Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Arka Fren Boşalması

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    35Türk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Haziran 2015
    Şehir
    İzmir
    Motosikleti
    BMW F650 Gs Dakar & Mr Vulture 150
    Merhaba arkadaşlar.

    BMW F650GS Dakar kullanıcısıyım. Motorum da şöyle bir sorun var. Arka fren pedalı düşük hızda özellikle hızımı azaltıp ışıklara yaklaşırken birden boşalıyor. Boşalıyordan kastım fren pedalına defalarca basmama rağmen %0.01 bile fren yapmıyor sanki arka fren hiç var olmamış gibi. Sonra yaklaşık bir 25-30 saniye sonra kendi kendine düzeliyor. Sorun acaba neden kaynaklanıyor ? Teşekkürler.

    Not: Fren pedalı bir yere takılmıyor.
    Not2: Hidrolik kutusunu kontrol ettim hava kabarcığı yok gibi. (Tam emin değilim)


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    thepope - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Nisan 2012
    Şehir
    İstanbul-Ataşehir
    Motosikleti
    --
    Hava yaptığını hidrolik kutusundaki kabarcıklara bakarak anlayamazsın, hava yapmış gibi görünüyor. Ya da frene bağlı elektronik bir sistem var mı varsa onu da kontrol etmekte fayda var.

  3. #3
    35Türk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Haziran 2015
    Şehir
    İzmir
    Motosikleti
    BMW F650 Gs Dakar & Mr Vulture 150
    Elektronik sistem olarak abs var fakat onu kapattığımda da sorun devam ediyor. Hava yapmış olsa arka frenin sürekli olarak boşa düşmesi gerekmiyor mu, yani hava yapmış olması durumunda arka fren sürekli boşa çıkar diye düşünüyorum. Doğru mu düşünüyorum bilemiyorum bilen anlayan biri varsa yol göstersin. Belkide ufacık bir sorunu vardır da gidip ustaya öpülmeye gerek yok.

  4. #4
    mustafa_325 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Temmuz 2010
    Şehir
    istanbul-kocaeli
    Motosikleti
    Pulsar RS 200 - Thriumph TİGER 800
    Fren sisteminde su vardır. Frene başladıktan 5-10 saniye sonra su ısıdan dolayı buharlaşır ve hava gibi davranır, bekleyince soğuyup yoğuşur hidrolik sıvısı gibi davranır. Fren hidroliğini değiştirirseniz sorun çözülür diye tahmin ediyorum.
    mavellen ve kurubuz bunu beğendiler.

  5. #5
    Kural [ Z ] - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Ocak 2018
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Bkz. İmza =>
    Fren sisteminde hava olsa dediğiniz gibi sürekli olarak frende yumuşaklık hissi ve fren kuvvetinde zayıflık hisseder, fren sistemi ısındıkça durumun kötüleştiğini fark ederdiniz.

    Aklıma birkaç şey geliyor ama fikir vermesi açısından yazıyorum, motosikletinizin donanımı ile ilgili malesef yeterli teknik bilgim yok.

    * Bazı motosikletlerde bir dönem fren servosu kullanıldığını biliyorum, bildiğim kadarı ile sizin motosikletinizde bu kullanılmıyor ama kullanılıyor ise arıza belirtisine göre ilk olarak onu kontrol edin.

    *Fren merkezi bozulmuş olabilir, arıza şekline göre rastlantısal olarak belirti gösteriyor olabilir. Arka fren hidroliğini değiştirerek tekrar deneyin.

    *Fren balatalarınız bitmiş olabilir, rastlantısal olarak belirti gösteriyor olabilir.

    *Fren balatalarınız yeni değiştirilmiş ise montaj hatası nedeni ile bu sorunu yaşamanız olasıdır, sökülüp kontrol edilmesi ve doğru takıldığından emin olunduktan sonra arada sistemin çalışmasını engelleyebilecek herhangi yabancı cisim olmadığından emin olun. Bazı durumlarda küçük parçalar anormal ses yapmadan bu sorunu yaşatabilir.

    * Fren bağlantılarını kontrol edin. Herhangi bir bağlantının yuvasından çıkmadığına, gevşeklik olmadığına emin olun.

    Bulunması en zor arızalar sorunu rastgele anlarda yaşatanlardır. Olasılıkları azaltın, mesela ıslandığında veya frenler soğukken/sıcakken mi sorunu yaşıyorsunuz? Sadece belirli bir bölgede mi sorun tekrarlıyor? Freni motosikleti ilk çalıştırdığınızda kontrol ettiğinizde çalışmasında anormallik varmı?...

    Bunları ve dahasını tespit ederseniz arıza tespiti kolaylaşır. BMW üzerinde teknik bilgisi yüksek arkadaşlar daha fazla yardımcı olabilir.
    chetaq bunu beğendi.

  6. #6
    ogzcngdk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    02 Temmuz 2012
    Şehir
    Bursa/Erdek
    Motosikleti
    Kuba Dragon 50 - Hero X Pulse 200
    Merhabalar, arkadaşımın motorunda bu fren işleri ile oldukça haşır neşir olmuştum. Bildiğim kadarıyla size olabilecek problemleri aktarayım.

    Öncelikle sistemde hava olması ihtimaline karşı havasının alınması lazım, bir ihtimal fren hidroliği özelliğini kaybetmiş olabileceği için onunda değiştirilmesini öneririm. (Zaten pahalı bir yağ değildir.)

    Sistemdeki hava kontrol edildikten sonra bakmanız gereken yer fren kaliperi olmalıdır. Bazı durumlarda kaliperdeki pistonlardan birisi çalışmayabilir, buda freninizi oldukça zayıflatır. Eğer böyle bir durum varsa sökülüp tamir edilmesi gerekiyor. İki pistonunda eşit basınçta çalışması gerekir. Balata spreyiyle temizlenmeli ve gerekirse sökülüp tamir edilmelidir.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)