Zontes 350 T2 – 20.000 km Uzun Kullanım İncelemem
Arkadaşlar selam, motorum Zontes 350 T2 şu an 20.000 km’ye geldi. Bu süreçte yaşadıklarımı, iyi–kötü ne varsa detaylı şekilde paylaşmak istiyorum.
---
Mekanik ve Genel Durum
20.000 km boyunca yaşadığım tek problem ön teker bilyesi oldu. Çıkan bilye zaten kaliteli SKF’ti, yenisini de yine SKF olarak taktım.
Motorun hiçbir yerinde yağ kaçağı, terleme, eskime veya yorulma belirtisi yok. Hâlâ taş gibi.
Balatalar hâlâ iyi durumda, değiştirmeye gerek kalmadı.
Ara ara arıza ışığı yakıp söndü ama motorun çalışmasında ya da gidişinde en ufak sorun olmadı.
---
Performans ve Dişli Oranı
Arka dişliyi 40 diş yaptım ve motor resmen kendine geldi.
Net söylüyorum: bu motorun ideal oranı 15–40.
Kalkışlar çok rahatladı, uzun yolda 6. vites tam anlamıyla uzun yol vitesi oldu.
Özellikle 110–130 km/s arası motorun en keyifli, en konforlu aralığı.
---
Akü ve Elektrik
Aküsü çok güçlü ve dayanıklı. Yanında verilen şarj cihazı ile şarj etmek çok kolay.
Motor uzun süre yatarsa mutlaka 15 günde bir ya da ayda bir şarj edin.
Çünkü aküyü öldürürseniz yenisini bulmak çok zor, hatta bulamayabilirsiniz.
---
Küçük Detaylar
Bazı serilerde iki küçük yağ soğutma hortumu var, onlarla ilgili sorun yaşayanlar olmuş. Bende böyle bir problem olmadı ama bu parçaya sahip olanlar gözle kontrol etsin.
---
Servis ve Parça
Parça bulunuyor ama ilgilenen yok. Servis “fabrikaya sor” diyor, fabrika “servise sor” diyor. Bu yüzden konuyu CİMER’e şikayet ettim.
Yetkili servisler kesinlikle problemli. Hem fena atlatıyorlar hem de işi doğru düzgün yapmıyorlar.
Bu motoru tecrübeli, premium motorlarla uğraşan ustalara gösterin.
Sakın işi bilmeyen birine kurcalatmayın, yoksa toplatamazsınız.
Ben Kadıköy Moto Black’e gidiyorum. Samet Usta işini biliyor, çok ilgili. Oradan çok memnun kaldım.
---
Genel Memnuniyet
20.000 km boyunca motor beni hiç üzmedi.
Mekanikte de elektroniğinde de ciddi hiçbir problem çıkarmadı.
Bu motorla yaşadığım memnuniyetten dolayı bir de Zontes 250 scooter aldım.
Şimdi de sabırsızlıkla 3 silindir 700 cc ADV modelini bekliyorum. Gelir gelmez alacağım.
---
Sonuç
Zontes 350 T2 almak isteyenlere net tavsiyem:
Sağlamlık konusunda içiniz rahat olsun.
Motor güçlü, dayanıklı, konforlu ve uzun yolda çok keyifli.
Tek sıkıntı servis–parça işleyişi. Onu da doğru usta seçerek aşabilirsiniz.

Kısacası: 20.000 km sonunda bu motor benim güvenimi fazlasıyla kazandı.