Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
1. sayfa 123 ... SonuncuSonuncu

Motosiklet Kullanımı Tamamen Yasaklanmalı

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    jedilight - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Nisan 2012
    Şehir
    İstanbul - İzmit
    Motosikleti
    150zc+mcx>Gt250R>954RR
    Motosiklet Kullanımı Tamamen Yasaklanmalı

    Evet dostlarım, yanlış okumadınız bir motosiklet forumunda yazılması gereken en garip şey.

    Sevgili kardeşlerim, saygı değer abilerim varsa ablalarım ben 21 yaşında İstanbul Hukukda okuyan bir motosiklet sevdalısıyım. 40,000km motor tecrübem var bunların büyük çoğunluğu keşmekeş mega şehirlerde hiç trafiksiz bi şehirde kullanmadım. Mondial 150zc > Mondial 150mc > Hyosung gt250r sırası ile kademe kademe ilerledim diyebilirim. Ailem motora kesinlikle karşı ve babam ilk motorumu balyozla parçaladıktan sonra diğer iki motorumu gizlice aldım ve halen gizliden kullanmaktayım.

    Benim için motosiklet bir tutku, bir vazgeçilmez hatta bir yaşam tarzı. Motorumdan bir hafta uzak kalınca bunalıma giriyorum resmen, ve eminim çoğumuz da böyleyiz. Burda tartışmak istediğim şey de bu aslında, bu tutku hepimiz için çok riskli ve çevremiz için de tehlike arz ediyor.

    Bence motosiklet kullanımı ülkemizde tamamen yasaklanmalı ve elektrikli bisiklet hariç izin verilmemelidir. İlk bakışta çok saçma gelen bu iddiayı analizler ile açıklamaya çalışıcam.

    Amerikada 3 yıl yaşamış bi insan olarak orada motor kullanılmasını destekliyorum çünkü önüne adamın atlayabileceği yol yok, basayım desen her taraf polis) NewYork gibi mega şehirler hariç.

    Bu yazıyı okumadan önce aYe abimizin vefat haberini ve forumdaki ilk 5 sayfasını gözden geçirmenizi rica ederim. Hiç tanımadım abimizi ama insanın gözleri dolmadan okuması mümkün değil.

    Topluma bakan yönü ile;
    #Motor ülkemizde araçtan sayılmamakta (Motor görünce inadına üzerine kırıp sıkıştıranlar)
    #Yol kalitesi ve mühendisliği (viraj, su, çukur) motosikler için uygun değil. (Değerli aYe abimiz)
    #Toplumumuz ne motor ne de başka araç sürücüsü olarak sabırlı, saygılı bunun ötesinde eğitimli ve dikkatli değil. (Dedem mekanı cennet olsun 20 yıl renk körü okuma yazma bilmeyen bi şekilde araba sürdü)
    #Kadın sürücüler... Cinsiyet ayrımı yapmak istemiyorum ama 30 ile ana yola atlayıp ben temkinli gidiyorum diyen, senin neredeyse bagaja yapışacağını düşünmeyen, şerit değiştirdikten sonra sinyal veren, karşısına çıkan bir riskde ışık gören tavşan gibi donan varlıktır benim annem. Uzak durun annemden biçer vallaha.

    Şürüş tarzına bakan yönü ile;
    #Motor gittiği yol itibarı ile hiç motor sürmemiş insanların (bu insanlara MUGGLE olarak hitap edeceğim) beklemediği yerlerden ilerlemekte. (Otobüslerin arkasından bakmadan önümüze atlayan insanlar)
    #Motor trafikte her zaman diğer araç sürücülerinin hata yapmayacağına güvenerek ilerlemek zorunda. (Biz yolumuzda ilerlerken yan yoldan önümüze kıran bir araç hakkında yapabileceğimiz hiç bir şey yok, aynı şekilde bi arabanın durup dururken fren yapması halini düşünmemiz imkansız. Aynı şey arabada da gercek olsa da riski kat kat az)
    #Mugglelar yola baktıklarında cüssemiz küçük olduğundan bizi fark edememekte ya da önüne bir araç atlamasının bizi ne kadar zorladığını bilmemekteler
    #Araba gibi frenlere asılma şansımız yok, her an soğuk kanlı olup en iyi seçimi yapmamız gerek.
    #Aniden önümüze çıkan toprak, su, yağ karşısında hiç şansımız yok.
    #Motor stabil giden bir alet değildir, düz çizgide ilerlemez. Youtubden izleyin çindeki iğrenç motor dolu yolları herkes biyer çıkıyo. Bide biri düştü mü arkadan 10 kişi daha kaza yapıyo. Motor trafiği çözer deselerde bence düzenli bir trafik adına uygun bir alet değil.

    Güveliğe bakan yönü ile;
    Yazacaklarım realitelerdir, her türlü güvenlik önlemini alan temkinli abilerime saygı duyuyorum ama fatihte arkadaşımla iki sokak ötede dondurma yemeye gitmek için kimse bunları takmaz... Takmalı aslında
    #Toplumumuzda çoğu sürücü kask takmamakta bu bir realite (Buna ben de dahilim)
    #Çoğu sürücüde mont dizlik bulunmamakta, basit kaymalar bile büyük yaralarla sonuçlanmakta.
    #Her türlü korumaya rağmen 70km ile giden bir motorcu önüne çıkan arabayla çarpışıp yara almaması çok düşük olasılık. (aYe abimizin kolunu koydukları poşeti görüp duygulanmamak mümkün değil) Ben kendim 60ile giderken fren ve gazı karıştıran bir kadının önüme çıkması ile arabada kaza yapıp kendim ameliyat geçirdim kardeşim ise iç kanama geçirdi zor kurtardılar. Motorla olsak tahmin edin?

    Sürücülere bakan yönü ile;
    #Çoğu insan motor sürecek kapasitede değil, dediğimi eminim anlıyorsunuzdur, bu iş sadece eğitimle olacak iş değil. Ayakkabısını giyerken sakarlık yapıp düşen adam bu aleti kullanamaz, bi araba önüne kırdığında saliselerle karar vermen gerek ve yanlış bir karar iki canı tekerler altında ezdirmeye yetebilir
    #Çoğu kimse motorda dikkat etmesi gereken herşeyi akıl edememekte yada sinir, yorgunluk gibi nedenlerden temyiz kudreti azalmakta.
    #En güçsüz motor bile arabalardan iyi hızlanmakta ve arabalardan daha yüksek hızlarda seyretmekte. Arabanın 30 gittiği yerde 60 yapmak çok zor bir iş değil.
    #Bazen sinirden bazen sıkıntıdan bazen yetişmek için olur ama hepimiz illaki bu motorda bi ara basarız, gitmemiz gerekenden hızlı gideriz. Bu olay genelde arabada en fazla bi tamponla son bulur ama motorda....

    Tutku yönü ile;
    #Gençken motora başlayıp 250ccden sonra büyütmeyi düşünmeyen insan azdır
    #150cc ile idare eden abilerimi saygıyla anıyorum ama onların bile içinde büyütme isteği vardır eminim çünkü bu meret öyle bi tutku
    #600cc aletin farkına bile varmadan 100ün üzerine çıktığını söylememe gerek yok herhalde. O hızda duran da azdır ya
    #Motosiklete başlayan bir daha bırakamamakta, ailesi çocuğu bile kolay kolay bunun önüne geçememekte. (aYe abimizin 4aylık kızı aklımda hala)
    #Süren zaten vaz geçemiyor fakat bunun yanında arkanıza binen arkadaşlarımız da bu hevese kapılmakda ve bu riskli hayata adım atmaktalar. Virüs gibi yayılmakta ve kapan kurtulamamakta gibi neredeyse
    #Direk 600lükten başlayan ya da adımları hızlı atlayan insanları hiç saymıyorum bile. (Değerli Tuğrul abimiz 2000km cbr125den sonra gsxr600de hayatını noktalamıştı)

    Azap yönüyle;
    Aşağıdaki senaryolarda tamamen motor sürücüsünün haksız olduğunu varsayalım
    #Sizin yüzünüzden motora başlayan fakat hayatını yitiren arkadaşınızı düşünün
    #Motora başlayıp hayatını yitiren oğlunuzu düşünün
    #Talihsiz bir kaza sonucu size bişey olmazken hayatını yitiren yada felç kalan artçınızın ailesi ile konuşmanızı düşünün.
    #Geçirdiğiniz bir kazada kolunuzun kopmasını düşünün
    #Geçirdiğiniz bir kazada hayatınızı yitirmeyi düşünün

    Bi kaç başlığı kaçırsam da herhalde yazan riskler konusunda hepimiz hemfikiriz. Forumdaki aramızdalar kısmını açın, kardeşlerimizden yalnız 2 tanesi motor üstünde vefat etmemiş.

    Hayatında motorda ölüm riski atlatmayan var mı?
    Hiç 100ün üzerinde iken arabayla çarpışıp yaşayan kalıcı hasar olmayan var mı aramızda?

    Belki aramızdan yarımız motor üstünde vefat edecek, belki de haklı olamamıza rağmen, buna hazir mıyız, geride bırakacaklarımıza? Belki 20 yıl sorunsuz süreceksiniz aleti fakat o son gün kırmızı ışıkta geçip yandan size giydirecek hırbo yüzünden bu hayata nokta koyacaksınız.

    Çok fazla artısı olan bi alet motor, mükemmel bir icat. Fakat değer mi bunca gencimizi kaybetmeye? Değer mi yukarıda yazdığım azapları çekmeye. Bir muggle gibi bakın olaya sizce de lanet bişey değil mi motor? Madem biz bırakamıyoruz bu aleti devlet vatandaşlarını korumak adına zorla yasaklamalı. Ben motorun çok saçma riskli bir alet olduğunu kabul ediyorum ve muhtemelen motor üstünde....

    Hepiniz dualarımdasınız kardeşlerim, allah en azından kendimize zarar versekde arkamızdaki cana zarar vermenin vicdan azabını yaşatmasın.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    lycantrophic - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Ağustos 2009
    Motosikleti
    GV 250
    Boş muhabbet, yolları güvenli hale getirelim, insanları bilinçlendirmek için çaba sarfedelim denecek yerde yasaklayalım gitsin, bunu söyleyen de 21 yaşında, muhtemelen ehliyetsiz, ailesinden habersiz kasksız ekipmansız motosiklet kullanan bir insan. Riski ortada Türkiye gibi bir yerde, göze alabilirsen kullanırsın yok saçmalayıp kasksız filan kullanıyorsan da zaten kullanma. Motor mükemmel bir araç diyip 2 cümle sonra çok saçma demişsin, önce kendi kafa karışıklığını gider, nasıl kullanman gerektiğini abilerinden, bilinçli sürücülerden bir öğren. Sonra risk de en aza iner ya da şu gün bırak bu işi.

  3. #3
    Ahmet_Tascı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Ağustos 2013
    Şehir
    Antalya
    Motosikleti
    Kuba Cg 200
    Valla biraderim motor yasaklanırsa eğer bu ülkede terkederim bu ülkeyi........
    Panter38, serdar1547, eskomoja89 ve 2 diğerleri bunu beğendiler..
    Tutkudur Motosiklet

  4. #4
    ReiZzZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Aralık 2011
    Şehir
    HATAY
    sizin moraliniz bozulmuş belli ki hayata bu açıdan bakarsanız hiçbirşey yapamazsınız risk heryerde ne zaman nereden ne geleceğini bilemeyiz aynı mantıklı herşeyi bırakıp kendimizi güvenli bir odaya kitleyelim o zaman
    rahmi34 bunu beğendi.

  5. #5
    Motosiklet Eğitmeni COQ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ocak 2008
    Şehir
    France
    Motosikleti
    Honda
    Katiliyorum.
    Ekmek biçağı da yasaklansin.
    Kaç kişi öldü bu ekmek bıçağı yüzünden.
    Bi de erkekler sünnet olurken ucu yerine kökünden kesilirse yeryüzünde ne dert kalır ne endişe.

  6. #6
    ReiZzZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Aralık 2011
    Şehir
    HATAY
    birde motosiklet kullanmadığı için sonsuza kadar yaşayan var mı? zaten son belli giy ekipmanını al eğiimini sonrası tevekkül
    Alfist bunu beğendi.

  7. #7
    flame - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Aralık 2005
    Şehir
    35,izmir
    Motosikleti
    Yamaha Mt-09,Derbi Gpr 125 Nude
    Bir hukuk öğrencisinin saçma sapan ipe sapa gelmez bir dille,adeta "acı soyuttur o zaman acı biberde soyuttur" mantığı ile böyle bir şey yazması kanımı dondurdu.

    Şunu okumaya başlayıp sonuna geldiğimde şok geçirdim.

    Fikirlere saygı,özgür düşünce filan ama bu düpedüz köpek kafesine kedi atmak.

    Biz burada neyin savaşını veriyoruz ? Bizi taşıt yerine koysunlar diye neden çırpınıyoruz ? Benzin fiyatları yükseliyor en çok biz bağırıyoruz.NEDEN ???
    Bu site neden var burada ??? Hiç mi aklınız ermiyor???Şu ülkenin şu an bu halde olması siz ve sizin mantığınızdaki insanlar yüzünden.Ya siyah ya beyaz hiç mi gri yok bu hayatta ? Mutlu olmadan çevreni mutlu etmeden yaşamanın ne anlamı var ki ?

    Mantığa bak.Ya tam olur ya hiç olmaz.Ölüyorlar yasaklayalım.Ne demek yasak ??? Hukukçuya bak.Yasak...


    Kan beynime sıçradı şu an.Görüşe bak ya.Yasak diyor adam.Utanmadan yüzü kızarmadan yasak diyor.

    Sevmiyorsan,korkuyorsan açıkcası yemiyorsa BİNMEYECEKSİN.Kimsenin özgür iradesine dil UZATMAYACAKSIN.
    lycantrophic, varan22, tr_select ve 6 diğerleri bunu beğendiler..
    Yamaha Mt09 dıştan modifiyeli içten şimdilik stock :p --------Derbi Gpr 125 Nude,Gianelli Perfomance Exhaust,Athena Air Filter-------- 0(rh)+ (Italian)

  8. #8
    Ahmet_Tascı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Ağustos 2013
    Şehir
    Antalya
    Motosikleti
    Kuba Cg 200
    Valla bu başlığı açan arkadaş çok yanlış yere açtın.bu forum motosiklet tutkunlarının bulunduğu bir yer.ben sana açık ve net söylüyorum.eğer bu ülkede motosiklet yasaklanırsa bu ülkeden giderim.motorsuz yapamam vs vs.sana da fikirlerinle sonsuz başarılar dilerim
    Tutkudur Motosiklet

  9. #9
    Chucky35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Ağustos 2013
    Şehir
    izmir
    Motosikleti
    İlerleyen aylarda :))
    bi hırbonun kırmızandan geçip size çarpmasıyla biter hayat diyorsun fakat bu sadece motor içinde geçerli olmaz o zaman. Arabayada kırmızıdan geçip çarpsa içindekilerin ölme riski var ayrıca yayalarında karşıdan karşıya geçerken ölme riski olur.Çok saçma bir düşünce.

  10. #10
    Oldjack - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Ağustos 2013
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Fz6 Fazer
    Evet satır da yasaklanmalı elektrikli et kesme makinası kullansın ihtiyacı olan . Asıl bence otomobil yasaklanmalı yada sadece belirli bölgelerde izin verilmeli .
    Chucky35 bunu beğendi.

  11. #11
    inanck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Ekim 2008
    Şehir
    izmir
    Motosikleti
    honda cbr 250r
    sayılan bunca riski okurken motosiklet kullanmakla sigara içmenin ne kadar paralel olduğu aklımdan geçti.
    günlük hayatta belki hiçbir etkisi yok, çok sıradan gibi, risk düşük gözüküyor ve herşey kontrol altında sanki..
    ancak 20 sene sonra bu hobilerimiz nedeniyle başımıza ne gelir denildiğinde risklerin gerçeğe dönüşme olasılığı büyük ölçüde artıyor.
    20 yılda mutlaka bir kaza yapılır. ya da sigaranın 20 yılda herhangi bir kansere yol açma tehlikesi de oldukça yüksek.
    sigarayı bırakalım. motora devam. Allah hepimizi korusun.

  12. #12
    varan22 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Mayıs 2009
    Motosikleti
    2004 ybr 125
    Uçağa binerken paraşütte takalımmı. Sen hukuk okuduğuna eminmisin ?

  13. #13
    kurubuz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Aralık 2008
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    CBF1000FA
    Boş boş konuşuyor işte. Laf olsun torba dolsun.
    flame, varan22, Garip ve 1 diğerleri bunu beğendiler..

  14. #14
    jedilight - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Nisan 2012
    Şehir
    İstanbul - İzmit
    Motosikleti
    150zc+mcx>Gt250R>954RR
    18 yaşından beri ehliyetliyim elhamdülillah. Ben de motor tutkunu bir insanım bakın çoğu yerde belirttim aileme karşı da olsa biriktirdim aldım, kask da aldım merak etmiyin.

    Fakat asıl noktayı kaçırıyosunuz yazımdaki, tamam abim sen kullanırsın cesaretinde ekipmanında vardır fakat bu iş öyle bitmiyor. Yasaklanmalı diyorum, bunu toplumun iyiliği için dile getirdim yoksa kendim de motoru bırakmayı göze alabilecek biri değilim.

    Benim ailemi ikna etmek için sunduğum bahaneleri sunmayın lütfen biz hepimiz farkındayız bu işin bi ekmek bıçağı yada bir arabadan kat ve kat riskli olduğundan.

    Çok pro ve şanslı insanlar olabilir aramızda bense o ölüp giden kesimi göz önüne getirmek istedim

  15. #15
    Chucky35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Ağustos 2013
    Şehir
    izmir
    Motosikleti
    İlerleyen aylarda :))
    benim düşüncem aşırı hıza kaçmadıkça kazada ölme olasılığı çok düşüktür.
    bsongoz bunu beğendi.

  16. #16

    Üyelik
    11 Aralık 2006
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    pcx 125 / 2018
    boşver tüm o yönleri, kendi yönüne bak sen...

  17. #17
    lycantrophic - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Ağustos 2009
    Motosikleti
    GV 250
    Toplumun iyiliğinin ne olduğuna karar verme yetkisini nerden alıyorsun? Arabayı yasaklayalım diyelim o zaman. Amerikada motosiklette yıllık ölüm oranı 100 binde 72.34, hadi türkiyede 150 olsun. Ayrıca 60-70 yaşında akıllı üsturuplu motor kullanmış olan tanıdığım insanlar var keza dedem de sürekli motosiklet kullandı, 85 de vefat etti. Ölüm olabilir, ama herkes ölecek motosiklet kullanan demek gerizekalılık, yasaklansın demek bir de motosiklet kullandığını iddia etmek cahillik. Sen kullanmazsın olur biter sanane milletin kullandığı motordan, nasıl bir bilinçsizlik? Elbet buradaki insanlar da neyin ne olduğunu, riskin ne olduğunu bilip kullanıyor.

    Son bir şok, motosiklet kullansan da kullanmasan da eninde sonunda ölüp gideceksin, ot ot yaşamaktansa gidişim motosiklet kullanmış olarak olsun daha erken gelme riski olsa da. Ayrıca gidip de 200 kilometre basma meraklısı değilim bunu da söyleyeyim. Kendine yasakla motosikleti yeter ne başkasına karışma hakkın var ne öyle bir birikimin var, sen okulunu oku gerisine karışma.

  18. #18
    flame - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Aralık 2005
    Şehir
    35,izmir
    Motosikleti
    Yamaha Mt-09,Derbi Gpr 125 Nude
    Bir kaç foruma daha üyeyim.Şu an diğer forumlarda da huzursuzluk çıkarılıyor.Sanırım bu şahısda onlardan birisi.Yada içmeye biraz erken başlamış.
    Yamaha Mt09 dıştan modifiyeli içten şimdilik stock :p --------Derbi Gpr 125 Nude,Gianelli Perfomance Exhaust,Athena Air Filter-------- 0(rh)+ (Italian)

  19. #19
    tr_select - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Mart 2006
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    uǝq ɯıɯɐpɐ sɹǝt
    Alıntı flame adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Bir hukuk öğrencisinin saçma sapan ipe sapa gelmez bir dille,adeta "acı soyuttur o zaman acı biberde soyuttur" mantığı ile böyle bir şey yazması kanımı dondurdu.

    Şunu okumaya başlayıp sonuna geldiğimde şok geçirdim.

    Fikirlere saygı,özgür düşünce filan ama bu düpedüz köpek kafesine kedi atmak.

    Biz burada neyin savaşını veriyoruz ? Bizi taşıt yerine koysunlar diye neden çırpınıyoruz ? Benzin fiyatları yükseliyor en çok biz bağırıyoruz.NEDEN ???
    Bu site neden var burada ??? Hiç mi aklınız ermiyor???Şu ülkenin şu an bu halde olması siz ve sizin mantığınızdaki insanlar yüzünden.Ya siyah ya beyaz hiç mi gri yok bu hayatta ? Mutlu olmadan çevreni mutlu etmeden yaşamanın ne anlamı var ki ?

    Mantığa bak.Ya tam olur ya hiç olmaz.Ölüyorlar yasaklayalım.Ne demek yasak ??? Hukukçuya bak.Yasak...


    Kan beynime sıçradı şu an.Görüşe bak ya.Yasak diyor adam.Utanmadan yüzü kızarmadan yasak diyor.

    Sevmiyorsan,korkuyorsan açıkcası yemiyorsa BİNMEYECEKSİN.Kimsenin özgür iradesine dil UZATMAYACAKSIN.
    Alper kardeşim söylenilebileceklerleri zaten söylemiş.
    + olarak aye (Murat doğanay) Çok yakından tanıdığım bir abimdi. ALLAH RAHMET EYLESİN !
    Biraz onun suçu (Pist lastiği,agresif kullanım) Ve ihmarkar belediyenin yolları ıslatması bu kazayı getiren nedenler.

    Yazdıklarınızın yarısı bana çok saçma geldi, 100km ile duran yoktur heralde? Veya o şekilde annenize arabanın anahtarlarını vermeniz?

    105-110 arasında kaza yaptım. Motorum tamamen pert oldu. Kıç pedine kadar full+full korumalıklarım vardı. Kaza sonrası aşırı adrenalin şoku hariç hiç bir şeyim yoktu... Yamaha bws ile Antalya-Dim mağarası yolu vardır. Sol taraf uçurum ? Yamaha bws ile o uçurumdan'da uçtum. Yine bir şey olmadı... Ben önlemimi alıyorum, korumalıklarımı takıyorum. TAktidi Allaha bırakıyorum.

    Geri kalan yazdıkların içinde; Hayırlısı be gülüm
    jook bunu beğendi.
    Yurt dışındayım, mesajdan ulaşın.

  20. #20
    beko12345 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Haziran 2012
    Şehir
    Bursa / Nilüfer
    Motosikleti
    Suzuki Dl 650 V-Strom K8 , Kuba blackcat
    İstemiyorsanız siz kullanmazsınız olur biter , isteyen kullanıyor . Kimse benim özgürlüğümü kısıtlayamaz ...
    rambomert bunu beğendi.


    REKLAM ALANI
1. sayfa 123 ... SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)