Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Uykusuzluk Belirtileri ve Yapılması Gerekenler

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    alfawings - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Mart 2005
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Triumph Tiger 1050 SE
    UYKUSUZLUK DURUMUNDA YAPILMASI GEREKENLER…

    Yapılan resmi araştırmalara göre yollardaki ölümle sonuçlanan kazaların baş sebepleri arasında gelen uykusuz araç kullanımı alkollü kullanım sebebi ile oluşan kazalardan önde gelmektedir.

    Uykusuzluk konusunda yapısal olarak monoton sürüş olarak kabul edilen otobanlarda bu kazlar çok daha fazladır. Yüksek süratte olduğu için kazalardaki ciddi yaralanmalar artmaktadır. Ağır vasıtalar sayaçlarla kontrol altına alındığı halde binek vasıtalarında böyle bir kontrol mekanizması hala düşünülmemektedir.

    Problem diğer yönden kısmen de bedenlerimizin belirli zamanlarda uykuya programlanmış olmasından kaynaklanmaktadır. Gece saat 02.00 ile 06.00 ararı en tehlikeli zamanlar olmakla birlikte çok az insanın bildiği öğlen vakti 12.00 ile 16.00 arası saatlerde kritik uyku saatleridir. Eğer ileri yaşlardaysanız ve ağır bir akşam yemeği yemişseniz bu durumu daha da kötüleştirecektir. Bu yüzden vardiyalı çalışan sürücüler uyku düzenleri değişeceğinden ağır risk altına girmektedirler.

    Simülatör araştırmaları sürücünün gerçek uyuma problemi başlamadan 40 dakika önce bunu hissetmeye başlayacağını göstermiştir. Maalesef bu durumda mola verip uyumak yerine onlar bu süreci sürüşe devam ederek geçirmekle kazaya davetiye çıkarmaktadırlar. Sürücülerin çoğu uykunun üzerlerine çökmeye başladığının farkındadırlar ama fark edemedikleri şey o anlarda ne kadar kötü sürüş yaptıklarıdır. Ve bu şekilde devamda bilinçli olarak ısrar ettiklerinde sürüşlerinin sonu birkaç mil ötelerindedir. Sürücülerin uyuması neticesi olan kazlara şahit olanlar kaza olmadan önce araçların çok yanlış bir şekilde kullanılmış olduğunu çoğunlukla beyan etmişlerdir.(Aşırı hız, yanlış sollama, zig zag lar, savrulmalar vs.).

    Sürücülerin çoğu yorgunluklarının üstesinden pencereyi açarak yada müzik sesini yükselterek gelmeye çalışırlar. Ancak bu şekilde yolda uykulu bir şekilde geçirilen her saniye çok uzun bir zamandır.

    Uyku sersemliğine engel olmak için:

    . Seyahatiniz boyunca her iki saate bir 15 dakika mola verecek şekilde yolculuk öncesi planınızı yapıp ihmal etmeden uygulayın.
    . Uykunuz bastırdığında mola verip en az yarım saat uyuyun.
    . Çay ve kahvenin uyarıcı etkisi geçicidir gerekiyorsa kestirme yapın.
    . Eğer uyku bastırıyorsa güvenli ilk yerde durunuz. Otobanda iseniz ilk benzin servis istasyonlarına varmayı beklemeden ilk çıkıştan otobandan çıkınız.
    . Hemen durma imkanınız yoksa(mesela otoban kavşaklarında iseniz) temiz hava için pencereyi açınız yada vizörünüzü gözlerinizi korumasız bırakmayacak şekilde açınız. Az da olsa yardımı olur.
    . Eğer gözleriniz kapanmaya ve başınız düşecek gibi olmaya başlarsa, otobanda dahi olsanız, acil durum hattını kullanın. Çünkü buda acil bir durumdur. Polis başınıza dert olmasın diye aracınızdan inin, lastikleri tekmeler gibi yapın, elektrik kesicisini kapatıp sanki motor çalışmıyormuş gibi marşa basın veya araba ise kaputunu açın yada her neyse bir şeyler bulun ve bu şekilde geçireceğiniz birkaç dakikanın da size uykunuzun açılması yönünde bir sonraki çıkışa varana kadar faydası olacaktır.

    Sonuç olarak motor üzerinde uykuya dalınır mı diye soracak olursanız kendi tecrübelerimden söyleyeyim EVET dalınır. Sıcak bir yaz günüydü saat 15.30 ve ben sabah 09.00 dan beri motor sürüyordum son yol çıkışını geçtiğimde benim gideceğim yere 20 km kalmıştı. Üzerime ölüm gibi çöken uyku tam burada geldi ve sürüşümün bozulduğunu fark ettim. Hareketlerim yavaşlamıştı ve kısa gidon hareketleri gitmiş yerine geniş ama ağır gidon hareketleri başlamıştı, kamyonlara 5 metre yaklaştığımda ancak yakınlığı algılayabilmek gibi algılamamda ve hareketlerimde bozulmalar başlamıştı. Kısa bir müddet sonra orta şeridin üzerinde sağa sola sol sinyalim açık olarak gidip geldiğimi fark ettim ve hemen kenara çekip durdum. Kaskımı çıkarıp sağa sola yürümeler, zıplamalar yaptım, şarkılar söyleyip yüzümü tokatladım, yanımdaki suyla yüzümü ıslattım, derin nefesler alıp verdim ve bunlar beni gelecek çıkışa kadar sağ salim ulaştıracak dinçliği sağladı.
    Karanlığa küfür edeceğinize kalkıp bir mum yakın. Konfiçyüs.
    alfamotosiklet.blogspot.com


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Starsailor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Mayıs 2005
    Şehir
    İstanbul/Avrupa
    Motosikleti
    Ducati Monster 620 Dark
    Eline sağlık Alfawings,çok yararlı bir yazı olmuş
    Ducatista:)

  3. #3
    tanermavi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Ağustos 2006
    Şehir
    Bursa
    Motosikleti
    Yamaha Tracer 900
    bilgilendirme için teşekkürler,

  4. #4

    Üyelik
    08 Nisan 2007
    Şehir
    Balıkesir_Akçay_İsTanBuL
    Motosikleti
    mondial 151RS
    eline sağlık cok duğru bir bilgilendirme olmuş..
    [B][I]Ölsemde dik durmaz sarhoştur mezar taşım!![/I][/B]

  5. #5
    deer_152 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Temmuz 2006
    evet motosiklette uyuklama oluyor

    sanki afyon yolunda bu daha cok oluyor oranın sanki bi özelliği bu

    ben bigecede antalyaya gidip kütahyaya kadar döndüm hiç uyumadan 21 saat motosikletin üzerinde kaldım biran önce dönmek istiyordum ama afyon-kütahya yolu üzerinde motosiklette uyudugumun farkına vardım allahtan yol yer yer bozuktuda cukurlara girince uyanıyordum

    geç gitmek hiç gitmemekten iyimiş gercektende

  6. #6

    Üyelik
    06 Mart 2007
    Şehir
    ADANA
    Motosikleti
    HONDA CBR 125 R
    ben motorun üsdünde uyuyarak giderim hahaha bir ara arkadaşım arkamda uyumuş kalmış sat gece 00,30 gibiydi ışıklarda durmuştum gaza bastım düştü hahahahaha uyanmadı panikledim bişey mi oldu diye ama bişey yq du iyi ki arkamızda kimse yq du haha getim ben uyandırdım aşırı alkol almıştı ondan motorunu ben kulandım hahahaha

  7. #7
    Süper Moderatör (BBRR) Barış Şuşut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Haziran 2005
    Şehir
    marmaris
    motorda arabadaki gibi olmuyo tam anlamı ile motorda kafanın içinde bir uğultu ciddi refleks kaybı .. geç tepki verme gibi özellikle alkol alan sürücülerde görülen etkiler oluyo tabi bu halde devam ederseniz belli bir süre sonra uykuda bastırıyo ...yapılacak en iyi şey yol kenarında uygun bir yerde durup biraz kestirmek .. inanın 30-45 dakikalık bir uyku bile sizi kendinize getirecektir..
    [B][COLOR="DarkOliveGreen"]"İnanç, görünmeyene inanmaktır. Görünmeyene inanırsanız kimsenin göremediğini görürsünüz"[/COLOR][/B] [B]A. Şerif İZGÖREN[/B]

  8. #8
    babaçi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Eylül 2006
    Şehir
    İST
    Motosikleti
    Comet
    en basitinden dudaklarınızı ısırın faydası oluyor
    Ne irfandır veren ahlâka yükseklik nede vicdandır, Fazilet hissi insanlarda, Allah korkusundandır

  9. #9
    bathu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Eylül 2006
    Şehir
    SİNOP
    Motosikleti
    var 636
    RedBull + Gripin iç bak ne oluyor uykumu one dersin nasıl bişey
    Yeşil Peri..tıtanıum Yüküm ağır geride kalırsın! Bulaşma avlayamazsın! Sakın deneme öldüremezsin! Vargeç ciddiyim

  10. #10
    Gökhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Haziran 2006
    Şehir
    Rize
    Motosikleti
    F 650 GS
    eline saglık hayat kurtaran bilgiler.
    Alıntı bathu adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    RedBull + Gripin iç bak ne oluyor uykumu one dersin nasıl bişey
    arkadaşım gripinin uyku sersemligini giderdigini ben ilk senden duydum. gripin aksine uyku yapar. gripin genel anlamda bir agrı kesicidir. yani işi uyuşturmaktır.

  11. #11
    talkie - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Nisan 2006
    Şehir
    uşak
    Motosikleti
    YBR125 CITY
    Alıntı bathu adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    RedBull + Gripin iç bak ne oluyor uykumu one dersin nasıl bişey
    Doğrudur Gripinin içeriğinde yer alan kafein sinir sistemini uyararak uykunun azalmasına neden olur ancak unutmamak gereken bir husus var kafeinin bu etkisi 3-4 saat içinde kendini gösterir.
    Satılık Asya125t-Spidi mont


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler