Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

RODAJ Dönemi

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    13 Temmuz 2015
    Motosikleti
    HONDA-CBF 150
    Ankadaşlar merhaba. Honda CBF-150 motorumu yeni aldım, daha 55 km. de ve 5000 d/dk üzerine çıkmadım. Sağlıklı bir rodaj dönemi nasıl olmalıdır. Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    SuleymanE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Mart 2015
    Şehir
    Bursa
    Motosikleti
    Yamaha Tracer 900 / Xpulse 200 4v
    Kitapçığında kaç km boyunca kaç devri geçmeden kullanman gerektiği yazar. Motorun yanında verilen kitapçıkta yazan talimatlara uy derim.

    Eğer kitapçığı yok dersen kabaca şöyle izah edeyim: motorunun çevirebildiği max devrin yarısını hesapla ve bu değeri ilk 800km kadar geçmemeye gayret et, anlık olarak devir yükseltmen gerekebilir, kısa sürede yine alt sınırına dön, yüksek devirde uzun süre kullanma, Bol bol vites değiştir, vites dişlilerini alıştır.

    Benden bu kadar. Yeni motosikletin de hayırlı olsun bu arada.
    han019 bunu beğendi.

  3. #3

    Üyelik
    13 Temmuz 2015
    Motosikleti
    HONDA-CBF 150
    Teşekkürler SüleymanE, Bir sorum daha var; İlk yağ değişimine (1000 km.) kadar Sıcak havalarda çalıştırmayın ve artçı almayın denilmişti (servis) doğru mudur?

  4. #4
    SuleymanE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Mart 2015
    Şehir
    Bursa
    Motosikleti
    Yamaha Tracer 900 / Xpulse 200 4v
    Artçı almama hususu doğrudur. Motoruna zarar vermez aslında ama yinede artçı demek ek yük demek, buda motorunun fazla devir çevirmesi demek. Örneğin 5bin d/dk ile çıktığın bayırı aynı hızda artçı ile çıkamak için 6bin d/dk gerekecek. En azından 300-400 km boyunca artçı alma derim.

    Sıcak havada çalıştırma olayını anlamadım tam olarak. Daha önce duymadığım birşey. Motosiklete sıcak havada binmeyeceksek nezaman bineceğiz ki?

    Belki şunu kastetmiştir: Motoru çalıştırdığın gibi binip gitme, motorun ısınmasını bekle 1-2 dak motor ısınsın öyle gazla demiştir sen yanlış anlamışındır.

    Bu kural rodajı bitmiş motosikletler içinde geçerlidir bu arada. Motosikleti ilk çalıştırmadan sonra hemen sürme, ekipman giy, biraz oyalan 1-2 dakika motor iyice ısınsın ondan sonra sür. Bu motor ömrüne çok etki eden bir faktördür.

    Ayrıca arabalar içinde geçerlidir. Marştan sonra hemen yola çıkmadan önce en az 1dk kadar rolantide motorun ısınmasını beklemek motor ömrü için faydalıdır.
    han019 bunu beğendi.

  5. #5
    hakikiteker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Eylül 2014
    Şehir
    İzmir-Çiğli
    Motosikleti
    Corsa 1.3 CDTI :(
    Çok sıcak havada çalıştırma dedikleri sıcakta motorun hava soğutmalı olduğu için hararet yapma ihtimalindendir ama bu hiç kullanmamak demek değildir. Kullanırken motoru fazla sıkıştırmadan kullanırsan herhangi bir sorun yaşanacağını sanmam, ışıklarda ve uzun süreli beklemelerde motoru kapatmak hava soğutmalı motorların gereklerindendir. Ayrıca akşam vakti sürüş yaparsanız, rodajda daha iyi olur tabi. Bir de rodaj konusuyla ilgili 1 cilt ansiklopedi olacak kadar bilgi var forumda, yukarıdaki arama butonunu kullanabilirsiniz.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)