Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Scootera tekrar geçtik :) Abs varmı acaba ?

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    12 Mart 2016
    Şehir
    İstanbul/Artvin
    Motosikleti
    Pulsar 200NS-Yamaha R25-Xmax 250-Fz6 Fazer
    Arkadaşlar selamlar , r25 modelini çok istiyordum. Heves edip 2 ay önce kadar almıştım kısa fakat güzel bir deneyim oldu İnternette tanıştığım bir abimizle takas etmeye karar verdik , bugun sabah 5'te yola çıktım istanbuldan balıkesir bandırmaya gittik bizi bir güzel karşıladı ilgiyi alakayı hiç eksik etmedi eğer foruma üyeyse kendisine teşekkürümü buradan tekrar iletiyorum 10 yıllık tanışıyormuşcasına samimi ve güvenilirdi bize bandırmada hemen hemen dönüşümüze kadar herşeyimize eşlik etti keyifli bir gün geçirdik akşam üzeri feribotla tekrar istanbula döndük
    R25 çok güzel bir motordu çok keyifli alet , üst devirlerde çok canlı . Önceki motorum yine maxi scooter olduğundan artçı için biraz sıkıntılı oldu ss motor acelesi olmasada değişime karar verdim ve yeni motorda tercihimi sym joymax 250i'den yana kullandım.
    Motor bildiğimiz gibi standart scooter , ön fren kombine sürüşü keyifli bir motor
    Şimdi aklıma takılan bir konuda var , aldığım abimiz abs yok dedi motor 2013 model fakat dikkat ediyorum ön fren diskinin orta kısmında abs diski var, o dişli tırtıklı olan kısım ve ona denk gelen yerde abs sensörü görüyorum 2 kablo geliyor. Motorumda abs varmıdır yokmudur bu durumda , göstergede vs abs ışığı yok hava koşulu sebebiyle deneme şansımda olmadı , en güvenli şekilde nasıl test edebilirim sizce ?


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    SuleymanE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Mart 2015
    Şehir
    Bursa
    Motosikleti
    Yamaha Tracer 900 / Xpulse 200 4v
    2013 model joymaxler ABS li satılmadı hocam. Malesef motorunuzda abs yok. O diske aldanmayın, SYM ve kymconun birçok modelinde o tırtıklı ikincil kısım var. Ama ABS sensörleri ve beyni olmadığı sürece onun olması pek bi anlam ifade etmez.

    Ama illa teset edecem diyorsan TÜV muayenesinde istenen şeyi yapabilirsin. Düz temiz bir asfaltta 30km hıza çıkıp sadece arka freni sertçe sıkıp arka tekeri kilitleyip kızaklıyor mu diye deneyebilirsin. Eğer arka kayar ve motor hafif kıç atarsa abs yok demektir.

    Ön frenle deneme çünkü dozajı ayarlayamazsan motoru düşürebilirsin. En kolayı arka lastiği kitleyerek denemektir.

    Ama bu freni sıkma işini çok uzatma, arka lastiğin kitlendiğini hissedip kaymanın başladığını hissettiğinde freni bırak ki motor dengesini bulsun. Abs olan motorda motor dikken nekadar sert fren yaparsan yap motor çizgisini bozmaz ve düz durur.

    Bana TÜV muayenesinde az ileri gidip gel, gelirken de hızlan ve arka freni sıkıp arka tekeri kızakla dediler. Mahsus birşey demedim hızlanıp arka frene abanınca abs devreye girdi ve manete pat pat diye vurdu, arka teker kilitlenmedi yine de. Görevliye bakıp bunda abs var kızaklanmıyo deyince "farkettim zaten, tutup bıraktı tutup bıraktı, maşallah çok iyi durdu" dedi.

  3. #3

    Üyelik
    12 Mart 2016
    Şehir
    İstanbul/Artvin
    Motosikleti
    Pulsar 200NS-Yamaha R25-Xmax 250-Fz6 Fazer
    Merhaba yorum için teşekkür ederim 2013 modelinde bende abs yok diye biliyorum , birde abs diski arka lastikte değil ön lastikte o yüzden biraz daha riskli arkanın kilitlemesi çok sorun değil oysa ))
    Nette video buldum resim çektim paylaşayım ön disk aynı bu şekilde herşey , sensörü ve diski mevcut ama tabi işte beyine bağlı mı bilemiyorum


  4. #4
    MeNGuC - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Mart 2011
    Şehir
    Dünya
    Motosikleti
    KYMCO SÜPER 8 Kara Şimşek :)
    ABS den önce konbine CBS denen bir sistem vardı pek popileritesi olmadığı için kimsede doğru düzgün bilmez şimdi konbine CBS nasıl mı çalışır ön veya arka emin deyilim firene ani firen yapman gerekti ve yaptın on veya arka lastiğe binen yükü sistem arkaya veya öne atıyor bi ortalaması vardı ama hatırlamıyorum sayısal rakamı daha sağlıklı ve temkinli bir şekilde firen yapmayı sağlıyor aklımda kalanlar bunlar konbine CBS araştırınca mevzuyu çözersiniz


    Bi parça bu şekilde bilgi buldum Sorunuza gelince ; sistem ayak fren pedalına ilk basıldığında kumanda sistemi sayesinde , arka kaliper pistonlarına hidrolik yağı aktarılırken ön piston kaliperindeki gecikme valfi sayesinde ön fren ilk etapta devreye girmiyor ..sonra sürücü ayak basıncını arttırınca , otomatikman artan hidrolik basınç ön valfteki direnci yeniyor ve valf açılarak önfren pistonlarına yağ gidiyor ve ön frende devreye giriyor..Hedef dengeli ve yalpalamadan frenaj sağlamak. Birini sıktığınız zaman diğeri gecikmeli olarak %25 frenaj yapıyor.
    CENNET UCUZ DEĞİL CEHENNEM LÜZUMSUZ DEĞİLDİR..

  5. #5

    Üyelik
    11 Eylül 2012
    Şehir
    Türkiye
    Motosikleti
    Yamaha X-Max 250
    60 öne 40 arkaya idi galiba

  6. #6
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    11 Kasım 2014
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    xmax_250 ABS 2015 + Sepetli 52 litre
    binin motora alışın sonra abs li ile takas yaparsınız rahat motordur biraz serttir xmax benzetmişler gts evo selesi bostan gibidir gts evo gibi scooter binmedim yğa gibiydi meret


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)