motosiklet tamir sehpası hakkında

arkadaşlar garajımın bir köşesine motor tamir işleri için bir sehpa yapma fikri geldi aklıma. hazır satılanlar hidrolik liftli olanlar çok pahalı ben sağlıklı malzeme kullanarak sağlıklı bir kaynak işçiliği ile güzel birşeyler yapabiliriz diye düşünüyorum. Alet edevat takım gibi sıkıntımız yok( anahtar takımı matkap spiral kaynak makinesi vb) aşağıdaki verdiğim resim nasıl birşey yapmak istediğime örnek oluşturacaktır.sizden ricam bu konu hakkındaki bilgi ve tecrübelerinizle beni yönlendirip boyut ve malzeme açısından bilgilendirmeniz olacaktır. (yükseklik, genişlik, rampa açısı, dikdörtgen profilin kalınlığı vb). bu işe bir arkadaşım ile başlayacağım. kullanışlı olup olmadığı konusunda yeteri kadar tatmin olursam yapmayı düşünüyorum.

motorrampa.jpg

http://img163.imageshack.us/img163/336/motorrampa.jpg

techp.jpg

Motosikleti
Honda VFR 800x Crossrunner
o (pahalı diye) bahsettiğin hidrolik sistemli motosiklet sehpasından tasarlamıştım birine; ricası üzerine.. çok güzel ve kullanışlı bi mekanizma.. Öyle zor birşey de değil. Yalnızca motoruna para verirsiniz onun dışında pek bi maliyeti olmaz.. Hatta benim yaptığım biraz fazla güçlü olmuştu. sağlam bi motorla birlikte üzerine 3 kişi daha çıkabiliyodu rahat :mrgreen:

Aslında sehbanın motorlu hidrolik olmasına gerek yok. Neticede tek kullanıcılı bir ünite. 20 liraya satılan küçük hidrolik krikolar var. Uygun duzenekle manuel bir sehba oluşturulabilir.

Kabaca düşünecek olursak. Rampa için harcayacağın malzeme maliyetinden biraz daha fazla harcayarak motoru üzerine çıkardığın platformu 30-40 cm kadar rahatlıkla kaldırabilirsin. Hem yerden tasarruf etmiş olursun.

manuel kolla kaldırım yapan araç krikoları gibimi? peki bir tanesi yeterli olacakmı o kadar ağırlığı kaldırmaya.

tek kriko kullanılmaz herhalde. tam ortada kalırsa denge sorun olur 4 tane kullanmak lazım ama 4 taneyide eşit şekilde kaldırıp indirmek için bir tertibat yapmak gerekir.

Tek krikoyla olur, ama kriko kullanacaksanız iyi bir palanga tasarlamalısınız platformu kaldıracak. Krikonun 15 cm stroku varsa onu platformu 70-80 cm kaldıracak şekilde kullanmalısınız. Bide o şişe krikolar sadece dikken çalışır.

yap böyle bir sehpa rahat et. Kocaman şeyi nerede kullanacaksın arkadaş :silent:

zincir dişli sistemi ile bir şeyler yapılabilir orta sehpa sağlıklı olmaz bence. şuan başka bir çizim yapıyorum, ekleyeceğim birazdan.

---------- Mesajlar birleştirildi - 16:32 ---------- bir önceki mesaj zamanı 16:04 ----------

elektrikli vinç ilede yapılabilir aslında hem indir hem kaldır olayı çözülür hemde frenleme işide hallolmuş olur.

http://www.sahibinden.com/ilan/is-makineleri-sanayi-sanayi-endustri-makineleri-elektrikli-vinc-caraskal-400-800-kg-max-akgul-makine-hirdavat-110935810/detay

hangi motor şasiden herhangi bir sehpaya oturtulursa oturtulsun,dengesi bozulup düşme gibi bir durum söz konusu olmaz. ancak yan taraftan çok büyük bir güç sarfetmeniz lazımki motor kızaklayarak düşsün; yan yatırıp düşürmek bile çok zordur. aşağıdaki motorların hepsi büyük ve ağır motorlardır(170kg ve üstü) ve arkadaşımın atölyesinin önünde çekilmiş fotolardır. bu motorlar 2-3 kişi ile o sehpanın üzerine oturtulmuştur. yani kısacası Tolga can'ın dediği gibi bir düzenek, tamir ve bakım işlerinizde çok çok yetecek ve uygun fiyata mal olacaktır. kolay gelsin.

Süper Moderatör
Yönetici
Motosikleti
Harley Davidson Softail 107
Cross için sehpa öneren arkadaşlar birşeyi gözden kaçırıyorlar, bir çok motorun motor bloğu veya motoru taşıyan şase kısmı o sehpada duramayacak şekildedir.

Mesela en basitinden bunu yapmak isteyen arkadaşın motoru mct 250 ye baktım ;

Mondial-250-MCT.jpg

Kaldırıp dirt bike sehpasına koyarsanız eksozları kırılır sanırım.

En garantisi arkadaşın şemada istediği model bence.Öbürlerini pek gözüm tutmadı.Meraklının biri gelir devirir üstümüze...Yok yok harbi gözüm tutmadı...

Cross için sehpa öneren arkadaşlar birşeyi gözden kaçırıyorlar, bir çok motorun motor bloğu veya motoru taşıyan şase kısmı o sehpada duramayacak şekildedir.

Mesela en basitinden bunu yapmak isteyen arkadaşın motoru mct 250 ye baktım ;

http://arabalife.com/wp-content/resimler/Mondial-250-MCT.jpg

Kaldırıp dirt bike sehpasına koyarsanız eksozları kırılır sanırım.
evet Olcay hocam, tabikide egsoz borularının şasenin altından geçmemesi lazım. geçmeyen tüm motorsikletler gönül rahatlığıyla böyle bir düzenekte, tek kişi bakımını ve tamirini yapılabilir.

motorrampa3.jpg

vinç ile böyle bir mantıkta yapılabilir aslında. bu açılmış hali. ince görünen yerler profil yada tüp borudan yapılacak tabiki.

grenajlı motorlarda da sorun çıkarır diye düşünüyorum.

adszdscg.png

Benim bahsettiğim videodaki gibi basit ve ucuz bir düzenek. Rahatlıkla yapılabilecek gibi görünüyor.

[yt]Rr1n0OaKXtc[/yt]

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar