Ağzınıza sağlık hocam, vakit ayırıp bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. @Okan Sinan Ocan @tommygun

Toplantıya katılamadığım için Dört Parmak Frenin halen etkisini 'Teorik olarak' çözmüş değilim. Tabloya baktığım da 2 parmak frenimin hala etkili olduğunu görüyorum....
Benim kurguladığım koşullarda 85 km/s süratlerin altında uygun koşullarda 2 parmağın (o şekilde fren yapmanın dezavantajlarına denk gelmezseniz) sizi daha erken durdurma İHTİMALİ var. Bununla birlikte hocanın verdiği mesaj ve bilgileri de aldık göğüs cebimize attık: Tespit ve söylemlerin hepsi doğru, faydalı ve güzeldi.
Dün akşam Toplantıya girmeye çalıştım fakat giremedim. Yönetici onayı bekledi, Tekrar denedim bir türlü onaylanmadı. Toplantının olmadığını düşünerek çıkmak zorunda kaldım. @Okan Sinan Ocan
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
Toplantıya katılamadığım için Dört Parmak Frenin halen etkisini 'Teorik olarak' çözmüş değilim. Tabloya baktığım da 2 parmak frenimin hala etkili olduğunu görüyorum.
Nasipse bir sonrakine...
zaten ekstra öğrenmediğim için bir şey diyemedim abi. Bildiğim 2 parmaktan devam şimdilik.Dostum tablonun bizim sunumumuzla alakası yok . Tabloya bakarak karar verme bence![]()
Dar kapsamlı sunum özeti geçiyorum: Konu ağırlıklı olarak "Acil / Yüksek Süratle Seyrederken Frenleme" kapsamında ele alındı ve orada da doğru olanın 4 parmak fren yapmak olduğu iletildi. 2 parmak acil / yüksek süratle seyrederken frenleme efektif değil. Bununla birlikte 2 parmak frenlemeye alışmış bünyenin 4 parmak frenleme yapmakta zorlanabileceği, 4 parmak acil frenleme yapması gereken bir senaryoda alışkanlık gereği 2 parmak frenleme yaparsa sıkıntı yapacağı da aktarıldı. Bu sebeple 4 parmak frenleme öğretildiği iletildi....
Toplantıya katılamadığım için Dört Parmak Frenin halen etkisini 'Teorik olarak' çözmüş değilim. Tabloya baktığım da 2 parmak frenimin hala etkili olduğunu görüyorum.
Nasipse bir sonrakine...
Özet için çok teşekkür ederim üstadım. Emeğinize sağlık.Dar kapsamlı sunum özeti geçiyorum: Konu ağırlıklı olarak "Acil / Yüksek Süratle Seyrederken Frenleme" kapsamında ele alındı ve orada da doğru olanın 4 parmak fren yapmak olduğu iletildi. 2 parmak acil / yüksek süratle seyrederken frenleme efektif değil. Bununla birlikte 2 parmak frenlemeye alışmış bünyenin 4 parmak frenleme yapmakta zorlanabileceği, 4 parmak acil frenleme yapması gereken bir senaryoda alışkanlık gereği 2 parmak frenleme yaparsa sıkıntı yapacağı da aktarıldı. Bu sebeple 4 parmak frenleme öğretildiği iletildi.
Hangi virajda trail braking kullanıp/kullanmayacağınıza nasıl karar veriyorsunuz?Dar kapsamlı sunum özeti geçiyorum: Konu ağırlıklı olarak "Acil / Yüksek Süratle Seyrederken Frenleme" kapsamında ele alındı ve orada da doğru olanın 4 parmak fren yapmak olduğu iletildi. 2 parmak acil / yüksek süratle seyrederken frenleme efektif değil. Bununla birlikte 2 parmak frenlemeye alışmış bünyenin 4 parmak frenleme yapmakta zorlanabileceği, 4 parmak acil frenleme yapması gereken bir senaryoda alışkanlık gereği 2 parmak frenleme yaparsa sıkıntı yapacağı da aktarıldı. Bu sebeple 4 parmak frenleme öğretildiği iletildi.
Kendi yorumum: Yukarıdakilere katılıyorum. Bununla birlikte şehir içi / makul hızlarda ve sürüş güvenliği gözetilen kullanım senaryolarında, "yani performans / agresif / sportif sürüş yapmıyorken, gerektiğinde 4 parmakla fren yapmaya geçiş yapabilecek bir zihinsel esnekliğe de sahip iseniz" 2 parmakla fren yapmaya devam edilebileceğini düşünüyorum. (Kendimde o esnekliğin olduğunu defaten tecrübe ettim...) Excel de zaten bu spesifik senaryolarda bu tekniğin daha kısa mesafede durdurma sağlayacağını net bir şekilde gösteriyor. (Parametrelerle oynayıp çok farklı varsayımları simüle edebilirsiniz...) Yine de normal kullanımda 4 parmakla fren yapmaya kendimi alıştırmaya çalışacağım - bakalım sürüşüme nasıl bir etkisi olacak?
(Kötü gibi sanki; çünkü trail braking yapamıyorsun 4 parmakla fren yaparken)
sanki tek bir insan tek bir motosiklet varmış gibi konuşuluyor birisinin tendonları daha farklıdır 2 parmakla gücü yeter birisinin hidroliği farklıdır kaliperi farklıdır 2 parmakla kitlemeye yeter ama boş kağıt adama böyle öğretirsen patlar onun motorunun en boktan motor olduğunun gücünün bileğinin en güçsüzü olduğunu varsayarak öğretmek lazım ondan sonra günü geldiğinde isterse 2 parmak kullanırDar kapsamlı sunum özeti geçiyorum: Konu ağırlıklı olarak "Acil / Yüksek Süratle Seyrederken Frenleme" kapsamında ele alındı ve orada da doğru olanın 4 parmak fren yapmak olduğu iletildi. 2 parmak acil / yüksek süratle seyrederken frenleme efektif değil. Bununla birlikte 2 parmak frenlemeye alışmış bünyenin 4 parmak frenleme yapmakta zorlanabileceği, 4 parmak acil frenleme yapması gereken bir senaryoda alışkanlık gereği 2 parmak frenleme yaparsa sıkıntı yapacağı da aktarıldı. Bu sebeple 4 parmak frenleme öğretildiği iletildi.
Kendi yorumum: Yukarıdakilere katılıyorum. Bununla birlikte şehir içi / makul hızlarda ve sürüş güvenliği gözetilen kullanım senaryolarında, "yani performans / agresif / sportif sürüş yapmıyorken, gerektiğinde 4 parmakla fren yapmaya geçiş yapabilecek bir zihinsel esnekliğe de sahip iseniz" 2 parmakla fren yapmaya devam edilebileceğini düşünüyorum. (Kendimde o esnekliğin olduğunu defaten tecrübe ettim...) Excel de zaten bu spesifik senaryolarda bu tekniğin daha kısa mesafede durdurma sağlayacağını net bir şekilde gösteriyor. (Parametrelerle oynayıp çok farklı varsayımları simüle edebilirsiniz...) Yine de normal kullanımda 4 parmakla fren yapmaya kendimi alıştırmaya çalışacağım - bakalım sürüşüme nasıl bir etkisi olacak?
(Kötü gibi sanki; çünkü trail braking yapamıyorsun 4 parmakla fren yaparken)
Sonradan video ekledim, hemen hemen hepsinde kullanıyorum - ben o elemanın anlattığı gibi viraj dönüyorum / dönmeye çalışıyorum. Dünkü yayında da"viraj girişlerinde benim stoplar hep yanar" demiştim zaten. @Ged şahit.Hangi virajda trail braking kullanıp/kullanmayacağınıza nasıl karar veriyorsunuz?
Haftaya yayında parti var desenizeSonradan video ekledim, hemen hemen hepsinde kullanıyorum - ben o elemanın anlattığı gibi viraj dönüyorum / dönmeye çalışıyorum. Dünkü yayında da"viraj girişlerinde benim stoplar hep yanar" demiştim zaten. @Ged şahit.![]()
Sonradan video ekledim, hemen hemen hepsinde kullanıyorum - ben o elemanın anlattığı gibi viraj dönüyorum / dönmeye çalışıyorum. Dünkü yayında da"virajda benim stoplar hep yanar" demiştim zaten. @Ged şahit.![]()
Valla herkes bunu yukarıda kalın işaretlediğim şey olarak algılıyor ve adı da böyle geliyor. Şahsen kullanıyorum çok da hassas olduğunu düşünmüyorum, ben bile yapabildiğime göre? Amortisörleri biraz yükleyerek dönmeyi daha kontrollü ve güvenli buluyorum - şu anki bilgi ve tecrübemle - çünkü öyle hissettiriyor. Bakalım bu konuda ne öğreneceğiz?...
Maalesef Trail braking in sadece viraja fren taşımakla aynı şey olduğunu düşünen bir kitle var dünyada. Hayır hayır ve de yine hayır. Youtube daki videoları referans alarak lütfen bu kadar hassas işlere girişip birde başkalarına tavsiye etmeyin .
...
Zaten 4 parmak fren yapin denmesinin nedeni de bunlar. Yavas suruste motor egikken on frene asilirsan hooop yerle iliskin gelisir. Sıkısık trafikte arka fren daha cok kullanilir. Istanbulda oldugum icin arka balatalarim daha cabuk asiniyor mesela. Bir de scooterdan gelen aliskanligin da olabilir yavas giderken on fren kullanmak.şimdi iki parmak ve dört parma mevzusunda ben bir şey söyleyeyi, 4 parmakla freni daha kontrollu daha rahat sıkabiliyorum, iki parmak freni şehri içinde çok aşırı sıkışık trafikte hafif hafif fren gerektiğinde bazen kullanıyorum ama 2 parmakla fren basıncını o kadar da iyi ayarlayamıyorum. iki parmakla da abs devreye girecek kadar sıkabiliyorum freni ama 4 parmakla daha kolay oluyor. 2 parmak önceden kalma alışkanlık bende, zaten sıkışk trafikte yavaş hızlarda ön freni hiç sıkmamam lazım.
Ben bu konuda hala eski kafaliyimSonradan video ekledim, hemen hemen hepsinde kullanıyorum - ben o elemanın anlattığı gibi viraj dönüyorum / dönmeye çalışıyorum. Dünkü yayında da"viraj girişlerinde benim stoplar hep yanar" demiştim zaten. @Ged şahit.![]()
Zaten virajda veya değil manete asılmak diye bir kavram yok ki?Zaten 4 parmak fren yapin denmesinin nedeni de bunlar. Yavas suruste motor egikken on frene asilirsan hooop yerle iliskin gelisir. Sıkısık trafikte arka fren daha cok kullanilir. Istanbulda oldugum icin arka balatalarim daha cabuk asiniyor mesela. Bir de scooterdan gelen aliskanligin da olabilir yavas giderken on fren kullanmak.
Ben bu konuda hala eski kafaliyimhaa virajda ya da viraj icinde fren yapmiyor muyum, yapiyorum ama manete asilarak degil ve cok nadir. Sistem virajda fren yapmak riskli der ama sistem zaten performans surusunu anlatmiyor. Cross/offroad surusu de mesela cok farkli.