Yokuş yukarı durma kalkma vitesler ve vites düşürme

Motosikleti
Motoru satıldı...
Düzde pratik yapmak çok işe yarıyor. Bir gün kapalı alan hakimiyet eğitimde öğrenip rahat yapana kadar hocalar dar dönüş yavaş dönüş kısmında benimle uğraşmışlardı, yarım debriyaj ve arka fren kontrolu ve bakış ile becerebilene kadar uğraştılar ama çok işime yaradı, sonradan da plastik kuka seti satın alıp boş alanda aynı parkurdaki ölçülerde onları dizip kendim çalışmıştım bir kaç kez.
Şimdi dik yokuş yukarı dar dönüşlü, her an önüme araba çıkabilecek eski şehir merkezi yerlerde hemen aklımdan o eğitimleri geçiriyorum, 1. viteste dikkatli dikkatli gidince zaten pratiğim var sıkıntı yaşamadım, hele artçı ve yan çantalar varken ilk başta tırsmıştım ama neyse ki bir şey olmadı.

Dik yokuş yukarı 1. vitesten yukarı çıkmayınca sorun olmuyor, aniden durmak gerekirse de 1. viteste durunca tekrar kalkmak da sorun olmuyor, sağ ayak arka frende dengeleyip kalkış yapmak kolay, tek sorun panikle ön freni sıkmamak, bunun için sağ elimle gidonu parmaklarımla iyice sarıp tutuyorum ve parmakları açıp freni yakalamak yok yok diye kendime telkin ediyorum.
Kesinlikle düzde pratik yapmak çok işe yarıyor, ben şansıma ehliyeti tokideki okulda değilde kız yurdunun o bayırında aldım orası sağolsun bayırda dur kalk yapa yapa kendimi geliştirdim :D üstüne düzde de dur kalk manevra gibi şeyleride ayriyeten sınav sonrasında çalışmıştım.

F54

Bayılıyorsunuz anlamadan üstten üstten konuşmaya tabii ki trafiğe çıkmadan araştırdım öğrendim yokuşların kaçıncı viteste nasıl çıkılacağını nasıl durulacağını boş bir yokuşta denemeler yaptım ayrıca durma kalkmalarımda da sıkıntı yok neyse ben hazırlıksız kaldığımız bir durumda ne yapılır onu merak ettim bilmediğimiz bir şehre gittik bilmediğimiz bir yoldayız köşeyi döndük veya virajı döndük yokuşa denk geldik vitesimiz de yukarıda durmamız gerekti o senaryoyu merak ettiğim için sordum.
daha çoookk fırın ekmek yemen lazım
yeni bir şehire gittin virajı döndün dik bayır üzerinde durman lazım eee iş 50 metre önce den o üstte ne pozisyonda duracağına o son 50 mt de karar vermen lazım diyorum
o tepenin en üstüne geldiğinde ne yapacağım diye düşünürsen iş işten geçmiş oluyor
yani motosiklet veya herhangibir araç extrem bir durumla karşılacağını kestirip ona göre pozisyon gerektirir
sandalyede otururken hadi kalkıp çay alayımda geleyim gibi birşey değil yani
bu arada üstten konuşmaya bayılırım:D acemilere çıraklara laf çakmaya bayılırım onlar buna üstten konuşuyorsun der!
ben buna gerçekleri alıştıra alıştıra değilde pat diye söylemek derim
nerden baktığına bağlı

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Bu arada üstten konuşmaya bayılırım:D acemilere çıraklara laf çakmaya bayılırım onlar buna üstten konuşuyorsun der!
ben buna gerçekleri alıştıra alıştıra değilde pat diye söylemek derim
nerden baktığına bağlı
Acemilikte güzel şey, korktuğun için sınırları zorlamıyorsun, yeni şeyler öğrenmek seni mutlu ediyor, sana yardımcı olacak tonla kaynak var. Acemiliği kabullen ve acemilikten sağlam temellerle ayrıl. Acemi insan için ileriyi görebilmek ve ona göre hareket edebilmek kolay değil. Başarı oranının artması için anlık karar yetisinin, trafik tecrübesinin ve motor hakimiyetinin gelişmesi gerekiyor. O tecrübe gelene kadar motor hakimiyeti ve kendi sınırlarını öğrenmek insanı trafikte insan biraz daha uzun süre hayatta tutar. Yokuşta kaçırmadan kalkmak, ani fren ve kaçış manevrası yapabilmek başardığında tehlikeyi ön göremediğinde bile seni kurtaracak şeyler. Üstten konuşma falan yok, yaşaman için verilen tavsiyeler var. Hayatını tehlikeye atmaman için önce düz yolda, hatta trafiğe kapalı alanlarda alıştırma yapılmalı diyen var. Düz yolu çözdüğünde yokuşa geç, yokuşta durmayı kalkmayı ve dönmeyi öğren seni tutan yok.

Benim 230 kilo motor hele yan çantaları da taktıysam 250 kilo oluyor, dik yokuşu bırak düzde bile elle itilmiyor? Yapamam öyle. :)
El freni olaymış işimiz kolay olacakmış. :)
Olmazsa en azından geri geri gidilip motor az bişey ters yöne çevrilip yapılır trafiği tehlikeye atmayacak şekilde, bi yolu bulunur ya 😊 daha o duruma düşmüşlüğüm olmadı hiç, fikir olarak sundum.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Olmazsa en azından geri geri gidilip motor az bişey ters yöne çevrilip yapılır trafiği tehlikeye atmayacak şekilde, bi yolu bulunur ya 😊 daha o duruma düşmüşlüğüm olmadı hiç, fikir olarak sundum.
öyle dik yokuşlu yerlerde zaten 1. viteste gittiğim için aniden durmam gerekirse debriyajı sıkıp arka frenle duruyorum, heliyle böyel sorunlar yaşamıyorum. Yani durduğumda zaten 1. viteste oluyorum, vitesle oynamama gerek kalmıyor, sağ ayağım rahat rahat arka frene basabiliyor.
Bu yaz 3lü çantalar varken ve arkamda artçı varken de başıma geldi, hiç zorlanmadım, ilk başta korktum ama koktuğum kadar sorun değilmiş, bütün olay önceden öngörüp vitesi 1e düşürmekte.

instagramda stelvio geçidinde düşenlerin videoları karşıma çıkıyor, düşenlerin hemen hepsinde bu hata var, o hairpin denen firkete virajlarda yokuş yukarı çıkarken 1. vitese zamanında düşmüyorlar, sağa dönen virajda panikleyip iki ayakla motoru dengelemeye çalışıp bir de ön fren sıkınca düşmeleri kaçınılmaz oluyor. Bu mallar geçemiyorsa da ben bile hayli hayli geçerim gibi gereksiz bir özgüven oluştu bende, Cyan'ı kandırıp oraya hacca mı gitsek demeye başladım kendi kendime. :)
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

zaten olay o duruma düşmemekte. :)

şu kadar adam bir araya gelmiş sayfalardır vitesi nasıl düşürücez diye konuşuyor. sonra da otomatik motorları beğenmezsiniz :D
DCT olunca yokuşta frene basıyorsun duruyor. sonra gaza basıyorsun gidiyor. hepsi bu :D

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
şu kadar adam bir araya gelmiş sayfalardır vitesi nasıl düşürücez diye konuşuyor. sonra da otomatik motorları beğenmezsiniz :D
DCT olunca yokuşta frene basıyorsun duruyor. sonra gaza basıyorsun gidiyor. hepsi bu :D
Eşşek DCT'den de iyi o zaman. Yokuşa tırmanmaz kenarından dolanır. Mühendis misin yoksa?
700x168984_essek-sirti_1.jpg

1950’li yıllarda Amerikalı mühendisler gelmiş Türkiye’ye. Küçük Amerika olacağız diye ilk heveslendiğimiz günler…
Bir kısım imar çalışmalarına rehberlik ediyorlarmış. O zamanlarda bizde yol güzergahını belirleyecek alet yok, eleman yok.
Nafia mühendisleri eşeği yokuşa sürüyorlar, arkasından elemanlar şeritmetre çekiyor ve eşeğin ayak izlerine kazık çakıp istikamet belirliyorlarmış .
Bunu gören Amerikalı mühendis, pratiği kavrayamamış ve sormuş:
– Ne yapıyorlar böyle?
– Rampada yolun güzergahını belirliyorlar.
– Nasıl yani, anlayamadım?
– Eşek % 7 eğimin üstüne çıkmaz, biz de eşeğin izinde kazık çakıp rampada yol güzergahı belirliyoruz demişler.
Amerikalı katılarak gülmeye başlamış. Yatışınca da sormuş:
– Peki, eşek bulamayınca ne yapıyorsunuz?
Yetkili cevap vermiş:
– Amerika’dan mühendis getirtiyoruz...

Yalnız DCT olunca tünellerin içinde vutututu yapamıyoruz 😅

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar