Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Tepe Tırnak Bahar Temizliği

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    excavatus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Ocak 2010
    Şehir
    Eskisehir (şimdilik)
    Motosikleti
    BMW F650 ST
    Arkadaşlar, geçtiğimiz cmts günü, artık bahar geldi, daha çok gezmeye başlarız hesaabı (allaaan unuttuğu eskişehire hala gelmedi ya bahar..neyse) bi temizliğe giriştim.

    Sağdan soldan duyduğum öğrendiğim yeni bir kaç şeyi de deneme fırsayım oldu. Onları da aktarayım dedim.

    Öncelikle neler yaptım, Motorun sökülebilecek tüm metal ve plastik aksamlarını sökerek işe başladım. Şase, Motor, şanzıman ve kumandalar sökülmeden kalanlar.

    Temizlik için gazyağı zaten kullanıyordum, mazotun bıraktığı film katmanı daha sonra başka bir ürün uygulamak istediğinizde sorun yaratıyor, benzin ise gerçekten plastik ve kauçuk parçalara zarar veriyor.

    Duyduğum ama denemediğim bir şey vardı, gazyağının içine bir miktar bulaşık deterjanını (katkısız olanlardan, en adisinden yani) yedirmek. Yarım litrelik su şişesine bir çay kaşığı kadar. Sonra usulca, KÖPÜRTMEDEN, çalkalıyoruz. karıştırıyoruz.

    Arkadaşlar sonuç muhteşem. genel olarak hem metal, hem plastik yüzeylere verdiği parlaklık dışında, kurumuş yağla karışık toz toprak artıklarını (zincir korumanın iç tarafı) bir diş fırçası yardımıyla, çok rahatça çıkartıyor.

    ne yaptık peki, bütün söktüğümüz parçaları tek tek sildik temizledik deterjanlı gaz yağı ile, sonra motorun altını üstünü parmaklarımızın girebildiği her yeri sildik temizledik. Zinciri de aynı şekilde fırçalayarak temizledik. Cantları ve cant tellerinin arasını bile sildik. Sonra temiz üstüpüler ile bir daha geçtik.

    Daha sonra bütün parçaları 15TL ye aldığımız, çizik giderici parlatıcı bir pasta ile sildik ovaladık. Metal yüzeyler de, hatta egzos da dahil olmak üzere her yere uyguladık.

    En sonra olarak bütün parçaları o şekilde yerine taktık. motoru topladık. En son, elimize temiz bir havlu aldık. Havluya, hafifçe TEMİZ GAZYAĞI uyguladık. Böyle parmakla serper gibi (bunu da yeni öğrenmiştim, denedim.) ve bu havlu ile pastanın en son temizlik parlatma işlemini yaptık.

    Gıcırss!! diye parladı, temizlendi. Ancak daha da önemlisi, okuduğum yerde, bu şekilde gazyağlı havlu ile yapılan uygulama sonrası, motorun toz tutmadığı, çok daha geç kirlendiği belirtiliyordu. Şu anda toz tutup tutmadığını tam söyleyemem ama motorun hemen her yerine elimi sürdüğümde, en ufak bir sürtünme hissetmiyorum. Islak elinizi buza sürer gibi kayıyor.

    Son olarak da, zinciri yağlamak için MOBİL zincir yağlayıcı kullandım. Şeffaf, km sınırı olmaksızın 1 yıl koruma sağlayacağını iddia ediyorlar. Bakalım kullandık görecez ne olacağını. Ama ilk izlenim olarak, tüpten çıkarken su gibi akışkan ve ve hafif yağlı olan malzeme, zincir üzerinde biraz bekledikten sonra, resmen jel gibi birşey oluyor ve o şekilde kalıyor. Zincir şu anda resmen plastikmiş gibi ses çıkartıyor dönerken.

    Bu hafta sonu yaşadıklarımız ve öğrendiklerimiz bunlar. Son olarak bir kaç kişisel tavsiye. Motoru temizleyeceğiniz yeri iyi seçin, ortalık batıyor. Hele hele zinciri temizlerken. Ayrıca öyle benim yaptığım gibi mallık yapıp, saatlerce betonda bağdaş kurup oturmayın, zaten durmadan eğilip kalktığınız için durmadan çömeldiğiniz için üst bacak kasları bayağı bir yoğun çalışıyor, bir de üstüne soğuk betonda oturunca, 2 gündür üst bacaklarımdaki güç kaybı %80 civarında. Acıdan öldürecek beni, doğru düzgün yürümek bile zor geliyor.

    Eeee.. Ne demiş atalarımız, yaşa, taşa.. oturma..

    Bu mesajı da bu atasözü ile bağladım ya.. Helal olsun artık...

    SAYGILAR SEVGİLER...
    HAYATINDA 1dk ICINDE ARDINDA BIRAKIP GIDEMEYECEGIN HIC BIR SEY OLMASIN...


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    01 Eylül 2009
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Hyosung GV 250
    O kadar şey yapmışsın güzel de, bir kaç fotoğraf beklerdim.

  3. #3
    fusuy364 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Haziran 2010
    Şehir
    Sakarya
    teşekkürler bilgilendirme için. keşke fotoğraf da koysaydınız
    Cesaret insanı zafere, kararsızlık tehlikeye, korkaklık da ölüme götürür.Yavuz Sultan Selim
    Cesaret on kısımdır, biri korkmamak, dokuzu dikkat ve ihtiyattır. Hz.Ali

  4. #4
    excavatus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Ocak 2010
    Şehir
    Eskisehir (şimdilik)
    Motosikleti
    BMW F650 ST
    Alıntı Slayerrr adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    O kadar şey yapmışsın güzel de, bir kaç fotoğraf beklerdim.
    Alıntı fusuy364 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    teşekkürler bilgilendirme için. keşke fotoğraf da koysaydınız
    Arkadaşlar, şirket bilgisayarında bulunduğum için pek mümkün olmuyor fotoğraf koymak. Evde de yeni taşınma durumları halen devam ettiği için bir nevi taş devrinde yaşıyoruz.

    Aslında temizlik ve parlaklık olarak fotoğraftan görülebilecek çok bi şey yok. Cayır cayır parlıyo genel olarak. Hem metal hem plastik aksamlar. Ancak önemli olan hem metalin hem de plastiğin üzerindeki o kayganlık hissi. İyiki diyorum koltuğu o şekilde temizlememişim. Duramazdım üzerinde
    HAYATINDA 1dk ICINDE ARDINDA BIRAKIP GIDEMEYECEGIN HIC BIR SEY OLMASIN...

  5. #5

    Üyelik
    14 Mart 2011
    Şehir
    Izmir / Karsiyaka
    Motosikleti
    Takashi Pioneer
    Detayli anlatim icin tesekkurler, okurken kayganlik yapabilecegi aklima gelmisti. Iyi bir sezon gecirmen dilegi ile...
    A.Cenk Tuzun
    Karsiyaka / Izmir


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)