 ampersaat olsun ama regulatör çıkışında 13 volt olması gerek yoksa ŞARJ OLMAZ.
    4. Bence o korna yerine elektronik dit korna veya siren bağla regülatör çıkışından, bir çoğu 6-7.5 arasında da çalışır.. En uygun çözüm de bu sanırım..

  6. #6

    Üyelik
    05 Temmuz 2015
    Şehir
    Mersin-BÜYÜKECELİ BELDESİ(AKKUYU)
    Motosikleti
    Mobylette Bionik
    İlkerabi teşekkür ederim.regülatör çıkışını 12Voltu geçmeyecek şekilde tasarlamış elektronikçi.Rölantide ledler çok az pır pır ediyor ama onuda rölantiyi ayarlayarak çözdüm.Yani şu anda net 12V alıyorum.Yürürken sabit 12V var yani.Korna seçimine gelirsek illa o bahsettiğim korna olmak zorunda değil.Dit olur zil olur,çan olur farketmez.Seger incelediğim kornalar içinde en düşük ampedans değerine sahip olduğu için kullanmak istedim.Korna hakkında öneriniz varsa sizden bekliyorum.Saygılar sunuyorum.

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 18:27 ---------- bir önceki mesaj zamanı 18:25 ----------

    İlginize teşekkür ederim.Ben bu yaşıma kadar motor diye bir şey bilmezdim.Öyle hurdada gördüm aşık oldum ve topladım.Şimdi en iyisini yapmaya uğraşıyorum.Hobi olarak görün lütfen.

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 21:12 ---------- bir önceki mesaj zamanı 18:27 ----------

    Herkese teşekkürler.Sorun ÇÖZÜLDÜ.

    ÇÖZÜM:AC elektrik üreten bir motosiklet dinamosu rölantide 6V -8V elektrik üretiyormuş.
    Elektronikçim bana bir regülatör yaptı AC den DC ye hem dönüşüm yapıyor hemde konjektör görevi yapıyor.
    Buradan çıkan akım biraz rölantiyi yükseltince sabit 12V veriyor.Ledler bu yüzden sorunsuz çalışıyor.İşte bu çıkışa 2 tane 6V 4Amper iki aküyü seri bağlanınca sabit sürekli 12V 4 amper bir kaynağınız oluyor.
    Buraya da benim SEGER 12V Max 5 amper kornayı bağlayınca üstelik rölesiz,durduğumda da hem aydınlatmam hemde korna çalışır hale geldi.
    SONUÇ: Yapmanız gereken;
    1-) AC den DC ye dönüşüm + Konjektör için Bir regülatör yaptırmanız gerekiyor.Fiyatı 115 TL Elektronikçinin adresi telefonu bende mevcut.
    2-) 6V 4 Amper 2 Akü Adet fiyatı 15 TL x 2 = 30 TL
    3-)SEGER yada başka marka tercih sizin .12 V Max 5 Amper tekli korna Fiyatı 15 TL.Çiftte takabilirsiniz ancak çok amper çekeceği için ya aküleri büyüteceksiniz ve bunun için yer sıkıntısı var,yada çok kısa aralıklarla kornayı kullanacaksınız.

    İlgi gösteren herkese,Tüm üstadlara Teşekkürler.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)