Dijital göstergede gördüğün bilgi de dijitaldir, bir dizi matematik işleminin sonucudur, bir takım çarpma bölme toplama çıkarma sonucu oluşturulur.
Dolayısıyla bu kadar işlem yaparken trigger girişinde donanım filtresine ek olarak bir yazılım filtresi de kullanılır.
Basit mantıkla şöyle diyelim bir araç sabit bir hızla 1 saat boyunca gitmeden gerçek değer zaten gösterilemez, dolayısıyla örnekleme yapmak gerekir, belirlenen birim süredeki hızın tespitinden faydalanılır. Bu tespit için birim süre boyunca örnekleme yapılır, bu örnekler ne kadar sık gelirse sonuç o kadar gerçeğe yakın olur.
Örneklerin ön dişliye bağlı bir sensörden geldiğini düşünelim, birim sürede gelen örnek değeri, arka dişlinin öndişliye oranı ve arka lastik çevre uzunluğuyla çarpılması sonucu kmh değeri çıkartılır.
Burda görünen değer ile gerçek değer arasında, örneklem esnasındaki ortalama alma işlemi, bir çok çarpım bölünme ve değişken vardır. Bu işlemleri yapan microcontroller'in saat girişindeki kristalin ppm değeri bile dolayısıyla ısı değişimi bile sonucun sapmasına etkilidir. Basit olarak arka lastik havasının durumu da sonucu doğrudan etkiler.
Gelelim neden sabit gördüğüne; insan beyni yaklaşık 10 hertz'in üzerindeki değişmeleri ayıracak yeteneğe sahip değil, hatta şanslıyız ki değil, eğer sahip olsaydık tavandaki lambanın saniyede 100 kere yanıp söndüğüne şahit olacak ve delirecektik(gözümüz bu yeteneğe sahip aslında, lambaların ve monitörlerin bir süre sonra baş ağrısı yapmasının sebebi bu). Dolayısıyla çok hızlı ve peş peşe değişen bir gösterge pek işimize yaramazdı, sürekli değişen bir dijit hanede insan gözünün göreceği değer titreşen bir
8'dir.
Yazılım filtreleriyle bu engellenir, ama aynı zamanda da gerçek değerden sapmanın en büyük sebebi bu filtrelerdir.
Olabildiğince anlaşılacak bir şekilde yazmaya çalıştım umarım faydalı olabilimişimdir.
Bir yarışçı değilim ama kendimce sağlam basıyorum CBR1000RR08 ile bir depo benzin en fazla 160km yaptırtıyor, yol yaparken çoğu zaman 600RR07'lı kankam yanımda oluyor ve aynı anda fulleyip benzinlikten çıkıyoruz, o benden 20km önce felan benzinciye girmek zorunda kalıyordu.
Tekrar beraber full'lerken ben 8-9ylt daha az para veriyorumdum.
Tabi önce o sonra ben motorları yalan ettik, bundan sonra zx6r08 ve xxxx motorların yakıt testini yapıcaz.