• Sunuculara saldırı nedeniyle sitede sorun var. Çözüm için çalışıyoruz.

Amortisör patlaması (dolandırılıyor muyum?)

Katılım
11 Eki 2024
Mesajlar
9
Merhabalar,

Geçenlerde derin bi çukura girmem sonucu uzun süredir bakımsız olan zincir atması sorunu yaşamıştım. Zincir değişti vs hallloldu ama sonrasın farkettim ki sağ ön amortisör yağ kaçırıyor, keçe ve borunun alt kısımlarında yağ var.
Hata yapıp üsküdardaki motoru aldığım sıçar* motorun yetkili servisine gittim.
Usta baktı ve amortisör patlamış keçe değişimi kurtarmaz komple borusuyla beraber değişmesi lazım dedi ve parça siparişi verildi.
Bugün gittiğim başka bir servis ise seni ayakta dükmüşler amortisör patlayabilen bir şey değil yağ kaçırıyor ve sadece keçe değişmesi lazım dedi.
Gerçekten dolandırılıyor muyum? Borularda en ufak bir hasar ya da çizik yokken değişmesinin hiçbir anlamı yok mu
 

F54

Katılım
25 Haz 2010
Mesajlar
15,104
çizik olup olmaması da önemli fakat borularda karıncalanma/pas varsa da yağ sızdırmaya devam eder
krom borular pürüzsüz ve sağlamsa keçe değişse yeterli ve ne kadar sızdırma yaptığı de önemli bir konu
birde şöyle basit bir çözüm bulanlar var eli anahtar tutan geçici bir çözüm olarak deneyebilir


 
Katılım
9 Eyl 2024
Mesajlar
2,306
Amortisör patlar da, bizim motosikletlerdeki patlamaz. Keçe bozulur ve yağ kaçırır. Patlaması için içinde sürekli basınç bulunduran bir şey olması lazım.
O halde amortisörün çalışma mantığını anlamak lazım.
Amortisör iç içe iki borudan oluşan bir sistem. Bu iki borunun ortasında yay var. Bu çukura girdiğinizde tekerin içeri ve dışarı yaylanmasını sağlayarak sizin konfor seviyenizi arttırıyor. Şimdi bu boruların alttakinin içinde yağ var. Bu yağ da amortisörün çok hızlı sıkışıp çok hızlı geri gelmesine mani oluyor.. Yağ, hava kadar rahat hareket etmediğinden amortisör daha yavaş kasılıyor yada daha yavaş gevşiyor. Bu da sürüş güvenliğini sağlıyor.
Bu yağın içeride kalmasını sağlayan keçe bozulursa yağ dışarı taşıyor ve amortisör sağlıklı çalışmamaya başlıyor. Yapılması gereken keçeyi söküp , yağı değiştirip keçeyi yerine takmak. Amortisör boruları genelde çizilmez . Çizilmesi için darbe alması lazım. Paslanabilir. Pas giderilemez ise değiştirilir.
Bence sizin durumunuzda sadece keçe ve yağ değişimi yeterli olacaktır. Yağ 2 yılda bir değiştirilmelidir. Bu arada scooterlarda da amoritsör yağı değiştirilmelidir. Ama değiştireni hiç duymadım.
 
Katılım
19 Haz 2021
Mesajlar
8,069
Motosikleti
Bajaj Pulsar Ns200 2015
Amortisör borularında eğiklik, gamze ve çizik olmadığı sürece değiştirilmez sadece keçe ile birlikte yağ değişimi yapılır ve devam edilir.
 
Katılım
24 Haz 2018
Mesajlar
2,526
Motosikleti
CBR 125 R 2014
Amortisör borularında eğiklik, gamze ve çizik olmadığı sürece değiştirilmez sadece keçe ile birlikte yağ değişimi yapılır ve devam edilir.
Yapmaya erindikleri için komple değişim :D o yüzden 2 defa ön amortisör patladı komple değişim yaptım yapacaklar beceremeyecekler git gel konya 6 saat :D uğraşmaya değmez :D
 
Katılım
8 Tem 2026
Mesajlar
24
Motosikleti
Yiben Palermo 50CC
Benim scooter de amortisör bir anda cok yumuşadı üstüne binince bile bir miktar iniyor rodajda daha.
 
Katılım
24 Eyl 2006
Mesajlar
1,015
çukura düştüğünde amortisör borusu eğilmiş olabilir. bu durumda keçe değiştirmek kurtarmaz, amortisörü komple değiştirmek gerekebilir.
 
Katılım
29 Tem 2015
Mesajlar
19,359
Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Amortisör borularının değişmesi gerekmezken size bu değişimi öneren usta ya da servisin ismini buraya yazın ki kimse gitmesin.
 
Katılım
11 Eki 2024
Mesajlar
9
Amörtisör borularında kesinlikle hiçbir eğilme hasar vs yok. Zaten böyle bir tespitleri de olmadı, 30 saniye bakıp başka yolu olmadıpı çok yağ aktığı değişmesi gerektiği hatta biri değişirse biri yeni olacağı için ona çok yük bineceği bu yğzden ikisini de almamı sağladılar. Üsküdar uçar motor
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar

Üst