Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Zorunlu trafik sigortası ile ilgili açıklama

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Tundzhay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Mayıs 2008
    Şehir
    Momchilgrad...



    Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zorunlu trafik sigortasına ilişkin düzenleme içeren tasarının, Bakanlar Kurulu tarafından imzalanarak TBMM’ye gönderildiğini belirterek, "Sektörde öngörülebilirliği artırıp, primlerin daha makul seviyelere inmesini amaçlıyoruz" dedi.

    Şimşek, zorunlu trafik sigortasıyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

    Serbest tarife rejimi altında 2008’den beri sigorta şirketlerince belirlenen primlerde, özellikle 2015'in ikinci yarısından itibaren ciddi artışlar gözlendiğine dikkati çeken Şimşek, bu çerçevede vatandaş şikâyetlerinin arttığını dile getirdi.

    Bunun üzerine talimatlandırdığı Hazine Müsteşarlığınca çalışma başlattığını bildiren Şimşek, şöyle devam etti:

    "Çalışma çerçevesinde, primleri istikrara kavuşturmak amacıyla bazı tedbirlerin alınması uygun görülmüştür. Bu tedbirlerden bir kısmı sigorta şirketlerinin yükümlülüklerinin azaltılmasına yönelik, bir kısmı ise uygulamayla ilgili sorunların çözümüne yöneliktir. Şirket yükümlülüklerinin azaltılmasına yönelik alınan ilk tedbir Karayolları Trafik Kanunu değişikliği olup, taslak Bakanlar Kurulu tarafından imzalanarak hükümet tasarısı olarak TBMM’ye gönderilmiştir."

    "FİYATLAMADA İSTİKRAR SAĞLANMIŞ OLACAK"

    Başbakan Yardımcısı Şimşek, tasarıyla temel olarak trafik kazalarında ölen kişilerin yakınlarına yapılan destekten yoksun kalma tazminatının hesaplanmasının standart hale getirilebilmesi için kanuni, diğer bir deyişle Hazine yetkisinin alındığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

    "Tasarıyla kişilerin kendi kusurundan yararlanamaması ilkesi getiriliyor. Sigortalının sorumluluğu altında olmayan hususlarda sigorta şirketinin tazminat ödeme yükümlülüğünü ortadan kaldıran tasarıyla trafik sigortası kapsamının genel şartlarla belirlenmesi hususunda yetki alınıyor. Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle sigorta şirketleri bakımından belirsizlikler ortadan kalkmış olacak, tazminat yükü daha öngörülebilir hale gelecek, bu suretle fiyatlamada istikrar sağlanmış olacaktır."

    Sigorta şirketlerinin aşırı yüksek prim talep etmeleri veya herhangi bir araç türü ya da coğrafi bölge/il/ilçe için teklif vermemelerinin, Sigortacılık Kanunu’nun 13’üncü maddesinde yer alan "Sigorta şirketleri, faaliyet gösterdiği sigorta branşlarının kapsamında bulunan zorunlu sigortaları yapmaktan kaçınamaz" hükmüne aykırı olduğuna işaret eden Şimşek, bu tür durumlarda Hazine Müsteşarlığının internet sayfasında yer alan "e-Hizmetler/Sigortacılık e-Başvuru" başlığı üzerinden şikayette bulunulmasının mümkün olduğunu bildirdi.


    Kaynak: Hürriyet


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Draconian - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Aralık 2015
    Şehir
    Beylikdüzü/İstanbul
    Motosikleti
    Bajaj Boxer
    Boşuna okumayın. Kafalarına göre vatandaşa iteliyorlardı. Şimdi devlet kontrolünde iteleyecekler. Olayın özeti bu.

  3. #3
    Mengu16 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Aralık 2004
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Bajaj 200NS, Mondial 210MX
    Geçen sene arabamın trafik sigortası 195 lirayken bu sene 599 lira ödedik. Ne benim ne de aracın kayıtlı olduğu kişi olan babamın kazası yok. Motosikletlerim ne olacak bakalım. Mondial'e geçen sene 108 lira ödedim bu sene 400-500 lira mı çıkacak acaba.

  4. #4
    Tundzhay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Mayıs 2008
    Şehir
    Momchilgrad...
    Alıntı Tundzhay adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    "Çalışma çerçevesinde, primleri istikrara kavuşturmak amacıyla bazı tedbirlerin alınması uygun görülmüştür. Bu tedbirlerden bir kısmı sigorta şirketlerinin yükümlülüklerinin azaltılmasına yönelik, bir kısmı ise uygulamayla ilgili sorunların çözümüne yöneliktir. Şirket yükümlülüklerinin azaltılmasına yönelik alınan ilk tedbir Karayolları Trafik Kanunu değişikliği olup, taslak Bakanlar Kurulu tarafından imzalanarak hükümet tasarısı olarak TBMM’ye gönderilmiştir."
    Yani kısacası siz kazayı yapın şirket ödemeyecek zararı. Araç sürme sana kayarım diyor
    Bir başkadır Balkanlar'da Türk olmak!

  5. #5
    inshroud - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Şubat 2016
    Konu ile ilgili daha önce yazdıklarımı buraya da kopyalıyorum.

    Sevgili arkadaşlar,

    Yukarıdaki haber hemen hemen her ajansta ve medya kanalında yer aldı, bildiğiniz üzere bu haber sigorta yaptırırken istenen fahiş fiyatlar konusunda derdimize çare olan bir çözümden değil, kaza sonrasında uygulanacak işlemler ile ilgili.

    Bizim ilgilendiğimiz yüksek sigorta ücretleri ile ilgili bilgi vermek istedim. Maliye Bakanlığı'nın yukarıda bahsedilen Kanun Taslağı bu konuda olumlu bir düzenleme içermiyor. Her ne kadar şartları Hazine'nin düzenleyeceğinden bahsedilse de Kanun bu şekilde yasalaşırsa Hazine'ye devredilecek düzenleme ayrıcalığı sadece ödenecek tazminatlar konusunda olacak. Yine sigorta primleri konusunda herhangi bir düzenleme yapılmasına imkan veren bir cümle değil.

    Konuyu biraz uzatacağım fakat şu bilgileri vermek isterim: Maliye Bakanlığı şu anda istenen fahiş trafik sigortası primlerinden ve bundan ne kadar rahatsız olunduğundan kesinlikle haberdar. Buna rağmen sigorta şirketlerinin şikayetleri göz önünde bulundurulmak zorunda ve şirketle düşük sigorta primlerinin olduğu dönemlerde zarar açıklıyorlardı. Maliye Bakanlığı, onların da haklarını korumak zorunda olduğu için biraz eli kolu bağlı vaziyette ne yazık ki.

    İşte tam da bu yüzden haberde geçen alengirli bazı cümleler var. Maliye Bakanlığı, primlerin düşmesi beklentisi içerisinde yapılan düzenleme, kaza durumunda sigorta şirketinin ödeyeceği tazminat tutarlarını düşük tutarak kazada suçu olan sürücüye daha fazla yüklenmek peşinde. Bu -her ne kadar zorunlu trafik sigortasının mantığına uzak olsa da- maliyetleri düşürmek için kötü bir fikir değil aslında. Tazminat tutarları düşürülerek sigorta şirketleri rahatlatılacak, sigorta şirketlerinin yüksek primle gelirlerini artırmak yerine düşük tazminatlarla giderlerini azaltacaklar. Bu rahatlama bizim ödeyeceğimiz sigorta primlerinde bir düşüş anlamına gelmekle beraber yine söz konusu bir tavan fiyat belirlenmediği için kesinlik arz etmiyor. Yine de rekabet gereği diğer şirketler primlerini düşüreceği ve nispeten bireysel bazda daha az kar hedefleyerek sürümden kazanmak isteyeceği için fiyatları düşürecek, büyük sigorta şirketleri de bu rekabet ortamına ayak uydurmak için fiyatlarını aşağı çekeceklerdir.

    Peki daha net bir şekilde ne yapılabilir? Bu düzenleme içerisinde bizim canımızı yakan konu, düşük fiyatlı araç için anlamsız derecede yüksek sigorta primi çıkması. 3000 liralık bir araç için 1000 lira yıllık sigorta ödemesinin mantıksızlığını çözmek gerekiyor. Bunu sağlamak için eskiden olduğu gibi Maliye Bakanlığı'nın belirlediği bir tavan fiyat olması şart. Bu tavan fiyat için de yukarıdaki Kanun Taslağı'na TBMM'de Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ya da Genel Kurulda görüşülürken bir madde eklenebilir. Bu madde, "Aracın kasko bedelinin %10'undan fazla olamaz" gibi olabilir ama bunu net bir şekilde söyleyemiyorum çünkü sigorta şirketleri misilleme olarak "madem sen benim gelirimi bu kadar düşürdün, o zaman ben de senin çıkarttığın kanun sınırlarında kalıyorum ve her araç için %10 sigorta primi istiyorum" diyebilir. Bu durumda 200.000 liralık bir araç için yıllık sigorta primi 20.000 TL olur ki bu da kabul edilemez. Velhasıl, demek istediğim yukarıdaki gibi %10'luk bir sınır değil de daha iyi hesaplanmış, ne şirketi ne de biz araç sahiplerini mağdur etmeyecek bir tavan oranın belirlenmesi gerektiğidir.

    Bu konuyu takip ediyorum, Tasarı Meclis'e geldiğinde bu maddenin eklenmesi için gerekli çalışmaların yapılacağından emin olabilirsiniz. Uzatıp sizi yordum, özür diliyorum.

  6. #6
    Blindfire - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Mart 2011
    Motosikleti
    Yamaha R25
    Bu sigorta zamları insanları isyan noktasına getirmeye başladı, geçen yıl 160 lira ödediğim motosikletime bu yıl 470 lira ödedim. bu kabul edilemez bir durumdur. Bimere bu haksızlığı yazdım. Herkes te yazmalı bence. Bu zamanda ağlamayana meme vermezler. Benim maaşım da tek haneli artışlar söz konusuyken burada %300 artış vardır. Bu sene bu sigortayı bu fiyatıyla yaptırdım, fakat önümüzdeki yılda aynı tablo devam ederse, motosikletimi satar, faturasız çin işi bir motosiklet alır yoluma devam ederim, Zorunlu diye de bizi öpmelerini hazmedemem.

  7. #7
    Motosiklet Eğitmeni COQ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ocak 2008
    Şehir
    France
    Motosikleti
    Honda
    Forum gelecekten bile haber vermeye basladi.
    çok ilerledik çok.


  8. #8
    Motosiklet Eğitmeni COQ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ocak 2008
    Şehir
    France
    Motosikleti
    Honda
    Aha!!!
    Yeni bi zaman siçramasi daha
    Benim mesaj konuyu açandan önce!!!!

    Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
    Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)