Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Motosikletin (aşkın) kanunu bu / Menderes ÖZEL

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    100 Oktan Moderatör (Komtan) Gürkan Anbarlı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Nisan 2003
    Motosikleti
    Fazer
    Motosiklete kurallarına göre binilir ve "dış mihraklar"a karşı tetikte olunursa kaza olasılığı da tamamen ortadan kalkar

    Bu yıl motosiklet sezonu hiç bitmedi. "Kışın da motosiklete binin" çağrıları yaptık manşetten; ancak kış hiç gelmedi. Küresel ısınmaya mı yanalım, sezonun bitmemesine mi sevinelim?

    Siz bu satırları okurken büyük olasılıkla Lütfi Kırdar'ın Rumeli salonunda düzenlenen motosiklet fuarında olacağım. Geçen hafta sonu Borusan İstinye Tesisleri'nde düzenlenen "Kullanılmış Motosiklet Fuarı" da hiç bitmeyen sezonun gayriresmi başlangıcını işaret ediyordu. Bundan sonra gelsin fuarlar, geziler peşi sıra; biz gidelim onlara...

    Haydi fuara gidelim...
    Lütfi Kırdar'da düzenlenecek 14. İstanbul Uluslararası Motosiklet Fuarı, birçok markanın yeni modellerini görmek ve uygun fiyatlara malzeme satın almak için güzel bir fırsat. Ancak dikkatli olun; bazı uyanıklar "damping kamuflajı altında" ellerinde kalmış seri sonu malzemeleri yüksek fiyatlara satıyor.

    Adı damping olunca da motosiklete henüz başlayan ya da başlamaya hazırlanan arkadaşlar bir güzel kazıklanıyor. Kaliteli ve kalitesizin ayrımını henüz yapamadığım bir sırada aldığım berbat bir kask, yıllardır kitaplığımda duruyor.
    Bu hafta ana konu olarak, motosiklet üzerindeyken uyulması gereken resmi ve gayriresmi bazı kurallar sıralayacağız. İki tekerlek üzerinde, dengeye dayalı bir ulaşım aracı olan motosikletin kaza riski daha fazladır.

    Ancak motosiklete kuralına uygun şekilde binilir ve binicinin iradesi dışında gelişebilecek tehlikelere karşı tetikte olunursa bir kaza olasılığı dramatik şekilde azaltılabilir.

    Ne yapmalı?
    # Mutlaka A2 ehliyet alın. İstatistiklere göre kazalarda ölen motosikletçilerin üçte biri ehliyetsiz olarak yollara çıkıyor.
    # Bütün trafik ve yol kurallarına uyun.
    # Güvenli sürüş eğitimi alın. Birçok motosiklet kazası binicinin yeteneksizliğinden kaynaklanıyor. Ülkemizde güvenli sürüş eğitimi veren kurumlardan bazıları Honda, BMW ve Süleyman Memnun Motosiklet Okulu. Kanuni de Tepeören'deki Motosiklet Üssü'nde bir okul hazırlığı yapıyor, unutmayın.
    # Yeteneklerinizi bilin. Yetenek kazanana kadar arkanıza kimseyi almayın.
    # Sürat güdülerinize direnin. Kazada ölen motosikletçilerin yarıya yakını aşırı hız yüzünden kaza yapıyor.
    # Daima görünür olun; diğer araçların kör noktalarından sakının.
    # Farınız hep açık olsun.
    # Derinizi soğuk ve rüzgardan, düşme anında kırıklardan ve asfalt yanıklarından korumak için kaliteli çizmeler, eldiven, mont kullanın.
    # Kaskı yazmaya gerek var mı? Alın ve kullanın... Kask hayat kurtarır.
    # Yoldaki tehlikeleri fark edin. Büyük çatlak, çukur ve tümsekler düşmenize neden olabilir.
    # Tali ve yan yollardan çıkan araçlara her an dikkat edin.

    Yolcuya da dikkat
    # Motosikletinize binip onu çalıştırmadan, arkanıza kimsenin oturmasına izin vermeyin.
    # Yolcu ayaklarının ayaklıklara eriştiğinden ve durduğunuzda bile orada kaldığından emin olun.
    # Yolcunuza bütün yol boyunca belinizden tutmasını söyleyin.
    # Dönüşlerde, sizinle birlikte aynı yöne yatması gerektiği konusunda bilgilendirin.
    # Yolcunuza az konuşmasını, az hareket etmesini söyleyin.
    # Kısacası, yolcunuzu önce eğitin.

    Kanuni'den yeni modeller

    Türkiye'nin en önemli motosiklet markası Kanuni her beğeniye uygun, bazıları yüzde 100 Türk tasarımı 38 modeliyle Türk endüstrisinde de önemli bir yer edindi. Kanuni'nin Tepeören'de daha yeni oturmaya başlayan fabrikası ise adeta markanın geleceğine ışık tutuyor. "Türkiye'nin motosikleti" olma iddiasındaki Kanuni, 2007'de yepyeni modelleriyle yine adından çok söz ettirecek.

    Geçen hafta Kanuni fabrikasını iyice bir turladım. Önümüzdeki günlerde bu ziyareti detaylı şekilde aktaracağım. Ancak Kanuni'nin yeni Cruiser'ı Caracal 200'ün oldukça dikkat çekici bir model olduğunu söyleyebilirim. 135 kiloluk Caracal'ın 15 beygir güç üreten 4 zamanlı, tek silindirli motoru, 100 km'de 3 litre yakıt tüketiyor.

    BMW 2007'den daha da umutlu

    "Kullanılmış Motosiklet Fuarı"nda BMW Motosiklet Satış ve Pazarlama Müdürü Simay Alsan ile ayaküstü sohbet etme fırsatı buldum. Alsan, BMW için rekor yılı 2006'da, şirketinin ilk kez 365 günde 100 bin motosiklet ürettiğini söyledi; geçen pazartesi Milliyet'te geniş şekilde işlediğimiz "Kullanılmış Motosiklet Fuarı"nı yılda birkaç kez düzenlemeyi planladıklarını müjdeledi.

    Ghost Rider raflarda!

    Marvelgillerden Ghost Rider'ın, Nicolas Cage'de vücut bulmuş hali tüm dünyayla aynı anda Türkiye sinemalarına teşrif etti, biliyorsunuz. SuperEva, İstanbulRiders gibi motosiklet grupları ruhunu şeytana satan motosikletçi Johnny Blaze'in maceralarını izlemek için grup grup sinemaların yolunu tuttu. Sevgili antikahramanımız Ghost Rider'ın bir çocuk oyuncağından daha fazlasını vaat eden figürleri de mağazalardaki yerini aldı. Marvel kahramanlarını abideleştiren Hasbro'nun bir ürünü olan Ghost Rider figürleri güzel bir biblo muamelesini fazlasıyla hak ediyor.



    30 kapkaççı yakalayana yepyeni bir motosiklet

    Malezya'da iktidar partisi Birleşik Malaylar Ulusal Organizasyonu'nun gençlik kolu, motosikletli çeteleri suça karşı mücadele kampanyası kapsamında işe almayı hedefliyor. Plana göre, bir kapkaççıyı yakalayan motosikletçiye 50 ringgit (20 YTL), 30 kapkaççıyı yakalayana ise yepyeni bir motosiklet ödül verilecek. Malezya'da motosiklet çeteleri, yaptıkları tehlikeli hareketlerle trafikteki en büyük korkulardan...


    Menderes ÖZEL
    mozel@milliyet.com.tr
    Motosiklet Günlüğü - Menderes Özel'in Yazıları Milliyet Gazetesi Cumartesi Ekinde Yayınlanır.[/bos]


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    kuvva - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Aralık 2005
    Şehir
    Karşıyaka/İZMİR
    teşekkürler komtan,
    çok önemi ve gerekli bilgiler,
    yeni başlayanların mutlak ve mutlak okuması ve uygulaması gerekiyor.
    sevgilerimizle.
    Gerçek olmak zordur, nerden baksan mütevazilik ister,
    Yalan olmak kolaydır vede havali,
    Olmak yada olmamak, işte bütün mesele bu değil.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)