Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

EPDK dan gelen Benzin Fiyat Artışları Açıklaması

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    chatkut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ocak 2007
    Şehir
    ksk/İzmir
    Motosikleti
    X-Max 250 ABS
    Selam arkadaşlar az önce EPDK' ya mail atmıştım gelen cevabı size aktarıyorum...ergün1968 arkadaşımızın açmış olduğu http://www.motosiklet.net/forum/moto...osterelim.html topiği okuyup mail atmıştım ve ellerinde hazır olan metni göndermişler, sanırım mail atan herkese aynı şeyi gönderiyorlar...Okuyun bilginiz olsun ama inanmayın

    Sayın İlgili;
    Bilindiği üzere 25/06/2009 tarihli ve 2145/1 sayılı Kurul Kararı ile iki ay süreyle uygulanacak olan akaryakıt dağıtım ve bayi tavan fiyatları şu şekilde tespit edilmiştir:

    Akaryakıt Dağıtım Fiyatı = ((PF * 1,05*Yoğunluk/1000)+ ÖTV+GP)*1,18 + ((M/2)*1,18)
    Akaryakıt Bayi Fiyatı = ADF + ((M/2)*1,18)
    ADF ve ABF Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri hesaplanır ve ertesi gün için uygulamaya başlanır. Formülde yer alan PF (parite fiyat) Platts European Market Scan de CIF MED (Genova /Lavera) başlığı altında yayımlanan fiyatlardan ilan zamanı itibariyle en güncel olanı ile yine TCMB tarafından 15.30 dan sonra belirlenen en güncel ABD doları döviz satış kurunun çarpılması ile bulunan fiyattır. Yani:

    PF= CIF * Döviz Kuru olarak ifade edilebilir.

    Petrol Piyasası Kanunu gereği Türkiye petrol piyasasında fiyat oluşumunda en yakın erişilebilir dünya piyasalarının dikkate alınması gerektiği için fiyat formülü (Genova /Lavera) fiyatları esas alınarak oluşturulmuş, bunların üzerine Kurşunsuz Benzin 95 Oktan için 25 Kr/Lt, motorin için 30 Kr/Lt ve kırsal motorin için 27,5 Kr/Lt vergisiz marjları eklenerek akaryakıt bayi tavan fiyatı belirlenmiştir.

    Akaryakıt dağıtım ve bayi tavan marjları ülkemiz ile temin benzerliği gösteren Akdeniz ülkeleri esas alınarak belirlenmiştir. Petrol temin bedeli de yine Akdeniz ülkelerinin arz ve talep yapısından etkilenerek fiyatın oluştuğu İtalya’daki serbest piyasada CIF MED (Genova /Lavera) fiyatlarına endekslenmiştir. Yani Kurumumuzca tavanı belirlenen fiyat unsuru dünya fiyatlarına bağlı olarak değişen temin bedeli ya da tespiti görev alanımıza girmeyen vergiler (ÖTV, KDV) değildir, yalnızca rafineri/dağıtıcı/bayi marjlarıdır.

    Yukarıda yer alan formüllerden de anlaşılacağı üzere fiyatı etkileyen unsurlar ve fiyata etkilerine ilişkin açıklamalar aşağıdaki şekildedir:

    CIF MED (Genova /Lavera) Fiyatları: Söz konusu serbest piyasada oluşan akaryakıt fiyatları ülkemizde 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nda önceki otomatik fiyatlandırma döneminde de esas alınmak idi. CIF MED fiyatları Akdeniz ve Dünya piyasalarındaki arz talep hareketlerinden etkilenerek oluşmakta olup ham petrol fiyatları ile aynı yönde hareket etmek zorunda değildir. Yani ham petrol fiyatları düşüşte ya da sabit iken ilgili ürünün piyasa koşulları nedeniyle ürün fiyatı uluslar arası pazarlarda ve Türkiye’de artabilmekle birlikte tersi de mümkündür. Bunun aşağıdaki tabloda yer alan fiyat değişimlerine bakılabilir:





    Tablodan da anlaşılacağı üzere ardışık iki gün arasında ham petrol fiyatları artarken dünya piyasalarında Kurşunsuz Benzin 95 Oktan fiyatı düşebilmektedir.



    Vergiler:
    Kurumumuzun vergilendirmeye ilişkin her hangi bir yetki ve sorumluluğu bulunmamaktadır.

    Fiyat formülü vergileri de (ÖTV ve KDV) içermektedir. ÖTV miktarı maktu iken KDV miktarı ürünün satış fiyatı ile orantılıdır.
    15 Temmuz 2009 tarihli ve 27289 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Bazı Mallarda Uygulanan Özel Tüketim Vergisi Tutarlarının Belirlenmesi ve Bazı Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı” gereğince tavan fiyat uygulamasına konu akaryakıt türlerinin ÖTV miktarları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş (arttırılmış) olup, ilgili günden itibaren yapılacak ve ilan edilecek olan tavan fiyat hesaplamalarında yeni ÖTV miktarları geçerli olacaktır:






    Verginin pompa satış fiyatı içindeki payının anlaşılması, temin bedeline esas olarak alınan CIF MED fiyatları ve rafinerici/dağıtıcı/bayi marjları ile karşılaştırılabilmesi için örnek olarak alınan bir günde oluşan fiyatın bileşenlerine ayrılması yeterli olacaktır. Söz gelimi, 6 Ağustos 2009 tarihi için, tavan fiyata konu ürünlerin pompa satış fiyatları içerindeki payları şekilde görüldüğü gibidir:



    Görüldüğü gibi Kurşunsuz Benzin 95 Oktan örneği için ilgili günde vergilerin pompa satış fiyatı içerisindeki payı % 66, temin bedelinin payı % 24, rafinerici/dağıtıcı/bayi marjları toplamının payı ise % 10 dolaylarındadır. İlgili gün için dünya fiyatlarındaki % 10’luk düşüş diğer faktörler (ÖTV, marjlar) sabitken pompa fiyatında ancak % 2,4 dolaylarında bir düşüş sağlayacaktır.

    Rafinerici/Dağıtıcı/Bayi Marjları:

    Fiyat oluşumunun diğer bir unsuru da marjlardır. Kurumumuzun müdahale yetkisi fiyatın yalnızca bu unsuru için geçerlidir. Pompa satış fiyatı içerisindeki payı ürüne bağlı olarak tavan fiyat uygulaması sonrasında bile %10 - %15 dolaylarında olan marjlar Türkiye petrol piyasasında faaliyet yapan rafinerici, dağıtıcı ve bayilik faaliyetlerinin yürütülmesi için gerekli olan tüm maliyetlerin ve ticari kar beklentilerinin karşılandığı yegâne kalemdir. Pompa satış fiyatı içerisindeki payı sınırlı olan bu fiyat unsurunun Kurumuzca tavan fiyat uygulaması sonucunda 2 aylık bir süre için sınırlandırıldığı ve bu süre içerisinde artış imkânının olmadığı bilinmelidir. Her ne kadar en yakın erişilebilir piyasalarda oluşan marjların dikkate alınması yükümlülüğü olsa da marjlar toplamında meydana gelecek %10’luk bir düşüş pompa satış fiyatında ancak %1-1,5 dolaylarında bir düşüş sağlayabilecektir.

    Sonuç olarak akaryakıt fiyatlarını oluşturan tüm unsurların kontrolünün Kurumumuz görev alanında olmadığı, ancak lisans sahiplerinin marjlarına müdahale yetkimiz olduğu ve bunun tavan fiyat uygulaması ile yapıldığı, fiyatlarda meydana gelen ve kamuoyunda merak uyandıran değişimlerin ise genel olarak dünya fiyatlarında gerçekleşen hareketlenmelerden, 15 Temmuz 2009 tarihinde ise gerçekleşen ÖTV artışından kaynaklandığı bilinmelidir.
    Küçük insanlar kişilerle, Sıradan insanlar olaylarla, Büyük insanlar fikirlerle ilgilenir.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Moderatör Lucas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Haziran 2006
    Şehir
    Yalova
    EPDK'nın yetkisi tavan fiyatı belirlemek. İki günde bir tavan fiyatı artırmaları beni enterese eden bir konu değil. Beni ilgilendiren konu benzin alırken KDV ödemem, KDV eklenmiş fiyat üzerinden bir de ÖTV ödemem. Maliyeti 1 lirayı bile bulmayan benzini 3 küsür liraya almam. Banane EPDK'nın tavanından tabanından.
    Adamlar önce tavan fiyat uygulamasına geçeceğiz deyip indirim yaptılar, 2 gün sonra ÖTV KDV'yi arttırdılar. Semerciliktir bunların yaptığı resmen.!
    Legends may sLeep.. But they never diE..!

  3. #3
    The Dude - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Ocak 2008
    Şehir
    Khalkedon
    Motosikleti
    sym joymax
    tespiti görev alanımıza girmeyen vergiler (ÖTV, KDV) değildir

    merak eder dururum neden bu tür konular hep benim görev alanıma girer de başkasının görev alanına girmez ?
    can't be worried about that shit. life goes on man.

  4. #4
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    25 Nisan 2009
    Şehir
    Ankara-Trabzon
    Motosikleti
    artık yok
    oldukça bilimsel yazmışlar. ne kadar kafa karıştırıp karşıdakinin anlamayacağı argüman varsa tüm günahlarını onların arkasına gizlemeye çalışmışlar da, yer mi bunu vatandaş onu hesaba katmamışlar.

    şimdi bir mail daha at kendilerine. ama onların ki kadar karmaşık ve uzun olmasın.

    kısaca ve en etkili şekliyle şöyle yaz : "ha s...rin len"...

  5. #5
    fehmiilker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Haziran 2008
    Şehir
    manisa
    Motosikleti
    bisan 100cc
    yazının türkçe meali : fazla kafanızı yormayın bu işlere. Her türlü öperim

  6. #6

    Üyelik
    11 Temmuz 2007
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    gönüller bir olsun da..
    anlaşılabilir biçimde aktarmışlar durumu.. paylaşım için teşekkürler.

    daha ne söylesinler.. size kazığı sokan biz değiliz, kucağa oturtan vergilerin payları ortada.. %65 ten fazlası vergi..

    ama vergiyi vermemiz lazım.. biliyorsunuz daha geçenlerde bi ton altınımız kayboldu merkez bankasından.. Ardından başbakanımızın oğlu duruma el ttı da hemen bir altın şirketi kurdu.. bizim bunları hemencecik ödememiz lazım ki.. yeni bi tonlar kaybolsun. yeni altın şirketleri kurulsun..

  7. #7
    askon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Şubat 2009
    Şehir
    istanbul-gaziosman paşa
    Motosikleti
    pıoneer 200cc 2007
    ben okumadım bıle ama şu da varki bu gün ortalama 25 esnaf ile muhabbet yaptım durum fenanın fenası neden böyle olduk bir sürü hıkaye mevcut işte böyle acıklarlar zaten bızım okuma alışkanlığımız yok mevzuyu kapatır gıderiz yalnız aklımı şunlarda kurcalıyor ortanca oğlumu piskolog,a götürdüm ilgilendıler yol gösterdıler bir kuruş almadılar gösterdıklerı yoluda takıp edeceğim sanırım yıne para ödemiyeceğim sosyal güvencem yok belırteyım bir başka konu sigotasız calışan cok cok kazanıphiç vergi ödemeyen yada az ödeyende cok yanı şöyle dıyorum nerden toplanacak bu paralar burda bır dengesizlık var ve bu en cok benı vuruyor. dünyanın neresınde görülmüş ticaret yapıcan ama batıcan ancak meşru yollarda paranı harcarsın o zaman batarsın içkim yok kumarım yok ama bitiyorum hergün eriyorum bu nedir

  8. #8
    chatkut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ocak 2007
    Şehir
    ksk/İzmir
    Motosikleti
    X-Max 250 ABS
    Alıntı aya adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    oldukça bilimsel yazmışlar. ne kadar kafa karıştırıp karşıdakinin anlamayacağı argüman varsa tüm günahlarını onların arkasına gizlemeye çalışmışlar da, yer mi bunu vatandaş onu hesaba katmamışlar.

    şimdi bir mail daha at kendilerine. ama onların ki kadar karmaşık ve uzun olmasın.

    kısaca ve en etkili şekliyle şöyle yaz : "ha s...rin len"...
    valla mail atarken tc kimlik no falan istiyorlar, malum devlet memuruyuz
    bi sen dene istersen şansını
    Küçük insanlar kişilerle, Sıradan insanlar olaylarla, Büyük insanlar fikirlerle ilgilenir.

  9. #9
    Moderatör Ergin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Mart 2005
    Şehir
    İZMİR/ALİAĞA
    Elinde fazladan külah olan varmı.Verinde ona anlatsınlar...
    YÜRÜYEN BİR APTAL OTURAN İKİ AKILLIDAN DAHA ÇOK YOL ALIR

  10. #10
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    25 Nisan 2009
    Şehir
    Ankara-Trabzon
    Motosikleti
    artık yok
    Alıntı chatkut adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    valla mail atarken tc kimlik no falan istiyorlar,
    hıımmm, uyanıklar...

    bunun adı demokrasi ve özgürlük işte...

  11. #11

    Üyelik
    30 Mayıs 2009
    Şehir
    Üsküdar
    fehmiilker

    Demişki:

    yazının türkçe meali : fazla kafanızı yormayın bu işlere. Her türlü öperim
    Evet öpüyorlar.Fiyat oluştururken tavan.Asgari ücret oluştururken taban.Her çıkışın bir inişi vardır elbet.Ve halk eminim en kısa sürede diger hata yapanlara verdigi cezayı bunlarada verecek.Lakin yerine daha beteri gelecek Biz adilere alıştıkca adinin adisine bayağınında bayağısına yöneliyoruz.Eziyete yönelmek kanımızda var.Şamanizm den koptuk belki ama
    'sadamazo' ya mı merak saldık nedir ?????


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler