Motosiklet Endüstrisi Derneği MOTED'in 5 Mart 2007 tarihinde yapılan genel kurulunda yeni yönetim kurulu seçildi. Ferruh Tanay'ın yeniden başkan seçildiği genel kurulda yönetim kurulu üyeleri Honda, Ferco, Borusan, ICM ve Efsane Motor yöneticilerinden oluştu. 28 markanın temsil edildiği, Türkiye'de motosiklet sektörünü temsil eden tek kuruluş olan MOTED, son iki yılda sektörün gelişmesine ciddi katkılarda bulundu. Seçimden sonra MOTED Başkanı Ferruh Tanay, "Motosikletin, hayatımızın bir parçası olarak hem ekonomikliği hem de trafik sıkışıklığına tek çözüm olduğu gerçeğini bıkmadan anlatmaya devam edeceğiz. Gelişen motosiklet sektörünün sürekli yaşadığı sorunlara, çok daha etkin çözüm getirmeye gayret edeceğiz.

Mart sonu gerçekleşecek MOTOSHOW'07 ve TV8'de her hafta yayınlanacak MOTOKEYF programı ile yüz binlerce motosiklet tutkununa ulaşacağız. Sektörün haksızca ağır vergi yüklerine maruz kaldığı gerçeğini sürekli gündeme getirerek, er geç ülkemizi, şehirlerimizi yönetenlerin, motosikletin hayatımıza ve ekonomimize sağladığı faydaları fark etmelerini sağlayarak bu haksızlıkları ortadan kaldıracaklarına da inanıyoruz," dedi. MOTED' in toplam 13 üyesi bulunuyor ve 2004 yılından beri faaliyetlerini sürdürüyor.

MotoGP 2007 Katar'da başlıyor

Bu sene 18 yarıştan oluşan MotoGP'de heyecan, bu hafta koşulacak Katar yarışı ile başlıyor. Son iki yıldır ülkemizde de izlediğimiz bu yarışların 3. ayağı, bu kez 22 Nisan'da İstanbul Park'ta yapılacak. Son iki yılın İstanbul birincisi Marco Melandri (Marko Paşa) bu kez de yarışı kazanabilecek mi? Tabii bu sene önceki yıllara göre yarışlarda yapılan en önemli değişiklik, eskiden 990cc ile yarışan tüm takımların motor hacimlerinin 800cc'ye düşmesi. Tüm motosikletlerin birbirine daha yakın teknik özelliklere kavuşması yarışları ilginç hale getirecek. Bu sene Dani Pedrosa, Toni Elias, Marco Melandri ve Stoner'a dikkat etmek gerekir. Tabii Repsol Honda'dan son dünya şampiyonu Hayden, efsane Valentino Rossi, Edwards ve Capirossi her zaman olduğu gibi güçleri ve tecrübeleri ile ön planda olacaklar. Ancak ben, bu yılki yarışların sürprizlerle dolu olacağı inancındayım. MotoGP Dünya Şampiyonası üç farklı kategoride yapılıyor: 125cc iki zamanlılar, 250cc iki zamanlılar ve MotoGP sınıfı. 2004 yılında 16 Grand Prix pisti varken, 2005 sezonundan itibaren şampiyona 17 ayrı pistte yapılmaya başlandı. Limitli sayıda sürücü ve dünyanın en iyi takımlarının yarıştığı MotoGP'de dünyanın en büyük üreticileri ve markaları da bu büyük yarış için hazırladıkları ürünlerini yarıştırıyorlar. Tabii bu ürünler daha sonra benzerleri (replica) üretilerek biz motorcuların kullanımına sunuluyor.


Metin KALKAVAN
mkalkavan@sabah.com.tr
Motokeyf - Metin Kalkavan'ın Yazıları Sabah Gazetesi Cumartesi Ekinde Yayınlanır.