Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Görevimiz elektrik / Menderes Özel

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    100 Oktan Moderatör (Komtan) Gürkan Anbarlı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Nisan 2003
    Motosikleti
    Fazer

    2010’da 50 adet piyasaya sürülecek olan 69 bin dolarlık elektrikli motosiklet Mission One saatte 220 kilometre hıza erişebiliyor

    ABD’de şubat başında Teknoloji, Eğlence ve Tasarım Konferansı’nda tanıtımı yapılan tamamen elektrikle çalışan motosiklet Mission One (Görev Bir), iki tekerlekliler dünyasında gündem yarattı.

    Elektrikli motosiklet ilk kez duyduğum bir şey değildi. İki yıl önce Milano’daki motosiklet fuarında elektrikli bir skuter deneme fırsatım da olmuştu. Tesla Motors’dan ayrılan bir dahinin, Forrest North’un geliştirdiği Mission One’ın en önemli ve daha önce hiçbir elektrikli motosiklette görülmeyen özelliği saatte 220 km. hıza erişiyor olması ve torkunun yüksekliği.

    Tesla Motors’dan ayrılmasının ardından San Francisco’da şimdilik 12 kişinin çalıştığı kendi şirketi Mission Motors’u kuran North’un Mission One’ı hem güzel hem de hızlı. Ne türden olursa olsun, şimdiye kadar yapılmış en hızlı elektrikli-motorlu araç olduğu söyleniyor. Forrest North’u elektrikli bir motosiklet tasarlamaya iten en önemli neden, motosikletin bir otomobile oranla daha basit olması.

    Mission One’da benzinli motorlardaki titreşim, sarsıntı gibi unsurların hiçbiri yok. Bu sayede motosikletçi, bataryalarının menzili süresince yorulmadan yolculuk edebilir. Motosikletin bir diğer özelliği sessiz olması. Birçok motosikletçi, sesin trafikte algılanmayı sağladığını ve en azından güvenlik için motosikletlerin mutlaka sesli olması gerektiğini düşünür. North sessizlikten rahatsız olanların motosiklete ses ekleyebileceğini söylüyor.



    Tasarımcının babası Türk

    Gücünü lityum ion bataryalarından alan motosikletin menzili 225 km. Mühendisler, motosikletin 240 V elektrik ile iki saatten az bir sürede şarj olabilmesini sağlamaya çalışıyor.

    Mission One bir bilimkurgu filminde başrolü kapabilecek kalitedeki fütürist görünümünü ünlü endüstriyel tasarımcı Yves Behar’a borçlu. San Francisco’da yaşayan Behar’ın babasının Türk olması da bir gurur nedeni.
    2010’da 50 adet üretilmesi planlanan Mission One’ın etiketindeyse 68 bin 995 dolar yazacak. Lüks bir otomobil fiyatına olan Mission One’ın daha ucuz bir versiyonunun tanıtımı da bu yaz yapılacak.

    Motorcuya sigorta

    Geçenlerde kendimi olası bir kazanın olası kötü sonuçlarına karşı sigortalattım; motorumu değil, kendimi...

    Sigorta şirketleri motosikletlere karşı genelde çekinceli yaklaşır. Acıbadem Sigorta “Bilinçli Motor Sürücüsü” isimli bir program çıkarmış, motosikletleri sigortalıyor. Şirketin konuyla ilgili internet sayfasında “Her kontağı çevirişimizde olabilecek bir kazada ailelelerimize ne kadar yük olabileceğimizin, bu kişisel zevkimiz için manevinin yanında ne kadar çok maddi sıkıntı da verebileceğimizin farkında mıyız?“ diye soruluyor ve şöyle deniyor: “Gelin hiç olmazsa herhangi bir havalı aksesuar ya da birkaç depo benzin fiyatına kendimizi ve sevdiklerimizi güvence altına alalım. Motordan, doğadan zevk alırken ailelerimize karşı en azından bu sorumluluğumuzu yerine getirelim.”
    Bu ifadelerin ardından “Poliçemin işe yaraması nasip olmasın” demekten başka bir söz gelmiyor aklıma.

    Enduro, touring, chopper tipi motosikletlerin sürücülerini kapsama alanına alan sigorta, parmaklarımın tuşlamaya varmadığı durumlarda ailelere 100 bin TL’ye kadar tazminat veriyor, kaza durumunda tedavi masraflarını karşılıyor.


    Menderes ÖZEL
    mozel@milliyet.com.tr
    Motosiklet Günlüğü - Menderes Özel'in Yazıları Milliyet Gazetesi Cumartesi Ekinde Yayınlanır.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    29 Aralık 2008
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    250-MCT
    Makina çok güzelmiş ama etiket el yakıyo tabi. Poliçeni Allah kullanmak nasip etmesin inşallah. Güzel günlerde sürün.

  3. #3

    Üyelik
    21 Ocak 2009
    bu Acıbadem Sigorta iyi pr yapıyor.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)