Bu konu hakkında gördüklerimi yazmak istedim, belki faydalanan birisi çıkabilir.
Alacağınız motora karar kıldıktan sonra bayi bayi gezilmeli kesinlikle, 50-100-150 artık ne kadar ucuza buluyorsanız oradan almak daha mantıklı. illa ki yanında hediye istenmeli, motor koruma demiri, tank pedi, arka çanta, kask vs. artık ne koparırsanız taksit düşünüyorsanız, taksit öteleme, taksit sayısı vs.
motoru aldıktan sonra aldığınız yer size 3-5 kağıt veriyor, trafik sigortasını da yaptırıp, emniyetten online randevu alıyorsunuz. emniyette işlem 25 dk civarı sürüyor, oraya buraya biraz para yatırıyorsunuz, 4 saat sonra tekrar gidip ruhsatı alıyorsunuz. ruhsatla beraber plaka basım kağıdı veriyorlar. sonra gidip plakayı bastırıyorsunuz. plakayıda motoru almış olduğunuz yere götürüp taktırdıktan sonra artık keyfini çıkarabilirsiniz.
masraflara gelince; (kendi motoruma ve yaşadığım şehre göre yazıyım)
honda cb125e: 3600 TL ye motor koruma demiri hediye olarak 12 taksitle kredi kartına aldım, üzerinde şamyelli kenda marka dandik bi lastik vardı, 170 TL ye irc nr-50 kış lastiklerini 9 taksitle ayrıca aldım ve takıldı. trafik sigortasınıda aynı yerde yaptırdım Ankara için 156 TL 12 taksit tuttu.
verdikleri kağıtlarla sabah 9:14 e randevu aldık. 9:40 da işim bitmişti. emniyette 163 TL ödedim toplam. öğleden sonra gittim ruhsatı aldım. plaka basım yeri yürüyerek 10 dk uzaktaydı. oraya gittim 11 TL plaka basım parası verdim. Sonra gittim plakayı verdim, taktılar ettiler. tüm işlemler budur.

burda tüm fiyatları tek tek yazmamın asıl nedeni;
çevremdekiler beni hep ikinci el motor almaya yönlendirdiler, sıfır alınca motor alma masrafı 500 tl dediler, satarken çok zarar edersin vs dediler. ama öyle değilmiş. yeni motosiklet almanın masrafı 174+trafik sigortasıymış. ikinci el alınca da 80+trafik sigortası. yani arada anlatılanlar gibi bir fark yokmuş.