Yamaha Motor'un Türkiye adına yarışacak genç yetenekleri keşfetmek ve desteklemek için başlattığı bLU cRU Yeni Nesil Yarışçı Yetiştirme Programı, ilk meyvelerini vermeye başladı.

Bu kapsamda düzenlenen R25 Cup 2019'un ilk şampiyonları belli oldu. Yaklaşık 680 gencin katıldığı programda, 72 genç Yamaha'dan uluslararası standartlarda eğitim alma fırsatına erişti. Uşak'ta gerçekleşen finalde ise birinciliği 16 yaşındaki Fazlı Erçelik, ikinciliği 16 yaşındaki Hakan Yılmaz, üçüncülüğü ise 14 yaşındaki Furkan Aykut kucakladı.

Kenan Sofuoğlu işbirliği ile düzenlenen etkinlikte başarıya ulaşan gençler için Avrupa kapısı aralanmış oldu. Bu gençler Kasım ayında İspanya'da yapılacak Yamaha Masterclass kampına gitme hakkı kazandı. Kampta tüm ülkelerden gelen yarışçılar ile aynı piste çıkacak gençler, Yamaha forması giyen ünlü yarışçılardan eğitim alacak. Eğer bu genç üçlümüz kampta başarılı olursa, Supersport 300 ve WSSP 300 kapıları da aralanmış olacak.

Yamaha Motor Türkiye Genel Müdürü Bora Berker Cansever: "Kenan Sofuğlu ile birlikte projeyi başlattığımız ilk günden itibaren yetenekli gençlerle karşılaşacağımızdan emindik. Tahmin ettiğimiz gibi güçlü yetenekler çıktı karşımıza. 680 başvuru aldık ve eleme süreci oldukça zorlu geçti. Gençlere hem Yamaha gibi güçlü bir markanın hem de Kenan Sofuoğlu gibi pistlerde markalaşmış bir sporcunun tecrübelerinden yararlanma fırsatı verdik. Eğitim sürecinde bu yetenekleri doğru işlemeye ve yönlendirmeye çalıştık. Dünya pistlerinde yarışan Yamaha takımlarında neden daha fazla Türk genci yarışmasın? Eminiz ki R3 bLU cRU Challenge’da ve devamında Supersport 300 Dünya Şampiyonası WSSP 300’de Türkiye’yi temsil edecek ve ilk 3 arasında göreceğimiz yarışçılar R25 Cup’ta dereceye giren yarışçılarımız arasından seçilecek.

R25 Cup şampiyonları ile bir araya gelen Kenan Sofuoğlu: "Yamaha ile başlattığımız programın ne kadar doğru olduğunu kanıtladık. Gerek elemelerde, gerekse finallerde izlediğim gençler beni çok heyecanlandırdı, geleceğe dair umutlarım çoğaldı. Çok yoğun bir ilgi ile karşılaştık. Aileler de kurumsal bir çatı altında gerçekleşen bu programla gençleri desteklediler. Yamaha ile attığımız bu adım yeni yeteneklerin motivasyonunu artıracak, sektörü geliştirecek. Türkiye’nin dört bir yanında çok yetenekli gençler var, bu süreçte buna şahit olduk. Yamaha gibi uluslararası bir markanın bu gençlerin keşfedilmesine destek olması, gençlerin önünü açması, yol göstermesi takdir edilmeli ve diğer markalara örnek olmalı. Türk sporu adına çok önemli bir gelişme bu. Bu gençlerin Avrupa’da yarışabilmesi için Yamaha desteği önemliydi. Kariyerimin en başında bana bu şansı veren bir marka olmamıştı, ailemin desteği ve kendi çabalarımla bugünlere geldim. Böyle bir fırsat yakalasam belki daha küçük yaşlarda pistlerde olurdum. Bugün dünya pistlerinde Toprak Razgatlıoğlu, Can Öncü gibi genç yarışçılarımız bayrağımızı dalgalandırıyor ama daha fazla Türk gencinin pistlerde olması gerekiyor. R25 Cup’ta ilk 3 giren bu gençleri inanıyorum ki yakın zamanda Avrupa’da yarışlarda izleyeceğiz."

Birinciliği alan Fazlı Erçelik'in motosiklet tutkusu, babası Orçun Erçelik'in kendisini Kenan Sofuoğlu'nun yarışlarına götürmesi ile başlamış. Erçelik, yarışın ardından şu yorumlarda bulunmuş: "Yamaha bLU cRU R25 Cup ‘ta çok ciddi rakipler ve hızlı sporcular vardı. Ancak motivasyonumu hiç bozmadım ve birincilik hayalime kitlendim ve birinci oldum. Önümde yeni bir sayfa açıldığına inanıyorum. Yamaha eğitmenlerinin ve Kenan Sofuoğlu tecrübelerinden faydalanmak benim için paha biçilmezdi. Şimdi ki hedefimde Supersport 300 Dünya Şampiyonası WSSP 300’de yarışmaya hak kazanacak 6 kişi içinde yer alabilmek var. Dünya pistlerinde yarışacak büyük dereceler almak ve programın aslında ne kadar değer yaratbileceğini göstermek istiyorum."

İkinciliği alan Hakan Yılmaz ise kendini bildi bileli motosiklet yarışçısı olmak istediğini ifade ediyor: "2019 yılında Yamaha’nın bLU cRU ‘Yeni Nesil Yarışçı Yetiştirme Programı’nı başlattığını duydum ve hemen katılmak istedim. Böyle bir fırsatı kaçırmamalıydım. Hem pistlerde yarış takımlarını hayranlıkla izlediğim Yamaha hem idolüm Kenan Sofuoğlu aynı projedeydi. Sıkı elemelerden geçtik, çok değerli eğitimler aldık. R25 Cup yarışları da oldukça çekişmeli geçti ama ikinci olmayı başardım. Şimdi Yamaha Masterclass Kampına gitmek için gün sayıyorum."

Üçüncülüğü alan Furkan Aykut ise rakiplerine göre yaşça küçük olmasına rağmen büyük başarılara imza attı. Aykut yarışın ardından: "Burada elde ettiğim derece benim için Avrupa kapılarını araladı ve çok motive etti. Hedefimde çok daha büyük dereceler var. Genç yaşımda yakaladığım bu fırsat bana çok büyük kapıları açmamda çok güçlü bir anahtar olacak” dedi.

Motor1