Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Motosiklette Ses Sistemi ve Alarm

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    maxi97 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Eylül 2010
    Şehir
    Malatya
    Motosikleti
    '12 SYM GTS 250i '10 YBR125City, '10 Mondial 150ZC
    işim ile okulum arası günde 30-60 km, haftada yaklaşık 300 km yol yapan biriyim. bu yolun büyük bir kısmı malatya inönü üniversitesinden malatya polis okuluna giden d-300 çevreyolu üzerinde. git gel can sıkıntısı yüzünden bu duruma bir çözüm bulmaya çalıştım. önce mp3 çaları kulaklıkla kullanmaya çalıştım, zaten kulaklıkla kaskı kafama zor geçiriyordum. 2 güne kulaklıklar bozulunca motosiklete ses sistemi takmaya karar verdim.

    önce teyp-hoparlör-subwoofer düşündüm, ama motorumun elektrik donanımının bunu kaldıramayacağını (6.5 amperlik akü+ rölantideyken saatte 50w üretemeyen bi alternatör), ayrıca bu sistemin normal arabalarda bile etrafı rahatsız edecek şekilde ses çıkardığını arkadaşımın arabasından bildiğim için istemedim.

    mp3 çaları hoparlörlere direk bağlayamazdım, illa ki bir anfiye ihtiyacım vardı. düşük voltajlı anfilere baktım. bossmen marka 100 watt 4 kanal olduğunu iddia eden bir anfi buldum. bu da bana fazla geldi. ki zaten buna bile teyp takma zorunluluğum vardı. elektronik eşyalar satan ayrıca pioneerin bayiliğini yapan arkadaşın dükkanını karıştırırken "pazarcı anfisi" olarak adlandırılan anfilerden buldum. mikrofon girişi çivi jaktı. bir ara kabloyla mp3ü buraya bağladık. hoparlörleri de kutusundan çıkarıp denedik, istediğim sesi almıştım. sadece motora uygulaması kalmıştı artık.

    şansıma bulduğum anfi benim 150 zcmin torpidosunun bir kısmına resmen "cuk oturdu". hatta torpidomun o kısmında sanki benim hoparlör ve güç kablolarımın geçeceğini bildikleri için boşluk bile vardı.

    150 zcnin çakmaklık girişinden "+" aldık. kontağa da şaseyi bağlayınca kontak açılınca otomatik açılan bir sistemimiz oldu. resimde görüldüğü gibi sağ ve sol sinyallerden sürücü tarafına doğru olan kısıma da gerekli delikleri açıp hoparlörleri bağladık. hoparlörlerin kabinini de tamponcuda yaptık. demir plakalarla sabitledik. adam tempra tamponuyla hoparlörlere kabin yaptı . ama hakkını vermek lazım; mermerin üstünde yerde 360 derece dönmeme rağmen ne hoparlöre ne de kabine bir şey olmadı, motorun ve benim ağırlığımı taşıdı.



    mp3e giden ara kabloyu da gidonun içinden gaz elciğine doğru çıkardık. şu an tek eksiğim mp3 için far anahtarlarının üstünde sabit bir yer yapmak.



    şimdi bu ses sistemiyle 80-90 km hızla giderken çok net şekilde müzik dinleyebiliyorum.



    şimdii gelelim alarm kısmına:

    işe gittiğim bir gün daha zamanım olduğunu görünce yakındaki bir yapı markete gittim. gezerken "kapı-pencere alarmı" diye satılan bi malzeme gördüm. bu malzemeyi lastiğe takarsam lastik döner dönmez alarmın çalabileceği aklıma geldi. hemen bir tane alıp işe gidip incelemeye başladım. içini açtığımda çok basit bir devre ve hoparlöre giden telleri gördüm. o an şimşek çaktı. yapı markete geri dönüp çivi jak aldım. alarmın kutusunu çivi jaka göre delip ayarladım. alarmın hoparlörüne giden telleri çıkarıp çivi jaka sabitleyip tekrar birleştirdim. sistem çalışıyordu. zaten elimde kontak açılınca çalışan bir ses sistemim vardı. benim için alarmın da kontak açılınca çalışması yeterliydi. arkadaşa lehimlemesi için verdim, sağolsun çivi jakın oraya silikon bile attı. alarmı çalıştırmam için mp3e giden jakı çıkarıp bu yaptığım nesneyi oraya takmak yetiyordu.

    o gece alarmı bağladım. sabah gidip kontağı açtığımda alarmın çalmadığını gördüm. alarmın kendi üzerindeki 3 adet saat pili haliyle devrenin o kadar saat açık kalması yüzünden bitmişti. pil sorununa çözüm bulmam lazımdı. gene yapı markete gidip pil yuvası aldım. devreyi alarmın içinden çıkarıp pil kutusuna sabitledim. evdeki kumandalı arabamdan söktüğüm 3000lik 2 pili koydum. biraz telle de çivi jakı uzattım. sonuç idare eder. eğer alarmın devresini açık unutmazsam 3 gece beni idare ediyor. evde de şarjlı pilden bol bir şey yok zaten. en kötü ihtimal fotoğraf makinamdaki pili çıkarıp taktığımda diğer 4 pilimi birden şarja bağlıyorum .



    alarm işinin biraz amatörce olduğunu kabul ediyorum. iş ve okuldan zamanım olursa planım şu: anfiye gelen elektrikten paralel alıp 1.4-1.5 ohmluk bi dirençle (alarm şu an 2.4 voltla çalışabiliyor) beraber alarmı seri bağlayıp kontak açıldığında alarm devresine elektrik gitmesi. hatta çivi jakı iptal edip alarmı anfinin biyerine entegre edip anahtarı sağa çevirdiğimde mp3ün, sola çevirdiğimde alarmın çalışması.

    sonuç olarak yaklaşık 90 tlye hem ses sistemi hem de alarm sahibi oldum arkadaşlar. belki benim bu yaptıklarımdan daha iyisini daha ucuza yapabilirsiniz ama inanın hazır alıp takmak yerine bunlarla uğraşmak daha zevkli. yeni fikirlerinizi ve tavsiyelerinizi bekliyorum.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    poyraz010 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Ocak 2009
    Şehir
    Balıkesir
    Motosikleti
    Yamaha Ybr ESD 125 - 2016
    Eline sağlık..

    Tabi kendin uğraşman daha zevkli bende 32 tl aldığım maxem topcase'min dışarıdan görülen kırmızı yerlerinin içine silikonlu su geçirmez led lamba çektim 1 hafta önce, lehimledim sonra parklardan bi bağlantı çektim.. Çok hoş bi görüntü oldu gayette memnunum..

    Tekrar eline sağlık güzel olmuşta.. Onlara su değmeyecek mi ?

  3. #3
    maxi97 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Eylül 2010
    Şehir
    Malatya
    Motosikleti
    '12 SYM GTS 250i '10 YBR125City, '10 Mondial 150ZC
    Alıntı poyraz010 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Eline sağlık..

    Tabi kendin uğraşman daha zevkli bende 32 tl aldığım maxem topcase'min dışarıdan görülen kırmızı yerlerinin içine silikonlu su geçirmez led lamba çektim 1 hafta önce, lehimledim sonra parklardan bi bağlantı çektim.. Çok hoş bi görüntü oldu gayette memnunum..

    Tekrar eline sağlık güzel olmuşta.. Onlara su değmeyecek mi ?
    valla param kalmadı, bu ay borçlarımı 0larsam motorun altına 3-4 metre beyaz led, aynen senin yaptığın gibi mondial çantanın(tutamacı kırmızı olan 45 tllik çanta) kırmızı şeridini söküp dibine kırmızı led atıp, aynı şekilde aynalara da beyaz led atacağım. son olarak reklamcılardan motorun siyah yerlerine carbon fiber görünümlü folyo çekmesini isteyeceğim. bakalım ya. bunları da yaparsam daha da uğraşmam motorla.

    belki yaza doğru bir istanbul turunda motor gücü bakımından modifiye edebilirim.

    evet su değmeyecek, her ne kadar iyi bantlamışsam da güvenmiyorum.

  4. #4
    maxi97 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Eylül 2010
    Şehir
    Malatya
    Motosikleti
    '12 SYM GTS 250i '10 YBR125City, '10 Mondial 150ZC
    3-4 gündür üstüne yağmur yağmasına rağmen bozulmamıştır. gene de başkası motoruna buna benzer bir şey yaparsa ek yerleri silikonlasın.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler