Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Trafiğe isyan / Menderes ÖZEL

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    100 Oktan Moderatör (Komtan) Gürkan Anbarlı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Nisan 2003
    Motosikleti
    Fazer

    Dört tekerlilerin egemenliğindeki yollarda trafikten zevk almanın formülünü açıklıyorum: Eğitim, A2 ehliyet, güvenlik ekipmanları ve bir motosiklet...

    Bazen Roma'da şık bir kadın işe giderken kullanır, bazen de Lahor'da, Yeni Delhi'de, dört kişi ailece çıkılan akşam ziyaretlerinin toplu ulaşım aracıdır. Afganistan'da NATO'nun canını çok sıkan Taliban'ın iki tekerli roket timlerini de unutmuyorum. Yolların ve toprağın, dağların, taşların en kullanışlı ulaşım aracından bahsediyorum: Motosiklet.
    İki temel özelliği olan bu aracın ulaştırma fonksiyonu çok kullanışlıdır, park sorunu boyutuna göre bazen hiç yoktur. Zevk fonksiyonuysa bedene ve ruha iyi gelir. Algıları, duyuları açar, dikkati artırır, dostluklara, muhabbetlere vesile olur.

    Son iki yıldır Türkiye yollarında motosiklet sayısındaki artış dikkat çekiciydi. Çin'den ithal edilen Türk markalı ucuz motosikletler sayesinde kitleler motosikletle tanıştı, yollar motorlarla doldu.

    Güvenlik önlemlerinizi alın
    Ancak her şey orantısız bir hızda gelişti. Ajanslardan birkaç günde bir, Türkiye'de motosikletin ne kadar dengesiz bir şekilde yaygınlaştığını gösteren haberler, istatistikler geliyor. "İthalatı bir önceki yıla göre yüzde 78,6 artan motosiklet bu konuda Türkiye'nin şampiyonu oldu. Kask satışlarındaki artış yüzde 20'de kaldı" haberleri gibi...

    Başlamak isteyenlere nazikçe önermek istediğim şu; motosikletinize binmeden önce eğitim, A2 ehliyet, kask, mont, bot, eldiven gibi güvenlik önlemlerini tamamlayın, motosikletinizi tanıyın. Artık dört ve daha çok tekerleklilerin egemenliğindeki yollarda, metropol kabusu trafikten zevk almaya başlayabilirsiniz.

    Benim durumum başlığın aksine aslında bir diğer yazının konusu, "trafiğe isyan." Yani artık bu köşede, motosikletle ilgili sorularımın yanıtlarını, bildiklerimi, gördüklerimi anlatacağım.

    Hava yastığı hayat kurtarır mı?
    ABD'den bir veri: Trafiğe kayıtlı araçların yalnızca yüzde 2'si motosikletler. Ancak yollarda meydana gelen ölümlü kazaların kurbanı, yüzde 10'a yakın bir oranda motosiklet sürücüleri oluyor.
    Bu verilerden yola çıkan motosiklet üreticileri sürüş güvenliğini artırmak için yeni teknolojiler peşinde koşuyor. Honda hava yastıklı Goldwing'ini (387 kg.) piyasaya sürerken, Yamaha da bir scooter'ında hava yastığı denemelerine başladı.

    Hava yastığı daha çok motosikletin çarpması halinde sürücünün gidonla temasını önlüyor. Motosiklete yandan veya arkadan çarpılması durumunda fonksiyonel olmayan hava yastığının, artçıyı koruma özelliği de yok.
    Uzmanlar, çabaları takdir etse de birçok kazada hava yastığının işe yaramayacağını düşünüyor. Motosiklette hava yastığının sürücülere yanlış mesaj vereceğini söyleyenler, kask kullanımının azalabileceği endişesini taşıyanlar da var; hava yastığı donanımına sahip motosikletleri tercih eden sürücülerin güvenliğe daha fazla önem verdiklerini, bu yüzden onların daha az kaza yapacaklarını öne sürenler de...

    Bu konuda kesin bir kanıya varmak için yollardan gelecek verileri görmek gerekiyor. Henüz ajanslardan "Motosiklette hava yastığı hayat kurtardı" haberi düşmedi. Bekliyoruz...

    Pedrosa sahnede kaza yapıyordu
    Salı günü Köln'de dünyanın en önemli motosiklet fuarlarından Intermot'taydım. Bir gün önce Honda, "Musical Dome"da radikal görünüşlü yeni Hornet, yeni CBR 600RR, makyajlı CBR 125R gibi modellerinin tanıtımını yaptı. Gösterinin sonlarına doğru Repsol Honda takımının yıldızları Amerikalı Nicky Hayden ve 50 kiloluk İspanyol Dani Pedrosa motorlarının üzerinde sahne aldı.

    Büyük yeteneği her halinden belli olan Pedrosa az kalsın kendisine pistte kendisine büyük avantaj sağlayan boyutunun ve kameramanın kurbanı oluyordu. Kameramanın çarptığı Pedrosa motor üzerinde sendeledi. Ardından kameramana söylenerek kızdı. Galayı sunan Honda Motosiklet yöneticisi de kameramanı "Dikkatli ol, O bizim için çok değerli" diyerek azarladı.
    21 yaşındaki Pedrosa MotoGP'de çok yakın geleceğin yıldızı olarak görülüyor. Geçen yıl birçok yarıştan puan çıkaran Pedrosa, sahnedeyken motorun üzerinde bir ayağı havada kalsa da, 2007'de pistlerin kralı olacak gibi görünüyor.

    "26 numara"ya dikkat edin diyorum.


    Menderes ÖZEL
    mozel@milliyet.com.tr
    Motosiklet Günlüğü - Menderes Özel'in Yazıları Her Cumartesi Milliyet Gazetesi Cumartesi Ekinde Yayınlanır.

    Not: 18.10.2006 tarihli yazıdır.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    25 Kasım 2006
    Alıntı komtan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Bazen Roma'da şık bir kadın işe giderken kullanır, bazen de Lahor'da, Yeni Delhi'de, dört kişi ailece çıkılan akşam ziyaretlerinin toplu ulaşım aracıdır. Afganistan'da NATO'nun canını çok sıkan Taliban'ın iki tekerli roket timlerini de unutmuyorum. Yolların ve toprağın, dağların, taşların en kullanışlı ulaşım aracından bahsediyorum: Motosiklet.

  3. #3
    İHTİYAR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Mart 2006
    Şehir
    İZMİR
    Motosikleti
    SUZUKI GS-500 E
    İsyankarlık motorcunun yüreğinde vardır,kimse tersini iddia edemez,Zapturap altına alınamaz aldığını ve alacağını düşünen yanılır.
    Düşünsenize bir,hangi akıllı ve mülayim insan motora biner.
    Binerse de o evlilik balayında biter.

    İsyaaaan var temelimizde,
    bizi iki teker üzerinde mutlu ve dengede kılanda o.
    Haydi hükümeti yıkalım yerine AVM yapalım.

  4. #4
    delidumur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    16 Temmuz 2006
    Şehir
    İzmir
    Motosikleti
    Yamaha ybr 125
    trafiğe en güzel çözüm:motosiklet.peki motosikletin selesini kendi yuvası zanneden kedilere de bir çözüm bulursak işte o zaman değmeyin keyfimize...
    Arkadaşlar MSN de geçen rumuzum olduğundan "duyulmaz" nickini kullanıcam bundan sonra.Teşekkürler Ahmet Tataroğlu

  5. #5
    beto_977 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Mart 2006
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    AS 150 T1 ( Yiğidim Aslanım, Façası bozulsada eski günlerine geri döndü )
    Talibanın motorları iyi fikir aslında kıvrak bulunması zor buldumu düşmanı roketi atar kaçar ne tank ne uçak dokunamaz gerçekten.
    Tatlı su motorcusu. Yamura çamura gelmez.

  6. #6
    GorkeM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Haziran 2006
    Şehir
    Moskova / İstanbul / Kiev
    Ben de 57 kiloyum , benden de bi Pedrosa çıkar mı acaba? (şeetsen de çıkmaz (yani zorlasan da) )
    Forum Kuralları◄ ►Moto Aktuel◄ ►Türk Dil Kurumu
    Herkes düşüncelerinde yanılabilir. Ama aptallar bir türlü yanıldıklarını anlayamazlar. Cicero

  7. #7
    cakalaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Ekim 2006
    Şehir
    Rize/Merkez
    Motosikleti
    CBR1000RR "2017
    Ne bekleme derdi war.. Ne de ...


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler