2025 R25 ile kaza ve hasar kaydı

Herkese selamlar. İlk kez kaza yaptığım için tecrübeli arkadaşların, abilerin fikirlerine ihtiyacım var.

2 gün önce, bayiden sıfır aldığım 6–7 aylık 2025 R25 motorumla kaza yaptım. Sol şeritte ilerlerken sağımdaki araç son anda en sağdan sola geçip soldaki sokağa dönmeye çalıştı ve aracın sol kapısına yandan girdim. Hızım yaklaşık 50–60 km/s civarındaydı. Motorun sağ ön tarafı araca girdi, motor sola yattı ve düştüm.
Kaza sonrası sağ ve sol grenajda küçük çizikler oluştu ancak kırık veya çatlak yok. Ön fren ve vites maneti ise yamuldu. Motoru aldığım Yamaha bayisine fiyat sorduğumda; ön, sağ ve sol grenaj, fren ve vites maneti, kafa demiri ve işçilik dahil toplam 64 bin TL masraf çıkardılar. Karşı taraf kusurlu olduğu için masrafları sigorta karşılayacak.

Motorum henüz 5 bin km’de ve hasar kaydı oluşmasını istemiyorum. Aslında sadece manetleri değiştirsem ve çiziklere pasta cila yaptırsam motor neredeyse sıfır gibi görünüyor. Usta motor düştüyse kafa demirini de yazalım dedi ama kontrol etmedi. Sadece kafa demirini değiştirip hasar kaydında onun görünmesi satışta sorun olur mu?

Tüm parçaları bayide yaptırıp sıfır şekilde devam edebilirim. Hasar kaydı oluşur ama değer kaybı için para alabilirim. Veya ön fren, vites manetini değiştirip, grenajlardaki çok ufak çiziklere pasta cila yaptırabilirim ancak kafa demiri hasarlı olabilir diye içim rahat etmedi. Siz olsanız ne yapardınız bana bir akıl verirseniz çok sevinirim

Motosikleti
Yamaha yzf R25
Herkese selamlar. İlk kez kaza yaptığım için tecrübeli arkadaşların, abilerin fikirlerine ihtiyacım var.

2 gün önce, bayiden sıfır aldığım 6–7 aylık 2025 R25 motorumla kaza yaptım. Sol şeritte ilerlerken sağımdaki araç son anda en sağdan sola geçip soldaki sokağa dönmeye çalıştı ve aracın sol kapısına yandan girdim. Hızım yaklaşık 50–60 km/s civarındaydı. Motorun sağ ön tarafı araca girdi, motor sola yattı ve düştüm.
Kaza sonrası sağ ve sol grenajda küçük çizikler oluştu ancak kırık veya çatlak yok. Ön fren ve vites maneti ise yamuldu. Motoru aldığım Yamaha bayisine fiyat sorduğumda; ön, sağ ve sol grenaj, fren ve vites maneti, kafa demiri ve işçilik dahil toplam 64 bin TL masraf çıkardılar. Karşı taraf kusurlu olduğu için masrafları sigorta karşılayacak.

Motorum henüz 5 bin km’de ve hasar kaydı oluşmasını istemiyorum. Aslında sadece manetleri değiştirsem ve çiziklere pasta cila yaptırsam motor neredeyse sıfır gibi görünüyor. Usta motor düştüyse kafa demirini de yazalım dedi ama kontrol etmedi. Sadece kafa demirini değiştirip hasar kaydında onun görünmesi satışta sorun olur mu?

Tüm parçaları bayide yaptırıp sıfır şekilde devam edebilirim. Hasar kaydı oluşur ama değer kaybı için para alabilirim. Veya ön fren, vites manetini değiştirip, grenajlardaki çok ufak çiziklere pasta cila yaptırabilirim ancak kafa demiri hasarlı olabilir diye içim rahat etmedi. Siz olsanız ne yapardınız bana bir akıl verirseniz çok sevinirim
Hasar kaydında sadece kafa demirinin değiştiğini belli edersen satışta alacak kişi olarak ben sorarım mesela greanjlar değişmeden kafa demirini nasıl yamultabildin diye .sende grenajları kendim değiştim desen alıcı hepten kıllanır bence . Hasar kaydı işlemeden cebinden yapıcaksan da satarken her ne kadar belli olmucak seviyeye gelse bile alıcının bunları bilmeye hakkı var ,durumu anlatırsın işine gelirse alır zaten . Günümüzde bu aletleri almak için çok ter döken gençler var ,üzmemek gerek . Olan olmuş zaten mekanik aksamda çok bişey yoksa ben olsam cebimden yapar satarkende izah ederim daha önce de bu şekilde yapmıştım.benim fikrim bu şekilde

Hasar kaydında sadece kafa demirinin değiştiğini belli edersen satışta alacak kişi olarak ben sorarım mesela greanjlar değişmeden kafa demirini nasıl yamultabildin diye .sende grenajları kendim değiştim desen alıcı hepten kıllanır bence . Hasar kaydı işlemeden cebinden yapıcaksan da satarken her ne kadar belli olmucak seviyeye gelse bile alıcının bunları bilmeye hakkı var ,durumu anlatırsın işine gelirse alır zaten . Günümüzde bu aletleri almak için çok ter döken gençler var ,üzmemek gerek . Olan olmuş zaten mekanik aksamda çok bişey yoksa ben olsam cebimden yapar satarkende izah ederim daha önce de bu şekilde yapmıştım.benim fikrim bu şekilde
Teşekkür ederim yanıtın için. Sorum biraz yanlış anlaşılmaya müsait düzeltmek isterim. Motoru satarken nasıl hasarı gizlerim gibi bir isteğim yok aslında. Motorun kaza sonrası hiç bir sorunu olmadığını ve ufak çizikleri gösteren bir video çektim yarın obürgün satarsam alıcıya da gösterebilmek için. Motorda çizikler ve grenajlardaki yamulmalar o kadar küçük ki motor sanki durduğu yerde yere düşmüş gibi. Kaza ile alakası bile yok ama bunu satarken alıcıya inandırmak ve içinin rahat etmesi asıl mesele. Ufacık bir kaç çizik için tüm grenajları değiştirmek anlamsız geliyor. Bunu gören alıcı da tüm grenajlar değiştiyse bu motor ağır kaza geçirmiş gibi düşünecek mutlaka bunu biliyorum ama sadece bir kaç küçük çizik. Koruma demirinde hasar olup olmadığı belli değil usta motoru kaldırmadan onu da yazdı listeye ama bayilerin bu konuda ne kadar kan emici olduklarını biliyoruz. Grenajın kırılmadığı, sadece çizildiği bir kazada koruma demirine zarar geldiğini hiç sanmıyorum.

Motosikleti
D400
Herşeyini yetkili servisde değiştirip değer kaybı da alacaksan ve satarken zaten bunu söyleyeceksen hasar kaydından kaçınmanın mantığını çözemedim.

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
Başınıza gelen olaya üzüldüm, geçmiş olsun.

Kazaya ait fotoğraf ve videolar olduğu sürece tüm işlemleri sigorta üzerinden yapmanız daha şeffaf bir izlenim oluşturacaktır.
Alacağınız değer kaybı tazminatı, satarken oluşacak kaybı da azaltacaktır.
Satarken zorlanırım diye çekiniyorsunuz ama her şeyin bir alıcısı mutlaka çıkıyor.
Belirttiğiniz diğer yöntem insanların kafasında gereksiz bir şüphe uyandırabilir.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Türkiye'de maalesef bu hasar kaydı, tramer, değişen, boyanan vs. işleri çok sıkıntılı. Hem motorda, hem otomobilde...

Adam binlerce lira ödeyip kasko yaptırıyor, sonra kaza yapınca sırf tramerde görünmesin diye hasarı yine cebinden karşılıyor mesela. Satarken de çizik boyası, yok keyif boyası, yok avuç içi kadar boya diye pazarlıyor. Ama TRAMERSİZ diye koca koca yazıyor. Hele değişen parça tam kabus bizim millette. Kaput yamuk biner ama değişmez. Neden? Çünkü satarken anlatamaz karşı tarafa...Tam şark yöntemi işler...

Bunlar hep ülke insanının ahlaki çöküşünün sonuçları. Birbirine inanmaz, güvenmez, hep bir hinlik arar. Haksız da sayılmaz aslında. Kimse de birbirine güven kalmamış...

Normal bir ülkede herhangi bir kaza durumunda kimse düzeltme-boyama ile vs uğraşmaz. Gider servise değişecek ne varsa orijinali ile değiştirir. Bu durumda aracında bırak değer kaybını, orijinal parçaları ile değiştirdiğinden değerini korur. Normali de budur. İkinci el zaten makul olduğundan, kimse de bunlara takılmaz.

Böyle diyorum ama biz normal bir ülke olmadığımızdan bunu size öneremem. Çünkü satarken orası değişmiş, burası boyanmış, şu kadar trameri var diye başınızı yiyecekler. Boyalı olsun ama trameri olmasın diyenler çoğunluktadır.

Ben olsam, ödediğim kaskonun, sigortanın hakkını alır, ne gerekiyorsa değiştiririm. Çünkü bunun için sigorta yaptırıyorum. Cebimden vereceksem neden onca prim ödüyorum şirketlere?

Zor karar, kendiniz seçeceksiniz yöntemi...

Motosikletini yetkili serviste yaptır, fotoğraflarını da çek, satmak istediğinde alıcıya neyse onu izah et.

Bizim millet üç kuruş fiyatını düşürmek için pireyi deve yapar ama olsun.

Üç kuruş eksik al ama için rahat olsun. Değmez üç kuruş fazla para alacağım diye bazı şeyleri saklamaya veya dolambaçlı anlatmaya.

Ha
o zaman neden hasar kaydı işlesin istemiyorsun?

hasar kaydı demek, bak kardeşim ben bu araçla kaza yaptım, bu kazadan dolayı bunu bunu bunu yaptırdım, ahanda işlemlerin kanıtı demek.
Hasar kaydı işlesin istemiyorum değil, bu şekilde işlesin istemiyorum. Mesela ön grenajda çakmak boyu kadar, hafif bi çizik var derin de değil. Bu kadar ufak çizikler için tüm grenajları değiştirmek daha önce de dediğim gibi alıcıda "bu motor takla atmış" algısı oluşturacak adım gibi eminim.

Türkiye'de maalesef bu hasar kaydı, tramer, değişen, boyanan vs. işleri çok sıkıntılı. Hem motorda, hem otomobilde...

Adam binlerce lira ödeyip kasko yaptırıyor, sonra kaza yapınca sırf tramerde görünmesin diye hasarı yine cebinden karşılıyor mesela. Satarken de çizik boyası, yok keyif boyası, yok avuç içi kadar boya diye pazarlıyor. Ama TRAMERSİZ diye koca koca yazıyor. Hele değişen parça tam kabus bizim millette. Kaput yamuk biner ama değişmez. Neden? Çünkü satarken anlatamaz karşı tarafa...Tam şark yöntemi işler...

Bunlar hep ülke insanının ahlaki çöküşünün sonuçları. Birbirine inanmaz, güvenmez, hep bir hinlik arar. Haksız da sayılmaz aslında. Kimse de birbirine güven kalmamış...

Normal bir ülkede herhangi bir kaza durumunda kimse düzeltme-boyama ile vs uğraşmaz. Gider servise değişecek ne varsa orijinali ile değiştirir. Bu durumda aracında bırak değer kaybını, orijinal parçaları ile değiştirdiğinden değerini korur. Normali de budur. İkinci el zaten makul olduğundan, kimse de bunlara takılmaz.

Böyle diyorum ama biz normal bir ülke olmadığımızdan bunu size öneremem. Çünkü satarken orası değişmiş, burası boyanmış, şu kadar trameri var diye başınızı yiyecekler. Boyalı olsun ama trameri olmasın diyenler çoğunluktadır.

Ben olsam, ödediğim kaskonun, sigortanın hakkını alır, ne gerekiyorsa değiştiririm. Çünkü bunun için sigorta yaptırıyorum. Cebimden vereceksem neden onca prim ödüyorum şirketlere?

Zor karar, kendiniz seçeceksiniz yöntemi...
Yazdıklarının hepsine katılıyorum. Araçta, motorda değişen varsa, fiyatı da öldürmek için kırk takla atıp motorun değerini düşürüyolar. Benim derdim de bu aslında
Motosikletini yetkili serviste yaptır, fotoğraflarını da çek, satmak istediğinde alıcıya neyse onu izah et.

Bizim millet üç kuruş fiyatını düşürmek için pireyi deve yapar ama olsun.

Üç kuruş eksik al ama için rahat olsun. Değmez üç kuruş fazla para alacağım diye bazı şeyleri saklamaya veya dolambaçlı anlatmaya.
Bu noktada 2 seçeneğim var ve ikisinin de artısı eksisi mevcut

1.seçenek- Motorumun tüm hasarını sigortadan yaptıracağım. Ufak çizik dahil tüm parçalar sıfır orijinali ile değişecek. Bu seçeneğin artısı, motorun yeniden sıfır olması ve eğer alabilirsem değer kaybı ücreti almama olacak.

Eksileri ise motorda ufacık çizikler yüzünden hasar kaydı oluşacak. Bir de motor, sigorta eksperi, parçaların gelmesi ve montajı derken 1 aya yakın bayide yatacak.

2.seçenek ise manetleri değiştirip, ufak çizikler için de pasta cila yaptırıp yine motoru sıfır hale getireceğim. Artısı, motorun hasar kaydı olmayacak. Eksisi ise cebimden ödemiş olacağım. Çok büyük bir tutar değil ama hasar kaydından daha mantıklı geliyor. Bunda da kafa demirinin hasarsız olduğunu varsayıyorum

Hangisi senaryoyu seçersem seçeyim, ben motorun en ufak ayrıntısına kadar videosunu çektim ve durumu anlattım. Satarken de bu videoyu alıcıya göstericem.

Hepinize teşekkür ederim yazdıklarınız için. Zor bir karar ama bir şekilde verilmesi gerekiyor

Ged

Motosikleti
Forza 250, Tiger Sport 660
Ikinci el r25lerin cogu onden kazali. Alacak olanlar da bunun farkinda.
Cektiginiz video sadece bir lazanin etkisini gosterir. Arada baska kaza yapip da saklamis olanlar cok.
Bana oyle bokunu cikartacak potansiyel alici geldiginde ugrasmiyorum, "o zaman sifir km alacaksin" demisligim de vardir. Dogru fiyata her urun satilir.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Bunlar hep galericilerin fiyat öldürmek için bulduğu bahaneler. Yok tramer, yok hasar kaydı vs Ülkede güneş ışığından kaynaklı tavanının boyası kalmamış ama yine de boyatılmayan bir dünya araba var.

Degistrrsen gfenajlari servissse istedigini siyle satarken aliciya yedek olarak verrsin. Ama bence degiaeme gerek yok gibi geldi.

Bugün, motoru aldığım bayiye motoru göstermeye gittim. Sigorta işleri ile ilgilenen ustaya motoru ve hasarları gösterdim. Grenajlarda çatlak, kırık olmadığı ve çizimlerin çok küçük olduğu için değişim değil onarım vereceklerini söyledi. Onarım işi de çok uzun sürecek gibi duruyor. Bayide parçalar sökülüp sigortaya veriliyor, sigortada anlaşmalı oldukları tamircilere grenajları gönderip onarım yaptırıp geri veriyor. Nereden baksan en az 15-20 gün motor yatacak, bayide kalacak.

Aldığım son karar, motoru sigortadan yaptırmamak. Yamulan manetleri cebimden yenisi ile değiştirip grenajları bu şekilde kullanmaya devam edeceğim. Sigortayı bekleme, motorun 1 aya yakın yatmasını beklemek istemiyorum.

Yanıt veren herkese teşekkür ederim tekrardan.

Çok ama çok küçük bir çizikten benim komple karenaj değişmişti. (Yamaha XJ6F) Motosiklette onarım saçmalığı yoktu, başlamışlar sanırım.
Geçmiş olsun.

Bayideki ustanın söylediğine göre "grenajlardaki çizikler çok küçük değişime değil onarım yazarlar". Değişimi istersem nolur dediğimde de uğraştırırlar dedi. Zaten beklemek istemiyorum motorun mekanik hiç bir sorunu yok. Sigortanın vereceği 3-5 lira zaten. Kendi cebimden yaptırıp videosunu çeker yarın bigün satarsam alıcıya gösteririm yapacak bişey yok maalesef

Motosikleti
Voge 250RR
İnsanlar anlamaz ama hasar kaydı kötü bir şey değil aksine iyi bir şeydir. Sen cebinden yaptırmaya karar vermişsin ama bunun sebebinin hasar kaydı olmamasından kaynaklı bir şey demeyeceğim beklemek istememişsin, zamanında senin yaptığını yapmadım ve motoru 4 ay bekledim, benimkinde de sadece grenajda sorun vardı ve onarım değil komple değiştiler hepsini. Satarken de grenajın komple değiştiğini söyledim, alıcı fiyat düşmedi hatta bunu kötü bir şey olarak da görmedi. Sonuç olarak kendi bayisinde sıfır fabrika çıkışı parçalarla değişiyor, zaten motosiklet yapılırken de aynı parçalar takılmıyor mu?

Ben çok net söylüyorum aynı fiyatta iki ilanı karşılaştırarak, grenajlarında çizik olan ve manetleri sahibinin cebinden ödenmiş bir motosiklet yerine grenajı komple deiğşen ve hasar kaydı işlenen motosikleti tercih ederdim. Hasar kaydı kazanın kanıtıdır, kazada burası şurası hasar aldı bayide onarıldı veya değiştirildi diye yazar. Sen yarın öbür gün grenajın videosunu göstereceksin ama senin sözlerin motosikletin başka bir kusuru olmadığını kanıtlamayacak alıcıya.

Doğru söylüyorsun. Ama buraya fotoğraf ekleyemediğim için grenajları sana gösteremiyorum. Grenajlarda ki çizik, bir çakmak boyu kadar ve hiç derin değil. En üst tabakadan çok hafif sıyrılmış, rengi bile grenajlara aynı. Bu kadar ufak çizikler için motorun 1 aya yakın yatmasını istemiyorum. Bilsem ki 1 haftada her şey bitecek motoru alacağım direkt gidip yenileticem artık o raddeye geldim. Ama anlattıklarına göre en az 1 ay yatacak. Önce bayide grenajları sökecekler, sigortaya gidecek. Sigorta anlaşmalı tamirciye gönderecek, tamirci onarımı yapacak, geri bayiye yollayıp montajını yapacaklar falan filan en aşağı 1 ayı var.

Satarken de alıcıya durum böyle böyle diyip anlatıcaz. Alıp almamak kendisine kalmış.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar