Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Canımızı yollarda bulmadık! / Menderes Özel

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    100 Oktan Moderatör (Komtan) Gürkan Anbarlı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Nisan 2003
    Motosikleti
    Fazer

    Motosiklet kavramı bazılarımız yüzünden saygısızlık klişeleriyle yüklenirken, otomobil, otobüs ve diğer çok tekerli araçların dikkatsizlikleri nedeniyle iki tekerli yolculuk hayat mücadalesine dönüyor

    Millet sağa sola 3-5 günlük gezilere giderken çivilendim ofis koltuğuma yerimden kıpıldayamıyorum. Benim çağım ağustosta başlayacak ve kararlıyım!

    Hala motosiklete korkarak biniyorum. Henüz "artık ustayım virajına" gelmedim. Usta bir motosikletçi olunca bile trafikte risk alabileceğimi sanmıyorum, çünkü yol almak hayatıma kumar değil. Saçmalamalar ve elimde olmayan nedenler başıma neler getirir, bilemem...

    Son günlerde art arda gelen ölümler birçok motorcu, motorcu adayı ve ailelerinin kafasını karıştırdı. Ben de kafası karışıklardanım. Bugünlerde bu yıl çok moda olan bazı "motosiklete binenlere" de takık durumdayım. Bana iki kez Tarlabaşı'nda sıkışık trafikte çarpıyorlardı. Hadi onları geçtik, sağlam motosikletçi Milliyet Yazıişleri Müdürü Cem Dizdar da geçenlerde motorlardan "illallah" demiş. Üç motor sağlı sollu, "Vrnnn, vrnnn" ederek teğet geçmişler. Otomobiliyle hareket eden Dizdar hangisini ezeceğini şaşırmış. Hala söyleniyordu, şimdi ne oldu bilmem.

    Motosiklet kavramı bu saygısızlık klişeleriyle yüklenmeye devam ediyor.

    Arkadaşlar "sağlamcısın" der. Evet, çünkü, canımı yollarda bulmadım; bir otobüsün, beton mikserinin altında kalayım diye doğmadım. Ancak kırmızı ışıkta duran motosiklete bir dolmuşun arkadan çarpmaması da garanti değil.

    Suç duyurusu

    İşe gidip gelirken kullandığım bir tür can pazarını, D100 - TEM bağlantı yolunu anlatacağım. Otoyol olarak sınıflandırılan ancak kuralsızlığın hakim olduğu bu yolda hergün en az bir ciddi kazaya tanık oluyorum.

    Yasak olmasına rağmen minibüslerin, halk otobüslerinin yolcu indirip bindirdiği yolda, akşam saatlerinde de personel servisleri, mesela ben sağ şeritten giderken birden önüme kırıp durabiliyor. Orta şeritten saatte 100 km. bir hızla giderken de, yolcu dolu bir halk otobüsü 5 santim öteden sollayabiliyor. Allah aşkına şu yollarda adam gibi sonuna kadar şeridini izleyen yok mu? Bu yolda kural yok! Dikkat et, sollamak yerine bir metre dibinden "dat, dat" kornaya basan taksinin müşterisi, yol verdiğinde, dışarı uzanıp "kol hareketi" çekebiliyor.

    Avrupa'da öncelik motorların

    Kafası karışık yazı tüm hızıyla sürüyor. 15 gün önce Rodoslu motosikletçilerden bahsetmiştik. Bu hafta sıra Belçika'da; bakalım Milliyet'in Brüksel temsilcisi arkadaşım Güven Özalp Avrupa'dan neler bildiriyor:

    "Avrupa ülkelerinde yol güvenliğine verilen değerin Türkiye’dekinden daha fazla olması motor tutkunlarının iki teker üzerinde kalmasını kolaylaştırıyor. Motorsiklet Avrupa trafiğinde önceliğe sahip. Otomobiller daha dikkatli; motorların önünü kesmeye çalışmak yerine açılarak yol vermeleri de bunun bir sonucu. Ancak bu durum motor sürücülerinin istedikleri gibi davranması (Türkiye'deki gibi!) lüksünü getirmiyor. Polisin kural ihlalinde motorcuya ayrıcalık gösterdiğini söylemek imkansız.

    Belki yaşanan en önemli sorun motor ve otomobil sürücülerinin birbirlerini “pek tanımamalarından” kaynaklanan anlaşma sorunu. Belçika’da bir sürücü, sağ ayağını otomobiline doğru kaldıran bir motor sürücüsünün otomobiline tekme atmaya çalıştığını sanabilir. Oysa bu, çoğu zaman motor sürücüsünün sağ elini gazdan çekmemek için selam verme şeklinden başka bir şey değildir."


    Honda Motosiklet'in fotoğraf birincisi: Kaan Aybudak

    Yarışmayı iyi bilen Honda Motosiklet'in düzenlediği “Hayatın Her Yanında Motosiklet” fotoğraf yarışması 25 Haziran'da sona erdi. Dereceye giren tüm fotoğrafların sergilendiği İstanbul Modern Sanatlar galerisinde bir ödül töreni düzenlendi. Beş megapiksel üzerinde birinciliği, Kaan Aybudak alırken Hakan Öztürk ikinci, Vural Çelikoğlu üçüncü oldu.

    Kaan Aybudak, 6 yıl önce çektiği fotoğrafının bir gün mutlaka kullanılacağını düşündüğünü söyledi. O gün geldi çattı ve Aybudak Honda'nın yarışmasında birinciliği kaptı. Çevresel anlamlar yüklü fotoğrafın çekildiği yer Antalya Korkuteli yakınlarındaki Avlan gölü. Gezin arkadaşlar...


    Motorum ve ben: Gürkan Anbarlı

    Bu haftadan itibaren bu özel köşeciği sizden gelen fotoğraf ve kelimelere ayırıyoruz. Yakın zamanda çekilmiş motosikletli bir fotoğrafınızı, duygularınızı anlatan üç, beş satır kelimeyle "mozel@milliyet.com.tr" adresine gönderin ve sayfadaki yerinizi ayırtın. Bu haftaki konuğum motosiklet.net’ten arkadaşım Gürkan Anbarlı.

    Gürkan bu karizma fotoğrafla ilgili şunları anlatıyor: Datça'da düzenlenen 2. Marmok Motosiklet Festivali'ne katılmak üzere 21 Haziran'da motosikletlerimizi yükleyerek İstanbul'dan yola çıktık. Fotoğrafı Marmaris-Datça yolunda Marmaris istikametine doğru giderken verdiğimiz bir molada çektik. Gidiş-geliş 1,460 km. boyunca sıcaklığın çoğu yerde 40 derecenin üzerinde olmasına rağmen Hyosung GT250R'ım beni hiç üzmedi.


    FOTOĞRAF: Sarper Sesli, Burak Ercan, Thomas Wolf, Ümit Salkım, Nural Meriçtan (soldan sağa).

    İstanbul'dan bir kurt geçti

    En iyi motosiklet okullarından BMW Rider Academy'nin (RA) başeğitmeni Thomas Wolf geçtiğimiz günlerde hem teftiş hem de eğitim için İstanbul'daydı. RA İstanbul'da da büyük emeği olan Münihli Alman Wolf, yılın 220 gününde dünyayı dolaşıyor, 10'dan fazla ülkedeki RA'ları denetliyor, eğitmenleri bir kez daha eğitiyor. Lisanslarını Wolf'tan alan RA'nın yakından tanıdığımız "hocaları" bir hafta boyunca motosiklet kurdu Alman'dan yeni teknikler öğrendi.

    Kilyos'taki eğitimden henüz gelmiştiler, akşamüstü sohbet için uğradığım İstinye'deki RA'ya. Nural, ellerinde bir günde iki kat kalınlaşan nasır tabakasını göstererek, Wolf'un pestillerini çıkardığını söyledi. Her neyse, İstanbul RA'nın en iyi iki RA'dan biri olduğunu anlatan Wolf da bu kentin trafiğinin deli olmasından yakındı; "İstanbul'da motosikletle yapılabilecek en iyi şeyin park etmek olduğu" esprisini yaptı.



    Menderes ÖZEL
    mozel@milliyet.com.tr
    Motosiklet Günlüğü - Menderes Özel'in Yazıları Milliyet Gazetesi Cumartesi Ekinde Yayınlanır.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    siyahlimuzin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Mart 2007
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    AS 150 T - I
    motorum ve ben köşesi motosikletçilerin biraz daha tanınmasını ve önemsenmesini sağlayacaktır. teşekkür ederim.

  3. #3
    denizcimuzaffer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Kasım 2006
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Honda Beat ve denizciforesight :))
    "İstanbul'da motosikletle yapılabilecek en iyi şeyin park etmek olduğu" esprisi hakket cuk oturmuş

    En dellendiğim ise, trafikte araçlarla birlikte akarken, arkana yapışan biri korna çalarak yol istiyor Ne yapayım yani, trafikten buharlaşıp yok mu olayım. Delleniyorum yaa

    Herkese kazasız belasız sürüşler dilerim
    Poturdak

  4. #4
    Super Moderator Alper_tim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Mart 2006
    Şehir
    Bakırköy/İSTANBUL
    Motosikleti
    Artık araba var
    güzel bir paylaşım
    komtanımında karizma resmi ne zaman birinci seçilcek acaba
    motosiklet kullanmak şeytanla kumar oynamaya benzer ,hep sen kazanırsın ama o kazandığında oyun biter

  5. #5
    Kemal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Mart 2006
    Şehir
    Şirinevler/İstanbul
    Motosikleti
    Motora veda etti :(
    Eğitimsizlik özelikle taşıt kullanırken ortaya çıkıyor. Bir defa eliyet almak çok kolay bir süreç. Ben kendi adıma şöyle diyebilirim ki kursa sadece kaydımı yaptırmaya gittim o kadar. Hem B hem de A2 alırken hiç zorlanmadım.

    B ehliyeti alırken daha arabayı yerinden kaldıramayan bir çok kişinin kolayca ehliyet alabildiğini gördüm. Hatta bir tur atıp arabayı aldığı yere bırakacak olan kimi kursiyerler sıra beklyenlerin üstüne kırıp güç bela kaldırama çıkarak durabildi. Aman gelin görün ki ehliyeti alabildi. Şimdi o sürücü ile belki de aynı şeritte yol alacağım.

    Peki motorcu arkadaşların bir kısmı nasıl? Ben sinyal vermeyi bıraktım kendi şeridinde ilerleyen motorcu bile görmem zor yollarda. Herkes sanki yarış pistinde ve özellikle arabaların sağından gitmeyi mahiret sanıyorlar.

    Kısa ve öz olarak şunu söyleyebilirim ki bizim yollarımızda ne sürücü olarak ne de yolcu olarak güvenliğimiz yok.

    Dikkatimi çeken bir başka konuda motor mevsimi açılırken yollarda bir parça daha rahat sürebilirken gün geçtikçe sanki yllar daha güvensiz gibi. Bunu geçen senede gözlenlemiştim. Mayıs ayında ki rahat ve güvenli sürüşümden eser yok. Yoolarda her türlü akrobasiyi zorunlu olarak yapmak durumunda kalıyor. Trafiğe ne kadar çok motor çıkarsa daha rahatlarız derken tam tersi bir durum oluyor.

    Forumda bir arkadaşın dediği gibi yolda görünmez adamız!

  6. #6
    Khutuck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Aralık 2005
    Şehir
    Yollarda...
    Motosikleti
    2.5 yıl akbil, sonra CuBuF150, şimdi Fazer, az KTM
    komtan'dan karizma pozlar serisi

  7. #7
    maksimumhiz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Eylül 2006
    Şehir
    ANKARA
    Motosikleti
    peugeot 103
    paylaşımın için teşekkürler, güzel bir konuya değinmişsin

  8. #8
    Gökhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Haziran 2006
    Şehir
    Rize
    Motosikleti
    F 650 GS
    komtan saglam reklam yaptınnn heeee

  9. #9
    Thunder79 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Mayıs 2006
    Şehir
    Ataşehir/ İSTANBUL
    Kemal sana katılıyorum. Yurtdışında ehlşiyet alabilmek çetin bir iş Türkiyede dedikleri gibi "Kasaptanmı aldın ehliyeti." Türkiyede ehliyet çok kolay alınıyor bunun bir standardı yok.
    "Mevzubahis Vatansa Gerisi Teferruattır." M.Kemal Atatürk

  10. #10
    ledo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Nisan 2005
    Şehir
    İstanbul/Suadiye
    Motosikleti
    Piaggio Beverly , Hyosung GV 650
    Alıntı Khutuck adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    komtan'dan karizma pozlar serisi
    Evet, burdakinin konusu : altı kaval üstü şeşhane
    Önemli olan, sadece yazarken veya konuşurken değil, hergün hayatı yaşarken adam olabilmektir.

  11. #11
    Starsailor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Mayıs 2005
    Şehir
    İstanbul/Avrupa
    Motosikleti
    Ducati Monster 620 Dark
    Elinize sağlık yeni okuyabildim.Ben de sizdenim "sağlamcı" olarak...
    Ducatista

  12. #12
    mabel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Ekim 2006
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    piaggio x9 250 - Suzuki İntruder M800
    sizi bonus olarak gören otobüscüler... Her an her yerde durabilen, dururken de dörtlü sinyalini yakma gereği bile duymayan taksiciler... orta şeritte yolcu alıp, taksicilerin performansını aratmayan minibüscüler... camları film kaplı hızlı sol şeritçiler... aniden önünüze çıkabilen çiçek, su, şarz cihazı satan e5'teki seyyar satıcılar... Bu çoklu kaotik ortama biz kısaca "trafik" diyoruz.

  13. #13

    Üyelik
    24 Temmuz 2007
    Şehir
    İSTANBUL
    Motosikleti
    KANUNİ DEER 152

    Sinaw Sorulari Zorlaşsa Bize Yol Vericeklermi?

    KİM NE DERSE DESİN BİZ MOTOR TUTKUNLARI ZATEN ÖLÜMÜ %80 GÖZE ALMIŞ ŞEKİLDE BİNİYORUZ OYUNCAKLARIMIZIN ÜZERİNE..ANADOLU YAKASINDA BASBAS BAGIRAN BİR KIZ GÖRÜRSENİZ BİLİNKİ BENİM..ASLINDA BELKİDE YANLIŞ YAPIYORUM AMA BAZEN YUMUŞAK TONDA KONUSUNCA (EGER COK CANIMA KASTETMEİŞLERSE) MOTORA BIRAZ DAHA ILIMLI BAKTIRDIGIMI DUSUNUYORUM..YAZILARI OKUDUM EVET EHLİYET ALMAK COK KOLAY EZBERE BAĞLI. ALLAHTAN Bİ KERE OKUYUNCA MAŞALLAH DİYİN HEMEN EZBERLİYORUM.. ŞAKA BİR YANA SINAW SORULARINI ZORLAŞTIRSALAR NE OLUCAK Kİ..OLAY BENCE TAMAMEN HOŞGÖRÜ VE ANLAYIŞ.. BAZEN .....AMA ZORLA AMA İTELEYEREK İNSANLARA HOŞGÖRÜLÜ DAWRANMALARINI HATIRLATIYORUM.. NE Mİ YAPIORUM? EGER YOL ALMAM GEREKİYORSA YANINA YANAŞIP YADA ONUNE KIRIP MUSADE İSTİYORUM.. HİÇ YOL VERMİYEN OLMADI

  14. #14
    mortingen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Ağustos 2006
    Belki yaşanan en önemli sorun motor ve otomobil sürücülerinin birbirlerini “pek tanımamalarından” kaynaklanan anlaşma sorunu. Belçika’da bir sürücü, sağ ayağını otomobiline doğru kaldıran bir motor sürücüsünün otomobiline tekme atmaya çalıştığını sanabilir. Oysa bu, çoğu zaman motor sürücüsünün sağ elini gazdan çekmemek için selam verme şeklinden başka bir şey değildir."

    ehe he..bunu Türkiye'de yapın. o otomobil sürücüsü yedi ceddiyle kovalamazsa sizi ne olayım
    viva de la penguena !


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)