Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Sinyal fren lambaları Akkor-LED değişimi

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    solmyr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Ağustos 2007
    merhaba arkadaşlar. hafta sonu boş vaktimde pek de gerekli olmayan bu değişimle uğraştım. led ışığına her zaman bir sempatim olmuştur motosikletimin kullanım klavuzu internette dolaşırken denk geldi ve 10watt'lık sinyal, yaklaşık 30watt'lık park-fren ampülünü görünce hemen değiştirmeye karar verdim. zira kendi odamı 3watt'lık led aydınlatıyor.

    bu değişim pek zaruri bir değişim değil, sinyaller sürekli kullanılmayan güç çekiciler olarak aküye zarar vermez pek. ama 4lüleri yaktığım zaman gösterge ışıkları bile o güç kaybıyla soluyordu.

    ben mantar led kullandım, soğutucu ihtiyacı yok ve akım değişimlerine power led!den daha iyi dayanır. 3'lü serii bağlantı ile 120ohm direnç öneriliyor ama ben 120ohm direnç yerine 4lü serii bağlantı yaptım, oldu



    mantar ledler çok pahalı değil. sayılı alırsanız 10kuruş. 100'lü 1000li alırsanız daha da ucuz. ben 100lük paket aldım. yanında 150ohm direnç aldım ama kullanmadım.



    işte 10watt'lık müsrif akkor



    ledler ters akım konusunda biraz hassas. ilk 4lü seriiyi, ters bağlayarak yaktım. hangi rengin artı eksi olduğu konusunda bir bilgi bulamayınca bilgisayar fanı ile denedim. o fanlarda ters akım koruması var. sadece düzgün bağlanırsa dönüyor. burada mavi + kutup. burada diyorum çünkü sol sinyalde + kutup turuncuydu



    el işi düzgün olan arkadaşlar daha düzgün bir düzen yapabilir ya da ledleri elektronik tahtaya (adını unuttum lehimleyerek monte edebilir ama yansıtıcı yüzeylerden çok da farkedeceğini düşünmedim ve öyle bağladım.

    sadece resimlere bakan arkadaşlar için, burayı okuyun. 4lü serii bağlantının ışığı biraz düşük, özellikle gündüz farkedilmeyebilir. o yüzden 2 adet 4lü serii bağlantıyı birbirine paralel olarak bağlayıp öyle monte edin. yani tek sinyalde 8led uygun bir ışık şiddeti sağlıyor.



    bu resim öğlen, bulutsuz havada çekildi. solda 8li led, sağda 4lü. 4lü yetersiz, yapacak olan varsa en az 8li yapsın
    sinyalin yarısı boş gibi görünüyor, açıdan ötürü, karşıdan bakında sinyal tası dolu ışık.



    bu da fren ve park için. fren için 3 adet 4lü seriiyi paralel bağladım. park için 2 adet 4lü seriiyi paralel bağlaadım. yani fren 12, park 8 led. bana yeterli geldi.




    resimi akşam üzeri çektim, sadece 8li parklar yanıyor.



    sonuç olarak 4lüler yandığında göstergedeki ışık şiddetinde değişme kalmadı. motosikletimdeki uyduruk akü biraz rahatlamıştır şimdi. bu motosiklette (caracal200) frenlere basınca 4lülerde otomatik yanıyor. özellikle gece frene bastığım, farlarda aşırı ışık azalması oluyordu.

    şimdi konuya hakim arkadaşlar için , kendi yapabileceğim led far tavsiyesi istiyorum.
    ben tek kafa olan farı, iki kafa yapıp, açı farkıyla birini uzun, birini kısa olarak ayarlamayı düşünüyorum.
    cenkito bunu beğendi.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    eLated.* - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Nisan 2013
    Şehir
    İzmir
    Motosikleti
    Honda NT700V Deauville
    Öncelikle emeğinize sağlık böyle çalışmaları görmek bizleri sevindiriyor. Sorduğunuz Soruya Gelirsek. Mantar led ve Power led'ler şimdilik far için yeterli değiller. Ben denedim berbat bir kesişim çizgisi ve dağılan bir ışık aldım hemde POWER LED'LERLE Yapmanız tavsiye edilmez.

  3. #3
    solmyr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Ağustos 2007
    ben led spot takmayı bile düşündüm biraz derince bir yansıtıcı far tası ile olabilir bence. çünkü bendeki 35-35lik akkor ampül yetersiz. daha yüksek güçlü ampül koysamda tatmin edici olmaz hemde aküyü yer gibi geliyor. power led sürekli değişen akım için pek uygun değil tabi.
    en azından takviye birşeyler yapacağım. bakalım

  4. #4
    satoyama - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Eylül 2006
    Şehir
    avrupa yakası
    Motosikleti
    Gilera Runner / Aprilia Sr GT200
    eline sağlık ama şunu merak ettim. bacakları birbirine el yordamı ile seri bağlayarak kısa devre riskini nasıl göze aldın? bir pcb plakete üzerinde daha tertipli ve risksiz yapabilirsin.

  5. #5
    solmyr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Ağustos 2007
    Alıntı satoyama adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    eline sağlık ama şunu merak ettim. bacakları birbirine el yordamı ile seri bağlayarak kısa devre riskini nasıl göze aldın? bir pcb plakete üzerinde daha tertipli ve risksiz yapabilirsin.
    izole bant
    satoyama bunu beğendi.
    motogünlüğüm: youtube.com/c/Bereñârı

  6. #6

    Üyelik
    29 Ağustos 2011
    Şehir
    Türkiye
    Motosikleti
    cg 200 + chopper cg 150
    elinize sağlık güzel bir çalışma olmuş. ben de böyle bir çalışmaya giriştim ancak ben şerit led kullandım ve burada kullanılan ledlerden daha başarılı olduğunu düşünüyorum. bu konudaki tavsiyem sadece şudur: şerit led kullanın ama beyaz olmasın bölgeye göre renkli led kullanın. sinyaller için sarı, stop için kırmızı vs. gibi..... herkese iyi çalışmalar.

  7. #7
    forzaBJK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    02 Ağustos 2012
    Şehir
    Şebinkarahisar
    Motosikleti
    KTM 690 Enduro/SMC R
    arkadaşlar, yapılmışı var bunların - tamam kendin üret mantığı o ayrı..

    http://www.ebay.de/itm/231112747947?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p398 4.m1497.l2649

  8. #8
    solmyr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Ağustos 2007
    bana toplam maliyeti 2.5tl

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 23:21 ---------- bir önceki mesaj zamanı 23:11 ----------

    türkiye de de varmış, adedi 20tl
    http://urun.gittigidiyor.com/otomobi...pulu-106623807

  9. #9
    solmyr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Ağustos 2007
    uzun kullanım sonrası ekleme:

    sinyal ledleri uznu süre kullanılmadığı için sorunsuz çalışıyor ama stop ve park ledleri bozuldu. aküm kaliteli olmadığından ve ledlerin düzensiz akıma karşı dayanaksız olduğundan olsa gerek. bu defa 150ohm'luk dirençleri serii bağlayarak led'leri yeniledim. bu defa çok daha uzun dayanacağını tahmin ediyorum. sorun olursa tekrar yazarım. eğer yazmadıysam ya sorun olmamıştır, yada kullanıcı adımın altında "seni unutmayacağız" yazıyordur


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)