Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Motosiklet römorku yasak mı?

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #41

    Üyelik
    27 Mayıs 2016
    Selamlar dostlar, daha önce tavsiye edilmiş ancak ben yine de sepetli tabir edilen motosikletleri(örneğin: planeta 7) önereceğim, hem bu aletler yük için üretilmiş hem de sepet ruhsata işletilebilir, işler kolaylaşır yani... Tabi ki seçim sizin, bir İzh Planeta 3 sahibi olarak, benimki gibi yaşlılarını (1974) değil ama torunlarıını önerenilirim, tabii sepetli motosikletlerin kullanımı da zordur, Ural da alınabilir fakat uçuk fiyatlı kendisi..
    bursalıali bunu beğendi.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #42
    levend84 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    16 Aralık 2016
    Motosikleti
    ......
    Alıntı bursalıali adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Kıymetli arkadaşlar, rx3i evoya kms y200 alıp takarsam, 1- Evo onu uzun yolda taşıyabilir mi? 2- Memur bey abilerle ne kadar papaz olurum. Not; 3 çanta ruhsata işli. Aslında kms y 200 yerine SWİNG SİDECAR tercih ederdim ama , sanırım TR de zor. Levent kestane kebap , acele cevap. Hürmetlerle.
    Kestane kebap hemen cevap...daha yeni pişti mangalda..

    boxer150-Kt150 motor modellerine takanlar var ama uzun yolda Rx3´e önermem ali abi,motorun min 40-50hp olsa dadindan yenmez,Fakat 25hp bir motoru gereksiz yorar..şehir içi ve kirsal yerde uygun olur.

    Yinede,Kocaer makinanin sitesinde hafif ve farkli urunleri inceleyebilirsin.

    selametle..

  3. #43

    Üyelik
    13 Temmuz 2015
    Şehir
    Kocaeli
    Motosikleti
    Spada Anton 150
    Alıntı bberksan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Arkadaslar
    Motora romork takmak kanuni degil. Polis de ceza yazar bir kaza anında zaten halin harap ne sigorta calisir ne kanun.
    Ayrıca hem verim hem güvenlik acisindan sağlıklı da degil. Bir kere yuku motor uzerinde tasimak yerine romork'da tasimak daha verimli degildir. her halukarda daha cok surtunme kaybı olur yakıt artar ivmelenme ve frenleme negatif etkilenir.
    Ayrıca KESİNLİKLE COK TEHLİKELİ. Motorda tasinamayacak kadar miktarda fazla yükün arkada frensiz bir romorkta taşınması çok yanlış. Kaldı ki motorda tasinmasi imkansız miktarda bir yuku romorkta tasimak icin o yuk kadar agirlikta bir konstruksiyonu da peşinden sürükliyorsun. Ani frenda kazada kafana gecmesi yada savrulup birilerinin üzerine düşmesi saplanması muhtemel ve boyle bir durumda sigorta'nın yalan oldugu bir duruma asla kendinizi dusurmeyin.
    Olayın konstruksiyon boyutuna gelirsek. Küçümsemek istemem ama usta takımına kaynatarak kestirip biçtirerek yapılan konstrüksiyonlar ne kadar sağlam olurlar ise olsunlar bazen kopabilir ayrılabilirler. Sebebi vibrasyon dinamik yüklenme ve malzeme yorulmasıdır. Zincir ince noktasında kopar. Size bir ornek gecenlerde aldigim NC750x üzerinde şahane bir topcase ve dana kadar da bağlama demirleri vardı. Ancak yolda bu demir kaynak yerinden kırıldığını gördüm ve topacse'i arkadasin arabaya verip istanbula donunce demiri soktum. O kadar ağırdı ki (Su an takılı olanın en az 2 katı ağır) ama yine kırılmış. Bir malın fazla sağlam olması kırılmasının en büyük sebebidir. Dinamik yük altındaki bir malı esneme imkanı bırakmaz isen bir gün çat diye kırılır. Yani bu işler hesap kitap işidir.
    Ayrıca motosikletler şaseli aletler değildir. Romork'un ceki demirini bağlayacak yeri normalde yoktur. Sen de bunu bağlamak için arka maşa yada arka kuyruğa bi şekilde bağlarsın. Bağladığın yer o yükü taşımak için yapılmamıştır. Laz müteahitlerin yaptığı evler gibi normalde ayakta durur ama deprem gibi aşırı bir yükle karşılaşınca yıkılır. Bu tip uyduruk bağlantılar da ani frenajda virajda yada Allah korusun bir kaza anında ASLA güvenilmez.
    Diğer bir husus da motor sürüş dinamikleridir. Motorun yolda virajda ani frenajda sürüş karakteri vardır. Arkada uyduruk bir romork ile bu dinamikler tamamen değişir. Alıştığın motor bir anda bambaşka tepkiler verir ve bu da çok güvensizdir.
    Eger 2 kisi binmiyorsanız motorda inanilmaz yuk tasiyabilirsiniz. Gerek heybe gerek sosis çantalarda depo üstü çantalarda 100-150 lt yuk tasiyabilirsin. Ben 2 kisi 200-300 lt yuk tasiycam diyorsan ya goldwing alican yada bir paliovan aslanlar gibi gezicen...
    Yine de siz bilirsiniz
    Hocam kendiniz de diyorsunuz çanta demiri kırildi diye. Daha 1 ay önce çanta demirinin şaseye bağlandığı yer (şasenin parçası) arkaya ağzına kadar dolu sırt çantamı bağlamamdan dolayı kırıldı. Kuyruk uzadığı için oradaki moment artıyor ve kırılıyor. Sonuç olarak yük motosikleti değil üstüne 50 kg yük bağlamak ve arkasında romorkla birlikte 60-65 kg taşımak arasında büyük bir fark yok. İkisi de aracın frenleme mesafesini uzatacaktır. İkisine de eylemsizlik etki edecek. Fakat römorktaki 3. tekerde dönme ataleti olduğundan daha fazla etki edecektir. Pozitif ivmelenmede ise tam tersi olacaktır. Motosikletin üstündeki yük azaldığı için güç devrine daha hızlı ulaşacaktır. Ulaşamazsa patinaja düşer. Fakat bu üstünde taşımaya göre motosikleti daha az yorar. Motor daha rahat çalısacaktır. Biz bisiklet üreticisiyiz o yüzden her gün bu tarz hesaplarla uğraşıyoruz.

    Bunlardan "Römörk taşırsan %100 kaza yaparsın, üstüne bağlarsan imkansız yapmazsın" diye bir anlam çıkmıyor. Birisinde sürüş dinamikleri %10 azalırsa diğerinde %15 azalır. Bu da tercih meselesi. Ben bu römorku sadece yük taşıma amaçlı değil, hem masa ve hem de üstüne yatak kurabileceğim mini bir camper olarak düşünüyorum. Tabi bunların yanında eşya taşıma da var. Ayrıca ben römorku nasıl yapacağımı değil yasal olarak işlerimi nasıl çözeceğimi düşünüyorum, yanlış anlaşıldı galiba
    bursalıali ve aliozgun bunu beğendiler.

  4. #44
    computeus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Mayıs 2014
    Şehir
    Kartal / İstanbul
    Motosikleti
    CF MOTO CL-X 700 Adventure
    Sonunda bitirip test sürüşüne çıkabildim. Sürüşe, yan çantadan daha fazla etkisi yok.





    emremm, RoofRoof, Mertcan39 ve 2 diğerleri bunu beğendiler..

  5. #45
    kurubuz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Aralık 2008
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    CBF1000FA
    Kamp çadırını kurduktan sonra rakını ve mezeni hazırlıyorsun. Bir ufağı bitiriyorsun. Yatıyorsun. Sonrasinde değil börtü böcek, etrafında kobralar gezinse umurunda olmaz. Uğraşma öyle römorkla falan .
    espresso ve Ekrem_06 bunu beğendiler.

  6. #46

    Üyelik
    30 Nisan 2018
    Şehir
    İzmir
    Motosikleti
    Kuba rx9
    Konuyu okudum, aklıma geldi Rx9'a hazır bisiklet römorku takılabilir, ebat vs uygun, sigorta zaten yok polislerden ceza filan yazılan, aracı bağlanan oldumu arkadaşlar? 45-50km ötemizde sahillerde hazır kamp yerleri var, aile için ayrılmış özel yerler var, hafta sonu kamp için değerlendirmeyi düşünüyorumda

  7. #47
    bektanist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Ekim 2006
    Şehir
    istanbul beşiktaş
    Motosikleti
    mz 301 2002- Mondial RX3i Evo 2015
    Alıntı computeus adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Konuyu biraz geç görmüş olarak sorayım römorklu olarak ne kadar km bir tecrübe yaşadın ve toprak zeminde rahatsız ettimi yakıt sarfiyatında bir artış gözüne çarptımı günah ne kadara mal oldu hazır almak dahamı avantajlı kendin yapmakmı.
    körlerin arasında tek gözlü adam kendini kral sanır

  8. #48

    Üyelik
    28 Ağustos 2011
    Şehir
    bayraklı izmir
    Motosikleti
    xmax 250 abs
    arkadaşım merhaba
    şahsi fikrim hiç bu şekilde maceralı yola çıkma derim. kamp yapmanın güzelliği en az malzeme ile doğal şekilde yapılmasıdır(ben yaptım oradan biliyorum). yan çanta taşıyıcı demiri monte etme şansın varsa ve iyi bir sırt çantası yerleştirdi isen gerçekten yeterli malzemeyi taşıyabilirsin(tek kişiysen tabi). böcek olayına gelince bir kaç kilo kadar sönmemiş toz kireç bulur ve çadırı kurduktan sonra etrafına serpersen böcekler uzak durur. sinek olayı ise sprey sinek kovucu alırsın çadırın girişine sıkarsın gelmezler. çalınma olayında ise motorunu malzemelerle bırakıp gezecek misin bilmiyorum ama gece yanına çadırın içine alırsın diye düşünüyorum. 150 cc ve römork pek keyif vermez hız konusunda. bazen uzaman gerekir. sana iyi gezmeler.tekerin düz bassın.
    espresso bunu beğendi.

  9. #49
    Birkan07 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Kasım 2017
    Şehir
    Antalya
    Motosikleti
    Yzf R-125 / Honda Today 50 / Ninja 250r / Xmax 250
    Ben cibindirikli bi hamak almanı tavsiye ediyorum. Yer kaplamaz, yere temas yok, böcek derdi yok.

  10. #50

    Üyelik
    03 Ekim 2016
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Yamaha Xmax 250 Ironmax 2019
    Kampçılar yaz bitti. Planlar seneye, hadi dağılın.

  11. #51
    myagdi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Eylül 2006
    Şehir
    İstanbul, Göztepe
    Motosikleti
    Honda FES 250 Foresight; CBF 150, NC750S
    arkadaşlar, römork çeki demiri mekanizmalarını incelerseniz römorkun kayması ve takla atma durumlarında araçtan kurtulacak şekilde yapıldıklarını görürsünüz. fotoğraflarını gönderdiğiniz şeyler motosikletin arkasına sağlamca bağlanmış durumda. yokuş inerken fren yapmanız durumunda sizi ciddi sıkıntılara sokabilir.

    aşağıdaki linkte göreceğiniz üzere, yerli imalatçımız bu detayı düşünmüş.

    http://kocaermakina.com.tr/23/urun/K...siklet-Romorku

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 10:49 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:23 ----------

    aşağıda link gönderdiğim yabancı üreticinin, motosikletler için yaptığı çeki demiri fotoğraflarını incelerseniz demek istediklerimi daha iyi anlayacaksınız.

    motosikletin ilerlediği doğrultuya X ekseni dersek, yol XY düzlemi olacaktır. Z ekseni de bu düzleme dik doğrultuda olacaktır.
    çeki demiri mafsalı Y ekseninde dönebilmeli - herkesin bildiği ve kolayca yapabileceği bir şey
    linkteki çeki demiri, motosikleti virajlarda yatırdığında YZ düzleminde de dönebiliyor. Bunu gerçekleştirmek için ilave bir mafsal yapmış.
    mafsal, yoldaki engebelerden geçebilmek için bir miktar esnemeli fakat XZ düzleminde hareket etmeye zorlanırsa yerinden çıkmalı, bağlantıyı koparmalı.

    bu konuda çaba harcayan arkadaşlara faydalı olmayı dilerim.

    https://theusatrailerstore.com/swive...solace-camper/
    bursalıali ve fazil bunu beğendiler.

  12. #52
    computeus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Mayıs 2014
    Şehir
    Kartal / İstanbul
    Motosikleti
    CF MOTO CL-X 700 Adventure
    Alıntı bektanist adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Konuyu biraz geç görmüş olarak sorayım römorklu olarak ne kadar km bir tecrübe yaşadın ve toprak zeminde rahatsız ettimi yakıt sarfiyatında bir artış gözüne çarptımı günah ne kadara mal oldu hazır almak dahamı avantajlı kendin yapmakmı.
    2500 km oldu. Hala kullanıyorum. Toprak zemine girmedim. Yakıt artışı benim motorum için yarım litreden daha az. Ben işçilik dahil 1500 TL'ye mal ettim. Şimdi tekrar yapacak olsam başka malzemeler ile daha ucuza mal edebilirim. Elinden geliyorsa kendin yap.

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 14:57 ---------- bir önceki mesaj zamanı 14:56 ----------

    Alıntı myagdi adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    arkadaşlar, römork çeki demiri mekanizmalarını incelerseniz römorkun kayması ve takla atma durumlarında araçtan kurtulacak şekilde yapıldıklarını görürsünüz. fotoğraflarını gönderdiğiniz şeyler motosikletin arkasına sağlamca bağlanmış durumda. yokuş inerken fren yapmanız durumunda sizi ciddi sıkıntılara sokabilir.

    aşağıdaki linkte göreceğiniz üzere, yerli imalatçımız bu detayı düşünmüş.

    http://kocaermakina.com.tr/23/urun/K...siklet-Romorku

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 10:49 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:23 ----------

    aşağıda link gönderdiğim yabancı üreticinin, motosikletler için yaptığı çeki demiri fotoğraflarını incelerseniz demek istediklerimi daha iyi anlayacaksınız.

    motosikletin ilerlediği doğrultuya X ekseni dersek, yol XY düzlemi olacaktır. Z ekseni de bu düzleme dik doğrultuda olacaktır.
    çeki demiri mafsalı Y ekseninde dönebilmeli - herkesin bildiği ve kolayca yapabileceği bir şey
    linkteki çeki demiri, motosikleti virajlarda yatırdığında YZ düzleminde de dönebiliyor. Bunu gerçekleştirmek için ilave bir mafsal yapmış.
    mafsal, yoldaki engebelerden geçebilmek için bir miktar esnemeli fakat XZ düzleminde hareket etmeye zorlanırsa yerinden çıkmalı, bağlantıyı koparmalı.

    bu konuda çaba harcayan arkadaşlara faydalı olmayı dilerim.

    https://theusatrailerstore.com/swive...solace-camper/
    Tek teker römork için dediğiniz sistemler uymaz. Sağda ve solda tekeri olan römorklar için uygun olur.
    levend84 ve bektanist bunu beğendiler.

  13. #53

    Üyelik
    03 Ağustos 2020
    abiler ablalar herkese merhaba. foruma yeni üyeyim bir yanlışım olursa şimdiden hepinizden özür dilerim. mamut marka bisiklet römorkumu bisiklet için almıştım. Daha sonra büyüdüm ettim kendime 150cc bir skuter aldım. Biraz para biriktirebildim ( üni öğrencisiyim). kamp malzemelerimi topladım. yasaklardan sonra kamp atmak istiyorum. maks 60-70 km hız yapıyorum. motosikletin arkasına romörku bağladım ve biraz denedim mahallede. Bir sıkıntı olmadı. Fakat sorum şu ki yasal süreçle ilgili çok bir şey bulamadım. Dediğim gibi motosiklete yeni başladığım ve yaşımımımda küçük olması (18) dan dolayı polis abilerden çekiniyorum biraz. Polisler uzun yolda sıkıntı çıkarır mı ? Ne önerirsiniz? çok arada kaldım. Motosikletede iki kişi bineceğimiz için kamp malzemelerini koyacak çok yerim yok ne yazıkki böyle bir şey olmak zorunda gibi duruyor. Cevaplarınız in teşekkürler
    fotoğrafı linke koyuyorum;
    https://www.hizliresim.com/goqq7fq
    bursalıali bunu beğendi.

  14. #54
    bursalıali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Aralık 2015
    Şehir
    Bursa Osmangazi
    Motosikleti
    mondial RX3İ EVO-Honda Falcon NX4- FYM 250
    Shantaram 54 bu römorku nereden aldın ve kaç para . Biz nasıl buluruz. Bir de bu römorkun üç dört ayrı açıdan resimlerini paylaşabilirsen çok
    seviniriz. En önemli olanıysa bağlantı kısmı.

  15. #55
    oldcockroach - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Haziran 2018
    Şehir
    Muğla
    Motosikleti
    2014 HONDA CBR 125R
    Mevzuat yok o yüzden polis dokunamıyor.

  16. #56
    recaip - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Kasım 2020
    Deneme tahtasi YouTube kanalinda motosiklet icin römork incelemesi var.

  17. #57
    espresso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Kasım 2016
    Şehir
    Trakya
    Motosikleti
    Yamaha x max 250 ABS
    2-3 yıl önce istanbul'da TEM otoyolu Selimpaşa mola yerinde rastlamıştım. Almanya'dan 2 tane 300cc vespa ile yola çıkmışlar hedefleri Hindistan'a varmak olan 3 kişi vardı. Vespaların arkalarında romorkler bağlıydı. Bir çay içme süresi kadar sohbet ettik, romorkları kendileri yapmışlar yolda belgesel film çekiyorlarmış aynı zamanda. Romorklardan birinin üzerinde de mavi bir fil heykeli bağlıydı, Fil'i hindistana götürücez diyorlardı. O kadar yolu gidebildiler demek ki romorkla yol yapılabiliyor.

    instagramdan hala takip ediyorum, şirin insanlardı.

    https://www.instagram.com/p/BptoOmtB..._web_copy_link
    recaip ve Kural [ Z ] bunu beğendiler.

  18. #58
    Ekrem_06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Mart 2018
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Pulsar 200NS
    Biz bunlarla paket attık ya konu biraz hortlamış ama dediğim gibi bunlarla paket attığım için tecrübelerimi aktarayım size ;
    -spacy'nin arkasına arabalardaki gibi geçmeli sistem vardı bizim motorlarda
    -Tek lastikli sistemden vardı
    -çok ağırlık olduğu zaman(arka bagaj+bacak arası+ römork) motor düşük hızlarda çok sağa sola devriliyordu
    -dönüşlerde falan bir problem yok, çok dar alan olmadıktan sonra
    -mevzuattada bildiğim kadarıyla belli bir kg sınırı var ama bunu hiç kimse bilmiyor
    -bir iki sistem denedik biz, römork bağlantıları kırıldığı için vazgeçildi sonradan
    -yaptırmayı düşünen varsa römorkada bir ayaklık düşünsün yada orta sehpa
    -bozuk yollarda ve kasislerde baya kamburu çıkıyor motorun

  19. #59
    ilkeronat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Mart 2011
    Şehir
    ADANA
    Motosikleti
    BMW F800GS
    https://www.youtube.com/channel/UC4t...57HCYhA/videos
    Takip ettiğim kadarıyla işin uzmanı mühendis bir ağabeyimiz. inceleyebilirsiniz. Kendisini tanımıyorum ama uzun zamandır takip ederim.

  20. #60
    tyrung - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    18 Haziran 2014
    Motosikleti
    Monster 696, Vespa Primavera
    Römork tüm dengeleri bozan bir araç. Şehir içinde düşük hızlarda sorun olmayabilir fakat uzun yolda problem yaratma riski var. 70km üstü pek akıllıca olmaz gibi.

    Kural [ Z ] bunu beğendi.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)