Selamın aleyküm arkadaşlar motosikletim 2006 model mondial 150 zc. Motorda bir süre önce zor çalışmalar başladı, yakıt sarfiyatı arttı. Sonra tesadüf bi şekilde rolantide farları açınca motoru baydırıp stop ettirdiğini gördüm. Neyse elektrik problemi olduğunu anladık ve aldım elime multimetreyi motorun şarjını ölçtüm motor 16V şarj ediyor. Anladık şarj fazla gittim konjektör aldım konjektörü taktıktan sonra rolantide şarj 14V düştü oh dedim iyi. Ama motor hayla farları açınca rolantide stop ediyor, hatta şu sıralar motor artık bırak rolantiyi çalışmamaya başladı. Yakıt sistemi ile alakalı bir sorunum yok subap ayarı attım karbüratör aldım geldim motorun içindeki benzini boşaltıp benzin aldım geldim banamısın demedi. Ateşlemeyi çok kontrol ettim. Bundan yaklaşık 1 ay önce buji değişimi yaparken ateşlemeyide kontrol etmiştim böyle masmavi idi cayır cayır ateşleme vardı böyle 3-4cm uzaktan bile kıvılcım atlıyordu şaseye o biçim ateşleme vardı. Şimdiki kıvılcım ise böyle abi ben varım ama aslında yoğum der gibi turuncu böyle sanki taşı taşa sürtmüş gibi bi kıvılcım var. Buji başlığını çıkartıp kabloyu şaseye yaklaştırdığımda ise çok daha güçleniyor ama eskisi gibi değil.

CDI Beyni değiştirdim
Bujiyi Değiştirdim
Konjektör Değiştirdim
Statör 12 yaşında
Manyeto 12 yaşında
Tesisat 12 yaşında
Aslında bakarsanız buji kablom yeni daha sıfır ama bobin motorun orjinal bobini daha. Bobinde sorun olsa ateşleme hiç olmaz diye düşünüyorum.
Marşa basarken 4 te 1 gaz açtığımda marşa basarken motor çalışıyor. şöyle açıklayayım "BEN MARŞA BASARKEN MOTORDA ASLINDA Bİ YANDAN ÇALIŞIYOR" hır gür edip kükreyip almıyor eskisi gibi. Şuan inip motoru çalıştırmak istesem kafadan yarım saat. Hoş çalıştırıyorum ne rolanti var ne bişey bi anda tak stop ediyor kalkışta. Çekiş diye bişey hiç kalmadı zaten. Motorla yarım saat dolandım çarşıda geldim stop ettim stop eder etmez kontağı açıp birdaha marş yaptım çalışmadı :D Böyle bi dert var arkadaşlar başımda.