Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Hipotermi amca kimdir, motorcuya neler yapabilir/Ayşe Şule BİLGİÇ

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Gökhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Haziran 2006
    Şehir
    Rize
    Motosikleti
    F 650 GS

    Havaların durumu insan psikolojisini ne kadar çok etkiliyor farkında mısınız? Hani pek çok zaman da bahane olarak kullandığımız bile olur havayı? "Hayatım neyin var canın sıkkın gibi?" " Yooo havalardan herhalde." Birkaç gündür ara ara yağan kar, çocukluğumdaki bembeyaz İstanbulu hatırlatsa da, bu yıl beyaz bir İstanbul görmek nasip olmadı henüz. Hazır böyle kar-soğuk filan derken Rüzgarın Kızı da bu hafta şöyle soğuk şeylerden bahsetsin istedim. Ve bu haftayı da faideli Çarşamba ilan edip biraz Hipotermi konuşalım istedim.

    KİMDİR BU HİPOTERMİ AMCA

    Hipotermi’nin kim olduğunu çok net bilmesek de pek çoğumuzun kafasında aşağı yukarı bir bilgi vardır aslında. Yani bir yerlerden gözümüz ısırır hipotermiyi. Bir tanıdık gelir kulağa. "Valla öyle diyosun da Rüzgar ben ilk defa duyuyorum bu hipotermi kim ola ki?" diyorsanız da bu yazıyı okuduğunuzda tanımış olacaksınız kendilerini. Hipotermi çok basit anlatımı ile çeşitli sebeplerden dolayı vücut ısısının normalin altına düşmesi durumunda ortaya çıkan bir acil durumdur. 32 derecenin altına düşmesi durumunda ise ölümcül risk taşıyan çok ciddi biridir hipotermi. Vücut ısımız 35 derecelerde ise hipotermi amca bedene geldi demektir. "Peki ama bu huysuz ihtiyar neden gelir? Ne yapmaktadır? Eğer yanımızda derecemiz yok ise geldiğini nasıl anlarız? Bir de tüm bunların motosiklete binmekle alakası var mıdır? Hipotermi amca motorcuları daha mı çok sever?" Tek tek cevaplayalım. Hipotermi amcaya çıkarılan en büyük davetiye soğuğa maruz kalmaktır. Ne şekilde olursa olsun soğuğa maruz kalmak özellikle boyun ve bileklerin açıkta kalması durumunda vücut hızla ısı kaybeder. İster dağa çıkmış kayak yapıyor olun, ister kışın motora biniyor olun, ister soğukta bir süre bir işle meşgul kalmak zorunda olun, sebebi ne olursa olsun uzun süre vücudu soğuktan koruyamama, aşırı terleyip birden soğuma hipotermi amcaya davetiye çıkarır.

    ÖNLEM ALMAYAN TANIŞIR

    En hızlı ısı kaybettiğimiz yerler ince derileri ve ana damarların geçtiği boyun ve bileklerdir. Bu durumda özellikle boyun ve bileklerimizi soğuğa karşı daha hassas korumaya almamız gerekir. Hani özellikle motorda 5 dakikalık yere gideceğim canım 2 dakika atlar giderim deyip koruma kıyafetlerimizi, yüzümüzü kaskın içinden koruyan balaklavamızı takmadan, motora oturunca kısalan paçalarla kasıklarımıza kadar çıkan rüzgarla, soğuk havalarda motosiklete binmek bu durumda tam bir delilik olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü hipotermi amca hiç de öyle basite alınacak bir durum değil.

    UĞRARSA NE OLUR

    37-35 santigrad derecede, üşüme hissi, titreme, vücudun özellikle uç bölgelerinde(parmak uçları gibi) hissizlik başlar. Sık sık idrara çıkılır.

    35-34 santigrad derecede, güçsüzlük hissi vardır. Koordinasyon yetisi azalır. Akıl karışır, saçmalamalar, kayıtsızlık başlar. Kişi yavaş yürümeye başlar.

    34-32 santigrad derecede, ayakta durmakta zorluk çeker. Düşünme ve konuşma yavaşlar, hafıza kaybı başlar. Kişinin üşüyen elleri, ayakları acır. Yine de bir şeylerin ters gittiğini reddeder.

    32-30 santigrad derecede, titreme iyice azalır ve hatta durur. Hissizlik tüm beden yayılır. Kişi, soğuğa karşı korunmaya ihtiyaç duymaz. Her şey yolundaymış hissine kapılır.

    30-28 santigrad derecede, kaslar sertleşmeye başlar, yarı bilinçlidir. Kalp atışları ve solunum belirsizleşir, gözbebekleri ise genişler.

    Vücut ısısı Allah korusun 28 santigrad derecenin altına düşerse, bilinç tamamen kapanır. 20 santigrad derecelarde ise hipotermi amca kılıcını indirir.

    HİÇ ÇENENİZ TİTREMEDİ Mİ

    Motosiklet kullanırken vücudumuzun ısısının 20 derecelere düşmesine elbette izin vermeyiz ama yine de birbirini tetikleyen bu aşamalardan 32 lere kadar düşmesi ve bunu çok da fark etmemek mümkün ve bu dereceden sonra da devamının nasıl geldiği konusunda bilinç ve muhakeme yeteneği zayıflayacağından önlem almak çok güç olabilir. Yani "Ben motorcuyum dağcı mıyım kardeşim, ne işim olur benim hipotermi amcayla.." demeyin. Her motorcunun biniş tarihinde, ya havanın birden soğumasıyla, ya motora gündüz binip evden ince hava geçiren kıyafetlerle, eve sabaha karşı tam da ayazın olduğu saatlerde döneceğini hesaplamadan çıktığı olmuştur. Hatırlayın motorda giderken yeterince doğru giyinmediğiniz için omuzlarınızı yukarı doğru çekip, boynunuzu içeri gömüp, hafif titreyerek, yüzünüze kasktan giren havanın dudaklarınızı çatlattığı, ellerinizin ve açıkta kalan ayak bileklerinizin tüm vücudu titrettiği bir zaman mutlaka olmuştur. İşte bu durum hipotermi amcaya gel gel çekmekten başka bir şey değil. Yavaş yavaş düşen vücut ısısı, çorap söküğü gibi devam eden yukarıdaki hipotermi tablosunu başlatır.

    GELDİĞİNİ NASIL ANLARIZ

    Eğer motosikletinizin üstünde, omuzlarınızı yukarı kaldırıp kafanızı içe çekip boynunuzu gömüyorsanız, elleriniz üşüyorsa, el ve ayak parmaklarınız yavaş yavaş hissizleşiyorsa, yüzünüz hissizleşip, çenenizi sıkıyorsanız, başınızı sağa sola döndürmek büyük bir ızdırap oluyorsa, DİKKAT!!! Vücut ısı kaybediyor, Hipotermi amca geliyor demektir. Gözünüzü seveyim "Ben kaç kere motorda üşüdüm ama bana hiç bir şey olmadı. Hipo amca filan gelmedi demeyin." Ya bu sefer gelirse?

    NASIL KORUNACAĞIZ


    Öncelikle çok soğuk havalarda motosiklete uzun süre binmemek mantıklı görünüyor ama yok benim binmem lazım diyorsanız da gerekli tedbirleri almanızda fayda var. İlk olarak ne demiştik en çok kafadan ısı kaybederiz bu durumda başımızı sıcak tutmamız gerekiyor. Bunun için özellikle boynumuzu ve başımızı balaklavalarımız, kaskımız ve boyunluklarımız ile çok iyi izole etmeliyiz. Eğer boynumuzu korumazssak, boynumuzun her iki yanında bulunan ve beyne sıcak kan taşıyan ana damarlar ısı kaybına yol açarlar. Üşümeyeceğim diye çok kalın giyinmek de bilinenin aksine zararlıdır. Fazla giyinmek vücudu terletir. Bu da ısı kaybına neden olur. Terli vücuda vuran rüzgar ise daha fazla ısının vücuttan çıkmasına sebep olur. Giyinirken tek kat kalın bir kıyafet yerine istediğinizde çıkarıp giyebileceğiniz lahana usulü kat kat giyinmek daha faydalı. Dar giysiler kan dolaşımını engeller. Bu da vücutta her noktaya kolayca kan gitmesini engeller ve ısınma problemi olur. Bol giysileri de tercih etmemeliyiz. Bunlarda ısı dışarı sızar. Giysi ile vücut arasındaki hacmin ısıtılması zorlaşacaktır. Sonracıma eğer uzun yolda isek sık sık durup mola vermek, bu molalarda da bol bol alkolsüz sıvı (ılık su) almak hipotermi amcayı uzaklaştıracaktır. Allah hiçbir motorcuyu Hipotermi amcayla tanıştırmasın diyor ve bu haftaki Faideli Çarşambamızı bitiriyorum. Haftaya görüşmek üzere.



    Ayşe Şule BİLGİÇ
    ruzgarinkizi@hurriyet.com.tr
    Rüzgarın Kızı - Ayşe Şule Bilgiç'in Yazıları Her Çarşamba Hürriyet Gazetesi Otoyaşam Ekinde Yayınlanır.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    21 Kasım 2008
    Çok faideli bir yazı olmuş Rüzgarın Kızı Teşekkürler. İyiki varsın.

  3. #3
    RECOKARAP - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Temmuz 2007
    Şehir
    İstanbl/Fatih
    Motosikleti
    Şuan TVS Apacahe
    hipotermi amcayla kankaymışım haberim yokmuş Aydınlatıcı ve bilgilendirici yazı için teşekkürler. Daha fazla özen göstericem şahsım adına

  4. #4
    Deryali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Şubat 2008
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Yamaha MT-09
    Ayşe şule benim konuyu okumuş olmalı

    http://www.motosiklet.net/forum/moto...z-donarsa.html
    "Özgür yaşayanların bakış açısı" Motojektif

  5. #5
    gezgin_33 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Mart 2008
    Şehir
    mersin
    Motosikleti
    CBF-150
    Paylaşım için TEŞEKKÜRLER...
    Dostu-Düşmanı ayırdettik ve bıraktık bir ovaya. Dedik ki, gerçekten bilmiş miyiz.
    baktık ki, kime ne etiket yapıştırmışsak doğru çıkmış..

  6. #6
    Motosiklet Eğitmeni COQ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ocak 2008
    Şehir
    France
    Motosikleti
    Honda
    Hatirlatma iyi olmus.
    Daha once bu konuyla ilgili ayrintili bilgi forumumuzda mevcuttu.
    arama aliskanligimiz olmadigindan gozden uzak duruyordu.

    Bu konuyla ilgili daha onceki yazi için tiklayin.

    Konunun devamini okumak için tiklayin.

    En az onun kadar onemli bir diger konu için tiklayin.

    Hatirlatma için ASB'ye tekrar tesekkurler.
    Tabii bu yaziyi kis basinda yazmasini isterdim ama buna da sukur.
    Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
    Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)

  7. #7

    Üyelik
    18 Şubat 2009
    hipotermi amcayla tanıştım birçok kez.. ilk ne zaman mı.. cankurtaranlık sertifikamı alırken -8*C de kıyafetlerimizle suya girerek 400m yüzme ve suda cankurtarma pratik uygulaması.. sonuç; asla denemeyin.. tahmin edebileceğinizden çok daha fena birşey.. ekipmanlarımız ve her türlü teçhizatımız olduğu için bu çılgınlığa kalkıştık ama öğrenmek gerekiyormuş..

    filmlerdeki gibi birini gördüm mü yardım ederim her koşulda diyor idim.. ama ilk defa 5sene önceki bu eğitim tecrübemden sonra artık sadece gerekli ekipmanım var ise yardım ederim düşüncesine dönüştü hislerim..


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler