Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
4. sayfa BirinciBirinci ... 234

7 yerinden bıçaklanan motosiklet sürücüsü

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #61
    espresso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Kasım 2016
    Şehir
    Trakya
    Motosikleti
    Suzuki Vstrom DL650 XT
    Cezalarda niye tahrik diye bir şey var ve bu tahrik konusu niye mahkemelerde hemen hemen her şeyde kullanılıyor anlamıyorum.
    Birisi ne kadar küfür etmş olursa olsun ne kadar tahrik olursa olsun bu birini öldürmeyi haklı çıkarmaz. Bir de haklı tahrik haksız tahrik diye görüyoruz haberlerde falan. Tahrik diye bir şey ancak mantığı çalışmayan, duyguları ve dürtüleri ile hareket eden ilkel toplumlarda olabilir. Meşru savunma olmadıkça birini öldürmek her durumda suçtur, küfür, hakaret vb. olup olmaması alınacak cezayı değiştirmemeli. Tabi bunu derken küfür etmek el kol hareketi yapmak vb. serbest olsun demek istemiyorum. Biri küfür mü etti, küfür ettiği için cezalandırılmalı ama küfür etti diye onu öldüren cezalandırılırken de tahrik diye bir şeyin lafı bile geçmemeli.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #62
    gurcanozturk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Mayıs 2018
    Motosikleti
    Honda Forza 250
    Alıntı Av.Rider adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Öncelikle ben bu foruma, forumun avukatı olarak değil, bir motosiklet sürücü olarak üyeyim. Fakat başına kötü bir durum gelmiş yardıma ihtiyacı olan motorcu kardeşlerime her zaman yardımcı oldum. Forumdaki arkadaşların "..aa bu avukat nasıl bunu yazar vs.." demelerini mesleğimi öne çıkarmalarını hatta profil fotoğrafımı buraya koymalarını başından saçma buluyorum. Fakat mesele şahsıma ve mesleki yeterliliğime hakaret noktasına vardığını gördüğümde müdahale etme zorunluluğu hasıl oldu. Bu konu itibariyle size bir şey anlatmanın veya tutuklamanın tedbir mi infaz mı olduğu, bir şeylerin değişmesi gerekliliğinin açıklanmasının bir anlamı yok size bir faydası yok. Avukat kimliğimi konuşturayım iki üç kelam yazayım derdinde olan bir insan hiç olmadım. Üstelik yoğun iş temposundan sonra hadi bir motosiklet.net'e diğer sitelere göz atayım düşüncesinden sonra uzun uzadıya buraya bazı şeyleri açıklamamı beklemeyin lütfen...


    Birinci olarak forum konusundaki mevcut olay kovuşturma aşamasında değil soruşturma aşamasında. Suçun "sübuta" ermiş sayılr mı diye sormuşsun. Tdk'ya bakalım forumdaki arkadaşlarda görsün ne demekmiş sübut. TDK, sübut: "Gerçekleşme, şüpheye yer bırakmayacak biçimde ortaya çıkma." Tabi hukuki olarak suçun sübuta ermesi için ifadelerin alınması, bilirkişi raporu vs tüm delillerin toplanması gerekiyor.

    Bakın, on binlerce sayfa kitap okuyup, çok kıymetli hocalardan dersler eğitimler aldık, sınavlara girdik. Bazı hukuki olguların temeli bu eğitimleri almamış insanlar tarafından anlaşılması zor oluyor.

    Yukarıda mesajımda tutuklama nedenlerinin hangi kanuna, maddeye göre yapıldığını yazdım. Keşke dikkatli okusaydın. Henüz sabah olduğu ve biraz vaktim olduğu için kısa bir bilgilendirme yapacağım.

    İkinci soruna gelince,



    Yani tutuklama kararı vermek için cezaya veya güvenlik tedbiriyle ölçülü olmak zorundasın. Yani TCK veya İnfaz kanununda isnat edilen suç için hapis cezası veya güvenlik tedbiri olarak yatarı olmayacaksa tutuklama kararının verilmesi ölçülü olmayacaktır. Hakim ve savcı arkadaşlarımızla da dışarıda bu konuları konuşuyoruz. Kendileri de şikayetçi. Hukuk normunun ısrarla düzeltilmeyen bu eksiklikleri yüzünden birçok kişiyi salıvermek zorunda kaldıklarını söylüyorlar.

    Gelelim ikinci fıkraya,


    Üçüncü fıkra,


    Ayriyeten günümüzde sosyal medya üzerinden çok tepki olunca da şüpheli tutuklanabiliyor.

    3. fıkrada Silahla işlenmiş kasten yaralama ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış kasten yaralama, diyor. Bizim olayda silahla(bıçak) motorcu kardeşimizi yaralıyor. Yani özetle aslında tutuklayabilirdi fakat infaz kanununa göre suçun yatarı olmadığı için hakim serbest bıraktığını görüyoruz. Ben hakim meslektaşım yerinde olsaydım bu maddeye dayanarak tutuklardım. Fakat hakimi de eleştirmedim. Çünkü suçun zaten yatarı yok 100. maddeye göre ölçülü davranması gerekiyor. Yine de hakim kişinin türk vatandaşı oluşu, ikametgahının bulunması, kaçma veya delilleri karartma şüphesinin olmaması sebebiyle tutuklamamış. Hapishaneler dolu olduğu içinde genellikle serbest bırakmaya çalışıyorlar.

    Asıl mesele şu ki bu kanunlar değiştirilemez diye bir kural yok. Kanunlarında birçok eksikliği bulunmaktadır. Özellikle yeni infaz kanunu(af diye gündeme gelen) ile birçok suçun yatarı yok. Böyle olunca motosikletini çalar, trafikte magandalık yapar, yaralar sonra mahkeme çıkışında ise yüzüne sırıtarak serbest kalır. Sonra bunu onuruna yediremeyen insanlar silahını alır toplar ailesini şüphelinin evini basar, ölür öldürür... Özetle adalet mahkeme de aranmaz. Soruşturma aşaması ayrı kovuşturma aşaması ayrı ele alınmalı. HAGB denen bir şey de var. Bu konu deryaa deniz... Bu konu bizim toplumun yapısının ele alınarak yapılması gereken derin çalışma olmalı. Günümüz hukuk teorisinde genellikle şüphelinin salıvermesi niyeti öne çıkmaktadır. Bizim kanunlarımızda buna uygun inşa edilmiştir. Toplum olarak Avrupa'dan farklı olduğumuzu kabul etmemiz elzem. Eğitimli, kültürlü, bilgili toplumumuz yok. Ülkedeki trafik kültürü de bunun neticesi.

    Ne adamlar görüyorum suçu işler ne var abi delikanlı gibi yaptım der, fakat bu adamlar içeri girince mum gibi olur ve bir daha köpekle bile sataşmam abi derler. Ama aynı adam içeri girmeseydi yarın aynısı başka bir kişiye yine yapacaktı.

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 12:47 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:41 ----------

    Edit: https://www.dha.com.tr/gundem/umrani...alamis-2135696

    Tepkiler olunca herifi tutuklamışlar. Umarım hukuk sistemimizin nasıl işlediğini anlamışsınızdır.
    Yine ayni seyi yapmissiniz. Iki ayri kisinin yazisini alintilamissiniz. Hangisine hangi yaniti verdiniz ? Ornegin ben 2 soru sormusum. (Sonunda soru isareti var.)

  3. #63
    DickName - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Kasım 2021
    Alıntı Av.Rider adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Birinci olarak forum konusundaki mevcut olay kovuşturma aşamasında değil soruşturma aşamasında. Suçun "sübuta" ermiş sayılr mı diye sormuşsun. Tdk'ya bakalım forumdaki arkadaşlarda görsün ne demekmiş sübut. TDK, sübut: "Gerçekleşme, şüpheye yer bırakmayacak biçimde ortaya çıkma." Tabi hukuki olarak suçun sübuta ermesi için ifadelerin alınması, bilirkişi raporu vs tüm delillerin toplanması gerekiyor.
    Burası daha vahim değil mi? Daha soruşturma bile sonuçlanmamış, kovuşturma açılıp açılmayacağı bile belli değil. Neden tutukluyorsunuz? Ne kadar tutukluyorsunuz? Ki mevcut infaz mevzuatına göre yatarı olmadığını kendiniz ifade etmişsiniz. Yani sonuçta ceza alsa bile hapsedilmeyecek bir kişiyi tutuklayıp hapisle cezalandırmış olmuyor musunuz?

    Alıntı Av.Rider adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ayriyeten günümüzde sosyal medya üzerinden çok tepki olunca da şüpheli tutuklanabiliyor.
    Madem hukuku dikkate almayacağız o halde "sörvayvır" yarışmasındaki gibi kişinin tutuklanacağına ve serbest bırakılacağına SMS'ler ile karar verelim. Kimin taraftarı fazlaysa yırtsın. Telekom firmaları da işin ucundan sebeplensin.
    Alıntı Av.Rider adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    3. fıkrada Silahla işlenmiş kasten yaralama ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış kasten yaralama, diyor. Bizim olayda silahla(bıçak) motorcu kardeşimizi yaralıyor.
    Saldırıda kullanılan nesnenin silah sayılması için bıçak olmasına gerek yok. Anne terliğinin bile silah sayıldığı örneklerimiz mevcut. Ayrıca motorcu dangalak zanlının aracının kapısına kadar gelerek tahrik ediyor. Minibüs sürücüsüne saldırmayacağına dair güvencemiz var mı? Bu durum nefsi müdafaa yönünden hafifletici sebep olur mu?
    TCK Madde 6
    (1) Ceza kanunlarının uygulanmasında;
    ...
    f) Silah deyiminden;

    1.Ateşli silahlar,
    2.Patlayıcı maddeler,
    3.Saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici alet,
    4.Saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler,
    5.Yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler,
    ...
    Anlaşılır.

    Ayrıca kullanıcı adınız "Av.Rider" yerine "RiderLawyer" olsaydı ve aynı yorumu yazsaydınız size cevap bile yazmazdım belki de beğenirdim bile. Fakat siz takma bir adın önüne bile "Av." titrini yazarak mesleğinize vurgu yaparsanız bizim gibi ölümlüler de yapacağınız yorumlarda, belirteceğiniz görüşlerde hukuki bir şeyler arıyoruz haklı olarak.
    gurcanozturk ve Mr.wind bunu beğendiler.

  4. #64
    zekeriyaimam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Mayıs 2016
    Şehir
    Gebze
    Motosikleti
    simson
    adamın terlikler kadraja girince fena gümledim allah affetsin

  5. #65
    Metehan07-70 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Mart 2016
    Şehir
    Antalya
    Alıntı tommygun adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Değerli arkadaşlar kavga etmek kolay birşey değil. Sigara içen ve spor yapmayan standart bir kişinin 15-20 saniye dövüşebilmesi imkansıza yakın, çok zor. Zaten halkımızın bir çoğunda dövüş "sen kimsin? esas sen kimsin? hayır, sen kimsin?" minvalinde itip kakmaktan ibaret olduğu için alelade bir yumruk bile çoğumuzun elektriğini kesip bizi patates edebiliyor. Hani daha tabanca, bıçak, sopa gibi bir silahlı kişi konusuna girmedim bile. Geçmişte sürekli kavga etmiş biri olarak geçen sene kafam bir dünya 2 tane gence saldırdım, Allah razı olsun beni çok güzel dövdüler de aklım başıma geldi.
    Sorma gardaş be, vücuttaki kıllar, çim adam kıvamından kadayıfa dönmeye başlayınca sen, yok ben hala gencim desen de bazı durumlarda anlıyorsun atık eskisi gibi olmadığını. Eskiden duvara yumruk atsam sıvasını dökerdim, havada 3 metre uçar, tekme atardım. En son kavgamda, boyumun ve kollarımın uzunluğu ile elemana saydırıyorum, o hiç oralı bile değil, sonrasında tabii ben dediğin gibi, sigara, alkol, idmansızlığın verdiği etkiyle kesilince, sol kulağımın üstüne bir defa vurdu, 15 gün sol tarafımda ki acı ile yaşadım.

    Bir de şunu diyeyim; tamam kavga etmeyelim, her gün trafikte böyle en az 5-6 kişi ile karşılaşıyoruz, hangi birini döveceksin, veya karşındaki nasıl bir psikopat bilemezsin ama;
    -madem durdun, aracından (motorundan)indin, adamın yanına gittin, laf kalabalığı yapma, direkt bir tane vur ki, adamın sana 7 bıçak sallayacak hali kalmasın, en fazla 1-2 sokar.
    tommygun bunu beğendi.

  6. #66
    tommygun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Temmuz 2015
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Kawasaki Er6F 2008
    Alıntı Metehan07-70 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Sorma gardaş be, vücuttaki kıllar, çim adam kıvamından kadayıfa dönmeye başlayınca sen, yok ben hala gencim desen de bazı durumlarda anlıyorsun atık eskisi gibi olmadığını. Eskiden duvara yumruk atsam sıvasını dökerdim, havada 3 metre uçar, tekme atardım. En son kavgamda, boyumun ve kollarımın uzunluğu ile elemana saydırıyorum, o hiç oralı bile değil, sonrasında tabii ben dediğin gibi, sigara, alkol, idmansızlığın verdiği etkiyle kesilince, sol kulağımın üstüne bir defa vurdu, 15 gün sol tarafımda ki acı ile yaşadım.

    Bir de şunu diyeyim; tamam kavga etmeyelim, her gün trafikte böyle en az 5-6 kişi ile karşılaşıyoruz, hangi birini döveceksin, veya karşındaki nasıl bir psikopat bilemezsin ama;
    -madem durdun, aracından (motorundan)indin, adamın yanına gittin, laf kalabalığı yapma, direkt bir tane vur ki, adamın sana 7 bıçak sallayacak hali kalmasın, en fazla 1-2 sokar.
    Sizi Allah korumuş. Kulağa darbe almak da çok tehlikeli, zarın patlama tehlikesi bir yana vücudun dengesi bir anda bozuluyor, bayılacak gibi oluyorsun, elektrik yine kesiliyor, savunmasız kalıyorsun. Bazen bulaşmamak gerekiyor, bazen bulaşmadığından için içini yiyor. Bazen hırs doluyorsun, bazen enerjini saldığın için rahatlıyorsun. Çok değişik bu işler.

  7. #67

    Üyelik
    20 Ağustos 2005
    Şehir
    İzmir
    Motosikleti
    BMW F 750 GS
    Bu adamı serbest bırakandan başlayacağım ama seçimi bekliyorum. Kanun böyle diyenler için de bu kanunları çıkaranları günü gelince aynı şekilde selamlayacağım. 200 TL'ye pide satanlara laf edince "serbest piyasa kardeşim" diyenlerden hiçbir farkınız yok. Kanun müsaade ediyorsa her türlü pisliğe saygı duymalıyız değil mi ?

    Bu ülkeyi medeni ülkeler seviyesine getirecek olanlar bu uygulamaları normal karşılamayanlar olacaktır.

  8. #68
    Av.Rider - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Mayıs 2020
    Şehir
    İzmir
    Motosikleti
    Mt-25 Abs
    Alıntı ufoz adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    @Av.Rider,

    Rica etsem şu "tahrik" mevzusuna, motosiklet kullanıcısı olarak karşılaşılabilecek bir kaç somut örnek verebilir misiniz?

    Örneğin,

    Küfür (galiba bununda bazıları tahrik, bazıları tahrik olmuyor)
    El kol hareketi
    Trafikte başkasının canını tehlikeye atacak hareket
    gibi...
    Tahrik başlı başına bir konu. En basit örnek olarak adam evine geliyor ve karısını bir adamla yatakta basıyor. Kadını veya adamı vuruyor. Kişi yaşadığı kötü olay neticesinde kendini kaybediyor ve aslında yapmayacağı bir şeyi yapmak durumunda kalıyor. Bu durumda ise hukuk sistemi kişinin cezasını belli bir oranda indiriyor.
    Haksız tahrik hafif ya da ağır olması durumu tamamen yaşanan olay ve uygulanan eylem özelinden değerlendirilir. Mesela motosiklette trafiktesin ve herifin birisi arabayı üzerine sürüyor. Bu durumda haksız tahrik uygulanabilir fakat tahrik ile suç arasında bir orantı bulunmalıdır. Bu olay neticesinde adama hakaret edersen tahrik kabul edilebilir, fakat öldürme durumunda haksız tahrik sınırının aşıldığı söylenebilir.

    Alıntı espresso adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Cezalarda niye tahrik diye bir şey var ve bu tahrik konusu niye mahkemelerde hemen hemen her şeyde kullanılıyor anlamıyorum.
    Birisi ne kadar küfür etmş olursa olsun ne kadar tahrik olursa olsun bu birini öldürmeyi haklı çıkarmaz. Bir de haklı tahrik haksız tahrik diye görüyoruz haberlerde falan. Tahrik diye bir şey ancak mantığı çalışmayan, duyguları ve dürtüleri ile hareket eden ilkel toplumlarda olabilir. Meşru savunma olmadıkça birini öldürmek her durumda suçtur, küfür, hakaret vb. olup olmaması alınacak cezayı değiştirmemeli. Tabi bunu derken küfür etmek el kol hareketi yapmak vb. serbest olsun demek istemiyorum. Biri küfür mü etti, küfür ettiği için cezalandırılmalı ama küfür etti diye onu öldüren cezalandırılırken de tahrik diye bir şeyin lafı bile geçmemeli.
    Yukarıda bahsettiğim örnek için tahrik uygulanabilir. Fakat burada olay ile uygulanan eylem arasındaki orantılılığa dikkat etmek gerekiyor. Oto boka sebeplere de tahrik uygulanması hakkaniyetli olmayacağı aşikar...


    Mahkemelerde maalesef çocuk hakim sorunu var. Pandemiden önce, ilk derece mahkemelerinde (Asliye Hukuk, Asliye Ceza gibi...) çıkan kararların %82'sinde hatalı karar verildiğine dair bir rapor yayınlanmıştı. Bu durumda tahrikte yanlış olur, tutuklama kararı da.... Ülkenin hukuk sistemi kötü vaziyette.

    Hukuki olarak gerekli açıklamayı yaptım. Bazı forum üyeleri yazdıklarıma hukuki yorum yapmış hatta bir üye bana hukuki olarak bana bir şeyler anlatıyor. Normaldir dışarıda neler görüyoruz. Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az demişler. Burası meselelerin hukuki boyutunu tartışılacağım bir platform değil. Karşılıklı olarak bir hukuki normu tartışmamız için maalesef gerçek bir olgu olarak söylüyorum ki boyunuz kadar kitabı okuyup anlamanız gerekiyor. Bu biraz doktorun bir vatandaşla, bir hastalığın tedavisinin nasıl yapılması gerektiği hakkında konuşmasına benziyor. Yine hukuki olarak sorun yaşayan, başı dertte olan her motorcu kardeşime motosiklet.net üzerinden veya başka birtakım platformlarda yardımcı oldum, olmaya da devam edeceğim.

  9. #69
    hokahey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Kasım 2016
    Şehir
    papua yeni gine
    Yav millet anasını babasını kesmeye başladı arkadaşlar kimseyle dalaşmayın. Neydi o görüntüler öyle ya Esenyurt'ta. Aman Allah'ım!

  10. #70
    watercolours - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Kasım 2005
    Şehir
    Coruscant
    Motosikleti
    speederbike
    Tahrik olayının komple kalkması gerek. İnsana zarar vermeyeceksin, bu kadar basit. Verirsen cezasına da katlanacaksın.
    espresso bunu beğendi.


    REKLAM ALANI
4. sayfa BirinciBirinci ... 234

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)